10 dolog, amit talán nem tudtál a 75 éves Carlos Santanáról

Bár néhány héttel ezelőtt meglehetősen ránk ijesztett, amikor a színpadon lett rosszul a nagy hőség miatt, a latin rock első számú ikonja szerencsére jól van, és július 20-án ünnepelte 75. születésnapját. Íme néhány érdekesség a gitárlegendáról.

Nem a gitár volt az első hangszere

Mindössze öt évesen kezdett hegedülni, miután édesapja professzionálisan játszott a vonós hangszeren, és ez arra inspirálta, hogy ő is hivatásszerűen foglalkozzon a zenével.  A gitárra azonban csak nyolcéves korában talált rá, szintén édesapja által, aki megmutatta neki rajta az első akkordokat.  Onnantól kezdve pedig - szerencsére - nem volt visszaút számára és végleg a hathúros hangszer mellett tette le a voksát.


Gyerekkorában szexuálisan molesztálták

2000-ben egy a Rolling Stone magazinnak adott mélyinterjújában árulta el, hogy 10 és 12 éves kora között szexuális zaklatás áldozata volt. A szörnyű tett elkövetője édesapja egyik barátja, egy amerikai férfi volt, aki bár játékokkal és ajándékokkal halmozta el, szinte nap mint nap fajtalankodott vele. A traumát egészen 1995-ig magában hordozta, amikor felesége tanácsára végül részt vett egy terápiás kezelésen, aminek köszönhetően mára már sikerült feldolgoznia a vele történteket és végül megbocsájtott zaklatójának.

 

Több egyetemre is felvették

Rendkívül jó tanuló volt, ezért több egyetemre is felvételt nyert, vagyis minden lehetősége megvolt arra, hogy a felsőoktatásban szerezzen diplomát vagy valamilyen szakképesítést. Ő azonban mindegyik intézményt visszautasította, hiszen akkorra már a zene volt az igazi szerelme és akárcsak a Queen gitárosa, Brian May, ő is a zenélést választotta a továbbtanulás helyett. Bár természetesen utóbbi is nagyon fontos dolog, mi azért örülünk, hogy végül mindketten így döntöttek.


Mielőtt befutott, mosogatóként dolgozott

Persze az áttörés nem egy perc alatt jött el számára. Tijuanában, Mexikó egyik legszegényebb környékén töltötte gyermekéveit, ahol már kisiskolásként dolgozni kényszerült: rágógumit árult, cipőt pucolt, később pedig utcazenélésből tartotta fenn magát és bárokban zenélt édesapjával. Így amikor már tinédzserként San Franciscóba költözött családjával, nem derogált neki, hogy mosogatásból kellett fenntartania magát.

 

Neve egy zenekart (is) takar

Már San Franciscóban alapította meg első saját együttesét, ami az egyik első olyan banda lett, ami a gitárosa után választott nevet magának. 1969-ben a Woodstock fesztivál hozta meg számukra az áttörést, azonban a csapat zenészei közül ő az egyetlen, aki a banda 1966-os fennállása óta mindvégig a csapat tagja maradt, így nehéz különválasztani zenekari, illetve szóló pályafutását.

A Santana zenészei közül egyébként többen is elismert muzsikusok lettek, de vannak, akik egyenesen világsztár státuszig meneteltek. Egykori billentyűse, a Black Magic Woman című dalban is éneklő Gregg Rollie és gitárosa, Neal Schon ugyanis közösen alapították meg az amerikai rocktörténelem egyik legsikeresebb zenekarát, a Journey-t.


Magyar példaképe volt

Első kedvencei közt olyan blues gitárosok szerepeltek, mint B.B. King vagy John Lee Hooker, a jazz zenét pedig az 1956-ban az Egyesült Államokba disszidált Szabó Gábor kedveltette meg vele. A magyar zenész játéka akkora hatást gyakorolt rá, hogy később a Fleetwood Mac Black Magic Woman című dalával egybegyúrva fel is dolgozta a gitáros Gypsy Queen című számát, 2012-ben pedig egy Mr. Szabo című dallal tisztelgett az 1982-ben elhunyt zenész emléke előtt.

 

A mai napig Grammy-rekorder

Zenekarával 1999-ben dobták piacra a mai napig legsikeresebb, Supernatural című nagylemezüket, amely elindította a gitáros karrierjének másodvirágzását és végül

több mint 30 millió példányban talált gazdára világszerte.

A kortárs pop, rock-és R&B sztárok közreműködésével készült korongot kilenc Grammy-díjjal jutalmazták, ebből pedig nyolcat maga Santana vihetett haza. Az előbbivel megdöntötte Michael Jackson Thriller című lemezének rekordját, utóbbival pedig holtverseny alakult ki közte és a pop királya közt.

 

Étteremláncát egyik dala után nevezte el

2007-ben megnyitotta saját étteremláncolatát, ami a Supernatural című album egyik legnagyobb slágere után a Maria Maria nevet kapta. Bár a  tradicionális mexikói ételekért a neves Roberto Santibañez séf felelt, a vállalkozás nem lett olyan sikeres, mint remélték, így az előkelő vendéglők közül mára már csak egy, a kaliforniai Walnut Creekben található üzemel.

 

Dobosát vette feleségül

Először 1973-ban nősült meg, és Deborah Kingtől született mindhárom gyermeke, Salvador, Stella és Angélica is. 34 együtt töltött év után azonban elváltak, Carlos pedig 2010-ben ismét megházasodott: ezúttal dobosát, a korábban Lenny Kravitz zenekarában is játszó Cindy Blackmant vezette oltár elé. Azonban már a lánykérés sem volt mindennapi, hiszen a gitáros egy koncertjükön kérte meg szíve választottja kezét, közvetlenül a hölgy dobszólója után.

 

Igazi könyvmoly

Carlos imád olvasni, annyira, hogy hivatalos honlapján szívesen ajánl is köteteket rajongói figyelmébe. Mindemellett 2014-ben ő maga is írt egy önéletrajzi könyvet, The Universal Tone: Bringing My Story to Light címmel, amelyben karrierjének csúcs-és mélypontjai mellett magánéletéről és személyes küzdelmeiről is mesélt olvasóinak.

 

Bőkezűen jótékonykodik

Nem csupán remek zenész, de fantasztikus ember is. 1998-ban ugyanis létrehozta Milagro (azaz csoda) nevű non-profit szervezetét, amely több mint 8 millió dollárral segítette a rászoruló gyermekeket a művészet, az egészségügy és az oktatás területén, de nagy összegekkel támogatja az AIDS elleni küzdelmet is.