Tengerpart nélkül is iszonyúan jó hajós horrort hoztak össze a magyarok

A Trónok harca-sztárokkal forgatott Terror összes hordója és hullája a hazai filmeseink keze munkáját dicséri.

Kiknek ajánljuk? Leginkább azoknak, akik kedvelik Verne, H.P. Lovecraft és Dan Simmons műveit. És persze azoknak a Trónok harca-rajongóknak, akik szívesen néznek a kedvenceik főszereplésével más sorozatokat is, amíg nem jön ki a 2019-es új évad.

A húsvéti hosszú hétvége óta már szinkronosan is élvezhető itthon az AMC új horrorszériája, a Terror. Amit ráadásul itt forgattak Magyarországon, és ez azért is nagy dicsőség a hazai filmiparnak, mert úgy tudtunk ütős hajós sorozatot csinálni, hogy jó ideje már tengerpartunk sincs.

Verne-regény az eleje, Lovcraft-novella a vége

Az AMC a Walking Dead-szériához hasonlóan ezúttal is biztosra ment, és hozott anyagból dolgozott. A Terror sorozat ugyanis az azonos című, 2007-ben megjelent, féltéglányi regény alapján készült, melynek. szerzője a díjhalmozó Dan Simmons. Róla azt kell tudni, hogy jelenleg az egyik legfelkapottabb kortárs amerikai ponyvaíró, és akiről a műfaj királya, Stephen King is csak szuperlatívuszokban nyilatkozik (lásd például a magyar kiadás borítóján lévő ajánlószöveget).

A könyv a hírhedt Franklin-expedíció tragédiáját dolgozza fel roppant olvasmányosan, a klasszikus történelmi regények és a modern fantasztikus irodalom határmezsgyéjén. 1845-ben a Brit Királyi Haditengerészet azzal a szándékkal küldte az északi sarkkörön túlra az Erebus és a Terror nevű hajóit, hogy találják meg Kanada északi partjainál az északnyugati átjárót, amin keresztül a brit birodalom úgy tudna kereskedni Indiával és Japánnal, hogy nem kell Dél-Amerikát megkerülniük. A két hajó azonban 1846 végén a jég fogságába esett. Skorbut, tuberkolózis, és más betegségek ütötték fel a fejüket a legénység soraiban, vad jegesmedvék támadtak az emberekre. Sőt, egyes kutatások szerint a kannibalizmus jelei is kimutathatóak voltak megmaradt csontokon – az eredetileg 129 fős expedícióból ugyanis senki sem maradt életben.

Ez a tudomány jelenlegi álláspontja, amit a hajóroncsok utáni kutatások eredményei is igazoltak. Dan Simmons azonban profi horroríróként tényleg nagyon ügyesen keveri hozzá a történelmi tényekhez a természetfeletti horrort. Nála nemcsak a rohamosan fogyó szén, a kevés élelem, a dermesztő hideg és a jég hajókat összeroppantó ereje jelenti a legnagyobb fenyegetést, hanem egy félelmetes, nevenincs entitás is. A névtelen borzalom, ami követi a hajókat, hogy aztán egyesével vadássza le a tengerészeket a sötétben, mindenkit megcsonkítson és felfaljon.

Twin Peaks a hómezőn

A sorozatverzió szerencsére nem trancsírhorror lett. Inkább amolyan David Lynch-i ihletésű, álmosan hömpölygő, karakterközpontú történetfolyam, ahol a nevenics borzalmat sokáig nem is látjuk, a jelenlétét viszont minden lélegzetvételkor érezzük az agyunk hátsó traktusában. A lassan kibontakozó cselekményben jó ideig több a tágas kapitányi kabinokban, díszegyenruhában anektodtázás és a zsúfolt legénységi szálláson dajdajozás, mint a végtelen hómezőn sikoltozva menekülés.

Igazi jutalomjáték ez a veterán angol és ír színészeknek. Minden pillanatukban pompásan bemutatják az egykori Brit Birodalom alattvalói közt csendben forrongó indulatokat, az olajos képű gépészek és a világvége kapujában is illedelmesen, késsel-villával eszegető arisztokraták közt feszülő társadalmi ellentéteket.

A szereplőgárdából mindenképp kiemelném a két Trónok harca-sztárt. Az expedíció parancsnokát, Sir John Franklin kapitányt a Trónok harca Mance Raydere, Ciarán Hinds alakítja, helyettesét, James Fitzjamest pedig Edmure Tully, azaz Tobias Menzies. Minden mozdulatukkal és grimaszukkal érzékletesen mutatják be a két derék brit flottatiszt közti mentor-tanítvány viszonyt – no persze könnyű dolguk volt, hiszen már a 12 évvel ezelőtt, a Róma című HBO-sorozatban is ők játszották Julius Caesart és Brutust.

Magyar jégre magyar hullát!

A Terrorban látható véres hómezők megkapóan szép képeiről nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hollywoodi produkciókon edződött, kipróbált magyar filmesek érdeme. A félbe vágott, szétmarcangolt hullákat és a hajóorvos boncolásainál látható, undorítóan élethű belső szerveket a maszkmester Pohárnok Iván profi speciális effektes csapata készítette el, igen aprólékos munkával. Ő az AMC sajtóvetítésén többek között arról mesélt, hogy különösen sok meló volt az élethű sarkvidéki állatok elkészítésével, hiszen az amerikai stáb kiemelten figyelt arra, hogy egyetlen jelenetben se legyenek igazi medvék vagy fókák, így többek között egy seregnyi valósághű műállatot kellett készíteniük.

Gulyás Buda second unit operatőrként vett részt a Terror forgatásán: lényegében mindent olyan jelenetet ő vett fel a nem ritkán 17 fokosra hűtött stúdióban, ami a fő stábnak már nagyon macerás vagy hosszadalmas lett volna. A sorozatról tudni kell, hogy a magyar csapat életnagyságban felépített egy ide-oda mozgatható, jégmezőben elakadt brit hajót, amit egyik nap a Terrornak, máskor az Erebusnak rendeztek be, és volt, hogy annyira megdöntötték a hajótörzset, hogy a forgatási nap végén Gulyás Buda oldalazva ment haza. De olyan is volt, hogy 6 órán keresztül volt összezárva az árbockosarban a Gengszterkorzó sztárjával, Ian Harttal, mire mindent sikerült rendesen felvenni.

Ez a sorozat tehát nemcsak azért nagyon jó, mert az AMC csatorna megmutatta vele, hogy igenis van élet a horror zsánerben a zombikon túl. Hanem azért is, mert hétpróbás brit Trónok harca-sztárok szerepelnek benne, egy bitang jó könyv az alapja, és az összes hordó, hajókötél és hulla a magyar filmesek keze munkáját dicséri.

Ítélet: 9/10