A Family Guy legkegyetlenebb alázásai

A Family Guy alkotóinak, és főleg Seth MacFarlane-nek semmi sem szent, legyen szó vallásról, bőrszínről vagy szexuális orientációról meg celebekről, és bár a vicceik egy része valóban otromba, gyakran pont az intolerancián viccelődnek.

Íme, az ázsiai férfi!

A Family Guy mindig magas labdákat csap le, a kitalálója, Seth MacFarlane a már létező előítéletekre épít, a lehető legrosszabbakra, majd rájuk tesz még egy, majd még egy lapáttal. Ebben a jelenetben a Jóisten mutatja meg az „igazgatótanácsnak” a legújabb termékét, az ázsiai férfit, majd ismerteti az új modellt. Amely kifejezetten okos, apró pénisze meglepően hatékony, így hamarosan 10 milliárd lesz belőle, több kiszerelésben kapható, és mindegyik utálja a másikat. Amikor valaki megkérdi, hogy ezek rendes kaját esznek-e, az úr elnézően mosolyog, majd közli: "Nem, pont ellenkezőleg!”

 

Peter zsidó lesz – pedig nem az!

A sorozatban a legtöbb poént a zsidók rovására sütik el, de mivel a társszerző ötletgazda neve David Zuckerman, aligha lehet antiszemitizmusról vagy különösebb rosszindulatról beszélni – ennek ellenére akadnak elég durva jelenetek is. A 8. évad 2. részében (Family Goy) például Lois megtudja, hogy a nagymamája holokauszt túlélő, csak a szülei eltitkolták előle a dolgot. Peter, aki mindent túltol, szintén zsidó akar lenni, kipában, imasállal és egy nagy Dávid csillaggal állít be, meg a dús mellszőrzettel, ami „a csillaghoz járt”, majd megeresztenek egy kemény viccet a héber nevekről,  de amikor Lois letolja, a férje epésen megjegyzi: „Csak egy zsidó tudja így elcseszni a zsidulás örömeit”.

 

A zsidólapító

Nem csak a zsidók, de az antiszemiták is megkapják a magukét a Family Guyban. Visszatérő poén Walt Disney zsidóutálata, de az autómágnás Henry Fordról is köztudomású volt, hogy erősen szimpatizált a III. birodalommal és Adolf Hitler nézeteivel. Neki "állít emléket" a 15. évad 10. epizódjának jelenete, amelyben Ford büszkén mutatja be a nagyközönségnek a T-modellt, az első sorozatgyártásban készült autót – amit ő nem arra talált fel, hogy közlekedjenek vele. Ő a prototípust zsidólapítónak hívja, de egy értetlenkedő néző megkérdezi, arra is jó a gép, hogy eljussanak vele A pontból B pontba? A mérges Ford Azt mondja igen, de nem arra való a szerkezet, majd epésen hozzáteszi: 

A Mona Lisát is lehet lábtörlőnek használni.

 

Abortusz-őrület

Kevesebb vitatottabb téma van Amerikában - és úgy általában a nyugati világban az abortusznál, amit a konzervatív oldal sok helyen a maga politikai céljaira használ fel. Ezen - és nem magán az abortuszon! - poénkodik az 8. évad 21. epizódja (Elfogult kifejezésmódja a kedvességnek), amelyben Lois egészen furcsa módon esik teherbe. Egy régi egyetemi barátja, Naomi kéri meg, hogy hordja ki a gyermekét, amire ő igent mond, csakhogy nem sokkal a megtermékenyítés után kiderül, Naomi és férje autóbalesetben meghal. Gyorsan el is vetetnék az okafogyott magzatot, csakhogy Peter belefut ebbe az otromba és manipulatív propagandavideóba, aminek főszereplője a kis zigóta, Ziggy, akinek, bár még nem látható,

apró kis kezei vannak, amiket imára kulcsolhat.

A könnyen befolyásolható Peter innentől véresszájú abortuszellenző lesz – persze nem a legvégéig. A Fox még 2010-ben betiltotta az ellentmondásos epizódot az Egyesült Államokban, mindenütt máshol viszont mehetett.

 

Szegény Michael J. Fox

A faji és vallási csoportokon túl a hírességek a Family Guy gonosz humorának célpontjai. Van köztük, aki megérdemli, és van, aki nyilván nem. Az utóbbiak közé tartozik a már évtizedek óta Parkinson-kóros Michael J. Fox. A betegség kontrollálhatatlan remegés okoz, és ezen már korábban is élcelődtek a sorozatban – hogy Fox miért nem lenne jó Zorrónak -,

de ebben a szkeccsben túl messzire mentek, duplán, sőt triplán is.

A 8. évad 12. epizódjának felütésében kiderül, hogy a mindig ugyanabban a ruhában lévő Peternek csak két inge van, a harmadikat Fox tette tönkre egy borkóstoláson. Az esetet nem egy klasszikus bejátszásban meséli el, hanem, „tapintatosságból” üres háttér előtt. Itt elmeséli, hogy a színész leöntötte borral az inget, de felajánlotta, hogy kifizeti a kárt, csakhogy remegő kézzel írta alá a csekket, amit így képtelenség beváltani. Majd jön egy aljas poén Fox felesége, Tracy Pollan felé, hogy minek vannak még együtt, a férje már nem tudja sehová benyomni – itt az eredetiben Rita Wilson, Tom Hanks felesége is kap egyet -, majd kiderül, mégsem finomkodnak, és megmutatják az esetet, ahol Peter még le is hülyézi szegény Foxot.

