adamnagysweetmovie 2012 szept. 13. - 18:58:11
(75/95)
Én Csengõvel értek egyet.
Összetett a kérdés, csak egy elõny, hogy az olyan nacionalista államok, mint Románia, Szlovákia, Csehország vagy most MO már rég egymásnak ugrottak volna, ha nincs a NATO vagy EU szövetségi rendszer.
Mindegyik államra jellemzõ, hogy addig voltak fenenagy demokraták, amíg be kellett lépni a klubba, utána már szabotálják a kötelezettségeiket, és normális érdekérvényesítés helyett csak hõzöngenek és páriának tettetik magukat.

Mezõgazdaság. Én úgy tudom, a termelésvisszafogás az EU egészére vonatkozott, mert egy idõben komoly túltermelés volt. Pl a bioetanolt is ezért kezdték el gyártani. A helyzet a 2000s években gyökeresen megváltozott, gondolom a szélsõséges idõjárás miatt is, és az EU is változtatni fog a termelésvisszafogást ösztönzõ támogatásain.

Egyébként az egész EU-s mezõgazdasági politika egy õrület, itt a nemzeti szempontok, a vidékfejlesztésiekkel és a szociálisokkal keverednek és emiatt a szakmaiság, hatékonyság baromira torzul. Az EU-támogatások harmadát-felét a mezge dotálása viszi el....

Háát, az tény, hogy mérleget kéne húzni, egyik oldalon vannak az EU-támogatások, a nemzeti szinten nem nagyon finanszírozható beruházások, infrastruktúrafejlesztések, valamint hogy a hazai cégeket nem szabad kivenni a versenyszitucióból és az államot fejõ nagyvállalkozók inkubátorházáv tenni, ahol a fõ szempont nem a menedzsmentképességeké, hanem a lojalitásé és a visszaosztásé. És az exportpiacokat mi is könnyebben elérjük, a német export nélkül szinte kétszámjegyû lenne a recesszió.

Az EU/globalizációellenes oldalon pedig ott van a piacvesztés, a külföldi cégek osztalékszivattyúja.

Valami egyensúlyt kell találni, és ami lényeges, nem csinálhatunk úgy, hogy ránk a világgazdaság és a nemzetközi politika folyamatai nem hatnak. Ez önáltatás, vannak bizonyos keretek, amin belül okosan lavírozni kell tudni, mint pl a finn kollegák.
adamnagysweetmovie 2012 szept. 13. - 18:38:08 Előzmény fo.ma
(74/95)
Nem lehetett lebeszélni, hogy 2006-ban ne az Astoriára szervezze a tüntetést a székházfelgyújtás után.
Nem mondták be, hogy a tömeg merre távozzon biztonságosan.
Egybõl az unióhoz szaladt, hogy függesszék fel Mo támogatásait.
Az ügyészséget konspiratív politikai szervvé, a jobboldali sajtóorgánumokat karaktergyilkosokká, lejáratókampány-szócsõvé alkította.
Egyfolytában uszít az unió ellen, roppant meggondoltan, a bankrendszer és a külföldi tõke ellen, a nemlétezõ kommunisták ellen, ha kell, a saját alkotmánybíróságát és ombudsmanját is becsmérlõ szavakkal illeti.
Ezt hogy nem hallod????

