Védd a kódot mindenáron!

A Védelmi kód (2013) a jól ismert "felfedezték a kémek titkos állomását, amely most támadás alatt áll" receptből főz, de készítői tisztességes munkát végeztek, akárcsak John Cusack és Malin Akerman a főszerepben .

A hírszerzés lényege a „hír”, vagyis a megszerzett információ, aminek el kell jutnia a megfelelő helyre, de úgy, hogy más ne tudjon se a létéről, se a tartalmáról – vagy az arra adott reakcióról. Ezért létesített minden nagyhatalom titkos kódoló állomásokat, derül ki a Védelmi kód (2013) című akcióthriller bevezetőjéből.

Forrás: ADS Service Kft.

 

Egy balul sikerült akció után Emerson CIA-ügynök (John Cusack) parkolópályára kerül. Merthogy el kellett tennie valakit láb alól, akik valami furcsát mondott neki, mielőtt meghalt, de akadt tanú is, akit sajnos szintén ki kellett iktatni, de itt is akadt egy szemtanú, nem csoda, hogy Emerson nincs jó lelkiállapotban. Egyszerű, unalmas feladattal bízzák meg, egy jelentéktelen kommunikációs állomáson a fiatal, kódoló Katherine-re (Malin Akerman) kell vigyáznia. Pontosabban a kódra kell vigyáznia, és ha az kompromitálódik, akkor úgy kell intéznie, hogy a lánytól semmit sem tudhassanak meg, ha tetszik érteni. Egy nap azonban autóba rejtett pokolgép robban mellettük, és megtámadják az állomást rejtő bunkert. Emerson és Katherine csapdába kerülnek, segítségre sem számíthatnak. Az ügynöknek és társának sejtelme sincs, mi a célja a rajtaütésnek, kik akarnak végezni velük, de ha élve akarják megúszni az akciót, ki kell deríteniük mi áll a háttérben.

Forrás: ADS Service Kft.

 

Két filmet is kapunk egyszerre, egy kémtörténetet, ahol ki kell deríteni, kinek áll érdekében a központban tárolt információk elérése és a kód megszerzése, és egy akciófilm, amihez John Cusack talán kicsit öregecske és kevésbé macsó, de megteszi a magáét. Az ő és a film külön pechje, hogy egy évvel korábban jött ki a látványosabb, drágább, egzotikusabb és akciódúsabb Védhetetlen (2012) Denzel Washingtonnal és Ryan Reynoldsszal, ahol szintén egy kompromitálódott védett állomáson kezdődik a történet, ami nagyrészt el is vitte a figyelmet. Az első angol nyelvű filmjét készítő dán Kasper Barfoed  (A gesztenyeember) tisztességes munkát végzett, nem csapta össze a történetet és hagyott színészeinek eljátszani valót is, de a film alapján az az érzésünk, hogy Malin Akerman volt az, aki több munkát tett a produkcióba.

Forrás: ADS Service Kft.