Téma: Hacktion

offtopic
robicsek2 2011 dec. 05. - 23:19:41
(190/670)
Én továbbra is nézem de nem azért mert olyan jó, hanem mert semmi más jó nem megy. :)
Hottentottalapaj 2011 dec. 05. - 22:11:24
(189/670)
Minden eddigi technikai és értelmi hiba megbocsátva, elfelejtve! Az utóbbi rész egész egyszerûen zseniális volt! Rendezés, színészi teljesítmény zene, feszültség, fordulatok, minden a toppon! Azt tette amit csak a legnagyobb sorozatok, a legjobb mûvészet, felzaklatott, felcsigázott és parlagon hagyott.... Alig várom a következõ részt!
(holott rühellem a sorozatokat)
Elhalványul a sztori bármilyen korábbi hibája, inkonzisztenciája. Bocsánat minden kötekedésemért.
Ez gyerekek most már Oscar díj szint!!!! Brilliáns! Frenetikus! Zseniális! Katartikus! Köszönöm!

S a legnagyobb érdem mindebben Hujber Ferié. Ez a srác zseniális! Elképesztõ mennyire döbbenetesen, utánozhatatlanul jó színész. Eddig is professzionális hibátlan és lebilincselõ volt a játéka, de ebben a részben teljesedett ki mit tud ez a fiú! Õrület! Bravo! Megvettem a Hacktiont. Mostantól abszolút rajongó vagyok és szavam sincs, bármit elviselek...
8/10
djlacee 2011 dec. 05. - 21:59:19 8/10
(188/670)
Szerintem kicsit túl belementek a részletekbe, számomra már nem világos hogy ki mi hol miért
8/10
gabriel1976 2011 dec. 05. - 21:31:42 8/10
(187/670)
Egyre jobban tetszik ez a sorozat, a mai rész kifejezetten élvezetes :-)
Persze idõnként vannak benne amatõrizmusok (IVO-nál dolgozóknak lehet megánélete: zûrös tesó, stb), de ettõl eltekintve igazán nézhetõ !
2/10
greghouse 2011 dec. 05. - 17:55:28 2/10 Előzmény mulao
(186/670)
Ami azt illeti, Magyarországon kb. három hónap egy DNS vizsgálat, ki kell várni a sort, hacsak nem kiemelten fontos nemzetbiztonsági stb. sürgõsségi a dolog, akkor is kb. egy hét.
10/10
mulao 2011 dec. 05. - 05:12:20 10/10 Előzmény szaszka0520
(185/670)
Nincs jogom beleszólni, de én nagy CSI- fan vagyok, és nem rémlik, hogy elszokták volna mondani a részben, hogy a DNS eredménye közt eltelt 1 hét, vagy bármennyi idõ. Ez egyrészt látszik a ruházatukon (a Miami-ban reggel megtalálják a hullát és estére elkapják a tettest), másrészt még maga a producer nyilatkozta, hogy azért nem úgy forgatják a sorozatot, mintha eltelt volna egy-egy vizsgálat között 2 hét, mert a nézõnek nem lehet azt mondani, hogy "tudom, hogy most vagy kíváncsi a dns eredményre, de az 2 hét átfutási idõ, úgyhogy majd 2 hét múlva találkozunk".
5/10
szaszka0520 2011 dec. 04. - 11:31:57 5/10 Előzmény zora
(184/670)
bocs, de ki foglak ábrándítani, az amerikai sorozatokban ugyanis utalnak rá h eltelik néhány nap, ergo az általad említett "10 perc alatt megvan egy dns eredmény" értelmét veszti. egyrészt... másrészt viszont csakhogy példaként felhozzam az ncis-t, ott az Abby-t alakító színésznõ (Pauley Perrette) a valóságban is lediplomázott kriminológiából, meg egyéb másból, nyilván nem fognak bakizni a forgatókönyvekben. bocs, csak gondoltam hozzászólok :)
Hottentottalapaj 2011 dec. 01. - 16:25:15
(183/670)
Jut eszembe, a nõnek új Passat-ja volt, ha jól emlékszem. Felsõkategóriás kocsikban, lassan 10 éve alapfelszerelés a mobil modul, amibe ugyebár autós kártyát lehet rendelni, le lehet kvázi klónozni a mobilunkat vele.. Nomármost abban benn figyel egy teljes értékû mobil telefont, amit kb sepillanat alatt mér be egy titkosszolga és a következõ sepillanatban már rá is cuppant, akár van benne SIM, akár nincs - ugyebár, mint nem is olyan rég itt téma volt...
Ergo ki sem kell nyitni a kocsit, hanem csak egyetlenegy mérés... meg még 1-2 gombnyomás és "be van poloskázva", amúgy ezt jó néhány típusú gps-es ill egyéb mûholdas védelmi és vagy navigációs rendszeren keresztül is meg lehet csinálni, szóval poloskát pakolászni csak nagyon alapkategóriás és/vagy nagyon régi kocsikba szoktak...
Hottentottalapaj 2011 dec. 01. - 16:04:45
(182/670)
Korrekt válasz. Nagyjából elfogadom.
Egy fõ aggályom van még csak, amit ide szõrszálhasogatok: akció krimisorozatnak van definiálva és nem tudományos-fantasztikusnak... ;) Szóval azért Yoda-s hasonlat kicsit erõs.. de értelek...
Node mind1.

