Jókorát csúsztatnak benne, mégis jó film az Ellenség a kapuknál

Bár igaz történeten, sőt, egy bestseller tényregényen alapul Jude Law 2001-es háborús filmje, mégis tele van ellentmondásokkal.

Az Ellenség a kapuknál című 2001-es, nagyszabású második világháborús filmdráma, amelynek Jean-Jacques Annaud volt rendezője, a forgatókönyvírója és a producere is, nemcsak egy megtörtént eseményeken alapuló történet, de egyben könyvadaptáció is: William Craig nagy sikerű bestsellere, az 1973-ban kiadott Enemy at the Gates: The Battle for Stalingrad című tényregény megfilmesítése.

 

Forrás: Amazon.com

 

Ez a kötet számos kiadást élt meg az elmúlt 50 évben (bár magyarul sosem adták ki), és méltán lett népszerű, hiszen a sztálingrádi csata eseményeit írja le 1942 és 1943 telén, ahol valóban vitézkedett egy Vaszilij Grigorjevics Zajcev nevű mesterlövész, aki később a Szovjetunió hőse lett a második világháború idején véghez vitt haditettei miatt. A derék lövészt a filmben Jude Law alakítja, akiből egy szovjet politikai tiszt (a filmben: Joseph Fiennes) farag propagandasztárt, de a történet csúcspontjaként bemutatott „párbaj” a nácik legeredményesebb mesterlövészével, Erwin König őrnaggyal (a filmben: Ed Harris) valószínűleg csak kitaláció, mivel ilyen nevű magas rangú német tisztről nem maradtak fent korabeli feljegyzések.

11 érdekesség az Ellenség a kapuknál című háborús eposzról

Bár a szovjetek Sztálingrádban nem küldtek minden második katonát fegyver nélkül öngyilkos rohamra, és a legendás König őrnagynak semmilyen nyilvántartásban nincs nyoma, azért jó kis háborús film ez!

Tovább

 

De nemcsak ez az egyetlen ellentmondás a filmben: ebben a korábbi PORT.hu-cikkünkben jó néhány hasonlót összeszedtünk. Ezek többsége persze haditechnikai-hadtörténeti pontatlanság, viszont van egy olyan csúsztatás a filmben, amit

konkrétan amiatt írtak csak bele a filmbe, hogy hollywoodi módra happy end legyen a vége!

Az Ellenség a kapuknál utolsó jelenetsorában ugyanis, miután Vaszilij Zajcev végez König őrnaggyal, egy tábori kórházban összetalálkozik a szintén a szovjet hadseregben szolgáló szerelmével, Tányával (akit a filmben Rachel Weisz alakít).

A való életben azonban Vaszilij és Tánya sosem talált újra egymásra Sztálingrád ostroma után.

A második világháború végén már mindketten halottnak hitték a másikat, és Tánya csak évekkel később tudta meg, hogy Vaszilij nemcsak hogy életben van, de meg is nősült. Maga Vaszilij Zajcev viszont utólag azt állította, hogy neki a háború alatt nem is volt komoly párkapcsolata senkivel...