Koncert

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Farsangindító Hangversenye

Elmarad
Hamar Zsolt karmester
Szabadi Vilmos előadó
Schöck Atala előadó
Bősze Ádám házigazda
Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
2021. január 08. (péntek) 19:30
Ár: 2500, 3500, 4000, 4500, 5500 Ft

Helyszín:

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Km.: Szabadi Vilmos (hegedű), Pasztircsák Polina (szoprán), Schöck Atala (alt), Nemzeti Filharmonikus Zenekar; vezényel: Hamar Zsolt, házigazda: Bősze Ádám


Operettszerzők a hangversenypódiumon


Kálmán Imre: Marica grófnő – nyitány
Lehár Ferenc: A víg özvegy – nyitány
Lehár Ferenc: Arany-ezüst – keringő
Lehár Ferenc: Hegedűverseny
Jacques Offenbach: Orfeusz az alvilágban – nyitány
Jacques Offenbach: Hoffmann meséi – Intermezzo és Barcarola
Jacques Offenbach: Kakadu – balettszvit
Kéler Béla: La belle Wiesbaden
Ifj. Johann Strauss: Cigánybáró – nyitány
Ifj. Johann Strauss: Denevér – nyitány


Hogyan is ünnepelhetné másképp a komolyzene kultúráját elkötelezetten képviselő Nemzeti Filharmonikusok a farsang kezdetét, mint olyan darabokkal, amelyek könnyűek, szórakoztatók, kikapcsolódást kínálnak – ám mindeközben jottányit sem engednek a jóízlésből és a megmunkálás maximalizmusának igényéből? A műsor, amelyet Hamar Zsolt zeneigazgató vezényel, túlnyomórészt olyan alkotók kompozícióit kínálja, akik kapcsolatban álltak a klasszikusok világával.


A farsang nagy hagyományú időszak, mely a hozzá tartozó önfeledt szórakozás ellenére elválaszthatatlan a kereszténységtől: vízkereszttől húshagyókeddig terjed. Miért farsangoltak a régiek? Hogy kimulassák magukat a nagyböjt kezdete előtt. Nem véletlen, hogy a farsang utolsó három napját karneválnak nevezzük – a latin eredetű szó (carne, vale = hús, istenhozzád) jelentése is erre figyelmeztet. Az NFZ korábban nem adott farsangindító hangversenyeket, az idei esemény újdonságot kínál az együttes közönségének. Szerzőink nem akárkik: ifj. Johann Strauss legnagyobb csodálója Brahms volt, Offenbaché Debussy, Lehárt Dvořák biztatta, hogy hegedülés helyett komponáljon, Kálmán Imre pedig attól a Koessler Jánostól tanult zeneszerzést a budapesti Zeneakadémián, akitől vele egyidőben Bartók és Kodály – az ifjú Bartók rendszeresen Kálmánéknál ebédelt. A műsor egyik szenzációja Lehár ritkaságnak számító Hegedűversenye a sokoldalú virtuóz, Szabadi Vilmos tolmácsolásában. A vokális operettrészleteket az operaműfaj olyan sztárjai szólaltatják meg, mint Pasztircsák Polina és Schöck Atala, a közvetlen hangulatról pedig a népszerű rádiós és televíziós személyiség, Bősze Ádám konferálása gondoskodik.


Bérleten kívüli hangverseny