Néhány megjegyzés azért... ;)

- nem írtam hogy a mac-en nem fut linuc/unix, sõt pont azt hogy igen, olvas figyelmesebben plz! Aonban azt, hogy hekkerek NEM HASZNÁLJÁK, mert nem hekkerbarát, mint írtam legfeljebb talán USA-ban bizonyos esetben használnak MacOSX-et, ha nincs más megoldás... Ez a legvégsõ eset nagyon spéci helyzetben , kb olyan mint, amikor MS oprendszerre fanyalodnak (leszámítva az MS DOS-t, azt szeretjük, néha nagyon jól jön, egy tiszta DOS, teljesen üres memóriával)

- virtualizált szervert, amit nem 100%-ban õ kontrollál, szerinted használ egy hekker? ugye csk vicceltél? lol...

- botnetet arra nem tudsz használni, hogy elfogj vele leveleket, megnézd, átírd továbküld; sem arra, hogy lefogd az egész tõzsde komunikációját, a botnet léynegében 2 dologra való: 1 spam-alés és scum-elés, 2 szaporítás, azaz lerakok a zombiképre egy appletet, ami további zombisításra alkalmas, biztonsági réses júzereket keres ill esetleg extra adatbázisba gyûjt fontosabb ip-k rõl forgalmazókat; így lehet zombigéppel találni, mondjuk egy biztonsági réses magas szintû (vállalati, kormányzati stb) rendszert; mellesleg illegális botnetet titkosszolgálati szintû feladatra nem használnak épeszû cyberbûnözõk, mivel az a biztos bukta, hiszen a titkosszolgálatok könnyedén tudnak felszámolni, blokkolni, megzavarni egy botnetet (mivel igen: ahogy a sorozat sugallja, nekik is vannak hekkereik, és valóban a legjobbak) és azután bekopognak; szóval szó szerint létfontosságú, hogy a botnetünk titkosszolgálatnak, katonaságnak, legmagasabb kormányszerveknek ne törjön az orra alá borsot (azt olyasmit nem botnettel csináljuk, pardon csinálják, hanem másképp)

