Pénzt vagy éveket! - Aláz szolgája

A múlt heti bankos fiaskó után nem próbáltam óvatosabb lenni, gondoltam, csak jobb filmeket találhatok annál. Még hogy nem lehet kétszer lépni ugyanabba a folyóba! Valószínűleg én egy tónál vagyok, és ezért lépek ugyanabba, csak mindig a koszosabb részén. A Pénzt vagy éveket! igazán izgalmas film címének tűnt, régen valahogy működött ez, (Különben dühbe jövünk) de elromlott, és valami egészen döbbenetes helyzetbe kerültem. Nehéz lesz elmondani.

 

Továbbra is vetélkedőnek nevezem az emberi megpróbáltatásokra épülő műsorokat, bár mára a tudást kivezették belőle, bőven elég, ha paraszt vagy, és azt elő is tudod adni. Ha jól látom, van honnét válogatni. A döbbenet már a műsorismertetésnél belém csap, hiszen a cél, ha jól értem, hogy két ismertebb figura folyamatos zaklatások (vicces szituáció) során kitalálja egy szerencsétlenebb átlagpolgár életkorát. Megannyi prosztósági lehetőség! Ha csak kellő mennyiségű évet tévednek, még pénzt is kapnak. Persze, az ismertek. És van jelentkező átlagpolgárra!

 

Forrás: TV2 Sajtószoba

 

A lejtmenet már a műsorvezető (Kasza Tibor) megjelenésével elkezdődik. Eszköztára kiabálásból és vigyorgásból áll, de nem mindig használja jól.

Az ismert pár valóban ismert. Azt ugyan nem tudom, hogy kicsodák, de feleségemmel pont őket néztük karácsonykor egy étteremben, ahol standup bunkóságot adtak elő, majd az egyik távozott. A férfit L.L. Juniornak hívják, jelzem ideje lenne L.L. Szenyorra váltania, ha már ez a műsor lényege. Felesége magasabb, és legalább olyan erős, mint ő, a házaspárból sugárzik a hamburger feltétlen szeretete. A bemutatkozásnál elsőként magukat alázzák meg, de nem tudnak róla, ez az életük része. És még csak most jönnek a szerencsétlen, önkéntes civilek!


Az első kiválasztott egy fiatal leány, aki morcos hozzáállással fejezi ki mindenki véleményét a helyzetről. Kirajzolódik a műsormenet is, a konferanszié és az ismert pár felváltva viccelődnek a pellengérre állított állampolgáron. „Az ékszerek tizennyolc alattiak” hangzik el a tézismondat a Junior-család hölgy tagjától, aki okosabb és aktívabb is párjánál, bár a húsz alatti összeadás neki sem megy valami jól. Tessék elgondolkodni! 

Már az első „versenyző” után kiderül, hogy a műsor valójában arról szól, hogy a közepesen ismert celebek és Kasza úr jót szórakozzanak egymáson és együtt, a maradék parasztkodás meg eloszlik a kiválasztottakon. Hát, hogy nézel ki, barátom?! Frenki láthatóan utálja az életét, amiért ilyen helyzetbe hozta magát, de a korán ez nem segít, őt sem találják el. Az először hatvannak, később negyvenhétnek tippelt, majd ötvenhatnak is elfogadott, valójában harmincnyolc éves Éva nem tud elég megalázottan távozni a pulpitusról, már nem látszik, de a hátába is kapja ívet. Kasza úr igyekszik bunkóbbnak lenni az ismert versenyzőknél, egyelőre fej fej mellett haladnak.

 


A celebek, ha unatkoznak, egymást is kóstolgatják, erősen csökken az érdeklődés, pedig a lakótelepiek fele még hátra van. A "nemismertek" lehetetlen kinézete miatt egyre csökken az L.L.-család konyhapénze, ám ez sem veszi el kedvüket az egymás rovására elkövetett lejárató kampánytól. A civilek kivégzése után érdekes módon egy újabb érkezik, akivel ugyanazt művelik, mint eddig, csak másképp, de ez sem működik, a pénz elúszik, hála az égnek, ez már a végjáték. Ami borzasztó, mert el kellene mondanom, mit láttam! Miután alaposan ledöbbentem a műsor alapötletétől, ami egyértelműen

a bunkóság parádés kocsijával áthajtani az érdektelenség cifrakapuján,

megpróbáltam bekapcsolódni a magyar rögvalóságba.

 



A legfőbb bajon túl, a legnagyobb baj mégis – A Bankhoz hasonlóan – az unalom nagyon gyors kialakulása volt.

Mivel a taplóság táptalaja termékenyen adja nekünk gyümölcseit a hétköznapok sorozatán át, nehéz azt szórakoztatóvá tenni elfoglaltságként,

ahhoz más kaliberű, és mindenképpen humoros emberek kellenek. Így csak pár ripacs értelmetlen szerepeltetésére futotta, amihez mi, átlagemberek adtuk a muníciót és a keresletet. Szánalmas dolog ez. Mint ahogy az is, hogy én sem fejlődtem semmit, megpróbáltam megtippelni főszereplőink életkorát az évek alatt lerakodó bunkósági kéreg alapján, de csak annyit tudok megsaccolni, hogy kurva jól tartják magukat!