Ezeket a szigorú szabályokat kellett betartaniuk az Agymenők szereplőinek a forgatásokon

A színészeknek tilos volt rögtönözni és szakállt növeszteni, 12 évadon át ugyanolyan ruháik és frizuráik voltak.

A 2007 és 2019 között futó Agymenők tévésorozathoz 12 évad alatt 279 epizód készült el, így alighanem érthető, hogy a színfalak mögött szigorú szabályokat kellett követni ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen működjön. Különösen igaz volt ez a forgatókönyvírók által kitalált dialógusokra – a Jóbarátokkal ellentétben ugyanis az Agymenőkben nem igazán engedték rögtönözni a színészeket. Voltak ugyan vicces pillanatok, amelyeket végül megtartottak a készítők, de többnyire mindig ragaszkodni kellett a forgatókönyvhöz.

 

Forrás: HBO

 

A Howardot alakító Simon Helberg szerint sosem volt szükség arra, hogy az improvizációs képességeit használja:

Bennem mindig ott motoszkál, hogy megpróbáljak valamivel hozzájárulni a munkához, de nagyon hamar azt éreztem, hogy ez a sorozat nem feltétlenül így működik. Bizonyos szempontból kiváló volt a harmónia, [a forgatókönyvírók] fantasztikusak voltak. Kellett egy kis bátorság ahhoz, hogy azt mondjam: »Hé, mit szólnátok ehhez?«. De ezt is csak azért tettem, mert [az írók] nagyszerűek voltak abban, amit csináltak.

A sorozatban képregénybolti eladót alakító Kevin Sussman ugyanígy vélekedett az improvizálásról:

A stáb nem improvizált. Nem kellett, mert az írók annyira jók voltak, hogy ha egy poén nem ütött, összedugták a fejüket ott helyben, és három percen belül átírták viccesebbre.

A showrunnerek ráadásul nagyon érzékenyek voltak a karakterek kinézetére, különösen a négy főszereplő, Sheldon, Leonard, Howard és Raj esetében. A rajongóknak fel is tűnt, hogy az egyes évadok során ők négyen sosem növesztettek szakállat, eltekintve attól az epizódtól, amelyben épp visszatérnek az expedícióról. Ezt szándékosan azért tették, hogy „karakterben maradjanak”, miközben a színészek a civil életben szakállt és bajuszt növesztettek, amikor épp nem az Agymenőket forgatták. A ruhatáruk is következetesen ugyanaz maradt: megfigyelhető, hogy a négy főszereplő ritkán tért el a sajátos geek divatstílusától.

 

Forrás: HBO

 

Egyetlen esetben tettek engedményt a producerek a szereplők kinézetében: Johnny Galecki azt szerette volna, ha hozzá hasonlóan Leonard is szemüveges lenne. A sorozat korai szakaszában ugyanis a színész a szövegek gyakorlása közben mindig viselte a szemüvegét, ám mivel a showrunnerek úgy írták meg a karaktert, hogy Leonardnak nincs szemüvege, elvárás volt, hogy amint a kamerák elkezdenek forogni, Galecki leveszi a szemüvegét. Neki azonban más tervei voltak...

Az első epizódot körülbelül másfél hétig próbáltuk. Amikor elkezdtük a forgatást, azt mondták: »Nos, akkor leveszed a szemüveged, ugye?«. Erre azt mondtam: »Nem, azt akarom, hogy Leonard szemüveget viseljen«.

A dolgokat ráadásul csak tovább bonyolította, hogy Galecki szemüveglencséi állandóan becsillantak a forgatás alatt. De a színész ahelyett, hogy lemondott volna a frissen kiharcolt szemüvegéről, inkább kipattintotta lencséket a keretből, és megcsinálta úgy a jelenetét – a többi, ahogy mondani szokás, már történelem. Leonardot pedig már nagyon nehéz lenne elképzelni szemüveg nélkül...

(via Carconts.com)