Sean Bean 8 legemlékezetesebb halála a vásznon

Április 17-én lett 65 éves a színész, aki arról híres, hogy szinte minden filmjében vagy sorozatában megölik a karakterét. Kiválasztottuk azt a nyolcat, amit sosem feledünk. SPOILERek, nyilván.

Ca$h – A visszajáró (2010)

Sam (Chris Hemsworth) és Leslie (Victoria Profeta) fiatal házasok, és éppen anyagi gondban vannak. Amikor azonban Sam talál egy bőröndnyi pénzt, úgy tűnik, minden problémájuk megoldódik: telik új kocsira, a ház felújítására és a számlák kifizetésére. A talált pénz azonban egy kegyetlen brit gengszteré (őt játssza Bean), aki hamar rábukkan a pénzét elherdáló párocskára, és arra kényszeríti őket, hogy rablásokból szerezzék vissza, amit elköltöttek. Pyke-ot végül a főhősnő egy küzdelem során (miközben ők hárman hadakoznak egy autóban) megöli

– sovány vigasz, hogy a filmben kettős szerepben feltűnő Sean Bean másik karaktere, Pyke ikertestvére, a börtönben sínylődő Reese életben marad.


James Bond: Aranyszem (1995)

Pierce Brosnan Bondként való debütálásában

Bean alakítja a főgonoszt:

egy renegát MI6-ügynököt, akiről az első jelenet után (amely képsort beválogattuk a legjobb akciófilmes nyitányokat listázó összeállításunkba is) azt hihetnénk, hogy meghalt, ám kiderül, hogy csak megrendezték a halálát, és igazából azon ügyködik, hogy az orosz alvilággal szövetkezve megszerezze a legveszélyesebb szovjet űrfegyvert, az Aranyszemet, hogy az egész nyugati civilizációt lesöpörje a föld színéről.


A végső küzdelemre Bond és Alec között egy szatellitantenna tetején kerül sor, ahonnan csak egyikük kerülhet le élve, szóval a 007-es végül elengedi egykori barátja kezét – ahogy fogalmaz, „nem Angliáért, hanem magáért”.

A kamera pedig nagyon szemléletesen nemcsak a halálsikollyal kísért zuhanást követi végig, de azt is mutatja, ahogy a test landol.

Nézd meg a többit is!

Még 5 kiváló akciófilmes nyitány

Egy kiváló akciófilmnél már csak egy jobb van: egy olyan kiváló akciófilm, ami olyan emlékezetesen kezdődik, hogy azonnal beránt a film világába. Múltkori cikkünk után további jóságokat találtunk.

Tovább

 

Országúti ámokfutó (2007)

Az országút fantomja című klasszikus remake-jében is kódolva van, hogy Bean karaktere el fog bukni, hiszen ezúttal is ő játssza a főgonoszt: ő maga a címbeli országúti ámokfutó, akit miután egy pár felvesz a kocsijába, elkezdi késsel fenyegetni őket. Miután Jim és Grace sikeresen kilökik az őrültet az autóból, másnap egy másik családdal látják együtt – akiket hiába próbálnak figyelmeztetni, a John Ryder nevű pszichopata már megölte őket. A főhős megpróbálja a rendőrséggel is felvenni a kapcsolatot, mindhiába, szóval rendőri segítség helyett végül macska-egér játék kezdődik a központi karakterek és John között, amelynek a végén ezúttal is egy nő, Grace lövi le könyörtelenül egy hatalmas shotgunnal ezt az emberbőrbe bújt ördögöt.


Férfias játékok (1992)

A Jack Ryan-franchise egyik legjobb darabjában a Harrison Ford által megformált egykori CIA-elemző nyugodtabb életre vágyik, ezért családjával angliai nyaralásra indul, ahol szemtanúja lesz egy terroristatámadásnak. Jackben feléled a régi reflex és közbelép:

a tűzharcban megöli az egyik terroristát, akinek a testvére, Sean Miller (Bean) bosszút esküszik, és a főhős családját, azaz terhes feleségét és kislányát szemeli ki célpontnak.


Jacknek ezért vissza kell térnie a CIA-hoz, hogy megállítsa a könyörtelen férfit. Miller végül egy rendkívül feszült jelenet végén leli halálát: a háborgó tengeren zajló motorcsónakos üldözés közben szinte végig úgy tűnik, hogy ő áll nyerésre, hiszen Jack hajója lángra kap, majd amikor Bean karaktere átugrik hozzá, először a közelharcban is fölé kerekedik.

