Val Kilmer átmegy a falon is!

Val Kilmer már öt évvel korábban megcsinálta az Elrabolvát, mint Liam Neeson, csak nem a saját lányát menti meg benne az aljas lánykereskedőktől, hanem az amerikai elnökét. A címe: A spártai.

Az ókori Spárta híre örök, még akkor is, ha a városállamot akkoriban nem így hívták, hanem Lakedaimónnak, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a spártaiak rettegett harcosok voltak. Ellentétben a többi görög városállam katonáival, nekik nem volt civil foglalkozásuk, ők csakis harcoltak, amire gyerekkoruk óta készültek. Ha A spártai (2004) főhőse, Robert Scott (Val Kilmer) az ókorban élt volna, de nem akkor élt, hanem Amerikában, és a tengerészgyalogság felderítője volt.

Forrás: MediaPress

 

Scott különleges ügynökként azt a szigorúan titkos feladatot kapja, hogy megtalálja az elnök elrabolt lányát (a még fiatalka Kristen Bell), mielőtt a dolog kipattanna és a sajtó tudomására jutna. A csavar az, hogy az emberrablók nem tudják, hogy a lány az elnök lánya, de ha kiderül, kit vittek el, jó eséllyel bepánikolnak és végeznek vele. Scott felderít egy bűnszövetkezetet, ami prostitúcióra kényszeríti az elrabolt lányokat, és aminek köze lehet az elnök lányához is. A szálak Dubaiba vezetnek, de mi, nézők megszokhattuk, ha valami hasonló történik az amerikai elnök környezetében, akkor ott valamiféle összeesküvésnek kell lennie, aminek a szálai a legfelsőbb szintekre vezetnek.

Forrás: MediaPress

 

Pont ilye,n történetekben szokott utazni David Mamet, aki forgatókönyvíróként olyan klasszikusokat jegyzett, mint A postás mindig kétszer csenget, az Aki legyőzte Al Caponét vagy a Ronin, de most mint rendező viszonylag szerény költségvetésből dolgozott. A spártai ezzel a látványvilággal és lássuk be, elég ismerős cselekménnyel egy sima B-mozi lenne – ha nem Val Kilmer lenne a főszereplője. Igen, Kilmer sok kevésbé sikerült filmet csinált – pályájának mélypontja a legendásan csapnivaló Dr. Moreau szigete (1996) volt -, de mindig van egy különleges kisugárzása. Ez pedig teljes mértékben az ő filmje, és együtt él a szereppel. Nem játszik túl semmit, sőt, egy szikár, nehezen dekódolható figurát hoz, aki ízig-vérig katona, és aki becsületbeli ügyének tekinti, hogy végigcsinálja a feladatát és megmentse azt a lányt, akinek az életét rábízták. Ettől lett sokkal több A spártai, mint bárki más főszereplésével lett volna.

Forrás: MediaPress