Orbán, bármennyire is leplezi diktálós stílusával, nem demokratikus gondolkodású ember, tele van sértettséggel, agresszivitással és bosszúvággyal. Valamint nem felelõs a tetteiért, kizárólag személyes anyagi-hatalmi szempontok szerint képes csak dönteni, elbújik a gumijogszabályai mögé.
-csengõzoli-- 2012 szept. 13. - 13:32:41 Előzmény tengri
(73/95)
Amit ide leírtál az nagyon jól hangzik, csak sajnos borzalmasan felületes és általánosító.
Ezek a dolgok (politika, gazdaság) nem fekete-fehér témák.
Nem 100,hanem ezer árnyalata van mindennek és természeténél fogva bármely döntésrõl be lehet bizonyítani,hogy ennyi meg ennyi embernek rossz vagy jó.
Hogy ne filozofáljak túl sokat,amit a belpolitikáról írsz azzal egyetlen bibi van, mégpedig az,hogy érdekes módon a világ más országaiban ugyanez a rendszer mûködik!
Igen, máshol is kampányolnak,máshol is ígérnek fûz-fát, máshol is vannak nyerészkedõ politikusok,bankok, sõt multik is,mégis jól élnek az emberek.
Akkor valamit mégiscsak mi baszharintunk el és nem a rendszer a hibás!
A külpolitikát illetõen pedig borzasztó népszerûek az összeesküvés elméletek, melyekrõl sosem fog kiderülni mennyi belõlük az igazság.
Általában zsidók, szabadkõmûvesek, ûrlények a hibásak,hát nem tudom,még az is lehet,hogy valamelyik igaznak bizonyul.
A realitás azonban velem azt mondatja mégiscsak szükségünk van nekünk erre a rhadt unióra.
Az utóbbi években szinte mást sem hallhatsz építkezéseknél, felújításoknál, mint hogy az UNIO pénzébõl van.
Tetszik vagy nem tetszik rájuk vagyunk szorulva, mert Magyarország sem tudja magát függetleníteni a környezõ országoktól.
Legnagyobb gazdasági partnerünk Németország, aki valószínûleg fele ennyit sem vásárolna tõlünk,ha vámot stb. kéne fizetnie.
Ez csak pár példa,ami hirtelen eszembe jutott.
Katonáink külföldön harcolnak?
Elárulom neked harcolnak õk itthon is, tudod miért?
Hogy megcsípjenek egy ilyen munkát!
Külföldi kontingenseken csupa önkéntes szolgál, akik vígan és dalolva mennek ki, havi 800ezer körüli fizetésekért.
Cserébe NATO védelmet kapunk, ami nem csekélység.
Azt gondolom ez sem rossz üzlet, sõt!
Azmeg,hogy fogyasztói társadalom lettünk elkerülhetetlen, az egész világ az lett, kivéve pár mesterségesen elzárt országot.
Divatmajom fiatalok minden korban voltak, apáinkat is annak tartották,mikor trapéz farmerben, hosszú hajjal mentek a mûvházba.
Ez sem ördögtõl való!
Félre ne érts, sok igazság van abban,amit írtál,nyilván nem jó ez a rendszer így, de az ilyen totálisan populista szövegektõl sem lesz jobb.
Kb olyan ez,mint mikor Csurka Pityu bácsi azt mondta több pénzt kéne nyomni a pénzverdében és mindjárt jobban élnénk.
Hát nem! A világ már csak ilyen,hogy több pénzünk lenne mégsem élnénk jobban,sõt, sokkal rosszabb lenne.
offtopic
zottyo534 2012 szept. 13. - 13:28:10 Előzmény fo.ma
(72/95)
Ne hergeld, mert mindjárt lenyilasoz.
fo.ma 2012 szept. 13. - 13:14:18
(71/95)
Már ne haragudj, de Orbán soha nem hergelt senkit. Nem hallottál tõle semmilyen személyeskedést soha. Igazán kényesen ügyel minden egyes szavára. Esetleg valami konkrétumot tudsz mondani?
adamnagysweetmovie 2012 szept. 13. - 13:08:34
(70/95)
És a szocik is alkalmatlanok voltak, csak nem ilyen nyilvánvalóan, és az Orbán által hergelt tömeg úgy tiltakozott ellenük, olyan mondvacsinált kötözködésekkel, olyan vállalhatatlan módszerekkel és stílusban, ami nem egyesíthette a társadalom elégedetlen rétegeit.

Most legalább az aggodalmak valósak, a társadalmi közöny azonban állandó... Miért nincs kinn az a jobboldal az utcán, aki hetenként rohangált tüntetésekre 2006-2010 között? Most talán jobban mennek bármivel is a dolgok? Kevésbé arrogáns a hatalom? Jobban figyelembe veszi a közérdeket?
Vagy kiábrándultan, bénultan ülnek odahaza, hogy ez van, nincs jobb választás, végünk? Hát így tényleg végünk lesz...
adamnagysweetmovie 2012 szept. 13. - 12:56:28
(69/95)
Szerintem nem ott van az igazság, mond bármi jövõképet, bármi kiutat?

