Téma: Forma-1

3/10
jani-wan 2013 okt. 06. - 07:49:53 3/10
(15230/17150)
Te nem igazán érted a szarkazmust, ugye?
vino-et-veritas 2013 okt. 06. - 07:45:09
(15229/17150)
Ez az Alonso-Webber "taxizás" kissé valóban a "hõskort" idézte, amikor a pilóták még valamiféle közösséget is alkottak, jobban figyeltek egymásra és nemcsak a csúcstechnológia csavarjai voltak.

De pont ez, ami nem "engedi" az iyesfajta "rendetlenkedést". Mindennek van "eljárási rendje" (pl. pályán maradó pióták beszállítása, stb.), ami persze sokszor tûnik túl szigorúnak.

Mi lenne, ha az ilyesmi gyakorlattá válna? A FIA elõírná, hogy kapaszkodókat meg pótüléseket, sõt külsõ biztonsági öveket szereljen fel minden csapat a kocsikra?

A megmozdulás persze igencsak "közönségbarát" volt, különösen az egyre unalmasabbá váló Vettel-versenyek miatt is. De azoknak, akik kerülgették õket (meg talán nekik sem volt) teljesen veszélytelen az, ami elsõre jó ötletnek tûnt...
mengyan 2013 okt. 05. - 23:06:18
(15228/17150)
Na a 4 személyes F-1 autóról a link vagy kimaradt, vagy kiszedte az oldal:
http://www.youtube.com/watch?v=0Cykz8Pg0Ds
mengyan 2013 okt. 05. - 23:04:14
(15227/17150)
A francba, hogy nincs szerkesztés gomb, a lényeget kihagytam! :(
Nem Alonso volt az elsõ, aki felvette versenyzõtársát: csinált ilyen Schumacher is Fisichellával. Arról nem is beszélve, hogy 2011-ben a Nürburgringen pont fordítva volt: Alonso-t vitte Webber. Leparkoltak egymás mellé, Alonso a fûre, Webber mellé, de a pályán maradt, Alonso átszállt Webberhez, és mentek tovább. Sõt, itt meg lehet nézni egy videót egy 4, azaz négy személyes F-1 autóról 1986-ból. Az sofõr: Nelson Piquet (Williams), az utasok: Stefan Johansson, Rene Arnoux, és Phillippe Alliot. Csak tessék rákeresni a legnagyobb videómegosztón a "formula 1 taxi" kifejezésekre! Én semmi kivetni valót nem találok ebben. Az ilyen nyavalygókban, akik ezt felfújják, viszont annál inkább.
mengyan 2013 okt. 05. - 22:45:38 Előzmény jani-wan
(15226/17150)
Ekkora baromságot régen hallottam Forma-1-el kapcsolatban! Még hogy azzal rontotta az F-1 imázsát, hogy felvette egy versenyzõtársát!? Alap az autósportban, hogy segítik a bajba jutott kollégát! Azt azért elismerem, hogy Webber használhatta volna az erre a célra rendszeresített robogókat, amibõl minden pályabírói helyen van (már ha van, de errõl nem szól a fáma). Az is rontotta a Dakar imázsát, aki megállt és bevontatta az ellenfelét???
3/10
jani-wan 2013 okt. 05. - 18:46:10 3/10
(15225/17150)
Egyetértek. Ezzel a tettével Alonso olyan szinten rontotta a Forma 1 imázsát, hogy ezért minimum 1 évre el kellene tiltani. Különben is mekkora nonszensz már az, hogy valaki felveszi egy társát, hogy az ne gyalogoljon.
És az is jó hogy végre bevezették ezt a 3 strike szabály, mint a bûnözõknél. Nem is értem hogy régebben miért nem volt ilyen. Nem is mûködött rendesen a F1. De most végre lecsaptak a gonoszra. HA-HAA! Megkeserüli azt még Alonso hogy ilyen szégyenletes bûncselekményt követett el a F1 imázsa ellen.
vino-et-veritas 2013 okt. 05. - 17:32:11
(15224/17150)
"A szabály az szabály". Alonso egy figyelmeztetést kapott, idén van még két dobása. Webber a harmadikat kapta meg, mehet hátra 10 helyet. Ennyi. Valószínûleg ez eléggé automatikusan történik, nem nagyon mérlegeltek a bírák...
A RB már vagy egy hónapja bejelentette Vettel 2014-es "vízhordóját", a szintén ausztrál Ricciardo személyében...

