Brad Pitt csatába indul a hétvégén

Hol az ókori Tróját hódítja meg, hol gonosz nácikat mészárol, hol a francia ellenállást segíti, de olyan is van, hogy magas hegyeket hódít meg, és az is olyan, mint a háború.

Hét év Tibetben (1997)

1939-ben, a második világháború előestéjén Heinrich Harrer, a híres osztrák hegymászó, aki azért indult el, hogy megmássza a Himalája egyik legmagasabb csúcsát, a Nanga Parbatot, egy angol hadifogolytáborba kerül. Innen megszökve, mintegy véletlen kerül Lhászába, Tibet szent fővárosába, ahol társával (David Thewlis) egyedüli idegenekként befogadják őket. A tizennégy éves dalai láma élénk érdeklődést mutat Heinrich és a nyugat vívmányai iránt, és felkérik az osztrák hegymászót, hogy legyen a láma tanára: tanítsa angolra, földrajzra és a nyugati világ szokásaira. Az önző és arrogáns Heinrich élete is megváltozik a találkozástól, a hirtelenszőke Brad Pitt pedig utólag nekünk is kisebb kulturális sokk.

Trója (2004)

Szokás nem szeretni Wolfgang Petersen színes-szagos történelmi eposzát, sok is benne a pontatlanság – lámák az ókori Trójában! -, de vannak benne jó dolgok is. Például Brad Pitt legyőzhetetlen, félisteni Akhilleusz, akinek kardjától és haragjától még a görögök is rettegnek, illetve Eric Bana legnagyobb ellenfeleként, Hektórként. Az ő végső összecsapásuk a film csúcspontja, bár itt még egyáltalán nem ér véget sem a háború, sem a Trójáért vívott harc. És Pitt tényleg olyan, mint a háború istene, jól ki is gyúrta magát rá, a két színész pedig dublőr nélkül harcolt, megállapodva, hogy minden félresikerült kisebb ütésért 50 dollár jár a másiknak, komoly ütésért 100. A felvétel végén Pitt 750 dollárt perkált Banának, aki nem tartozott neki semmivel, mert olyan profi.

Becstelen Brigantyk (2009)

Bárcsak Tarantino egész filmje Aldo Raine hadnagyról (Brad Pitt, ki más?) és az ő zsidó katonákból verbuvált kommandójáról szólt volna, még azon az áron is, hogy a szokásosnál is B-kategóriásabb lenne a történet. Aldo, az Apacs becenévre hallgató tiszt a normandiai partraszállás előtt veti be kicsi, de elszánt és kegyetlen csapatát, amelynek minden tagja száz náci skalppal tartozik a hadnagynak, akit már egyszer elfogtak a németek, csak rosszul – tessék nézni, ott a heg a nyakán. Aldo és emberei többször is felbukkannak, hol németeket mészárolnak, hol konspirálnak, merthogy Hitler és a náci vezetőség mozizni megy, ahol fel lehet őket robbantani. És Aldo lesz az, aki végül szembeszáll a gonosz Landa ezredessel - Christoph Waltz Oscart is kapott a gonoszkodásért.

Szövetségesek (2016)

Brad Pitt szereti a háborús filmeket, a II. világháborút korábban már kétszer is megjárta – a már emlegetett Becstelen brigantyk és Harag -, de a Szenvedélyek viharában-ban is nagy hévvel irtotta a németeket. Most ismét ennek a „hobbijának” hódol, kanadai hírszerzőtiszt, és éppen ejtőernyővel ereszkedik alá valahol francia Marokkóban az úr 1942. évében, amikor megismeri jövendőbelijét. A francia lány (Marion Cotillard) szintén profi, mindent leszervez és mindent megold, ők ketten hatékony és nagyon fotogén páros, és gyorsan egymásba is szeretnek. Ugrunk egy évet, hős és hősnő már Londonban él, kislányuk született, és BUMM, a férfit azzal a hírrel várják egy nap a kémirodában, hogy neje jó eséllyel német kém. És innen szép nyerni!