- az amerikai csodakütyükrõl annyit, hogy a sorozat szerint ugyanazt a technológiát használja az IVO is.. és mellesleg ez speciel frankó info, mivel egy titkosszolgálat, hírszerzés stb az unióban nem használhat albán és kazah cuccokat... a valóság nem prózaibb, hanem extrémebb, azaz az hogy titkosszolgálat SOHA nem használ olyan kütyüt, amit a magánnyomozók és amit neten megvehetsz, mindig legalább egy lépéssel elõrébb kell hogy legyenek,hisz nemzetbiztonsági kérdésekrõl van szó haló... Egyezzünk ki abban hogy a valóságban még egy szerb katonai titkosszolgálati poloskát sem fogsz a büdös életbe megtalálni a kocsidban, mert megpillantod - hacsak nincs hozzá spéci célmûszered, amivel be tudod mérni, szóval az, hogy oda a kesztyûtartó alá fel van ragasztva az majd öklömnyi izé, az megalázóan katasztrofálisan tré - szerintem...
7/10
jcks1000 2011 dec. 01. - 00:13:08 7/10
(181/670)
"Nem elég annyi, hogy azt mondja a srác a tõzsde index-et is képes visszafordítani...? lol"
Mondom hogy ez a sorozat nem dokumentumfilm, hanem fikció!
Van valami csodakütyü, amivel "tudja kontrollálni az egész Internetet". Mivel a mûködésérõl nem tudunk semmit, nyugodtan el lehet fogadni, hogy akár a tözsdét is képes felnyomni vele, meg hogy alig melegszik (pláne hogy semmi hõmérsékleti adat, infrakép, teljesítményfelvétel nem áll rendelkezésünkre).

A Csillagok háborújában sem kérdõjelezed meg Yoda levitálását, a Helyszínelõkben sem kérdõjelezed meg az abszolult életlen képekbõl tûéles, kontrasztos képek varázslását, a pár perc alatti DNS-beazonosítást.

"Mégha valami kiterjedt botnet és valami extrém spéci felhõ amit használ, akkor is dögmelegnek kéne lennie"
Nem kell. Egyrészt mert azt mint mondtam: fikció, másrészt egy 19"-os rackbe szerelt 1U magas számítógép is lehet hordozható hõmérsékletû. Szóval felesleges nyavalygás, szõrszálhasogatás.

"Az nem baj, hogy egy ilyen elosztott rendszert ami ilyen céllal megy lehetetlen így underground, illegálisan kiépíteni?"
Még egyszer: ez egy fikció. Másrészt lásd a botneteket - azok is szép hosszú ideig képesek tevékenykedni - hála a hozzá nem értõ felhasználóknak.

"Azonban ha lehajolsz a szõnyegre egy motyóért egy passatban belátsz a kesztyûtartó alatti felsõ burkolatra?"
Azt nem láttuk, hogy hogyan vette észre. Lényeg hogy észrevette.

"lol.. és te meg naivan elhitted..."
Figyelj olvass utána (teli a net ilyesmiket árusító áruházakkal), vagy ha van magánnyomozással foglalkozó ismerõsöd, kérdezd meg tõle (én is így tettem).

De hogy ne kelljen keresgetned:
http://www.spyequipmentuk.co.uk/latest-technology/gsm-invader.html (Tiny dimensions that measure just 43 x 32 x 13mm)
http://www.hkoffer.com/gsm-bug-spy-device-w800-p-750.html (Dimension: 4.2 х 3.5 х 1.7 cm;)
http://www.ajoka.com/voice_recorder/gsm_voice_transmitter.html (Size: 2.8 x 1.6 x 0.8 cm . Compact Design )
http://kgbcameras.co.uk/cameras/audio.htm (Dimension: 42x33x12 mm)
Ezek a GSM-alapú lehallgatómodulok tényleg pár centiméteres méretûek (mivel az áramellátásáról is gondoskodni kell, a gombelem már eleve meghatározza az eszköz méretét). Láttam is, fogtam is ilyet.
Szóval megint felesleges szõrszálhasogatás.

"szerinted a titkosszolágati legspécibb kütyüket a neten webshopban árulják ugye...?"
Ne az amerikai szuperfilmek eltúlzott csodakütyüjeibõl indulj ki. A valóság sokkal prózaibb.

"Nem tudható hogy bejelzett-e, de be kellett volna"
Miért KELLETT volna? Hol van az leírva, hogy kellett volna bejeleznie
vagy hogy a fõnökasszonynak mit kellett volna tennie?
Akkor mi lett volna? Felrobban a tésasszony? Átalakult volna zombivá?
Vagy jön Alfa és Béta és bizonyítékok nélkül agyonlövik?

