R. R. Martin elárulta, miért lett ilyen kegyetlen a Trónok harca

„Ha megölök egy szereplők, azt akarom, hogy az olvasók is érezzék a veszteséget” – mondta.

A sikeres fantasy könyvsorozat, A tűz és jég dala szerzője, George R. R. Martin arról beszélt, hogy miért olyan könyörtelen a szereplők halála a regényeiben. A tűz és jég dala alapján készült az HBO sikersorozata, a Trónok harca, ami szintén számtalan meglepő és emlékezetes halált vonultatott fel, sőt a látványos csatajelenetek és megdöbbentő cselszövések mellett épp az az egyik ismérve, hogy

egyik szereplő sincs biztonságban, bármikor bárki meghalhat – ráadásul igencsak durva módon.

Gondoljunk Ned Stark (Sean Bean) kivégzésére az első évadból, vagy a széria talán legkegyetlenebb pillanatára, a Vörös nászra a harmadik évadban. A szerző, R. R. Martin most arról beszélt, hogy miért írta ilyen kegyetlenre és emlékezetesre a karakterek halálait.

„Nem hiszem, hogy több embert ölnék meg, mint mások, de igyekszem jobban éreztetni veled a halált, mert szerintem érezni kell a veszteséget. A művészet követi a való életet, és a való életben, ha elvesztünk valakit, aki közel áll hozzánk, akkor haragot és gyászt érzünk, és depressziósak leszünk. Óriási hatással van ránk, ha meghalnak a szüleink vagy a legjobb barátunk, vagy – Isten ments! - a gyermekünk.”

- mondta Martin, majd elmagyarázta, milyen hatással van ránk azoknak az embereknek a halála, akiket nem ismerünk, és a könyvekben, filmekben látott halálok többsége is ilyen.

Forrás: Rich Polk / Getty Images for IMDb

 

„Nemrég meghalt Dick Butkus, a nagyszerű amerikai futballista. Követtem a tevékenységét, bár nem az én csapatomban játszott, de tudtam, ki ő, tudtam, hogy egy legendás figura. De a halála csak némi érzelmi hatással volt rám. Szóval, ha megölök egy szereplők, azt akarom, hogy az olvasók is érezzék a veszteséget. Nem akarom, hogy Alderaan pusztulása legyen. Szerintem az emberek jobban emlékeznek a könyveimben olvasott halálesetekre, mert érzelmileg jobban hat rájuk.”

ez is érdekelhet

Ők a legutáltabb tévés karakterek

Az élen minden idők leggyűlöltebb királya.

Tovább

 

Az Alderaan pusztulásával Martin egy bolygóra utalt a Star Wars-ból:

„Az első film elején az egész Alderaan bolygót felrobbantják. Ez egy rendkívül civilizált bolygó, ahol emberek milliárdjai élnek, szóval több milliárd embert öltek így meg. Ám ez semmilyen érzelmi hatással nincs rád, mert nem ismerted az ott élő embereket – csak annyit érzel, hogy a rosszfiúk felrobbantottak egy bolygót.”

(via NME)