Nincs kedvenc pilótám, de tulajdonképpen egyik sem különösebben ellenszenves. Inkább vannak, akiket, mint versenyzõt többre értékelek a többieknél (abc-sorrendben): Alonso, Hamilton, Raikkönen. Az,hogy milyen a "magánéletük" vagy hogyan viselkednek, nem érdekel különösebben. A lényeg az, ami a pályán történik.

Ha Vettel holnap nyer, valószínûleg vége a komoly versengésnek. Kár, hogy a még fennmaradó versenyeken (az összes futam negyedén!) már nem lesz komoly tét. A többiek még csatázhatnak a további helyezésekért, de a szezonnak gyakorlatilag vége...
10/10
offtopic
ceia 2013 okt. 05. - 17:00:11 10/10
(15223/17150)
*** OFFTOPIC ***
Nálam már nem mûködik sem az osztályozás, sem a bejelölt mûsorok visszavonása! Amit bejelöltem (satírozva rózsaszínnel) az már úgy marad.. :( Nektek mûködnek ezek???
10/10
ceia 2013 okt. 05. - 16:54:23 10/10 Előzmény vino-et-veritas
(15222/17150)
Én azért keveslem ekkora (látványos) kihágásért a "figyelmeztetést". Ezért is utálom Alonsot: mindig szerencséje van, pedig egy vaddisznó ahogy vezet.. Azelõtt utáltam Webbert is, mert legalább kétszer nekiment hátulról Hamiltonnak a rajtnál aki emiatt végzett sokkal rosszabb helyen. De az utóbbi pech-sorozata miatt már szinte kezdtem sajnálni a fószert :) Azért örülök hogy elhagyja az F1-et, egy veszélyforrás lenne mindig Lewisnak. Ilyen volt még Kubica is, nagy keverõgép volt - de már õ is letudva. Massat sem fogom megsiratni, nem kedveltem. Nekem Kobayashi és Petrov hiányzik a mai mezõnybõl. Õk is kevertek, de õk jól! :) Színesítették, érdekesebbé tették a futamokat. Talán majd az új orosz pilóta hoz valami oroszos stílust..? Tényleg, akkor a Redbullhoz ki kerül Webber helyére??
vino-et-veritas 2013 szept. 23. - 12:47:00
(15221/17150)
Javítanom kell magam.

Azóta Alonso is kapott egy figyelmeztetést az iránytaxiért. Akkor neki még két dobása van ebben az idényben (ha még eddig nem volt megintve).
vino-et-veritas 2013 szept. 22. - 22:31:30
(15220/17150)
Webber már totálisan a "szivatóágra" került.

Nem elég, hogy kiesett, az Alonso-féle "taxizás" miatt tízhelyes büntetést is kapott a következõ futamra.

Jó, ez volt idén a harmadik "ügye", ami után jár is a megtorlás, meg elég veszélyes is volt a dolog, mert a többieknek kerülgetni kellett õket, de ennyire már nem lehet peches...

Költõi kérdés: aki felvette a stoppost, az még figyelmeztetést sem kap? Alonsonak nem kötelessége megállni, de ha megtette, akkor õ is hibázott. Legalább egy dorgálást õ is "megérdemelne", nemcsak Webber.
Jasinbure 2013 szept. 22. - 18:08:17
(15219/17150)
Ez a 2-2,5 sec ez demoralizáló.Alo Kimi hozta ami elvárható tõlük, a stratégia is nagyon jó volt, no meg a szerencse.

A jövõ éven múlik minden ha jövõre a Merci a Lotus a Ferrari közel lesz az RB-hez, akkor lehet izgalmas, de az ilyen futamok után majdhogynem elmegy az ember kedve az egésztõl.
vino-et-veritas 2013 szept. 22. - 16:53:42
(15218/17150)
Ha az elsõ helyet kivennénk a dologból, akkor egész jó meccsek is voltak ma, de senki sem izgulta halálra magát.

Szinte biztos, hogy Vettelnek megvan a negyedik (talán, ha mostantól nem is indulna, akkor tudnák megfogni).

Alonso és fõleg Kimi jól is ment, de azért szerencsések is voltak (SC, Grosjean kiesése, a Mercedes elnyújtott gumicsere-taktikája, Webber újabb gyengélkedése).

