A legbizarrabb orvosi esetek a Doktor House-ban, amik akár meg is történhetnek

Attól hogy hihetetlen, még helytálló a diagnózis.

A kórházsorozatokban általában mindig valamilyen bonyolult orvosi esettel találják szemben magukat a szereplők, hiszen egy szimpla megfázásban nincs valami sok izgalomfaktor. Ezt járatta csúcsra a Hugh Laurie főszereplésével készült sorozat, a Doktor House, aminek címszereplője olyan orvosi rejtélyekkel foglakozik, amiket más nem tud diagnosztizálni. A nyolc évad alatt a legkülönfélébb esetek kerültek elő, melyek közül a legtöbb még akkor is valóságos, ha teljesen hihetetlennek tűnik. Ezek közül szedtük most össze a legbizarrabb diagnózisokat.

 

Szubakut szklerotizáló panenkefalitisz

1. évad / 2. epizód: Apaság

A cifra név egy rendkívül ritka és előrehaladott agyvelőgyulladást takar, amit a kanyaróvírus egy mutáns változata okoz. A becslések szerint 10 ezer kanyaróval fertőzött emberből egynél alakul ki, de a csecsemők esetében ez az arány 1 a 609-ből. Jelenleg nincs gyógymód erre a halálos kimenetelű betegségre, de gyógyszerrel kezelhető, ha a betegség korai fázisában megkezdik a kúrát. A beteg általában kétéves korában kapja el a kanyarót, majd átlagosan 6-15 évig tünetmentes, majd fokozatos, progresszív pszichoneurológiai hanyatlás kezdődik, ami

személyiségváltozással, görcsrohamokkal, izomrángással, fényérzékenységgel és szembántalmakkal jár, végül beáll a kóma és a halál.

Az epizódban az nehezítette a diagnosztizálást, hogy a beteg, Dan örökbefogadott fiú, akinek ezt sosem mondták el a szülei. A szülőanya sosem volt beoltva kanyaró ellen, és Dan még a méhében fertőződött meg.

 

Lepra

1. évad / 13. epizód: Átok

A rész 2005 márciusában került adásba, és a jelenben játszódik, szóval tényleg elég bizarr, hogy egy fiút leprával diagnosztizálnak, pedig egyáltalán nem lehetetlen. Az egész nagyon misztikusan indul, amikor egy fiatal srác, Gabe Reilich tüdőgyulladásra emlékeztető tüneteket produkál, miután a társai megviccelik azzal, hogy egy Ouija-tábla megátkozza őt. Gabe szentül hiszi, hogy el van átkozva, pedig még ennél is hihetetlenebb a megoldás.

A tünetei közt szerepel a nehéz légzés, a bőrelváltozás, a bénulás, illetve a szervezete nem reagál az antibiotikumra.

A megoldást egy rutinvizsgálat hozza el, amit lépfenére végeznek: ez után derül ki, hogy a fiú az apjától kapta el a leprát (aki pilótaként Ázsiában járt), és a lépfene aktiválta nála.

 

Feokromocitóma

2. évad / 1. epizód: Beletörődés

Lehet-e egy betegség az oka annak, hogy valaki négy embert megöl? A sorozat második évadjának nyitóepizódja szerint igen: egy Clarance nevű elítélt a kivégzését várja a halálsoron, amikor rosszul lesz. House végül feokromocitómával diagnosztizálja: ez egy ritka és általában jóindulatú daganat, ami a mellékvesében alakul ki. Ennek

tünete a magas vérnyomás, amit a mellékvese által kiválasztott hormonok okoznak.

Arra jutnak, hogy a magas adrenalinszint okozhatta Clarance dühkitöréseit, ami négy ember halálához vezetett. Az epizód azzal zárul, hogy épp egy orvos megy tanúskodni a fellebbezésére.

