Minden idők legemlékezetesebb (sorozat)nyitó epizódjai

Sok múlik az első benyomáson.

Egy egész sorozat jövője múlik az első részen, ami gyakran ugyanaz a pilot epizód, amit azért forgatnak le, hogy a csatorna berendelje a teljes szériát. Ebben vázolják fel a főbb cselekményszálakat, a hangulatot és mutatják be a szereplőket. Ennek alapján dönti el a néző is, hogy a továbbiakban is érdekli-e ez a világ, vagy inkább másik szórakozás után néz. Következzen hét olyan nyitóepizód, ami után lehetetlen volt nem folytatni a sorozatot.

 

Twin Peaks

Első sugárzás: 1990. április 8.

David Lynch és Mark Frost kultikus sorozatának első része több szempontból is rendhagyó. Egyfelől a játékideje kitesz egy egész estés filmet (1 óra 34 perc), másfelől fenekestől felforgatta a televíziós sorozatokról alkotott elképzeléseinket.

A Twin Peaks egyszerre bűnügyi történet, szappanopera, kisvárosi dráma és természetfeletti horror, miközben mindez egy jó adag ironikus humorral van nyakon öntve.

A csak egyszerűen pilotként emlegetett első epizód (aminek amúgy Northwest Passage, vagyis Északnyugati átjáró a címe) már mindezt magában foglalta, és egy olyan rejtéllyel (a Laura Palmer-gyilkosság), valamint egyedi hangulattal húzta be a nézőket, amitől aztán lehetetlen volt szabadulni. Ráadásul megnyitotta az utat a kísérletező történetmesélés és rendezés előtt a televízióban. Az alkotók azért bebiztosították magukat, hiszen a másfél órás pilothoz hozzáforgattak még plusz fél órát, amiben ha hevenyészett módon is, de lezárták a történetet arra az esetere, ha nem rendelnék be a sorozatot.

Itt nézheted: SkyShowtime

 

X-akták

Első sugárzás: 1993. szeptember 10.

Mulder és Scully ügynökök hamar fogalommá váltak, és ha paranormális tevékenységről van szó, akkor szinte mindenkinek az FBI nyomozópárosa ugrik be.

A különféle rémisztő szörnyekkel, kormány-összeesküvéssel és UFO-jelenségekkel foglalkozó széria első epizódja természetesen egy olyan ügyet mutat be, amihez valószínűleg köze van az idegen lényeknek, de az árnyékkormánynak egészen biztos.

Ebben találkozik először Mulder (David Duchovny) és Scully (Gillian Anderson), és már ebben feltűnik az egyik legfontosabb antagonista: a Cigarettás Férfi. Chris Carter sorozata a popkultúra része lett, és összesen 11 évad (a kilencedik és a tizedik közt egy nagyobb kihagyással), valamint két mozifilm készült belőle.

Itt nézheted: Disney+

 

Maffiózók

Első sugárzás: 1999. január 10.

Az HBO presztízssorozata idén lett 25 éves, és még mindig az egyik legjobb és legösszetettebb széria, ami valaha készült. A sztori középpontjában Tony Soprano (James Gandolfini) áll, aki egyszerre maffiafőnök és családapa: ez pedig iszonyú stresszes, nem csoda, hogy elkezd terapeutához járni.

A Maffiózók egyszerre bűnügyi sorozat, családi dráma és fejlődéstörténet, miközben az olasz-amerikai közösséget is bemutatja. Emellett jócskán megelőzte a korát azzal, hogy reálisan és érzékenyen ábrázolta a mentális problémákat.

Ráadásul egy antihőst tett meg főszereplőnek, ami akkoriban szintén szokatlan volt, és a néhai James Gandolfininek is nagy szerepe volt abban, hogy Tony Sopranót megkedvelte a közönség (nem véletlenül kapott három Primetime Emmy-díjat a szerepért). Bár nem a pilot a legkedveltebb epizód, de kétségtelenül volt annyira erős, hogy berántsa a nézőket ebbe a szokatlan maffiatörténetbe.

Itt nézheted: HBO Max

Ez is érdekelhet

Így változtatta meg a televíziózási szokásokat a 25 éves Maffiózók

Negyedszázada mutatták be az HBO presztízs-sorozatát, de hatása mindmáig érződik.

Tovább

 

24

Első sugárzás: 2001. november 6.