"A hackerek ugyebár linux-unix oprendszereket használnak."
A MACOSX meg BSD alapú, ami a Unix-Linux nagycsaládba beletartozik.
nmap, tcpdump, wireshark, ncat - hogy pár hálózatos programot említsek - van MACOSX-re is.
De akár lehetnek Linuxos szervereik csak asztali környezetként használják a MAC-et, ahonnan távolról jelentkeznek be (SSH, VNC,...). Vagy virtualizálnak (például Virtualbox van MacOSX-re: http://download.virtualbox.org/virtualbox/4.1.6/VirtualBox-4.1.6-74713-OSX.dmg; vagy ott a VMWare Fusion: http://www.vmware.com/products/fusion/overview.html). Szóval megint felesleges szõrszálhasogatás.

Másrészt, mint azt említettem: hackerekrõl sorozatot készíteni nem épp egy egyszerû feladat, mert a rendszergazda/hálózati szakember/hacker munkája az átlagnézõ számára nem egy érdekes dolog. Csak annyit lát a dologból hogy mindenféle marhaságokat pötyög be a gépbe, ide-oda kattint percekig-órákig-napokig... Ezért kell valami plusszal kiegészíteni. Külföldi ügynökök, levegõ-föld rakéta irányítószoftvere, csúnya gonosz hackercsoport, tégla a csoportban, a veszélyes maszekolást végzõ operátor megjárja... - kezdetnek jók. Csak ha tovább is akarják folytatni a sorozatot, akkor az ellaposodás elkerülése végett (már megint az operátor maszekolása miatt kerül bajba, már megint fõnök a gonosz, Betti megint összeesküvés-elméleteket gyárt, már megint feszültség van a csapat berkein belül,...) új ötleteket kell bevetni (tudom a pénz nagy úr).
1/10
offtopic
Mr.Niceguy 2011 nov. 30. - 19:57:37 1/10 Előzmény Hottentottalapaj
(180/670)
huhúúú, mik vannak itt. ha valaki komolyan veszi, amit írtál, akkor egy rakás helytelen információval lesz gazdagabb, ugyanis:
1. a mac os x unix alapú oprendszer
2. a kompatibilitás régebben tényleg problémát okozhatott, de ma már kb semmi "spéci" hardware nincs pl egy macbook pro-ban. sõt, a boot camp nevû program pont arra való, hogy pl win 7-et telepíthess a mac-edre.
3. a virtuális gépekkel sincs különösebb gond, pl a webprogramozók gyakran használják arra, hogy ellenõrizzék, jól mûködik-e a weblap a legnépszerûbb operációs rendszerek alatt...
Hottentottalapaj 2011 nov. 30. - 19:24:09 Előzmény zora
(179/670)
Háát õõõ izé.. ez lehet hogy ciki, de én naívan tényleg azt hittem, hogy szakmailag ott lesz a cucc... sorry az én hülyeségem...
Pedig olvastam egy cikket arról, hogy komoly szakértõk bevonásával írják a sztorit...
Hottentottalapaj 2011 nov. 30. - 16:53:51
(178/670)
Jahm.. amúgy eszembe jutott még egy ordas hiba... A hackerek ugyebár linux-unix oprendszereket használnak. (nagyon néha, ha nagyon a muszáj, némi DOS/Windowst) Asszem el is hangzott a filmben. Ehhez képest Apple notebook-okkal az ölükben üldögélnek a srácok. Apple gépre ugyan tudsz bizonyos linuxot tenni, de messze nem úgy kontrollálható, mint a linux/unix 100%-ban támogatott hardverrel (egy rakás Apple hardver még ma is nem- vagy csak részlegesen kompatibilis unix/linux os-ekkel) van persze emulátora is, de aligha Mac Os alatti unix/linux emuláutorral ténykedik egy hekker zseni.. nemde? Vagy esetleg Mac Os-en hekkerkedik? lol lol lol.... (még USA-ban talán elhinném, bár ott is necces lenne, mivel a Mac oprendszerek sok tekintetben nagyon hasonlóak a MS oprendszerekhez: nem túl hekker barátok ugyebár....)
De lehet hogy tévedek persze, én nem értek hozzá, csak összeolvasgatok mindenféléket unalmamban a neten... ;)
10/10
zora 2011 nov. 30. - 10:00:14 10/10 Előzmény Hottentottalapaj
(177/670)
Te komolyan azt hitted, hogy ez egy szakmai sorozat? Hogy itt nem szorakozasrol, hanem dokumentalasrol és okosito kiseloadasrol van szo? Az amerikai sorozatokban a dns-eredmény 10 perc alatt megvan. A valosagban ez egy hétig is eltart. Butabbak nem leszünk sem ettol, sem attol. élvezni kell és kikapcsolodni a napi monoton körforgäsbol. Erre jok ezek és bärmelyik mäsik sorozat.
offtopic
robicsek2 2011 nov. 30. - 09:13:13
(176/670)
"Nem tudható hogy bejelzett-e, de be kellett volna, ergo értelemszerûen a fõnökcsajnak nem lett volna szabad levennim, hanem a következõ lehetõségek lettek volna életszerûek:
1. hümment egyet és békénhagyja, tudjuk hogy tudja hogy lehallgatják
2. elõvesz a retikülbõl egy még spécibb még CIA-sebb kütyüt amivel deaktiválja, majd leszedi/nem szedi le (mivel deaktiválva már akár maradhat is)
3 dektiválja leszedi és felteszi valami csali helyre, mittomén egy fagylaltozó irodájába, vagy a szomszéd kocsijába - tökmindegy..."