 

Androgén-inszenzitivitási szindróma

2. évad / 13. epizód: Külcsín

Az epizód páciense egy 15 éves modell, Alex, aki egy divatbemutatón esik össze. House meg van győződve, hogy a lány kábítószerfüggő, és ez okozza tüneteit, de a megoldás ennél jóval meghökkentőbb. Kiderül, hogy Alexnek férfi pszeudohermafroditizmusa van, aminek mai, orvosi megnevezése az androgén-inszenzitivitási szindróma. Ez azt jelenti, hogy

még magzatkorában kifejlődnek a heréi, de a férfi nemi jelleg ennél nem jut tovább.

A herék nem ereszkednek le, a páciens külsőre úgy néz ki, mint egy nő, bár előfordulhat, hogy később lép be a pubertáskorba, mint mások. A menstruációja sem jön, mivel nincsen se petefészke, se méhe.

Ez is érdekelhet

Sorozatok, amik életet mentettek

Az nem meglepő, hogy az olyan kórházi szériákból, mint a Vészhelyzet, olyasmit tanulhattak az emberek, ami aztán esetleg életet is mentett, de meglepő módon A Simpson család és a SpongyaBob Kockanadrág is életmentő volt.

Tovább

 

Bubópestis

2. évad / 18. epizód: Odaadás

Ez is hasonlóan hihetetlen, mint a lepra, pedig ugyancsak megeshet. A beteg, Hannah már tíz napja nem alszik, amikor betol egy egész doboz altatót, de még így sem sikerül elaludnia.

A krónikus álmatlanság mellett a tünetei közt szerepel a végbél-, orr- és belső vérzés, a májelégtelenség és az önkéntelen, gyors szemmozgás.

Miután House megtudja, hogy a lány kutyáján olyan bolhák vannak, amik prérikutyákról származnak, talál a karján egy duzzanatot, amiből fekete folyadékot szív le – így lesz meg a diagnózis bubópestisre.

 

Lupusz

4. évad / 8. epizód: Jobb, ha nem tudja!

Ha már három évadon át annyit emelgették, előbb-utóbb meg kellett érkezni ehhez a diagnózishoz is. Egy bűvész, Flynn épp Houdini híres víztartályos trükkjét próbálja előadni, amikor elájul. A további

tünetei közt szerepel a szívleállás, a zsibbadás, a veseelégtelenség és a kisebb belső vérzések.

House ebben a részben, hogy diagnosztizálja Flynnt, még a vérét is hajlandó átömleszteni magába, mivel a betegen nem lehet végrehajtani a biopsziát. Végül kiderül, hogy ezúttal tényleg lupuszról van szó, ami egy autoimmun betegség, és az immunrendszer a saját szöveteit támadja, mivel nem ismeri fel azokat, és ehhez rengeteg fehérvérsejtet termel.

 

Idegenkéz-szindróma

5. évad / 24. epizód: Mindkét orcádat

Listánk utolsó darabja abban különbözik a többitől, hogy nem ez az eset végső diagnózisa, már az epizód elején kiderül, hogy Scottnak idegenkéz-szindrómája van. A betegség lényege, hogy

a páciens képtelen irányítani a végtagját: akaratlanul nyúl tárgyak után, sőt használja is azokat.

Ez néha odáig fajul, hogy egyik kezével (amit ő irányít) meg kell fékeznie a másikat (ami felett nincs uralma). Ez általában olyan betegnél fordul elő, akinek a kérgestestét az epilepszia kezelésnek céljából átvágták (ez egy harántirányú idegrostokból álló vaskos, fehér lemez az agyban, a legnagyobb összeköttetés a két agyfélteke között). A kérgestest károsodása okozhatja, hogy a páciens nem domináns keze (bal kezeseknél a jobb, jobb kezeseknél a bal) idegenné válik. A jelenség igen ritka: 1908-as felfedezése óta mindössze ötven esetben igazolták az idegenkéz-szindrómát.

 

A Doktor House összes epizódja megtekinthető a Netflixen, az Amazon Prime Videón és a SkyShowtime-on is.

 

(via Vodzilla.co, Vocalmedia, Wikipedia)