Edmond Dantes 2016 dec. 22. - 09:37:21
(28/48)
Csepp vízben a tenger. Jól hangzik, de nem mindig jön be. Ennél a filmnél sem jött be. Az elsõ vh. azért talán már nem a postagalamb-bázisok felderítésérõl szólt és nem is azon dõlt el. Szimbólumnak csak-csak elmegy -galamb mint a béke szimbóluma, utolsó galamb által hozott üzenet a kapitulációról- de erre a sztorira felépíteni az "elsõ magyar elsõ vh-s nagyjátékfilmet"...hát elég vérszegény. Mellesleg a bõ egy órás, így is hosszúnak tûnõ alkotást azért nem nevezném nagyjátékfilmnek. Ez a film nem kicsit savanyú, hanem nagyon, nem kicsit sárga, hanem nagyon, viszont a miénk...sajnos. Ennyi lett volna Magyarországnak az elsõ vh? Ahhoz képest elég randa lett az utóélete...máig.
1/10
jokomcsi 2016 dec. 21. - 22:53:33 1/10
(27/48)
Paranoia :)
Erre nem mondhatok semmit, mert politikai témát itt nem szabad érinteni.
Viszont elolvashatóak a kommentek, amikrõl beszélek.
A Félvilág is nyilván megnézhetõ még valahol.
Aztán össze lehet vetni a tárgyilagos és a különbözõ mértékben elfogult véleményeket a filmmel. :)
elemes 2016 dec. 21. - 15:11:59
(26/48)
1/10
jokomcsi 2016 dec. 21. - 12:27:03 1/10
(25/48)
Azon azért nagyon csodálkozom, hogy senkinek nem tûnt fel itt sem, hogy a storynak az égvilágon semmi értelme nincs. A 10.-11. perc körül elhangzó terv negligál mindent utána. A küldetés az, hogy felderítsenek egy MIT: kommunikációs központot, HOL: pontosan itt és itt található (innen 20-25 mérföldre nyugatra, a tó partján). Ha tudják, hogy mi és hol van, akkor mit is kell felderíteni? Akkor a küldetés az kellene, hogy legyen, hogy elpusztítani mennek. Annak lenne értelme. Ez a marhaság ott van a filmen (ezt csak a bérkommentelõknek és az egy-egy nick mögé bújva személyeskedõ amatõr alkotóknak írom).
1/10
jokomcsi 2016 dec. 21. - 12:15:13 1/10
(24/48)
Nomen est omen :)
1/10
jokomcsi 2016 dec. 21. - 12:13:19 1/10
(23/48)
Mellesleg az az oroszlános mese az egyik legnagyobb kedvencem!!! :)
1/10
jokomcsi 2016 dec. 21. - 12:12:25 1/10
(22/48)
Ha olvastad azokat a hozzászólásaimat a kontextusában, akkor magad is megítélheted, hogy mi történt.
A bérkommentcunamiban tök mindegy, mit mondasz, igazad nem lehet (a kedvenc, ad hominem ellenérvem az volt, hogy milyen rosszindulatú vagyok, hogy szilveszterkor nincs jobb dolgom, mint a filmet fikázni - de mit tehettem, a filmnek december 30-án éjszaka volt a bemutatója, és ami amatõr volt benne, azt megírtam), fõleg akkor, ha Vajna legfõbb propagandafilmese az író. Akkor csak kitiltás lehet a vége, mert csak tapsonci vélemények jelenhetnek meg a filmrõl. Azt hiszem, minden politizálástól mentesen, az ilyen filmes csókosoknál ez már ugyanúgy igaz, mint a politikában.
elemes 2016 dec. 21. - 10:48:43
(21/48)
na pont ez nem jutott eszembe, pedig látom már vagy féltucatnyian felrakták, van is (összesen) kb 35 ezres nézettsége, nem rossz.
vino-et-veritas 2016 dec. 21. - 10:10:13
(20/48)
"Y" betûs megosztó...
elemes 2016 dec. 21. - 10:05:19
(19/48)
Én szeretném megnézni de csak Mississippi tévém van.
Valami lejátszható hordozóeszközön elérhetõ? Vagy onlány?
5/10
pihes 2016 dec. 21. - 06:43:15 5/10
(18/48)
\"Szürke senkik\" ennyi, az annyi...
androcles 2016 dec. 20. - 20:34:50 Előzmény jokomcsi
(17/48)
Hát.....barátom, nem csodálom, hogy téged letiltottak....persze a film attól még lehet jó, de inkább ne te reklámozd, mert akkor nem nézi meg senki.
1/10
jokomcsi 2016 dec. 19. - 12:35:42 1/10
(16/48)
Kénytelen voltam új néven regisztrálni, mert ordini néven kitiltottak innen a Félvilágos kommentjeim miatt, csoda, hogy nem törölték õket, igaz, azt sem értem, hogy mi lehetett a gond, azon kívül, hogy tárgyilagos voltam, és bárki által ellenõrizhetõ tényeket írtam, amelyek nagy része a bérkommentelõktõl és a film alkotóitól való idézet volt.

