Az ugye megvan, hogy nem is Bruce Willis volt Hart a Hart háborújában?

Sok embert megtréfált anno a film plakátja, amin Bruce Willis neve és arca volt a leghangsúlyosabb – holott ő nem is Hartot, hanem McNamara tábornokot alakította a történetben.

Kit játszott Bruce Willis a Hart háborújában?

Akár a szép emlékű Legyen ön is milliomos! vetélkedő kicsit beugratós első kérdése is lehetne ez, ami már-már olyan triviális, hogy nagyon könnyű eltéveszteni, és csípőből rávágni:

Na, ugyan mégis kit? Hát Hartot, aki a címben szerepel!

Jelen sorok írója is belesétált ebbe a csapdába, hiszen egy 22 évvel ezelőtt bemutatott filmről van szó, azóta kissé már megkoptak az emlékeim.

Forrás: InterCom

 

Bruce Willis ugyanis a Hart háborújában nem Hartot, hanem William McNamara tábornokot alakította, aki a második világháború végén, Bajorországban esik német hadifogságba az embereivel, de még a szögesdrótok mögött is ragaszkodik ahhoz, hogy a honfitársai katonákhoz méltóan viselkedjenek. A tábornok igyekszik elhitetni embereivel, hogy a fegyelem és a rend életben tarthatja, sőt hazasegítheti őket. Amikor az egyik barakkban gyilkosság történik, saját kezébe veszi az események irányítását, és szabályos haditörvényszéki tárgyalást tart. Azt azonban még a társai sem sejtik, hogy mindez egy nagyszabású akció része... A címbéli katonát, Thomas W. Hartot egy akkoriban Hollywoodban még nem különösebben ismert, feltörekvő huszonéves ír színész, Colin Farrell játszotta.

De akkor miért van az, hogy sokak emlékezetében mégis úgy maradt meg a Hart háborúja, hogy abban bizony Bruce Willis az a bizonyos Hart, aki háborúzik? 

Forrás: MGM / InterCom

 

A válasz a film reklámkampányában keresendő. A Hart háborúját ugyanis az MGM stúdió a 2001-es év végén, az őszi-téli nagy blockbuster szezonban akarta bemutatni, hogy karácsony előtt kasszát robbanthassanak vele. Ugyanekkor került volna mozikba két másik nagyszabású háborús film is, A fegyverek szava és a Katonák voltunk, ám a szeptember 11-i terrortámadás után a nagy hollywoodi stúdiók jobbnak látták inkább egy évvel elhalasztani az olyan produkciók premierjét, ahol sok a robbanás és ropognak a fegyverek.

Az MGM stúdió vezetősége ráadásul a halasztás után biztosra akart inkább menni, hiszen dollármilliók álltak a már leforgatott, de még be nem mutatott filmben, ezért áthangszerelték a Hart háborúja reklámkampányát. Az eredeti plakáton Bruce Willis és Colin Farrell még együtt szerepeltek, de a 9/11-es események után a posztert inkább átdolgozták, és sok országban az a verzió lett kiplakátolva, amin már csak Bruce Willis szerepel, és a nevét hatalmas betűkkel írta ki az MGM a kompozíció legtetejére, mivel úgy gondolták, hogy így jóval több pénzt kereshetnek. Elvégre Bruce Willis neve nyilvánvalóan több nézőt csábított be a mozikba, mint Colin Farrellé, aki akkoriban még csak egy feltörekvő fiatal sztár volt a sok közül. A későbbi DVD-kiadás borítójára viszont már az eredeti elképzelések szerint elkészített moziplakát került, amelyen  Bruce Willis és Colin Farrell is szerepelt (bár nem elítélhető okokból ezen is Willis arca volt a leghangsúlyosabb).