3. mert nem lenne feltûnõ hogyha lehallgatják akkor állandóan fagyis zene szólna :PPP "Szólj anyádnak, hozzon pénzt." :) Ja bocsi irodában, mi a búbánatot keresne egy fagylaltozó irodájában ? Tudom tudom mindegy hova de én csak a leírtakra reagáltam :) (Nem kötekedésbõl)
offtopic
robicsek2 2011 nov. 30. - 09:05:49
(175/670)
"Ismered a mondást: nem rejti el azt a fenyves, akinek a keze enyves..."

Né már mindig tanul az ember valamit :) Ezt még nem hallottam. Vagy így is lehetne "Kinek keze retkes, annak faxa gennyes" :) Bocsi! Most meg jöhet az hogy "Még egy ilyen humor, és fejeden a dudor" :)

Amugy nem teljesen igaz hogy az átlag polgároknak elég lenne az cirkusz ami pl az RTL-en vagy a TV2 ön megy, én ezért is nézem legtöbbször inkább az MTV1-et. Azért még mindig magasabb a színvonala mint pl a Retek világnak , a másik fosnak, és a sok szappanoperának, és egyéb mûsornak amik maguknak generálják a híreket. Bár most azért az MTV is néha csinál ilyen dolgot, remélem nem téved arra az útra mint a két társa.
Hottentottalapaj 2011 nov. 30. - 02:20:50
(174/670)
Köszi a kimerítõ választ, a legtöbb érved (amikre nem reflektálok) elfogadom. Nem figyeltem eléggé úgy látszik. Igérem csak a kedvedért megnézem a következõ részt még... Adok még egy esélyt... xD

De azért van pár dolog:

"Kissé tényleg túlzónak tûnik; a koncepció kidolgozatlanságán
elmosolyodtam én is, de mivel
1. ez csak egy fikció
2. nem esik szó a dolog pontos mikéntjérõl
ezen nem akadtam fenn."

Nem elég annyi, hogy azt mondja a srác a tõzsde index-et is képes visszafordítani...? lol

"Pontosítanék: egy 19"-os 1U magas rackbe szerelt számítógép."

Jólvan bocsi.. fontos nagyon.. :)

"A televízió nem közvetítette az infraképet, nem utaltak az eszköz hõmérsékletére, hõdisszipációjára, teljesítményfelvételére."

"Azonban a gyerek felkapta magaelõtt percekkel miután üzemelt. Mégha valami kiterjedt botnet és valami extrém spéci felhõ amit használ, akkor is dögmelegnek kéne lennie, nem beszélve az interfészerkrõl"

"Ha figyeled a sorozatot többször is utalnak rá, hogy ez egy elosztott rendszer (az IVO-ban is ott volt a Budapest térkép több ponttal, amikor Betti megkapja Szabó ezredestõl a Blackboxról szóló jelentést, ott is hálózati ábrák vannak), több gépbõl áll (mint a botnet-hálózatok). Ez a Blackbox valószínûleg egy központi vezérlõegység lehet."