Tehát most akkor úgy fogalmazok, ahogy nyilván elvárják már itt is az embertõl:

Errõl a filmrõl az a véleményem, hogy Oscar-díjat érdemelne. Nem az a lényeg, hogy 50 perc, és hogy dráma max. negyedóra van benne, ha van annyi. Ez nem számít. Nem ettõl jó film egy film. Kossuth-díjas a forgatókönyvírója. Akinek Amerikába kellett volna születnie, de õ inkább ide született, és ezért legyünk hálásak. A történet lekutatott, minden apró részletéig hiteles, és magyarokról szól. Hiánypótló.

A Woody Allen-, néhol Tarantino-mélységû párbeszédek egészen levettek a lábamról. Nem hittem el, hogy ilyet magyar filmben valaha tapasztalhatok, de átéltem a csodát. Eddig csak négyszer láttam a filmet, de nem tudok betelni vele. Kötelezõvé kellene tenni az iskolákban, talán az sem lenne baj, ha egy jelképes moziárat (mondjuk csak 1000 Ft) minden magyar állampolgár számlájáról levonnának azért, hogy még több ilyen film készülhessen hazánkban.

Aki errõl a tökéletes, hibátlan filmrõl rosszat szól, az min. nemzetellenes, és ne is merjen senki rosszat írni róla a kommentekben, adventi idõszakban, karácsony közeledtével ilyen kekeckedõ embereknek sem itt, sem más kommentben helye nincs. Sajnos, csak 10 pontot lehet rá adni, de én minimum 13 pontot szeretnék (A sötét lovagra meg csak 6 pontot adnék, és a Keresztapa sem lenne több, mint 7, csak hogy képben legyen mindenki). J.J. Abrams, James Cameron, vagy a 70 éves Spielberg sem tudná ezt jobban kivitelezni.

Aki a 120 millió Ft-nak akár a felébõl ennél pörgõsebb, látványosabb és értékesebb filmet tudna készíteni, az egyszerûen hazudik. Minden elköltött fillér látszik a filmen, és az is, hogy a szûkös költségvetést az alkotók kreativitással pótolták, a filmbe belesûrített rengeteg ötlet igazi zsenikre vall. A körmömet lerágtam, annyi benne az izgalom, 3 egész estés filmre való fordulat van benne.

Ennyire komplex karaktereket manapság mozifilmekben sem lehet látni, pedig ott nem pár percnyi idõ van arra, hogy felrakják õket. Itt azonnal ötöt is sikerül. Mesteri, zseniális. Vajon ezt lehet tanulni valahol?

Azért, hogy a filmidõ több legyen, remek hallgatások, ropogó tûz és a szimbolikus madár-szemszög (több percnyi) felel. Ez utóbbi szimbolika mutatja, hogy a filmkészítõket, helyesebben szólva az alkotókat(!) nem pusztán a pénzszerzés motiválta, hanem valami igazán értékeset, mûvészi mércével is mérhetõt akartak letenni az asztalra. Sikerült. Bergman, Fellini és Bunuel? Hol vannak õk ehhez?

Összefoglalva:

\"Igazi élmény; a feszültséget végig fenntartó, rendkívül erõs hatású, nagyszerû alkotás, hozzáillõn megragadó képi világgal, hangi háttérrel és zenével! Az egyes emberekre ráközelítõ, szinte jelenlét-élményû hitelesség az elsõ kockától az utolsóig szinte légzés-nehezülten fogva tartó. Mindvégig elképesztõen valóságérzetû volt az egész. Ez még azon apróságnak tûnõ részletekben (lõszer-, élelem- és alváshiány, hideg-merevültség, elszennyezõdés, málhacipelés, õrség, táborhely-biztosítás, stb.) is megvolt, amelyeket a hasonló tárgyú filmek sokszor kiábrándító nagyvonalúsággal kezelnek! A jól megrajzolt karakterek, jellemek, sorsok, elõtörténetek, vágyak, félelmek, valamint a szereplõk helytállása, vagy annak hiánya mind-mind emberarcún átélhetõvé tette az egész filmet. Természetesen legalább 10-es!\"
kovacst77 2016 dec. 18. - 21:47:11
(15/48)
Bár a Monarchia elvesztette a háborút, talán ilyen láma felderítõik nekik sem voltak. Kár érte, mert alapvetõen jó felütés és remek rendezõi és operatõri munka..
vino-et-veritas 2016 dec. 17. - 20:23:36
(14/48)
OFF

Ettõl még egyik film sem válik jobbá...
Hauptmann 2016 dec. 17. - 13:15:20
(13/48)
Pontosan, kezdetnek nagyon jó kis film. Végre, egy eddig nem nagyon feldolgozott témához nyúltak. Csak így tovább.

