Könyv

Miklya Luzsányi Mónika: Ezerszer Júlia

Nemzeti Táncszínház (Kávézószínpad)
2024. október 11. (péntek) 17:00

Helyszín:

Nemzeti Táncszínház (Kávézószínpad)
1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

A szerzővel Hansági Ágnes és Karafiáth Orsolya beszélget, közreműködik: Szász Júlia


A Szendrey Júlia életútját feldolgozó történelmi regény megkísérli átformálni a közgondolkodásban a Petőfi özvegyéről alkotott képet, s ehhez az utóbbi évtizedek kutatásaira alapoz. Szendrey Júlia valóban extravagáns nőnek számított a saját korában, de közel sem élt olyan „vad” életet, mint azt sokan tükrözni szerették volna a kortársai közül. Júlia „botrányos” második házassága bizonyos értelemben kényszerházasság volt. A friss kutatások szerint Horváth Árpád nemcsak lelkileg és fizikailag, hanem szexuálisan is bántalmazta Júliát, aki a gyermekei érdekében maradt meg a házasságban.


A női szerepkonfliktusok, az abuzív házasság, vagy az imposztorszindróma is fellelhető tehát Szendrey Júlia életregényében. A könyv az őrjöngő gyász képeivel indul, és veszi végig Júlia életét a haláláig. A gyermek-, és ifjúkor, a szerelem Petőfivel, a forradalom és szabadságharc eseményei emlékképekben, fragmentumokban térnek vissza, bemutatva s alátámasztva azt a fejlődési vonalat, amely mai kutatásoknak megfelelően új oldaláról mutatja be ennek a jobb sorsra érdemes asszonynak az éltét.


A szöveg korabeli forrásokból merít: Júlia naplóiból, leveliből, vagy az éppen hozzáírt levelekből, Petőfi verseiből, vagy akár a korabeli divatlapok, törvényszövegek, határozatok részleteiből is.


Az Athenaeum Kiadó programja