Ott van a szomorú igazság, hogy egy nemzet tétlenül-apatikusan nézi, hogy alkalmatlanok a vezetõi.
Hogy párszáz ember megy ki tüntetni, nem azért (az ellen), hogy 13.havi nyugdíjjal elcsalták a választásokat, hanem az ellen sem emel szót, hogy baltásgyilkossal kereskedünk, hogy az eddig is szar gazdaságpolitika akkora káoszba fulladt Matolcsy alatt, hogy a nagy adókedvezményeket kapó kõgazdagok is külföldi bankszámlán tartják a pénzüket. Hogy a szociálpolitika Indiát idézi... Hogy kedves vezetõink naponta tesznek rasszista, szexista stb nyilatkozatokat... Hogy az aktuális vezetõ arra játszik, hogy a demokrácia már csak nagyon kevesek szemében érték, és azért fogják újraválasztani, mert egy minden eddiginél alkalmatlanabb vezetõt már picsánrúgni sincs hite egy népnek.

Amíg egy nép ezt lenyeli, addig annak a népnek nincs gerince, nincs hazája, nincs jövõje és kihasználásra érdemesül csupán.
offtopic
umma 2012 szept. 13. - 00:50:59
(68/95)
http://www.youtube.com/watch?v=DN9-K6_KSm0
Olvastam egy regényt (film is készült belõle: http://port.hu/csodagyerekek_wir_wunderkinder/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=45250&i_city_id=-1&i_county_id=-1) ez a XX. sz-i német történelemrõl szól, és igen tanulságos. A német történelem aztán igazán vérzivataros és káosszal, nyomorúsággal, halállal, összeomlással, anarchiával és polgárháborúval teli volt. És a regény azt mutatja be, több szereplõn keresztül is, hogy különös módon vannak olyan emberek, akik bármilyen rendszer is jön, mindben a felszínen úsznak. Nem mintha értékesek lennének, de hat a csatorna-szabály: mindig a szar úszik felül. És ez komolyan így van, az író végigélte és megtapasztalta, hogy mindig a szar kerül felülre, valahogy bármilyen rendszer jön, a lelkiismeret nélküli ember felverekszi magát. Ugyanakkor vannak, akiknek bármilyen rendszer csakis szívást és nyomorúságot hoz. Nem kutatja ennek az okait, csak dokumentálja, hogy így mûködik. A könyvének ez az egyik tanulsága - jöjjön bármi, mindig a szar úszik felül.
liverbt 2012 szept. 12. - 22:36:12 Előzmény vénasszonyok -nyara
(67/95)
Értem én: ha egy náci ír baromságokat, az rendben van, az úgy jó, azért nem szólunk - ez megy ma itt. Ha valaki ezt kikéri azért viszont igen. Hajrá viktor-fanok!
olahmiki1959 2012 szept. 12. - 21:11:25 Előzmény tengri
(66/95)
Kedves Tengri!
Nagyon összeszedett, alapos elemzést írtál, de miután az elsõ felvezetõ mondat után idézõjelet tettél ki, amely az elemzés legvégéig tart, gyanítom, hogy valaki más az írás szerzõje.
Amivel semmi baj sincs, az írásban foglaltak a lényegesek, amelyeknek szinte minden mondatával egyet lehet érteni.
A szerzõnek a nevére azért kíváncsi lennék.

Van azonban egy mondat, amivel nem igazán értek egyet, illetve, amivel kapcsolatban kétségeim vannak.

"Láttuk, látjuk, hogy a Fidesz által beígért elszámoltatás valójában csak egy porhintés volt, sorra mentik fel az elmúlt idõszak tolvajait."

Nekem errõl egy, a másokétól valószínûleg teljesen eltérõ véleményem van.
A Fidesz kormány több más társadalmi csoport mellett, a bírói kart, a közigazgatás embereit is elég sikeresen maga ellen fordította. (Bírák idõ elõtti kényszernyugdíjazása, stb).
Szerintem - és ez egy abszolút magánvélemény, - a bíróságokon most lehet egy olyan kimondatlan hangulat, egy háttérben lévõ megegyezés, hogy minden olyan ügyben, amelyben a Fidesz indítványozta az eljárás megindítását, a bíróságok, - azért, hogy borsot törjenek a Fidesz kormány orra alá, és elégtételt vegyenek az õrajtuk esett sérelmeken, - direkt felmentõ, enyhítõ ítéleteket hoznak, és sorra mentik fel a vád alá helyezett embereket.

