A 89 éves Vitray Friderikusznál jelentette be: visszavonul

A legendás sportriporter és műsorvezető a Friderikusz Podcast 28. részének végén közölte, hogy ez volt az utolsó kamerák előtt adott interjúja.

November 5-én, pénteken lett 89 éves Vitray Tamás, az ország legismertebb és minden bizonnyal legnépszerűbb sportriportere és műsorvezetője. A legendás tévés volt Friderikusz Sándor vendége a csütörtök este a Youtube-ra is felkerült Friderikusz Podcast 28. adásában, ahol Vitray a műsor végén elmondta: nem áll többet a nyilvánosság elé, ez volt az utolsó interjúja. Amikor Friderikusz rákérdezett ennek okára, a sportriporter ennyit válaszolt:

Csak.

Később azért részletezte a döntés hátterét:

Holnap elkezdem a 90. életévemet. Nem köll! Nem versenyzek, ez nem távfutás és nem távúszás. Nem akarok a híres aggastyán lenni, aki még a 90. életévében is mutatkozik. (...) Nem akarok a kamera előtt szerepelni már.

Azt persze nem zárta ki Vitray, hogy később esetleg „elgyengül”, és a 100. születésnapján „bevezeti két csinos nő, és fogak nélkül el fog valamit motyogni”. A teljes podcast adást ezen a linken lehet megtekinteni.

Vitray Tamás a Nobel- és Kossuth-díjas orvos-biokémikussal, Szent-Györgyi Alberttel készít interjút a Margitszigeti Nagyszálló halljában, 1973-ban (forrás: Fortepan / Bakos László)

 

Szintén csütörtökön került fel a Friderikusz Podcast hivatalos Youtube-csatornájára egy videó, amelyben a showman hivatalos közleményben tudatta a nézőivel:

(...) igenis van sajtósa a Friderikusz Produkciónak, egy férfi, aki külföldön él, és online végez különböző előkészítő, anyaggyűjtő munkákat a podcastom számára. Az én hibám, hogy rá bíztam az ominózus Blikk-cikket is - így lett tehát a sajtósom. És bár megjelenés előtt beolvasták nekem az írás szövegét, de úgy hagytam, hiszen a tartalmával egyetértettem, sőt, az adatokat is én adtam hozzá. (...)

Mint ismeretes, korábban egy bizonyos Csenterics Ágnes nyilatkozott csalódottan a Blikknek Friderikusz Sándor e-mail címét használva arról, hogy a podcast 10 milliós veszteséget halmozott fel, mert a Douwe Egberts már nem reklámoz a műsorban, a nézők többsége pedig „kiflitolvaj”, azaz Patreon-támogatás nélkül, ingyen nézi az adásokat a Youtube-on. Csakhogy a Media1 nemrégiben kiderítette, hogy a hazai média nem ismeri a sajtós Csenterics Ágnest, tavaly viszont 77 éves korában elhunyt a tévés rendező Csenterics Ágnes, akit ráadásul a család elmondása szerint Friderikusz is jól ismert.

Az eset miatt a rendezőnő néhai férjének lánya, Fellegi Mária jogi lépéseket helyezett kilátásba, A Magyar Újságírók Szövetsége pedig egy állásfoglalást adott ki, amely szerint Friderikusz etikai vétséget követett el. A showman végül a lenti videóban beismerte, hogy hibázott, és bocsánatot kért.

Elindult a Port.hu új videósorozata, a SZESSÖN. Nézzétek meg az első részt, amelyben Kiss Gergő háromszoros olimpiai bajnok mutatja meg, milyen remekül bánik a dobverőkkel. Kövessetek minket a Youtube-on is!