Öt A-kategóriás sztár, aki olcsó B-filmmel kezdte a karrierjét

Charlize Theron, Johnny Depp és Brad Pitt is gagyi horrorban tűnt fel először. Rendhagyó heti tévéajánló.

Két hete írtunk arról, hogy Sandra Bullock, Jennifer Aniston, Demi Moore, Kevin Bacon és Travolta fiatalon mind főszerepet vállaltak egy-egy bugyuta horrorban. De a múlt héten is bemutatunk öt olyan sztárt (Angelina Jolie, Courtney Cox, Tom Hanks, Clooney és DiCaprio), akik csapnivaló B-kategóriás filmmel kezdték a karrierjüket. A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk cikksorozatunkat: ezúttal Charlize Theron, Renée Zellweger, Matthew McConaughey, Johnny Depp és Brad Pitt bűnös múltjáról rántjuk le a leplet!

Hétfő: A Newton fiúk

Matthew McConaughey ma egyértelműen a legmenőbb negyvenes, Oscar-díjas hollywoodi sztár (persze csak Leonardo DiCapiro után). A filmes karrierje azonban elég dicstelen alkotással indult el: frissdiplomásként Richard Linklater Tökéletlen idők című filmje után az 1994-es A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér című gagyiban kapott főszerepet. Tobe Hooper '74-es Texasi láncfűrészese az egyik legfontosabb horrorfilmes alapvetés, a 20 évvel későbbi folytatásban azonban a félelmetes Bőrpofából egy pityergő nagymamát csináltak, McConaughey pedig iszonyúan túljátszva alakítja benne a nőket vegzáló őrültet.

Lényegesen jobb film A Newton fiúk, amiben McConaughey Ethan Hawke-kal, Skeet Ulrich-hal és Vincent D'Onofrio karöltve alakítja a címbéli családot, akik 80 bankot raboltak ki Texastól Kanadáig, és ők tartják a legnagyobb vonatrablás rekordját is egy 3 millió dolláros chicagói balhéval. Igaz történetükben az a legérdekesebb, hogy egyikük kivételével mind igen magas kort éltek meg, és nem kerültek börtönbe a svindlijeik miatt, mivel sosem öltek meg senkit.

Kedd: Jóbarátok

A Harcosok klubja, a Blöff, a Becstelen Brygantik és számos másik kultfilm sztárja 4 epizódnyi Dallas-vendégszereplés után, 1989-ben kapott főszerepet a Kivégzősben Ami egy teljesen átlagos kaszabolós horror volt, csinos középiskolás lányokkal és jóképű gimis fiúkkal, akik sorban meghaltak (hol a tornateremben, hol a szertárban) egy sorozatgyilkos tevékenysége nyomán.

30 milliós rekordfizetésért vállalta be az Oceans's Elevent és épp Jennifer Anistonnal alakítottak álompárt. Utóbbinak köszönhetően Pitt két epizódban is feltűnt a Jóbarátokban: ő alakította Ross gimnáziumi osztálytársát, a kiközösített, irigy Will Colbertet, aki barátok híján Rosszal volt kénytelen megalapítani az Utáljuk Rachelt! Klubot. A Jóbarátok-duplaepizódban Brad Pitt folyamatosan zrikálta Jennifer Anistont, mintha csak előre látta volna, hogy 2005-ben szétmennek (Pitt ugyanis összejött Angelina Jolie-val a Mr. és Mrs. Smith forgatásán).

Szerda: Elah völgyében

A dél-afrikai születésű színésznő 16 évesen megnyert egy szépségversenyt, majd balett-táncosnak készült, de egy térdsérülés véget vetett a karrierjének. Első filmszerepét egy 1995-ös ZS-horrorban kapta meg: A kukorica gyermekei 3. - Az aratásban egy diáklányt alakított, akit menekülés közben szétmarcangoltak a gonosz, növényi csápok!

Az ezredforduló után viszont beindult a karrierje: Oscar-díjat kapott A rémért,  szinte minden producern neki szólt, ha a boldog békeidők klasszikus szépségideáljára volt szükség egy filmben, a 2005-ös Aeon Flux után pedig ő is olyan akciófilmes ikonná vált, mint Sigourney Weaver vagy Milla Jovovich. A 2007-es Elah völgyében-ben szintén egy erős nőt alakított, aki nagyon jól elboldogul egy rendőrőrs macsóközpontú világában, és elhivatott nyomozóként keres egy iraki veteránt, aki különös körülmények között eltűnt, miután hazatárt a frontról.

Csütörtök: A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka

Míg a fiatal Kevin Bacon 1980-ban a Péntek 13-ban halt meg, a fiatal Johnny Depp egy másik emlékezetes horror franchise megszületésénél volt jelen: 1984-ben Freddy Krueger nyírta ki brutálisan, miközben az Elm utcai házuk emeletén zenét hallgatva heverészett az ágyban! Depp ráadásul csak véletlenül került be a filmbe. 21 évesen rockzenész karrierről álmodozott, de elkísérte a haverját, Jackie Earle Haleyt egy castingra. De Wes Craven végül Deppet hívta meg a forgatásra, Haley pedig csak jóval később, 2010-ben szerepelt Rém álom az Elm utcában-filmben (ekkor már Freddyként).

1984 óta Depp rengeteg jó filmet forgatott, de legalább ugyanennyi rosszat is. Amikor először eljátszotta a folyton vigyorgó, kásás beszédű, imbolyogva járkáló Jack Sparrow kapitányt a 2003-as Karib-tenger kalózaiban, valószínűleg ő sem (de a Disney sem!) gondolta volna, hogy egy sokmilliárdos franchise lesz a könnyed bohóckodás vége. A Karib-tenger kalózai 5 tavaly került mozikba, és mivel 794,8 milliót hozott a konyhára, biztosan lesz még folytatása.

Péntek: Bridget Jones naplója

Matthew McConaugheyhez hasonlóan Renée Zellwegernek is Bőrpofa indította el a hollywoodi karrierjét: ő is szerepelt a cikkünk elején már emlegetett, 1994-es A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér című baromságban, mint sikoltozó szőkeség.

A 2001-es Bridget Jones naplója viszont egyértelműen a színésznő legjobb filmjei között van. Ráadásul ez vezette be a széles köztudatba a menő szingliség fogalmát, vagyis amikor az öntudatos nő karriert épít és veszettül számolja a kalóriákat, a tökéletes férfi megtalálására viszont már nem igazán marad ideje, mert egy nagy rohanás az élete.