"Az nem baj, hogy egy ilyen elosztott rendszert ami ilyen céllal megy lehetetlen így underground, illegálisan kiépíteni? Egy esetben lehet, ha kiderül a Kezelõrõl hogy valami CIA ügynök vagy NASA-s vagy hasonló"

"Lehet hog zseni, de figyelembe kell venni az érzelmi hátterét."

Ok. Erre nem gondoltam...

"1. Ez egy szimpla Nokia-telefon."

nincs jelentõsége

"2. Nem az ülésre ejti, hanem a táskájában levõ tárgyakat az anyósülésre szórja ki,
és ebbõl a mobil az ülés elõtti gumiszõnyegre hull ki."

bocs akkro rosszul emlékeztem. Azonban ha lehajolsz a szõnyegre egy motyóért egy passatban belátsz a kesztyûtartó alatti felsõ burkolatra? Eleve oda néz-e valaki... Jójó elfelejtettem ez szuperügynök csaj és perifériásan is lát tökéletesen :D

"nem olyan helyre teszik ahol igy pikk-pakk meglátod"
Még egyszer: ez nem dokumentumfilm, ez fikció."

Jójó, de ezt egy valag hekker, szoftveres, krekker tag nézi a fele fizikus meg matekos, kicsit komolyabban kéne venni a fikciót szerintem...

"Idézet egy ilyesmi eszközöket forgalmazó cég honlapjáról:
"Világon a legkisebb 4 sávos GSM modul.
200 óra készenléti idõ.
Méretek: 3x2x1 cm. 23 gramm."
http://imagerz.com/QEBGWUtvAwMGBFwbRwVR"

lol.. és te meg naivan elhitted... szerinted a titkosszolágati legspécibb kütyüket a neten webshopban árulják ugye...? XD

"Elhangzott a filmben?
Mutatták a kapcsolási rajzát?

Attól hogy nem hangzott el és nem mutatták, még vannak nyilvánvaló dolgok. Nem csupa zombi nézi a sorozatot... egyelõre.... ;)

"Bejelzett?
Egyik sem! Így a szabotázsvédelemrõl szóló nyavalygásaid értelmét veszítik."

Nem tudható hogy bejelzett-e, de be kellett volna, ergo értelemszerûen a fõnökcsajnak nem lett volna szabad levennim, hanem a következõ lehetõségek lettek volna életszerûek:
1. hümment egyet és békénhagyja, tudjuk hogy tudja hogy lehallgatják
2. elõvesz a retikülbõl egy még spécibb még CIA-sebb kütyüt amivel deaktiválja, majd leszedi/nem szedi le (mivel deaktiválva már akár maradhat is)
3 dektiválja leszedi és felteszi valami csali helyre, mittomén egy fagylaltozó irodájába, vagy a szomszéd kocsijába - tökmindegy...
7/10
jcks1000 2011 nov. 29. - 22:53:26 7/10
(173/670)
(Elnézést az olvasóktól, erõsen SPOILER-es hozzászólás, de másképp nehéz magyarázni az értetlenkedõknek)

"Ad egy; tényleg van még az országban 80-as iq felett, ember aki nem tudja hogy egy mobil simán bemérhetõ (lehallgatható) SIM nélkül? Döbbenet..."
Nem az IQ határozza meg, hogy egy mobil bemérhetõségérõl tudjon a plebs. Egyrészt mert nem érdekli (lényegtelen számára, ha netalántán a nemzetbiztonság megfigyelné, mert tegyük fel törvénytisztelõ állampolgár), közömbös ez iránt (csak legyen meg a rakat söre meg a cirkusz a TVben - és a média meg is adja a cirkuszt, hogy a plebs egy mesterséges nyugalomban érezze magát); másrészt mert nem ért hozzá, nem tanulta, nem ez a szakmája.

