Mi lenne, ha kevernék az Elrabolva filmeket a John Wickkel?

Ezt a kérdést kell megválaszolnia Liam Neesonnek az Éjszakai hajszában (2015), ahol volt főnöke ellen kell fordulnia, mert annak fia átlépett egy bizonyos határt, de Neeson egyik közeli családtagja is veszélybe kerül, ahogy az lenni szokott.

Van olyan, hogy egy rendező és egy színész nagyon egymásra találnak, és pontosan ez történt a régóta Amerikában élő és dolgozó spanyol rendező, Jaume Collet-Serra, és a szintén régóta Amerikában élő és dolgozó, ír Liam Neeson között. Igaz, össze kellett csiszolódniuk, első közös munkájuk, az Ismeretlen férfi (2011) inkább csak okosnak akart látszani, de a végig egy repülőgép fedélzetén játszódó Non-stop (2014) már tényleg csavaros volt, a legjobban azonban a 2015-ös Éjszakai hajsza sikerült – utolsó közös vállalkozásuk, az azóta készült The Commuter - Nincs kiszállás (2018) viszont felejthető lett. De miért jó az Éjszakai hajsza? Azért, mert olyan, mintha összekevertek volna egy Elrabolva filmet a John Wick megfelelő elemeivel.

Például hősünk,  Jimmy Conlon (Neeson) ugyanúgy az ír maffia bérgyilkosa volt, ahogy annak idején Keanu Reeves az oroszoké, legjobb barátja pedig a bandafőnök (Ed Harris), akivel mégis szembe kell fordulnia annak fia (Boyd Holbrook) miatt, aki túl nagy embernek képzelte magát. Jelen esetben az albán maffiát verte át, kinyírva két albánt is, csakhogy az esetnek szemtanúja is volt, és mivel kicsi a világ, az illető pont Jimmy Conlon rég látott fia, Mike (Joel Kinnaman), akit apja az utolsó pillanatban ment meg, végezve főnöke fiával. A két férfi, Jimmy és főnöke még egyszer utoljára leülnek egy asztalhoz, megbeszélni a dolgokat, aminek csak egy vége lehet: egyikük vagy másikuk meghal, netán mind a kettő, a kérdés inkább az, sikerül-e Jimmynek megmentenie újra a fiát és annak családját, és közben újra közel kerülnek-e egymáshoz.

Az Elrabolva filmek után persze elég hülyén venné ki magát, ha Lian Neesonnak nem sikerülne megmentenie valamelyik családtagját – ez bizony ártana a gondosan felépített brandnek -, szóval sejthető, mi lesz a vége, de addig kapunk egy teherautónyi akciót. Mert Ed Harris ír banditáin kívül van néhány korrupt zsarunk - bár van rendes is, csak ugye ránézésre ki mondja meg a különbséget! -, és egy titokzatos bérgyilkos különleges képességekkel (Common) meg egy hosszú éjszaka, amit valahogy túl kell élni. És igaz, hogy Jaume Collet-Serra nem egy Martin Scorsese, és az is igaz, hogy látszik, a film mit és honnan kölcsönzött, de ez egy profi, újranézhető munka remek színészekkel és vállalható sztorival.