Meghalt Cicely Tyson

96 éves korában hunyt el, Barack Obama is megemlékezett róla.

96 éves korában elhunyt Cicely Tyson, Emmy- és Tony-díjas amerikai színésznő. Filmes karrierjét az 1950-es évek elején kezdte, de csak a 60-as években vált lassacskán ismertté. Az évtizedben, a feketék körében rendkívül népszerű blaxpoitation filmek szerepeit rendre visszautasította, és egészen 1972-ig várt az igazi áttörésre: a Csibész főszerepéért Oscar-díjra is jelölték. A későbbiekben láthattuk még többek között az Airport '79 - Concorde, a Sült, zöld paradicsomban vagy A segítségben.

Igazán ismertté televíziós szerepléseivel vált, rengeteg sorozatban játszott, közülük a legismertebbek az East Side/West Side , A jog hálójában, Kártyavár és a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? Hosszú karrierje során körültekintően válogatta meg a szerepeit, így például drogfüggőket, szolgálókat, kurvákat nem volt hajlandó alakítani, ezeket mind-mind lealacsonyítónak érezte a fekete nők felé.

Forrás: Axelle/Bauer-Griffin/Getty

 

Aktívan jótékonykodott és számos művészeti szervezetben is tevékenykedett, a National Council of Negro Women és a National Association for the Advancement of Colored People, a legnagyobb múltra visszatekintő és legbefolyásosabb amerikai polgárjogi szervezet is díjazta. Egyike volt annak a 25 fekete nőnek, akit Ophray Winfrey 2005-ben díjazott a művészethez való hozzájárulásukért.

1981 és 1988 között a jazzlegenda, Miles Davis felesége volt.

Egy Facebook-bejegyzésben Barack Obama így kezdte búcsúját a színésznőtől:

Amikor Cicely Tyson megszületett, az orvosok három hónapot sem adtak neki, szívzöreje miatt. Nem tudták, nem tudhatták, hogy Cicely-nek olyan szíve volt, mint senki másnak – olyan, ami nem csak 96 éven át dobog, hanem olyan, ami akkora nyomot hagy a világban, amelyre csak kevesen képesek.

(Forrás: Variety)