"Akiket érint, pl bûnözõk: garantáltan a kezdetektõl pontosan tudják ezt"
Attól függ, milyen bûnözõ. Mert ott is vannak hülyébbek, naívabbak.
Még informatiikai téren is - lásd az utóbbi hetek közép-európai black hat hackereinek lebukását:
http://www.origo.hu/nagyvilag/20111124-a-marriott-rendszeret-feltoro-magyar-hacker-inditekai-ugyvedje-allaspontja-vazlatos.html
http://www.origo.hu/techbazis/internet/20091209-roman-hacker-torte-fel-a-nasat.html

Ismered a mondást: nem rejti el azt a fenyves, akinek a keze enyves...

"2; viszont ha tényleg még sokan nem tudják, akkor meg most egy sorozat nyitotta fel emberek millióinak szemét?"
Nem, mert ez csak fikció, nem ismeretterjesztõ sorozat (nem esett szó arról, hogy hogyan lehet beazonosítani a SIM-kártya nélküli mobilt).

"Ennek viszont - ha valóban így volna - biztos örül a rendõrség és a titkosszolgálatok..?"
Lényegtelen a számukra. Akik bûnelkövetõk és érdekeltek a dologban, azok idáig is trükköztek. Maximum máson buknak le (mert az ember gyarló, hibázik).

"technikai nonszensz, hogy a bizonyos blackbox a teljese internetet kontrollálja,"
Kissé tényleg túlzónak tûnik; a koncepció kidolgozatlanságán
elmosolyodtam én is, de mivel
1. ez csak egy fikció
2. nem esik szó a dolog pontos mikéntjérõl
ezen nem akadtam fenn.

"Ja persze és kb akkora mint egy asztali dvd lejátszó. "
Pontosítanék: egy 19"-os 1U magas rackbe szerelt számítógép.

"ami még csak nem is melegszik..."
A televízió nem közvetítette az infraképet, nem utaltak az eszköz hõmérsékletére, hõdisszipációjára, teljesítményfelvételére.

"Ha lenne is ilyen tecnikai megoldás, legalábbis egy egész hûtött gépteremre lenne szükség hozzá és nem a kisebb fajtából.... több ezer processzorral és több ezer terrás sávszélességgel... "
Ha figyeled a sorozatot többször is utalnak rá, hogy ez egy elosztott rendszer (az IVO-ban is ott volt a Budapest térkép több ponttal, amikor Betti megkapja Szabó ezredestõl a Blackboxról szóló jelentést, ott is hálózati ábrák vannak), több gépbõl áll (mint a botnet-hálózatok). Ez a Blackbox valószínûleg egy központi vezérlõegység lehet.

"második ordas, naiv hiba a következõ volt. Daemon kiüti a lányt egyszer, majd másodszor pedig simán aláveti magát neki, mert ráfog egy pisztolyt töksután"
Az elsõ esetben mindketten állnak, a lány kezében egy baseball-ütõ, Daemon pedig a Blackbox-ot tartja páncélként maga elé. Daemon fel is hívja Ariel figyelmét, hogy "olyat tesz, amit maga is megbán". Szóval itt Daemon könnyebb helyzetben volt (pláne egy lánnyal szemben).

A második esetben Daemon ülõ helyzetben el van merülve a gép rejtelmeiben, Ariel pedig állva egy lõfegyvert tart Daemon fejéhez. Nos ez utóbbi esetben veszélyesebb bármilyen hirtelen mozdulat (pláne Daemon részérõl, aki nem egy kiképzett katona), mert ha az a pisztoly elsül, abban nem lesz köszönet.

"egy szuperzseni hekker, pláne egy ilyen blackbox-al két pillanat alatt nyír ki a neten keresztül egy trükkel, pl odahívja egy haverját/ügynökséget/akárkit és hátulról lelövik/leütik a csajt, de csak akár a Kezelõnek szólhatna"
Lehet hog zseni, de figyelembe kell venni az érzelmi hátterét.
Nem akarja megölni a lányt, mert szereti; mást odahívni idõigényes (meg ott a Kezelõ is, aki figyeli a Blackbox forgalmát); szóval inkább megkereste az IVO-t, ezzel ultimátumfélét biztosítva Arielnek (odamennek, feladják magukat, stb...).