Rosberg és Hamilton nem annyira az erõ hiánya vagy a gumikezelés (sõt, az ma a helyén volt) miatt került hátrébb, inkább a SC és a gumicsere elnyújtása volt szerencsétlen. Igaz, a végén gyorsak voltak, de nem maradt idõ a dobogó elérésére, hiába szenvedett körülöttük mindenki a kopottabb gumikon (Massa kivételével).

Webbernek nem sikerül szépen "nyugdíjba menni". Az utolsó körre megint a technika adta meg magát. Mintha a korábbi Alonso-féle "átok" csak rajta fogna és nem Vettelen...

Szegény Grosjean. A versenyei mostanában elég jól indulnak, másra és magára is vigyázni tud, gyors is, de mindig jön valami gikszer...

Massa a végére kezd mindig begyorsulni, de mindig túl késõn. Talán a nehéz kocsival nem tud mit kezdeni?

A McLaren-nek most is volt egy ígéretes versenyszakasza, de náluk meg valahogy a gumi fogy el mostanában a végére...

A többiek is villantak néha (pl. Hülkenberg), de semmi különös...

Tényleg jó lesz már, ha jön az új évad, mert ez így kezd befulladni...
popeszku 2013 szept. 22. - 14:26:43
(15217/17150)
Anno Schumaher idején nagyon meguntam az F1-et,mindig õ nyert.Vettelnek drukkoltam,végre valaki más.Erre most újra élvezhetetlenek a futamok a RBR miatt.Számomra elképzelhetetlen,hogy a világ elit (sport)autógyártói ne legyenek képesek egy ütõképes autó gyártására,ami lenyomná a Renault-t.Nagy lóvé szagot érzek.
Jasinbure 2013 szept. 21. - 08:40:23
(15216/17150)
Nagyjából egyetértek :)
vino-et-veritas 2013 szept. 21. - 07:52:47
(15215/17150)
1.
Ez elsõsorban verseny, versengés, ami egymással és másokkal folyik. Aztán - bármennyire sem szeretjük - van egy csapatérdek is, hiszen a pilóták mégiscsak alkalmazottak... Ebben pedig általában több van, mint maga a versenyzés (technika, stratégia és taktika, finanszírozás, szponzor, marketing, PR, imázs, stb.).

Például Hamilton és Rosberg régóta barátok, de idén náluk is volt már néhány zûrös helyzet (helycsere, "elõzési tilalom", stb.), elsõsorban Rosberg rovására. Biztos õk is nehezen kezelik az ilyesmit, nemhogy majd egy jég és tûz Kimi-Alonso kettõs. Hamiltonéknak az a "szerencséjük", hogy a Mercedes nem áll úgy a bajnokságban, hogy folyamatosan rákényszerülnének ilyen döntésekre. De az tapintható, hogy inkább Hamilton a kedvezményezett.

Hasonló talán a Button-Pérez párosnál jött elõ eleinte, amikor a fiatal meglepte Buttont, aki kezdetben látványosan fel is háborodott ezen. Ugyanakkor idén náluk sincs nagy tétje a rivalizálásnak...

Az eddigi nyilatkozatok alapján nem tiszta ("minden megy tovább, mint eddig"), hogy a Ferrari hogyan akarja kezelni a "ki a jobb" kérdését. Mehetnek-e egymás ellen vagy lesz csapatsorrend?

2.
Hogy jövõre melyik technika fog jobban menni, arról még jósolni sem lehet. Elõször a motorok ügye is bizonytalan, hiszen versenykörülmények között ezek még nem szerepeltek (megbízhatóság, teljesítmény, fogyasztás, stb.). Aztán ehhez új aerodinamika is kell, így a mostani kocsikat nehéz alapul venni. A "gyõztes" valószínûleg a Ferrari, az RB, a Mercedes, esetleg a McLaren közül kerül ki és a fejlesztési háttér erõssége miatt inkább ezeknek van nagyobb esélyük.
Ha a mostani formula maradna (ami kb. 3 éve nagyjából azonos), akkor sem 100 %, de az RB-fölény megmaradna...
Jasinbure 2013 szept. 20. - 22:13:07 Előzmény vino-et-veritas
(15214/17150)
Szerintem Fernando és Kimi pont azért jó páros, mert nem zavarják egymás köreit :).