Az, hogy a háttérben mi zajlik, valószínûleg soha nem fog kiderülni, de az utóbbi idõkben hozott ítéletek egész sorát végignézve, több mint gyanús, hogy Gyurcsánytól Joav Blumig, Veróktól Hunvaldig csak felmentéseket, megszüntetett eljárásokat tapasztalhatunk.
Még a Marián Cosma ügyében újabban hozott, egészen elképesztõ mértékben enyhített, és logikusan azóta sem megmagyarázott ítélet is idetartozik, szerintem.
Úgyhogy akik azt mondják, hogy az igazságszolgáltatás mennyire összefonódott a Fidesz kormánnyal, és mennyire a kormány "szája íze szerinti ítéleteket hoz", azoknak azt ajánlom, nézze át az utóbbi kb. fél évben hozott ítéleteket, hátha kissé megváltozik a véleménye.
hektorsamu 2012 szept. 12. - 19:53:58 Előzmény tengri
(65/95)
Kedves Tengri!
Rég olvastam ilyen alapos összefoglalót sanyarú helyzetünkrõl. Ami azt illeti ezt az egészet, amit leírtál, ugyanakkor DEMOKRÁCIÁNAK hívják. Ami a legszomorúbb, én legalábbis nem látok kiutat, az ország számára semmiképp, az egyénnek esetleg, de milyen áron?
tengri 2012 szept. 12. - 09:56:57
(64/95)
Sajnos az emberek még 40 + 22 év után sem jöttek rá, hogy pártokra semmi szükség. maguk is hatalmi struktúrák lévén, kizárólag a hatalom megszerzésére törekszenek.
"Gazdasági szempontból a bankok, multinacionális vállalatok, hitelminõsítõk testesítik meg a világot valójában irányító hatalmakat, a haszonélvezõ kiszolgálók pedig felismerhetõ és tetten érhetõ formában a pártok, s az õket háttérbõl támogatók Ma Magyarországon a pártok egyik legfontosabb feladata az államadósság kritika nélküli bevasalása (az állampolgárokon) és a megfelelõ helyre történõ eljuttatása. A másik pedig az ország EU-n belüli tartása, bár õk még nálunk is jobban tudják, mekkora veszteségeket okoz nekünk ez a szövetségnek álcázott teljes függetlenségvesztés. szkszhu.szksz.com/eusarc.html
A harmadik a multik helyzetbe hozása, munkahelyteremtõ támogatásokkal (ez a magyar vállalkozóknak nem jár ilyen formában) minimálbér alacsony szinten tartásával, a jogorvoslat és a fogyasztóvédelem statiszta szerepre történõ kárhoztatásával. Nem mellékesen pedig a pártok lehetõséget kapnak arra, hogy a saját és baráti körük bukszáját is megtömjék, mindenféle következmény nélkül. Láttuk, látjuk, hogy a Fidesz által beígért elszámoltatás valójában csak egy porhintés volt, sorra mentik fel az elmúlt idõszak tolvajait.(holló a hollónak….) Mi magyarok annóban a „tudás népe” jelzõt birtokolhattuk, s ezen tudás mai napig is a génjeinkben van. Erre persze sokan azt mondanák: no, ha ilyen nagyokosok vagyunk, akkor miért megy ilyen rosszul a sorsunk, miért hagyjuk magunkat átverni. A válasz egyszerû: a vezetõink döntenek helyettünk, õk visznek be az erdõbe! Na de erre meg lehet egy idézettel reagálni: „…minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel”. Mi tehát ilyet érdemelnénk? Nem egészen. Mert egy alattomos átverés részesei vagyunk. Amikor azt hisszük, hogy szabadon válasszuk meg a vezetõinket, akkor óriásit tévedünk!! Egy – a tárgytól nem is olyan távoli – hasonlattal élve: elvileg azt is mi döntjük el, mit vásárolunk, de csak elvileg. Ugyanis mire a boltba érünk, már régen keresztülmentünk egy agymosáson, amit tájékoztatásnak neveznek. Ráadásul csak abból tudunk ugyebár választani, ami a boltban kapható, azt pedig megint csak nem mi határozzuk meg! Hát valahogy így történnek a demokráciát bizonyítani hivatott „szabad” választások. Melyeken a köztudat szerint eleve csakis a pártok indulhatnak, ami megint csak nem igaz.
