Az Éden Hotel visszatért, és jobb, mint valaha

Az első részek visszaadják a formátumba vetett hitet, amit csúnyán elvett a TV2 még 2015-ben.

Az Éden Hotel 2011-ben indult el hódító útján Magyarországon. Ha nincs ez a műsor, akkor nincsenek a legendás Hogyvolt blogbejegyzések sem, nincs Pókmajom, nincs Éden Levi, aki felfejlődik Aranypart Levivé, hogy Siófokon, az Aranyparton eljátszott szegény ember Jersey Shore-jában az egyik legnagyobb figurát hozva a saját bőröndjében búslakodva guggolva adja ki magából a rablósoron vett gyrost. (Igen, ez az a Levi, aki több int 10 évvel később a Money or Love-ban is szerepet kapott.)

Demcsák Zsuzsa feje, alpári berúgás, sírás és smárolás vitte a Money or Love-ot

Kínos történetekkel és bonyolult taktikázással folytatódott a reality, aminek meg is lett az első kiesője.

Tovább

Visszatérve az Éden Hotelhez. Úgy van ez tálalva, mint valami nagyon komoly taktikai játék, ahol tényleg csak a legpengébb Mensa klubtagok képesek talpon maradni, ahol a Legyen Ön is milliomos! meg a Géniusz döntősei képesek csak felfogni, hogy mi történik körülöttük. A valóság ezzel szemben az, hogy annak idején sem ebben volt erős az Éden Hotel. A skandináv országokban, ahol marha nagy sikert aratott, azért szerették a nézők, mert tudták, hogy sokkal több ebben a formátumban a fedetlen női test és a jól kibikkantott, olajos bőrű csávó, mint más valóságshow-ban. Kár is lenne tagadni, hogy anno a Viasat ezzel a szándékkal vágott bele a dologba. Nincs ezen mit szégyellni. Annyira nincs, hogy a Viasat aztán még ennél is tovább ment: megcsinálta az Ádám keresi Évát, amiben az a lényeg, hogy a szereplők full meztelenek. 

A Viasat parádés sikereket ért el a formátummal úgy szakmailag, mint emberileg. Kritikailag és nézettségileg kijárt neki, hogy az egekig legyen hozsannázva. El is készült a második évad, majd szünet, és a semmiből érkezett a hír, hogy a TV2 megvette a formátumot. Ez volt az az évad, amit azzal akartak ipari mértékű nézőmágnesség tenni, hogy az akkor még erősen herevasalós képzettársítással rendelkező Berki Krisztiánt tették meg műsorvezetőnek. Ez volt az az évad, ami megásta a formátum sírját a következő esettel. Részlet a Legalább tíz ember hibázott az Éden Hotel-botrányban című cikkből.

Az Éden Hotel egyik április végi adásában az egyik szereplő, Gábor szexre akarta kényszeríteni show-beli párját, Nórit. A lány többször és határozottan megmondta neki, hogy nem akar vele lefeküdni, de Gábor ezt nem hagyta annyiban – „Mi az, hogy nem?” –, fogdosta, ráfeküdt, szétfeszítette a lábát, hozzádörgölte magát, aztán szóbeli alázással is próbálta megtörni az ellenállását.

Ezt követően néma kuss lett a szeretett Éden Hotel körül. Ezt a 8 éven át tartó hallgatást törte meg az RTL, amikor bejelentették, hogy náluk jön az új évad. És itt vagyunk, az Éden Hotel elstartolt, amire óriási szükség volt már. Hiába a TV2 szánalmas próbálkozása olyan bazári, török, olcsó koppintásokkal, mint a Power of Love, ez az igazi, hamisítatlan, eredeti, originál Éden Hotel. Végre nem kell a Netflixnél sóvárogni egy falatnyi Too Hot To Handle-ért. Magyarul nézhetjük, ahogy a magyar szereplők, a Gozsdu udvar krémje megpróbálja egymást elcsábítani és átcseszni egyszerre. 

Nehéz pontosan átadni, hogy mi is történik, de ez a videó talán jól szemlélteti, hogy miről is van szó:

Miller Dávid feje priceless. Ugyanitt vannak toxikus maszkulinitásban szenvedő pacekok, lásd: Lovi. De, hogy minden kedves olvasót teljesen megcsavarjak: ne a borító alapján tessék megítélni a könyvet, ezek a lányok és srácok szarrá taktikázzák magukat, megmondják a frankót, és hátba is szúrják egymást a főnyereményért. De akad olyan férfi is, aki sírva alszik el éjjel, Tomi, mert érzéseit nem viszonozza felé Zsófi. Tehát, aki egy spontán szerveződő mexikói szappanoperára vágyik Esmeraldánál és Jose Armandónál ezerszer trúbb szereplőkkel, az bátran tehet egy próbát az Éden Hotellel, mert még a fülsértő trágár beszéd is el van némítva. (Ejnye-bejnye, hogy az ondó hétköznapi megfelelője már-már kötőszóként és szóhelyettesítő szóként is funkcionál). 

És még csak a bemelegítő epizódoknál tartunk, de azt már megtudhattuk Zsófitól, hogy 

"ki tud jönni az emberből az emberiség."

És a java még csak most jön.