A 70 éves Dörner György 7 legjobb szinkronszerepe

Ő Bruce Willis örökös magyar hangja A simlis és a szende és a Die Hard 3 óta, de Eddie Murphy nagy dumáit és A rettenthetetlen csatatéri lelkesítő beszédét is nehéz volna ma már elképzelni nélküle.

Kereken 70 évvel ezelőtt, 1953. december 9-én született a Kossuth-díjas magyar színművész, az Újszínház igazgatója, Dörner György. Bár az érdemes és kiváló művész számos filmben és színdarabban szerepelt, Dörner leginkább arról ismert itthon (a pártpolitikai töltetű megnyilatkozásai mellett), hogy

évtizedek óta ő Bruce Willis, Eddie Murphy, Michael Douglas és Sam Neill magyar hangja.

Ezekből a kiváló szinkronmunkáiból válogattunk most össze egy csokorra valót.

 

Dörner György (fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu)

 

1. A smaragd románca – Michael Douglas

Dörner György harmadszori próbálkozás után nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1979-ben végzett Horvai István és Kapás Dezső osztályában. Saját bevallása szerint még főiskolás volt, amikor egy szovjet filmhez hívták szinkronizálni. Az Indexnek 2008-ban így mesélt élete első szinkronmunkájáról:

Ruszki katonáknak kellett benne bombákat szétszerelni. A címére már nem emlékszem, de jó munka volt. Csak keveset fizetett.

Évekkel később, amikor 1986. márciusában bemutatta itthon a Mokép A smaragd románcát, Rehorovszky Béla szinkronrendező Dörnerre bízta Michael Douglas karakterét, a világjáró kalandor Jack Coltont.

Dörner György az ISZDb adatbázisa szerint összesen 34 alkalommal kölcsönözte Michael Douglas hangját, és annyira összenőttek, hogy még Nagy Feróéknál is így emlegették a színészt:

(...) Nagy Ferót hívtam telefonon. A felesége vette fel, és elkezdett nevetve kiabálni, hogy »Gyere Feró, Michael Douglas az!«

 

2. Beverly Hills-i zsaru – Eddie Murphy

A Mokép 1987 novemberében mutatta be a magyar mozikban Eddie Murphy 1984-es akcióvígjátékát, amiben Axel Foley, az önfejű detroiti hekus a napfényes Los Angelesbe kénytelen utazni, miután megölik a cimboráját.

Dörner olyan jó szinkronválasztásnak bizonyult Várai Ibolya szinkronrendező részéről, hogy összesen 38 alkalommal kölcsönözte ő Eddie Murphy hangját.

Legalábbis ha hinni lehet az ISZDb adatbázisának.

 

3. A simlis és a szende – Bruce Willis

Az Amerikai Egyesült Államokban 1985 és 1989 között futott nagy sikerrel, nálunk viszont csak 1993 januárjától kezdte el vetíteni a Magyar Televízió. Ebben a tévésorozatban

már Dörner György volt a főszereplő magyar hangja, miközben az 1992-es Az utolsó cserkészben Bruce Willis még Sörös Sándor hangján szólalt meg.

 

 

4. Jurassic Park – Sam Neill

1993 szeptemberében még az iskolakezdés is vidámabb volt: ekkor robbant be ugyanis a magyar mozikba a UIP Dunafilm forgalmazásában Steven Spielberg grandiózus kalandfilmje, a Jurassic Park, amelyben végre a vásznon is látványosan izegtek-mozogtak az addig csak a Búvár Zsebkönyvek illusztrációin látott dinoszauruszok. A néző itt tényleg az őslénykutatót alakító Sam Neillel együtt csodálkozott rá a földrengető léptű, hatalmas jura kori hüllőkre, és a morcos, de valahol azért aranyszívű karakterhez

tökéletesen illett Dörner György hangja, talán jobban is, mint a Sam Neillt legalább ugyanannyiszor szinkronizáló Kőszegi Ákosé. 

 

5. Die Hard 3.: Az élet mindig drága – Bruce Willis

Bruce Willishez mára ugyanúgy hozzánőtt állandó szinkronhangként Dörner György, mint a hónaljtokos pisztoly meg a véres atlétatrikó.

Ami azért is nagyon furcsa, mert ő anno csak a Die Hard 3-at szinkronizálta le 1995-ben, az 1988-as első részben McClane hadnagy még Vass Gábor hangján dörmögött, az 1990-es folytatásban pedig Szakácsi Sándor volt a magyar hang.

Később persze visszamenőleg több Bruce Willis-film is újra lett szinkronizálva Dörner György hangjával, az elődei pedig mostanra feledésbe merültek, és a kollektív emlékezetben úgy él Bruce Willis, hogy a régi filmjeiben is mindig Dörner hangján szólalt meg... 

 

6. A rettenthetetlen – Mel Gibson

Mielőtt 1995 októberében az InterCom forgalmazásában Magyarországon is bemutatták volna Mel Gibson 5 Oscar-díjjal jutalmazott kosztümös történelmi filmjét, Lakos Éva szinkronrendező úgy döntött, hogy a skót nemzeti hőst, William Wallace-t ne Gibson addig megszokott szinkronhangjai, Lux Ádám vagy Sörös Sándor szólaltassák meg, hanem Dörner György.

Dörner tökéletes választás volt a szerepre, nélküle ma már nemigen lehetne elképzelni a festett arcú William Wallace skót szabadságharcosokhoz intézett szózatát:

 

7. Bölcsek kövére – Eddie Murphy

Dörner Györgyöt saját bevallása szerint egyáltalán nem zavarja Eddie Murphy félrelépésektől hangos magánélete, ahogy az sem, mint azt a 2008-as Index-interjújában elmondta, hogy Murphy „hihetetlen közlésvággyal bír, sok filmet készít, természetes, hogy nem mindegyik jó ezek közül”. A Bölcsek kövérét például Dörner kifejezetten szerette szinkronizálni 1996-ban amiatt, hogy ebben a filmben sok vicces karakter hangjával el lehetett játszani (mivel Murphy nemcsak Sherman Klump professzort alakította ebben a filmben, hanem ő volt többek között a prof sovány énje, valamint az anyja, az apja, a nagyanyja és a testvére is):

Ez szakmailag nagyobb kihívás. De jó volt a 48 óra és a Megint 48 óra is. Meg a Beverly Hills-i zsaru. (...) Csörögi István mindig engem hív, ha Eddie Murphy-filmet kell szinkronizálni. Remélem, ez így lesz a későbbiekben is.