(„ hazudni addig lehet,ameddig valaki elhiszi”)
Kövessük végig ezt gyakorlatban: Egyszer elhangzott egy meglepõen õszinte vélemény valamelyik politikus szájából, miszerint a kampány az épp lezajlott választás másnapján kezdõdik. Ebben nagyjából benne is van minden a nyitott szemmel élõk világában. A kormány saját cselekedeteinek feldicsérésével, a „vívmányok” felsorolásával, az ellenzék pedig mindezek ellenkezõjének a szajkózásával kampányol. Ha az aktuális kormány valami jót is cselekszik, az ellenzéknek létérdeke annak ledegradálása. Az igazi „karnevál” azonban a választások elõtti 3 hónapban tombol. Hatalmas összegekbõl (ezek részint közpénzek, részint titkos támogatók adakozásai) elképesztõ méretû marketing tevékenység zajlik: külföldi szakemberek, profi reklámcégek, pszichológusok, színészek, publicisták, bértollnokok, idézõjelbe tett mûvészek hada segít megtéveszteni, elcsábítani a választókat. A különbözõ pártokat reprezentáló személyek hurkát töltenek, fõznek, gyermekeket emelgetnek a levegõbe, horgásznak, kertészkednek és persze õk is nehezen élnek meg szegények! Mellesleg elkötelezetten és azonnali hatállyal meg fogják oldani az összes problémánkat, lesz 19 havi nyugdíj, adócsökkentés, fizetésemelés, egyszóval eljön a Kánaán. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy erre az ingyen cirkuszra itt milliárdok mennek el. S mi történik a közben elhangzott ígéretekkel? Hát semmi. A hatalom megszerzése után a feledés homályába ûzetnek. S ez nem tartozik a törvény hatálya alá, tehát bárki bármit ígérhet a szerencsétlen, megtévesztett embereknek, ezt büntetlenül teheti. A gyõztes párt számára ezután amúgy is még nagyobb mértékben rendelkezésre állnak a médiák a szerecsenmosdatásra. Aztán ott van a koalíció intézménye. Ilyenkor ugye mindig elhangzik az ominózus indoklás: hasonló értékrendet vallók szövetsége az identitás feltétlen tiszteletben tartásával stb. stb.. Valójában a hatalomba való bekerülésért akár az ördöggel is lehet szövetséget kötni, azon indoklással, hogy mindez az ország érdekében történik. (Azt mondják, hogy mindenki becsületes embernek születik, csak késõbb lesz bûnözõ, ügyvéd, vagy politikus.)
De vajon érdekünk nekünk az, hogy a pénzt kivigyék az országból? Hogy idegenek diktáljanak kormányunknak? Hogy eladósítsanak bennünket? Hogy szembefordítsák velünk a fiataljainkat? Hogy szétrombolják a közösségeinket? Hogy katonáink idegen földön dolgozzanak és haljanak meg? Hogy csak a szórakozásnak élõ divatmajmokat neveljenek az emberekbõl? Hogy elvegyék tõlünk a termõföldet és a vízkincset? Hogy neurotikus nyugati létformát kényszerítsenek ránk, ahol a nép lélektelen fogyasztóvá degradálódik? Hogy Washingtonban vagy Londonban döntsék el, mikor mennyit ér a pénzünk? Vagy éppen Brüsszelben azt, hogy mikor mit kell vetnünk és ezt mennyiért tudjuk eladni? Hogy 4 vagy 8 évenként különbözõ pártok váltakozva megtollasodjanak rajtunk, hülyítsenek bennünket, elvetélt gazdaságpolitikájukat kényszerítsék ránk, közben pedig teljesítsék megbízóik és hatalomra juttatóik kívánságait??!! "
olahmiki1959 2012 szept. 12. - 00:48:07
(63/95)
Tudod, mi az aranyos? Hogy liverbt-nek ez az elsõ hozzászólása a neten. Sikerült bemutatkoznia...
adamnagysweetmovie 2012 szept. 11. - 23:39:33
(62/95)
Egyébként a különbség az, hogy az elmútnyócévben összeesküvéselméletekkel, rágalomhadjáratokkal, kiforgatott mondatokkal övön alul támadták a kormányt, ahelyett hogy normálisan, jogosan kritizálták volna (mert volt miért)...

