A sorozat, ami miatt a legtöbb embernek kellett meghalnia

62 ember vesztette életét az indiai A Tipu szultán kardja forgatásán.

Ma ugyan már ritkábbak a forgatási balesetek, mint a mozi hőskorában, de azért elő szokott fordulni, hogy egy-egy kaszkadőr megsérül. Az 1990-es indiai A Tipu szultán kardja forgatásán ennél sajnos nagyságrendekkel súlyosabb baleset történt.

A Bhagwan Gidwani azonos című regénye alapján készült, 60 epizódból álló történelmi eposz a Mysori Királyság indiai muszlim uralkodójának, Tipu Szultánnak az életét mesélte el, aki történetesen a nagy hatótávolságú tüzérség úttörője is volt.

A nagy sztárokat felvonultató tévéfilmet annak idején komoly várakozás előzte meg, nem utolsósorban azért, mert a regény bestseller volt, 200 ezer példányban kelt el világszerte. A könyv szerzője, Gidwani jegyezte a forgatókönyvet is.

Az incidens 1989. február 8-án történt a mysori Premier stúdióban, ahol hatalmas tűz ütött ki, és a halálos áldozatok száma végül 62 emberre rúgott – ami máig negatív rekordnak számít. A címszereplőt alakító Sanjay Khan súlyos égési sérüléseket szenvedett, aminek következtében 72 műtéten esett át, miközben összesen 13 hónapig volt kórházban.

Ami a tragikus tűz okát illeti, a szakértők az épület szellőzésének szinte teljes hiányát okolták, ráadásul a falakat nem szigetelték tűzállóan, ami súlyos hiba volt, figyelembe véve a forgatási lámpák 120°C-os hőmérsékletét.

Khan később a következőket írta erről Az életem legjobb hibái című önéletrajzában:

"A forgatás este kezdődött, és néhány felvétel után, este fél kilenc körül, amikor a világítás már működött, kimentem beszélgetni az írómmal, Nawa Lucknowival. Körülbelül fél órával később hatalmas zajt hallottam bentről. Eldobtam a kezemben tartott csésze teát, és berontottam a kis kapun, mivel a stúdió nagy ajtói zárva voltak. Amit láttam, mélységesen megrázott. A stúdió bal fele lángolt. Fent, a kifutón láttam, hogy egy világosító egy ruhadarabbal próbálja eloltani a lángokat. Odakiáltottam neki, és megparancsoltam, hogy azonnal ugorjon le. Ugyanakkor szóltam valakinek, hogy nyissa ki az ajtókat, egy másik személynek pedig, hogy hívja a tűzoltókat.

Aztán valami a tarkómon talált el, mint egy ágyúgolyó, és a földre zuhantam. Később megtudtam, hogy egy festékes doboz volt. Nem törődve a vágással a fejemen, a feladatra koncentráltam: a stábom megmentésére. Utólag visszagondolva, nyilvánvalóan nem fogtam fel annak a sebesülésnek a súlyosságát, amely utána egy kínzóan fájdalmas kilenc hónapig velem maradt".

Az indiai színész és filmproducer a mai napig él és virul, és bár A Tipu Szultán kardja maradt az utolsó színészi szerepe, karrierjét a produceri pályán folytatta.

Via: Far Out Magazine