 

Katie Holmes kiszabadul

A legtöbbször kigúnyolt celeb nem más, mint Tom Cruise. Ő kap hideget, meleget apró termete, furcsa viselkedése, szcientológus vallása és még sok minden más miatt. Az is „kiderül”, miért fut minden filmjében – a meleg gondolatai elől menekül -, de talán ez a leggenyóbb jelenete. A hatodik évad 5. epizódjában (Stewie megöli Loist) Stewie óriás áramkimaradást okoz, amitől leesik Katie Holmes elektromos bokabilincse. Cruise akkori felesége rájön, hogy újra szabad, fogja a még csecsemű kis Surit, és azzal csapja le a férjét, majd boldogan kirohan a kertbe és kiszabaditja a ketrecükből Cruise meztelen szexrabszolgáit is. Elég kemény kritika!

 

Honnan tudjuk, hogy valaki meleg?

Ma már nehéz elhinni, de valóban léteztek oktatófilmek, amelyek a homoszexualitás veszélyeire hívták fel a figyelmet. Ezeket parodizálja ez a rész, ahol egy rövid fejtágítót láthatunk arról, hogyan lehet felismerni a melegeket. Ha például valaki a kérdésre, hogy melyik a kedvenc Madonna száma nem azt a választ adja, hogy „Az meg kicsoda?”, akkor az illető biztosan homár, ahogy akkor is, ha megszúrják, és vér helyett halálos maró sáv távozik a szervezetéből. Látjuk is, amint a doktor mintát vesz egy betegéből, abból pedig kifolyik a sav, majd a mellkasából kitör egy hatalmas, bogárszerű, vérszomjas lény – de a doki számított erre, és lelövi a böszme valamit, a narrátor pedig kárörvendően megjegyzi: „Ez most nem jött össze, mucibogár!”

 

A vicces Bill Cosby

Az elmúlt évek során több mint ötven nő vádolta meg Bill Cosby-t szexuális erőszakkal. A komikus módszere az volt, hogy altatót vagy drogot tett áldozatai italába, majd megerőszakolta őket, és hírnevének és befolyásának köszönhetően évtizedeken át büntetlenül tehette meg mindezt. A jelenetben azt láthatjuk, hogy a történtek ismeretében milyen ma nézni a komikus műsorát, a The Cosby Show-t, amelynek főcímében az áldozatok egy részét látjuk kiütve – beleértve az NBC tévétársaság páva logóját is. A szkeccs végén Peter Griffin megjegyzi:

„Annyira nem akartam a bőrszínt látni, hogy a nemi erőszakot sem láttam”

– merthogy a fekete bőrű komikus védői sokáig arra hivatkoztak, hogy védencüket valójában a bőrszíne miatt támadják.  

 

A Down-szindrómás lány

Ha valamivel nem illik viccelni, az a betegség és a születési rendellenesség, de a Family Guy nem az lenne, ami, ha mindent tabunak tekintenének. Itt egy egész epizód nagy része megy el azzal, hogy kiderül, Chris bele van zúgva egy osztálytársába, aki történetesen Down-szindrómás. Stewie kicsit csodálkozik a dolgon, de segít a bátyját partiképessé tenni, hogy az találkozhasson a vörös hajú Ellennel – ennek egy egész dalt is szenteltek. Csakhogy kiderül, Ellen elég tapló és zsarnoki a természete, persze a veleszületett betegségétől teljesen függetlenül. A dologból jó kis botrány lett, mivel elhangzik, hogy a lány anyja alaszkai kormányzó volt – ez természetesen csakis Sarah Palin lehet, akinek történetesen tényleg van egy Down-kóros lánya, és ezen nem szép élcelődni. A sorozat mentségére legyen mondva, hogy Ellen hangját egy Andrea Fay Friedman nevű Down-szindrómás színésznő adta, és ha ez neki okés volt, akkor más ne pattogjon, nem igaz?

 

A felnyársalt bálna

Miért pont az állatok és az állatvédők úszták volna meg? A 12. évad Peter problémái című epizódjában Peter Griffin a sörgyárban kitanulja a targonca kezelését, de kissé egészségtelenül sok lesz ettől az önbizalma. Amikor egy bálna vetődik partra, megjelenik a targoncájával, és mindenki megkönnyebbül, hogy akkor ő lesz a megoldás. Hát nem lesz az! A targonca villái behatolnak a riadt tekintetű állat húsába, és amikor a hatalmas test megemelkedik, a seb felszakad, és innentől elég csúnya dolgok történnek. Kiszakadnak a belek, leszakad az alsó álkapocs, miközben Peter megpróbálja beljebb tolni a bálnát, amely fennakad a villákon. Hosszú szenvedés után sikerül levakarni az ekkor már döglött állatot, de Peter már másra figyel, egy apró kagylót vesz fel a homokból a targonca villájával, vagyis tud ő ügyes is lenni, ha akar…