"fõnökcsaj a kocsijában az ülésre, tehát nem a földre (!) ejti az okosmobilját"
Mint az a képen (http://imagerz.com/QEBGWUtvAwMGBFwbEwVQ) látható:
1. Ez egy szimpla Nokia-telefon.
2. Nem az ülésre ejti, hanem a táskájában levõ tárgyakat az anyósülésre szórja ki,
és ebbõl a mobil az ülés elõtti gumiszõnyegre hull ki.

"nem olyan helyre teszik ahol igy pikk-pakk meglátod"
Még egyszer: ez nem dokumentumfilm, ez fikció.
Így a filmben megvan a casus belli (Gréta így biztosan szétszabdalja Bettit).

"NEM ILYEN BAZI NAGY MINT EZ a filmben"
Idézet egy ilyesmi eszközöket forgalmazó cég honlapjáról:
"Világon a legkisebb 4 sávos GSM modul.
200 óra készenléti idõ.
Méretek: 3x2x1 cm. 23 gramm."
http://imagerz.com/QEBGWUtvAwMGBFwbRwVR

"szabotázsvédelmes, tehát ha leveszed, bejelez, és mellesleg ezt a fõnökasszonynak is illett vóna tudni..."
Elhangzott a filmben?
Mutatták a kapcsolási rajzát?
Bejelzett?
Egyik sem! Így a szabotázsvédelemrõl szóló nyavalygásaid értelmét veszítik.

És mi van, ha bejelez? Odamegy Alfa+Béta és lelövik a felettesüket indok és bizonyíték nélkül?
offtopic
robicsek2 2011 nov. 29. - 21:46:14 Előzmény Hottentottalapaj
(172/670)
Mindenki úgy értékeli a sorozatot ahogy tudja ,mivel én a szakmai blablához nem értek, Hekkerkedésröl annyit tudok amennyit a filmekben látok. Ezért én más szempontok alapján alkottam véleményt a sorozatról, amihez nem értek abba nem folyok bele. Most megkapom hogy akkor minek nézem ? Nagyon egyszerû Nincs más, és gépezés közben utálom a csendet :)
Hottentottalapaj 2011 nov. 29. - 21:24:51
(171/670)
Nem a keménykedés a legnagyobb hiba. Kit érdekel az? Ez egy IT sorozat. Tõlem halomralõhetik verhetik egymást, ha frankó minden infó benne...
A szakmai hibák sokkal gázabbak. Profik, programozók, IT-sek, Hekkerek, crakkerek, gamerek, midnenki nézni kezdte, azt hittük korrekt lesz... A szakmai tábor tojik az akcióra, meg a krimire, csakis a számtech aspektusra vagyunk érzékenyek. Azt hittük, lesz végre egy kult sorozatunk... Hát sajnos összeomlott egy illúzió, ez utóbbi rész nagyon nagy csalódás volt, leírtam részletesen miért... Ezután garantálom több tízezer profi tovább nem nézi, vagy talán még egy részt, hátha valahogy kiköszörülik a csorbát. Nevetséges, primitív baromság innen kezdve, és nagy blama lenne nekik nézni egy ordítóan dilettáns valamit.... Képzeld el meggkora presztizs blamázs, ha egy kollega meglátja, megtudja, hogy bugyataságokkal, következetlenségekkel, szakmai dilettanitzmusokkal tele levõ, kvázi "szakmai" sorozatot nézne valaki, akármilyen jó popsija is van a fõszereplõnek. Van egy pont amikor ez kevés. (pl a zene is tökjó, de e szempontból hiába...)
Legalább a blacbox-ból kihoznák, hogy mittomén titkos NASA neurális nano-technológia vagy UFO technológia, inkáb elvinnék a sci-fi felé (ezek után mellesleg nincs is más megoldás, ha nem akarják hogy reménytelen gagyi kategóriába kerüljenek), mert ez így szakmailag egy eszelõs nagy dilettáns baromság, leírtam alább nagyjából hogy miért...
Sajnos félõ, hogy a legutóbbi résszel elvesztették a kvázi rajongó- de legalábbi nézõtábor fajsúlyos részét... (hacsak valahogy nem korrigál a következõ részben. pl mint mondtam valami sci-fi elemmel, bár nyilván ezeket tavaly forgatták, tehát kvázi predesztinált a történtet)