A fanyalgóknak meg csak annyit, hogy százszor inkább ez a film, mint egy n+1-holokauszt dráma.

10/10
Nótárius 2016 dec. 17. - 12:43:23 10/10
(12/48)
Néhány ember sorsában az egész háború. Igazi élmény; a feszültséget végig fenntartó, rendkívül erõs hatású, nagyszerû alkotás, hozzáillõn megragadó képi világgal, hangi háttérrel és zenével! Az egyes emberekre ráközelítõ, szinte jelenlét-élményû hitelesség az elsõ kockától az utolsóig szinte légzés-nehezülten fogva tartott. Kevéssé sem vagyok a korabeli tárgyi környezetnek szakértõje, de számomra mindvégig elképesztõen valóságérzetû volt az egész. Ez még azon apróságnak tûnõ részletekben (lõszer-, élelem- és alváshiány, hideg-merevültség, elszennyezõdés, málhacipelés, õrség, táborhely-biztosítás stb) is megvolt, amelyeket a hasonló tárgyú filmek sokszor kiábrándító nagyvonalúsággal kezelnek. A jól megrajzolt karakterek, jellemek, sorsok, elõtörténetek, vágyak, félelmek, valamint a szereplõk helytállása vagy annak hiánya mind-mind emberarcún átélhetõvé tette az egész filmet. A felkavaró zárójelenet is méltó befejezése volt e filmnek, különösen: a háború, az egyéni áldozatvállalás, a hõsiesség értelmének avagy értelmetlenségének alapkérdéseirõl. Hangulat-tartón még a stáblistát is végig kellett néznem!
Külön figyelemfelkeltõn érdekes volt számomra a posta-galambászat fontos szerepe a Nagy háborúban. Ebben teljesen kívülállóként, eddig úgy tudtam, hogy e madarak csak hazareptethetõk, nem pl. a front egy tetszõleges táborhelyére (is). Most ráolvastam ugyan, hogy akár két-irányba és többször is, de ez egyelõre még nem egészen világos számomra. (?) Természetesen legalább 10-es!
5/10
Brew 2016 dec. 17. - 09:52:48 5/10
(11/48)
Úgy gondolom, hogy háborús filmet csak olyan költségvetés mellett érdemes készíteni, ami garantálja, hogy a végeredmény megüti a 2016-ban felállítható mércét. Túl nagy falatnak bizonyult ez a készítõknek. A szándék értékelendõ, de ez a pár ember lézeng az erdõben össze-vissza (szó szerint), manapság már nem mûködik ebben a mûfajban. A képi világ rendben volt, látni az igyekezetet a korhûségre való törekvésben, de az egész annyira fordulatok és feszültség nélkülire sikerült, hogy engem már a film felénél nem érdekelt, hogy a fõszereplõvel mi lesz. Az olasz tiszt - akinek 5 percnyi szerepe volt - pont annyira volt érdekes, mint a zöldfülû baka. Semennyire.
Biztos lesz még ennél sokkal jobb magyar háborús film, de ez most szerintem a sokat markol, de keveset fog esete.
vino-et-veritas 2016 dec. 17. - 09:11:41
(10/48)
Nehéz I. VH-s filmet készíteni. Õk megpróbálták és a lehetõségekhez képest sikerült is.
Ennek ellenére nem fogott meg, nekem túlságosan "fikciósra" sikeredett (de ez az én bajom).
Maradok inkább a korabeli visszaemlékezéseknél (pl. Én is jártam Isonzónál, stb.) és a "történelemkönyveknél".

P.S.: Lassan vége a 100 éves "évfordulónak", de a hadi-politikai eseményekrõl részletesebben szóló dokumentumfilm viszonylag kevés készült, pedig majdnem minden családban vannak elesettek (dédapám) és emlékek az olasz fronttól az oroszig...
Ugyanakkor a "következményekrõl" (Trianon) már sok-sok munka van.
Zoltán Balog 2016 dec. 17. - 08:53:42
(9/48)
Nagyon tetszett!