Drága bosszú?Lehetséges, hogy van olyan(Monti) , akinek ez nem számít, fõleg ha igaz, hogy a Shell vállalta a 20 millió euró kifizetését Raikkonen részére.

Amúgy kíváncsian várom, hogy mi lesz jövõre ,de valahogy az az érzésem, hogy ahogy Kimi olyan autóba ült visszatérése után, ami versenyképes volt, gyanítom, hogy a jövõre készülõ Ferrari sokkal jobb lesz mint az elmúlt 4 évben bármikor volt.
vino-et-veritas 2013 szept. 19. - 18:51:17 Előzmény Jasinbure
(15213/17150)
Én nem is annyira a kettejük közötti feszültségekre gondolok (bár a tûz és jég nem feltétlenül jó párosítás), hanem a "háromszög" harmadik oldalára, nevezetesen a csapatra. Nem is tudom hirtelen, hogy Kimi és Alonso mostanáig milyen viszonyban voltak.
Az eddig is látható volt, hogy a Ferrari rengeteg taktikai hibát elkövetett, elsõsorban azért, mert manapság nem elég sikeresek, de minden eszközt igyekeznek felhasználni (lásd Massa látványos - pl. "váltócsere, TO, stb. - és háttérben való - pl. fejlesztések, stb. - "beáldozásai"). Ha ez megy majd Kimivel, is, akkor az gáz, bár neki akkor is meglesz a pénze...

Kimi megvásárlása elég drága bosszú lenne Alonso büntetésére. De az kétségtelen, hogy motiválhatja Alonsot is, fõleg, ha egymást is szorongatják majd. Inkább egyfajta elõremenekülés ez, kicsit minden mindegy, mert a csapat vezetése is egyre kevésbé lehet biztos a jövõjében és lassan az õ fejüket is követelni fogják a sikertelenség miatt. Különösen úgy, hogy az egyik legnagyobb költségvetésû csapat, nem beszélve bizonyos "elõjogokról", amit Bernie-papával vajazgatnak le, nélkülük nincs komoly megállapodás az F-1-ben, stb.
Kimi népszerû, kicsit talán el is tereli a figyelmet a kudarcokról és természetesen jó pilóta is. Ugyanakkor nem illeszkedik teljesen a Ferrari merev rendszerébe. Kérdés mennyire marad ez így.
Jasinbure 2013 szept. 19. - 06:51:19
(15212/17150)
Amit Szujó mondott szerintem igaz lehet.Raikkonen nem folyik bele az intrikákba és teljesen apolitikus, szóval nem hiszem, hogy gond lenne közte és Alo között, ha és amennyiben Alo marad, mert az nem biztos.Ha Kimi autókázni akar, akkor nem hiszem évi 20 millió eurót akarnának neki fizetni, ahhoz kicsit többet kell nyújtani.
Többek szerint Monti azért hozta Kimit, hogy Alonsot szívassa a különbözõ beszólások meg hülyézések miatt.Neked errõl mi a véleményed?
vino-et-veritas 2013 szept. 18. - 21:34:11 Előzmény Jasinbure
(15211/17150)
Na, a Lotusnál az igazi szabadsághoz még pénz sem kell...

Kérdés az is, hogy a két versenyzõ igencsak eltérõ karaktere mennyire egészítheti ki egymást vagy éppen mennyire lesz feszültségforrás. Bármennyire is rajonganak sokan Kimiért (és tényleg jó versenyzõ is - elsõ öt egyike), de ma már nem annyira nagy küzdõ, mint régebben és mint ma még Alonso vagy Hamilton. Ha elkezd "szürkülni" (amiért a csapat is "sokat tehet"), akkor bizony jöhet az "elmassasodás" és vége. (Igaz, azt nem ismerjük, hogy Kimi vajon nem éppen egy "csicskaszerzõdést" írt-e alá? Akkor sok minden érthetõ lesz.)

A Ferrarinak valószínûleg stratégiát kell váltania. Az eddigi merev "egyversenyzõs" politika helyett át kell állnia a "kétversenyzõsre", minden rizikójával együtt. Ez a csapatverseny miatt jó, de az egyéni cím elérésért nem annyira. Persze, ez más csapatokra is igaz, de náluk ez egyfajta "védjegy" volt (lásd Schumacher-Barrichello, Alonso-Massa, stb.)...