Így lett az agymenőből nagymenő

Válogass a szülinapos Sheldon, vagyis Jim Parsons filmjei közül!

Ma ünnepli 47. születésnapját Jim Parsons, akit mindenki csak az Agymenők Sheldonjaként ismer. A színész 2007-től egészen a 2019 májusában véget ért 12. évadig játszotta a tévétörténelem leghíresebb elméleti fizikusát.  Parsonsnak azonban voltak emlékezetes szerepei a kultikus geeksitcom előtt és a széria lezárása után is. Ezek közül válogatunk most.

A régi környék (2004)

Zach Braff dramedyjében az általa alakított középszerű színész kilenc év után hazatér gyerekkora helyszínére, egy szürke kisvárosba. Otthon nemcsak apjával kezdi újraértelmezni kapcsolatát, de megismerkedik egy lánnyal is, aki szinte mindenben az ő ellentéte: Sam (Natalie Portman) életvidám, optimista teremtés, aki képes arra, hogy mások szemét is ráirányítsa az élet napos oldalára.
Parsons itt még csak epizódszerepet kapott, a kisváros egyik bogaras lakóját alakította, de ahogy arról egy interjújában beszélt, meghatározó volt számára a film. Ettől kezdve sokkal könnyebb dolga volt a castingokon, mert mindenki emlékezett erre a szerepére.  (A film a Google Playen érhető el.)

Igaz szívvel (2014)

Parsonsszal kapcsolatban fontos magánéleti információ, hogy 2012-ben coming outolt, vagyis nyíltan felvállalta a homoszexualitását, és azóta keresi is az olyan szerepeket, amelyek kapcsolódnak valamiképpen a melegséghez. Ilyen az Igaz szívvel is, az HBO saját gyártású filmje, amely az 1980-as évek elején játszódik New Yorkban, amikor Amerika először szembesül a HIV/AIDS-járvánnyal és megdöbbentő következményeivel. Az aktivistaként dolgozó Ned Weeks (Mark Ruffalo) első kézből láthatja, amint a titokzatos betegség végigsöpör a város homoszexuális közösségén. Néhány társával és az őket támogató orvosokkal összefogva azért harcol, hogy a nemzet szemérmes szexuális politikájával szemben felfedjék az igazságot a járványról. A Larry Kramer színdarabjából készült filmben Parsons egy melegjogi aktivistát alakít.

 
A számolás joga (2016)

Van, amikor kifejezetten előny, ha beskatulyázzák az embert. Amikor például a NASA vezető mérnökét kellett eljátszani, kifejezetten jól jött, hogy Parsons 12 éven át alakított egy igazi „kockát.”  A számolás jogában persze nem ő a főszereplő, hanem az a három afroamerikai matematikusnő, akik a Mercury-program keretein belül fontos számításokat végeztek a NASA-nál az űrverseny idején. A többszörös Oscar-jelölt film főbb szerepeiben: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kirsten Dunst, Kevin Costner, Mahershala Ali. (A film a Google Playen érhető el.)

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány (2019)

Joe Berlinger Netfixen látható filmje Ted Bundyról, a történelem egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosáról szól. A film részben egy egyedülálló anya, Liz Kloepfer (Lily Collins) szemszögéből meséli el a történetet. A férfi igazi énjéről mit sem sejtő nő beleszeret Bundyba, akit később letartóztatnak, és könyörtelen gyilkosságokkal vádolnak meg. Liz eleinte csak aggodalommal szemléli a történteket, aztán egyre jobban hatalmába keríti a paranoia, a bizonyítékok fényében pedig kénytelen lesz szembenézni a lehetőséggel, hogy álmai férfija valójában pszichopata.

Parsons a bírósági résznél lép be a filmbe, ő alakítja a vádat képviselő ügyészt.


A fiúk a bandából (2020)

A Netflix színdarab-adaptációban Parsons annak a csapat férfinak az egyike, akik egy házibuli keretében összegyűlnek szülinapot ünnepelni New Yorkban. A férfiak mindegyike identitását többé-kevésbé nyíltan vállaló meleg. Van köztük hivalkodó queer, visszafogott könyvmoly, öngyűlölettel és bűntudattal teli exalkoholista, a melegek mellett egy másik elnyomott kisebbségbe is tartozó (afroamerikai) férfi és egy pár, amelynek az egyik tagja most hagyta el a feleségét a másikért, aki viszont folyamatosan megcsalja. Amikor vihar tör ki, a mulatozók a teraszról beszorulnak a lakásba, ahol a házigazda, Michael (őt játssza Parsons) gonosz kis játékot talál ki. A feladat, hogy mindenki hívja fel azt az egyetlen személyt, akit egész életében szeretett. (A kritikánk itt olvasható.) 

Hollywood (2020)

A Netflix, pontosabban Ryan Murphy (Glee – Sztárok leszünk!, Scream Queens: Gyilkos történet, American Crime Story, Viszály, Amerikai Horror Story) miniszériája Hollywood aranykorának egy olyan alternatív verziójában játszódik, ahol kevesebb volt a rasszizmus és szexizmus, mint az általunk ismert valóságban. Kritikánkban így írtunk Parsonsról: „A Hollywood legnagyobb felfedezése Jim Parsons, akinek a neve (egészen eddig) szinte egybeforrt Agymenőkbeli gyerekember-figurájával, Sheldon Cooperrel, de itt valami egészen mást játszik, és rendkívül üdítő figyelni a játékát. Ügyfeleit lelkiismeretlenül kihasználó (sőt szexuálisan zaklató), sikeres tehetségkutató ügynökként kifejezetten sötét és fenyegető a kisugárzása, és miközben eleinte ő a történet egyik főgonosza, végül ő lesz az egyetlen, akin jellemfejlődést figyelhetünk meg. Ha semmi másért, már csak ezért a többszörös átalakulásért is érdemes megnézni a Hollywoodot – ahol a jelek szerint tényleg minden lehetséges!”