Könyv

Terezia Mora: Muna, avagy az élet fele

Nemzeti Táncszínház (Könyves Magazin Színpad)
2024. október 11. (péntek) 19:30

Helyszín:

Nemzeti Táncszínház (Könyves Magazin Színpad)
1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.

A szerzővel Németh Gábor beszélget, közreműködik: Radnay Csaba


Muna Appelius a berlini fal leomlásának évében tölti be a tizennyolcat, és találkozik össze a húszas éveiben járó vonzó fotóssal és franciatanárral, Magnussal. Bár a férfi egyetlen közös éjszaka után eltűnik, Munát pedig lefoglalja az egyetem és a külföldi ösztöndíjak – gondolatai mégis folyamatosan a titokzatos Magnus körül forognak. Hét év elteltével újra összesodorja őket a véletlen, s a lány lassanként egyre mélyebbre merül a gyötrelmes és megalázó viszonyban. Mikor az egyenlőtlen, kínzó kapcsolat sorozatos verbális és fizikai erőszakba torkollik, Munának el kell döntenie, mihez kezd magával, az életével. Úgy tűnik, író lesz belőle – de ez már egy másik történet.


Terézia Mora biztos érzékkel szólaltatja meg a rajongás, függés, kiszolgáltatottság regisztereit megbízhatatlan elbeszélője, Muna szatirikusságot sem nélkülöző szólamán keresztül. S miközben feszült figyelemmel és együttérzéssel követjük a hősnő sorsának alakulását, a regény könyörtelenül szembesít azzal is, milyen képtelenül nehéz a mindennapokat átszövő hatalmi játszmákból kimenekülni.


Terézia Mora 1971-ben született Sopronban, német nyelvű családban, 1990 óta Berlinben él. Regényein kívül elbeszéléseket és forgatókönyveket ír, elnyerte a Német Könyvdíjat és a Georg Büchner-díjat. A kortárs magyar irodalom, többek között Esterházy Péter, Örkény István, Parti Nagy Lajos és Tompa Andrea műveinek fordítója.


A Jelenkor Kiadóval közös program