A ValóVilág szereplője hitványabb vagy a kedves kommentelő borzalmas kommentjei?

Morális dilemma: jogosan szidja vérlázító stílusban a mindent jobban tudó kommentelő azt a civilt, aki 106 napig szerepelt folyamatosan a tévében?

A ValóVilág mindig megosztotta az embereket. Ennek a miértje elég szerteágazó, tanulmányok tucatjain keresztül lehetne boncolgatni a kukkolási vágy evolúciós igényével kezdve a műsorban szereplők dinamikáján át az izolált környezetben történt dolgok egész világra kiterjesztett megítéléséig. Ez egy komplex műfaj, mégis nagyon könnyen lehet felette ítéletet mondani. Elég megnézni a műsorról szóló cikkek alatti kommenteket.

A legvisszafogottabb megszólalásokban olyanok vannak, hogy majd fél év múlva is cikkeznek a győztesről, amikor elvonóra megy. De az egész szériát belengte a gyűlölet a kommentelők részéről. Ez persze nem annyira meglepő, hisz minden évadnál ez van. Mindig az éppen aktuális ValóVilág az, ami a legalja, aminek a szereplői soha nem látott mélységeket érnek el - mondják ezt a nyilvánvalóan minden szinten makulátlan emberek, az erkölcsileg feddhetetlen, kiművelt kommentelők. És pont ezért, mivel ők nem olyan alja nép, hogy ilyen műsorban szerepeljenek, ezért meg is engedhetik maguknak, hogy megmondják: ezeket egytől egyig fel kéne akasztani, hisz egyértelműen hulladéka az emberi fajnak. Tudnék példát mondani, hogy kinek voltak hasonló nézetei, de nem akarok senkit lenácizni. Hogy kik azok az "ezek", az más kérdés. Egyszerűen el lehet intézni annyival, hogy a mai fiatalok. Elég nagy felszínességre utal. (A konkrét esetekre szorítkozó kommentek esete más, de itt most az abszolút egydimenziós gyűlölködésekről van szó.)

Forrás: RTL

 

Joga van-e a kommentelőnek kinyilvánítania az érzéseit a műsor és a benne szereplő emberek iránt? Joga az éppen van. Természetesen építő jellegű kritikát is meg lehet fogalmazni, meg azt is meg lehet írni, hogy "Ez egy szar, hülye, aki nézi." De! Ha már a drága kommentelő amúgy is olyan magasan ül az erkölcsi fölényeskedés trónján, akkor miért alacsonyodik le erre a szintre? Valahogy ez nem áll össze. Ha én magamat annyira különbnek tartom, hogy teljes mértékben elhatárolódom a ValóVilágtól, akkor miért akarnék egy jelentéktelen kommentnek köszönhetően mégis egy szintre kerülni vele? Ez már a morális fölény olyan magas szintje, amit csak a James Bond főgonoszok tudnak megugrani, akik annyira nyert helyzetben érzik magukat a főhőssel szemben, hogy elmondják az ördögi tervüket, majd magára hagyják a lekötözött szuperügynököt egy szobában. A kommentelő gyűlöli a ValóVilágot, de nem fél össze-valóvilágozódni azáltal, hogy közhírré téteti véleményét, ami lényegében nettó halálos fenyegetés és bullying egyben.

A gyűlölködés és bántalmazás sem éppen mai találmány, csak azért érdekes ebben az esetben, mert itt olyan emberek kerülnek a nyílt megszégyenítés céltáblájára, akik ugyanolyan hétköznapi figurák, mint bárki. Ki tudja, hogy ki lesz a következő VV Lissza és VV Rico, ugye. Ezekre az emberekre a bezártság után most rászakad a valóság. Persze, lehet azt mondani, hogy ők ezt vállalták, hogy minek mentek oda, csak közben meg az van, hogy ugyan a Metoo régen volt (tán igaz se volt), de azért, ahogy a ló becses szerszámának, úgy az áldozathibáztatásnak is van vége. Ahogy egy hópehely sem gondolja, hogy ő okozta a 12 hegymászót maga alá temető lavinát, úgy egy rossz megjegyzés sem a világ vége még, mi baj lehet belőle, ugye...

Forrás: RTL sajtóklub

 

De mi lenne, ha a tényleg totál értelmetlen facebookos kommentelés helyett élne azzal az egyszerű, de nagyon hatásos "fegyverével" a felhasználó, hogy elkapcsol, továbbgörget, keres valami más elfoglaltságot, ami szórakoztatja, amin nem húzza fel magát. Ez persze nem olyan látványos, mint az interneten idegbetegeskedni. Amíg a higgadtságból, kimértségből, morális fölényen való decens trónolásból nem lesz szenzáció, addig marad a véget nem érő verseny, hogy ki tud hamarabb agyvérzést kapni a kommentháborúban a legválasztékosabb trágárságok megfogalmazása közben.