Könyv

Goran Vojnović: A fügefa

Nemzeti Táncszínház (Könyves Magazin Színpad)
2024. október 10. (csütörtök) 19:30

Helyszín:

Nemzeti Táncszínház (Könyves Magazin Színpad)
1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

A szerzővel Valuska László beszélget, közreműködik: Mészáros Béla


A regényben szerelem, szabadságvágy, magány és a közelmúlt történelmi eseményei elválaszthatatlanul fonódnak össze egy soknemzetiségű „jugoszláv” család három generációjának történetében. A Balkán zűrzavaros világában, ahol a megszűnő, majd újonnan keletkező államok és határok az emberek sorsát is végzetesen átírják, csak a nagyapja kertjében álló fügefa éli túl sértetlenül a viharokat.


A fügefa a családi és nemzeti megosztottság magával ragadó, lebilincselő regénye. Vojnović egy család sorsán keresztül mutatja be hazája közelmúltbeli történelmét, a kívülállókkal szembeni gyanakvást, a nemzetiségi és kulturális feszültségeket. Egy olyan világot tár fel, ahol egy idegenül csengő név fenyegetést jelenthet vagy tönkretehet embereket. A fügefa az identitásról szól, arról, hogy mi is tesz minket önmagunkká.


Goran Vojnović (1980) szlovén író, forgatókönyvíró, rendező. Profi kosárlabdázó karrierjét követően a ljubljanai Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult, mára Szlovénia egyik legjobb és legismertebb írója. Könyveit eddig 14 nyelvre fordították le.


A Typotex Kiadóval közös program