Mese az imádnivaló utcalányról - Micsoda nő!

Julia Roberts mindössze 23 éves volt, amikor Richard Gere oldalán meghódította az egész világot ebben a mai tündérmesében.

A Micsoda nő az egyik legjobb és legnépszerűbb romantikus vígjáték, Julia Roberts és Richard Gere párosa pedig annyira jól működött, hogy Gary Marshall rendező 1999-ben ismét összeboronálta őket az Oltári nő című filmjében. Roberts mindössze 23 éves volt, mikor eljátszotta Vivian szerepét, és egy csapásra világhírűvá vált - noha már egy évvel korábban felfigyeltek rá az Acélmagnóliákban, amiért Oscarra is jelölték. A Micsoda nővel sikerült egyébként megismételnie, mert ismét jelölték, bár a díjat csak jóval később, 2001-ben, az Erin Brockovich címszerepéért kapta meg.

  • Gere és Roberts már az első személyes találkozáskor jó párost alkottak, ahogy mondani szokás, nagyon működött köztük a kémia. A férfi mégsem akarta elvállani a szerepet, és már épp telefonált, hogy elutasítsa, amikor Roberts egy kis cetlit csúsztatott oda neki, amire csak annyit írt: "kérlek, mondj igent". Gere igent mondott.
  • Eredetileg nem lett volna ilyen könnyed a film: a történet korai változatában Vivian súlyos kokainfüggő, és az Edwarddal kötött egy hetes alku része, hogy míg vele van, nem drogozhat. Mikor letelik a hét, kiderül, hogy közben a lány barátnője, Kit, túladagolásban meghalt.
  • Abban a jelenetben, amikor Vivian a földön hasalva filmet néz, és hisztérikusan nevet, a rendező, kamerán kívül Roberts lábát csiklandozta, hogy a nevetése lehető legélethűbb legyen.
  • A nyakláncos jelenetben Gere rögtönzött, mikor hirtelen lecsapta a doboz fedelét, és Roberts felnevet, ahogy elkapja a kezét. Ez olyan aranyos lett, hogy benne hagyták a filmben.

  • A nyaklánc nem valami filmes kellék, hanem valódi volt, méghozzá 250 ezer dollár értékű. Forgatás közben az ékszerüzlet egyik felfegyverkezett biztonsági őre strázsált a rendező mellett.
  • Az eredeti cím 3000 volt, utalva az összegre, amennyit Edward fizet Viviannek az egy hetes mókáért. Akkor változtatták meg a ma ismertre, amikor Roy Orbison híres dalát is felhasználták a filmzenében.
  • A plakáton Shelley Michelle testét láthatjuk, amire rámontírozták Julia Roberts fejét. Shelley testdublőrként több tucat filmben dolgozott, többek között Ann Archer, Kim Basinger, Sandra Bullock, Catherine Oxenberg és Madonna testét helyettesítette.