Tom Cruise úgy virítja a lóvét, mint senki más

A Jerry Maguire ma már klasszikusnak számít. Még egy színészi Oscart is kapott... csak nem Tom Cruise. Tévéajánló.

Nem sok filmről mondható el, hogy rögtön két idézete is szállóigévé vált, de Cameron Crowe romantikus dramedyje ilyen. Az AFI Top 100-as toplistáján a 25. helyre került fel a „Virítsd a lóvét” ("Show me the money"), a „Már a hellónál nyert ügyed volt" ("You had me at hello") pedig az 52. lett, de a Tom Cruise száját elhagyó „Kiegészítesz engem” („You complete me”) is könnyen felférhetne.

Nálunk is népszerű a film, de talán nem annyira, mint Amerikában, ami érthető is. Az amerikai futball mifelénk nem nemzeti sport, és a sportvilág üzleti oldala sem került annyira előtérbe – legalábbis az 1996-os bemutató idején az „ügynökről” nekünk még nem egy dörzsölt menedzser, hanem inkább egy 3/3-as tiszt jutott eszünkbe.

Forrás: Tv2

 

A Jerry Maguire elsőre azért is szokatlannak tűnt, mert jó szokásával ellentétben Tom Cruise egy „lúzert” alakított benne (a producerek aggódtak is, hogy nem fog igen mondani a karakteridegen szerepre), akinek alaposan meg kell dolgoznia a néző szimpátiájáért. A sztori onnan indul, ahol az amerikai álomról szóló mesék véget szoktak érni: Jerrynek, a sikeres sportmenedzsernek megvan mindene, rengeteg ügyfél, rengeteg pénz és egy szintén sikeres menedzser-menyasszony.

Szuperügynökünk azonban megvilágosodik, és rádöbben arra, hogy a sok munka és a pénz utáni kíméletlen hajsza kiölte belőle az embert. Egyetlen éjszaka alatt kiáltványt fogalmaz, amit látszólag mindenki kitörő lelkesedéssel fogad a munkahelyén, de kiderül, hogy a rendszert nem lehet csak úgy megváltoztatni, és rövid úton kirúgják. Nem marad mellette más, csak egy másodosztályú focista és a kisfiát egyedül nevelő könyvelőnő (Renée Zellweger).

Forrás: Tv2

 

A film nem lett egyből átütő közönségsiker, kellett az 5 Oscar-jelölés is (Cuba Gooding Jr. meg is kapta a legjobb mellékszereplő szobrát), hogy a toplista élére kerüljön. Azon lehet vitatkozni, hogy az azóta nem túl sokat virító Gooding érdemelte-e meg a legjobban a díjazást (a legjobb film, eredeti forgatókönyv és a vágás kategóriában is jelölték, illetve Tom Cruise is esélyes volt a legjobb színész díjára), de ma már senki nem vonhatja kétségbe, hogy Cameron Crowe a műfaj egyik modern klasszikusát alkotta meg.

Néhány érdekesség a filmről:

  • Crowe három és fél évig írta a forgatókönyvet. A történet valós alapokon nyugszik, Jerry karakterét Leigh Steinberg ügynökről mintázta. Crowe valóban megírta a filmbéli 27 oldalas kiáltványt is.
  • Dorothy Boyd és Jerry Maguire szerepe eredetileg Winona Ryder és Tom Hanks számára íródott. Hanks a Nyomul a banda forgatása miatt nem tudta vállalni a projektet. Ryder azért nem kapta meg a szerepet, mert amikor Tom Cruise-zal együtt végezték a próbafelvételeket, "úgy néztek ki, mintha testvérek lennének".
  • A Reebok 1,5 millió dollárért kötött egy termékmegjelenítési szerződést a TriStar Picturesszel, ezért nem voltak túl lelkesek, amikor a filmet az ígért reklám nélkül mutatták be, sőt, Cuba Gooding Jr. karaktere egy ponton azt mondta: "B*ssza meg a Reebok!". Jogi lépéseket helyeztek kilátásba, így a reklám a televíziós verzióba már visszakerült.
  • Ez volt Tom Cruise ötödik egymást követő filmje, amely 100 millió dolláros bevételt hozott, ami új rekordnak számított.