Végül azonban Jacknek sikerül felnyársalnia a terroristát a hajó horgonyára, majd biztos, ami biztos, fel is robbantja a kisiklott vízi járművet.


Ne szólj száj! (2001)

Ebben az izgalmas thrillerben Bean játssza azt az ékszertolvajt, Patricket, aki elrabolja a neves gyermekpszichiáter, Nathan Conrad (Michael Douglas) kislányát, és csak azzal a feltétellel engedi szabadon, ha a férfi megtudja új páciensétől, egy katatón fiatal lánytól, Elisabeth-től (Brittany Murphy) azt a hatjegyű számot, ami elvezeti a hőn áhított drágakőig. A film végén Patrick és Nathan szemtől szembe kerülnek egymással, és a pszichiáter először fegyverrel fenyegeti a bűnözőt, majd egy sír mélyére dobja az általa megszerzett követ, hogy utána őt is utánalökje. Miután Patrick a sírból folyamatosan lődöz kifelé, Nathan úgy dönt, megkínálja azzal a jó adag földdel, ami egy csörlő tetején várakozik – élve eltemetve így a férfit.


Fekete halál (2010)

Bár ebben a filmben Bean karaktere nem gonosz, mégis meghal, a ló általi halál kegyetlen momentumával dobva fel a színész változatos halálnemeinek listáját. A sztár egy Ulrich nevű lovagot játszik, aki azt a feladatot kapja, hogy egy fiatal szerzetessel (Eddie Redmayne) az oldalán derítse ki az igazságot azzal a faluval kapcsolatban, ahol a rettegett pestis állítólag nem szedi az áldozatait, mivel egy szellemidéző nő vissza tudja hozni a holtakat az élők közé.

A helyszínen viszont hőseink rémálmokat idéző borzalmakkal találkoznak

– minden szörnyűség közül a legborzalmasabb végül Ulrich halála lesz, hiszen a nekromanta asszony (Carice van Houten) lovakhoz rögzíti a végtagjaira font köteleket, így tépve szét a szerencsétlen férfi testét.


A Gyűrűk Ura – A Gyűrű szövetsége (2001)

A Gyűrűk Ura-trilógia első részében a Sean Bean által játszott Boromir annak a csapatnak a tagja, amelyik elkíséri nehéz útján Frodót, a hobbitot, akinek el kell pusztítania a kegyetlen hatalommal bíró Egy Gyűrűt. A gyűrű magát Boromirt is megkísérti, és ellopja Frodótól, amikor azonban rájön a hibájára, és megkísérli helyrehozni, az a franchise talán legszomorúbb halálához vezet. A hős megpróbálja megmenteni a hobbitokat az orkoktól, akik rátaláltak a csapatra, és ennek során több nyílvessző is eltalálja – ő azonban még a nyilakkal a testében is tovább küzd.

Saját bevallása szerint egyébként ez a hősies halál a színész kedvence az összes filmes halála közül.

„Úgy érzem, ez a vég nagyon hősies, diadalmas és megrendítő volt.

Volt benne pátosz. A képsor pedig lelassult, és igazán nagyszerű zenét játszottak alá, igen hangosan. És felemelő volt, hogy megpróbált tovább küzdeni. Szóval nagyon boldog voltam vele. Sokkal jobb volt, mintha gyorsan kinyiffantam volna!” – nyilatkozta a sztár egy interjúban.

 

Spoiler: nem Sean Bean!

 

Trónok harca (2011)

A népszerű fantasyszéria első évadának fináléjában Ned Stark lefejezése volt a első kegyetlen haláleset, ami után a nézők már nem lepődtek meg semmin a Trónok harcában, hiszen innen datálható, hogy a sorozatban bármikor feláldozhatják bármelyik főhőst. Bean karakterének halálát az okozta, hogy mikor felment a fővárosba, hogy átvegye a király segítőjének a szerepét, rájött a mocskos igazságra, miszerint az uralkodó utódai valójában nem az ő vér szerinti leszármazottai. Miután pedig a király maga is meghalt egy állítólagos vadászbalesetben, már semmi akadálya nem volt, hogy ellenségei kivégeztessék a szerencsétlen férfit.

Ned Stark halála azért volt különösen megrendítő, mivel két kamaszkorú lányának is végig kellett néznie.


(via Movieweb)