Most viszont ez a kormány olyan határokat gyarul le, tapos el, amit minden jóérzésû embernek, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül, el kellene ítélnie. Ahogy Sólyom is nagynehezen megtette.

Aki hallgat, az cinkos az orbánizmusban.
Akinek viszont nem tûri a lelkiismerete, az sajnos nem alap nélkül károg...

De ezzel együtt csak egy pozitív program hozhat el kiegyezést, és a szélsõségek kiszorítását a politikából. Ezt valóban fel kellene ismernie az ellenzéknek, és ami még nehezebb, le is kéne tennie az asztalra egy olyan programot, amihez egy Orbán nélküli jobboldal is csatlakozhatna.
adamnagysweetmovie 2012 szept. 11. - 23:27:09
(61/95)
Egyébként - bár azt vitatom, hogy ugyanaz folyik most narancsmezben, mint az elmúlt 8 évben, mert kb 8X durvább lépéseket enged meg magának a Kedves Vezetõ - abban azonban egyetértek veled, hogy konstruktív megoldások kellenének, egy program, amivel létrejöhetne egy kiegyezés, ami megakadályozza, hogy 4 évente kiszorítósdit nyomjon a politika.

De ezt jobb oldalon is akarni kéne azoknak, akiket Orbán úgy átvágott 2010-ben, ahogy õt az azeri elvtárs.
adamnagysweetmovie 2012 szept. 11. - 22:54:59
(60/95)
Építõ kritika, mikor a kormányoldal visszaél az erõfölényével?

Van egy 100 fõs banda, miután évekig rágalmaztak, most megtámadnak a sarkon, megrugdosnak és leöntenek benzinnel. Erre te építõ észérvekkel reagálsz? Szerintem igen, így jogos a felvetésed.
adamnagysweetmovie 2012 szept. 11. - 22:49:54
(59/95)
Egyetértek, de azért túl kéne lépni a (hogy idézzelek) "fideszköcsög" destrukción.

Szégyen, hogy milyen kettõs mércét nyomnak a "hívek".
olahmiki1959 2012 szept. 11. - 20:41:16 Előzmény szingh
(58/95)
"Az iszlám terrorizmus kifejezés is egy blõdli. Nincs ilyen."

Sajnos, van ilyen. Talán úgy kellene mondani, hogy nem szabadna, hogy ilyen legyen.
De van.
Errõl fõleg azokat az újságírókat, publicistákat, mûsorvezetõket kellene értesíteni, akik napi gyakorisággal használják ezt a kifejezést.

Mellesleg jegyzem meg, hogy meglehetõsen tájékozott vagyok a napi hírekben, ennek ellenére soha az életben még nem hallottam, mert nem is hallhattam, - ahogyan te sem, - azt a kifejezést, hogy "muzulmán", vagy "moszlim" terroristák. (Ezzel a logikával "mohamedán terroristákat" is mondhatnánk, az is éppen olyan helyes lenne, de éppen olyan hülyén hangzana, mint a másik kettõ. Mégpedig azért, mert szokatlan, soha senki nem használja, és most már túl késõ, hogy elterjedjen).
Az iszlám terrorizmus, és iszlám terroristák kifejezést nem a szavak etimológiai jelentése miatt használják rosszul, hanem mert így került be a köztudatba, helytelenül, ahogy lejjebb már én magam is kifejtettem.

Ezzel a kifejezéssel egy egész vallási közösség megbélyegzésérõl van szó, ami mellett szó nélkül megy el az a fõként liberális értelmiség, amelyik egyébként mindig az emberi jogok legfõbb védelmezõjeként szereti feltüntetni magát.
offtopic
vénasszonyok -nyara 2012 szept. 11. - 19:48:22
(57/95)
Gratulálok elvtárs!
Milyen ékesszólóan tudod kifejezni Magad. Szanyi Tiborhoz jártál tánc és illemtan órára, vagy Horn gyufa csoporttársa voltál Rosztovban?
liverbt 2012 szept. 11. - 19:29:23
(56/95)
Szegény retardált, nem veszed észre, hogy csak azt csinálják, amit 8 évig a fideszes köcsögök?!