A Kiefer Sutherland főszereplésével készült sorozat szintén szokatlan megközelítést alkalmazott a televízióban: a 24 epizódból álló évadok valós időben mutatják az eseményeket, és egy rész egy napot dolgoz fel. Az epizódok kb. 40 percesek, így a reklámszünetekkel együtt jön ki az egy óra: a trükk az, hogy amíg mi a reklámokat nézzük (illetve néztük annak idején a tévében), a cselekmény az alatt is zajlik, hiszen a sorozat jellegzetes számlálója, ami másodpercenként üt, utána annyival többet mutat. De nem csak ennyiben hozott újat a széria, hiszen védjegyévé vált, hogy a főszereplő, Jack Bauer (Sutherland) kivételével egyik karakter sincs biztonságban: bárki bármikor elpatkolhat, szóval van min izgulni. A sorozat középpontjában ráadásául a terrorista-elhárító egység, a CTU áll, de hogy még ezen is csavarjanak egyet: nemcsak külső fenyegetettséget kell elhárítani, hanem sosem lehet tudni, hogy Bauer kiben bízhat. Mindezt már az első részben felvázolják, megalapozva ezzel a sorozat későbbi hangulatát:

meg kell akadályozni egy fekete elnökjelölt elleni merényletet, fel kell kutatni, hogy ki a tégla a CTU-nál, és ha ez nem lenne elég, Bauernek még a lányát is elrabolják. Ez azért elég erős kezdés.

Itt nézheted: Disney+

 

Lost

Első sugárzás: 2004. szeptember 22.

Idén lesz húszéves a sorozat, aminek bár a végével sokan elégedetlenek, de mindmáig az egyik leghatásosabb rejtélyközpontú szériaként tartják számon, ami rengeteg néző fantáziáját megmozgatta epizódról epizódra, hiszen folyamatosan találgatták, hogy mi is lehet az a titokzatos sziget, ahol az Oceanic Airlines 815-ös járatának túlélői boldogulni próbálnak.

Ha csak annyit mondok, hogy Dharma, füstszörny, jegesmedve, Fekete Szikla, valamint: 4, 8, 15, 16, 23, 42 – máris mindenki megborzong, aki akár egyszer is látta a Lostot.

Ráadásul J.J. Abrams sorozatának volt akkoriban a legdrágább pilotja, hiszen egy komplett repülőgép-szerencsétlenséget kellett leforgatni. A dupla hosszúságú nyitórész, ami 18,6 millió nézőt vonzott, a katasztrófán túl bemutatja a szereplőket és a sziget rejtélyeiből is csepegtet kicsit – épp annyit, hogy mindenképp tovább akarjuk nézni.

Itt nézheted: Disney+

 

Breaking Bad

Első sugárzás: 2008. január 20.

Igen, ez a Totál szívás, de ha egy mód van rá, igyekszem ezt a rettenetesen elhibázott magyar címet nem leírni. Pláne, hogy egy remek sorozatot takar, ami az egyik legerősebb pilottal rendelkezik a listán: egy becsületes kémiatanár, Walter White (Bryan Cranston) felmond, mivel gyógyíthatatlan rákkal diagnosztizálják, és úgy dönt, hogy

élete hátralévő – rövidnek ígért – részében bűnözői életmódot folytat, és kábítószer-készítéssel alapozza meg családja jövőjét.

Ennél csak az megdöbbentőbb, hogy az által gyártott metamfetamin lesz a legkelendőbb a piacon. A nyitóepizód nem kis feladatot vállalt (és teljesített) azzal, hogy bemutatja White tragédiáját és felvázolja a jövőjét.

Itt nézheted: Netflix

 

Trónok harca

Első sugárzás: 2011. április 17.

„Közeleg a tél” – na, ugye, hogy megborzongtál! Pedig a Trónok harcának eredeti pilot epizódja állítólag katasztrofális volt, ám szerencsére az HBO látott benne fantáziát és adott neki egy második esélyt: ezzel tulajdonképpen elindította eddigi legnagyobb franchise-át. A nyitóepizód hatásosan mutatta be a George. R. R. Martin regényein alapuló Westeros világát, lefektette a különböző házak közti dinamikát, és egy olyan csavarral zárul, ami garantáltan visszahozza a nézőket a következő epizódra. Bár a későbbi évadokon meglátszik, hogy nagyobb büdzséből dolgozhattak az alkotók, már az első rész is megmutatta azt az ármánnyal átszőtt fantasyvilágot, ami sikerre vitte a szériát.

Itt nézheted: HBO Max

 

(via ScreenRant, Movieweb)