Expedíció

Bakancslistához adom
Annihilation
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai thriller, 115 perc, 2018

Értékelés:

103 szavazatból
Szerinted?

Az izgalmas történet egy biológusnőről szól, aki csatlakozik egy csak nőkből álló expedícióhoz az X Térségbe ez egy titokzatos vadon Florida déli végén, melyet lezárt a kormány. Ott kiderül, hogy nem minden az, aminek látszik a bizarr tájban, amely mindent elnyel és átalakít, ami az útjába kerül...
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
Picasso ✎ aug. 04. 09:15:17 Előzmény Vega Vincent
Ne légy túl szigorú; bizonyos értelmi szint fölött nem ajánlott. :P
10/10
FilmExpert aug. 03. 18:57:52 10/10
Zseniális.
Ám mivel használni kell az agyunkat is hozzá, így bizonyos értelmi szint alatt nehezen lesz érthető, akárcsak az Ex Machina, a rendező előző, szintén parádés filmje.

10/10.
8/10
Norodia001 júl. 17. 09:14:15 8/10
Egyszer simán nézhető , akárhogy is próbálják lehúzni , örülök h csak utólag jöttem olvasni a kommenteket .
offtopic
skan júl. 09. 12:18:28
Padme meets Poe.
2/10
IDS ápr. 25. 01:15:03 2/10
Rettentő alacsony színvonalú film.
A történet önmagában is nagyon gyenge, a színészi játék borzasztó, a cselekmény tele van logikai képtelenségekkel, a dialógusok semmitmondóak, de még ez is megbocsátható lenne. Ez a film egész egyszerűen egy erényjelzés (virtue signalling). Mert ugye a filmiparba is belopózott az a káros ideológia, köszönhetően a gender-aktivistáknak, hogy a nézőket érzékenyíteni kell. Emiatt van az, hogy a filmipar olyan hivalkodóan meg akarja nekünk mutatni, hogy ők a jó ügy mellett állnak és bizony itt a férfi szerepeket is nők játszák el. Ez ugyan nem remake (hacsak nem vesszük ide a Stalker-t) ,de volt már Ghostbusters, Ocean's 11 női remake, alig várom már a Keresztapa női remake-jét, a Keresztanyát. :D

Nézzünk egyet-kettőt a logikai képtelenségek közül.


- A nőt védősátorban tartják, azok akik kihallgatják védőruhát hordanak. Ha potenciálisan ennyire veszélyes a zóna, akkor oda miért küldenek be bárkit védőfelszerelés nélkül?
- Megtudjuk, hogy már több expedicíó odaveszett a zónában. Erre mi a megoldás? Beküldünk 4 nőt sátortáborozni. :D Miért nem küldtek be egy századot vagy egy ezredet tankokkal, harci járművekkel?
- A zóna közepén találnak egy őrtornyot. Elhatározzák, hogy ott töltik az éjszakát. Biztonságos, jól belátható. Túl egyszerű is lenne ez így. Leküldenek valakit hogy őrködjön, majd amikor zajokat hallanak, mindenki lerohan, ezáltal kockára téve a biztonságukat.


7/10
Sátánistapistaapápista 2019 nov. 08. - 00:20:01 7/10
Engem az szomorít el a leginkább,hogy micsoda indulatokat vált ki ez a film és hogy mennyi földhözragadt értetlenkedő ócsárolja. Félreértés ne essék,közel sem hibátlan alkotás ez és tényleg vannak benne logikai vakvágányok,de legalább valamilyen szintű fantáziát próbál vászonra vinni és az erre rezonáló emberi fantáziát felébreszteni. Az én kritikám pont a másik végéről ostorozza: ha már nekilendült az az írói és az a rendezői képzelet,akkor már ne álljon meg szüntelenül az ember megszokott világát alkotó támaszoknál,hanem ténylegesen merjen elrugaszkodni a "valóságtól" és építsen fel egy transzcendentális kristálypalotát,aminek minden szobája más és más dimenziókba vezet. Itt sajnos csupán hatásvadászat volt és megfeneklett az egész történet a végkifejlet primitívsége mocsarának lábvizében,hovatovább jópár polkorrakt elem is lehúzta az amúgy sem magas szinvonalat. Bár én is,mint néhányan,felfedeztem itt-ott némi kis (alap)filozófiai mellékzöngécskét,de ezek sem voltak kellően elmélyítve,holott ez lett volna a másik irány,ami megmenthette volna ezt a filmet attól a csapdától,amibe amúgy beleesett,nevezetesen: a limonádés,szirupos szappanopera - ráadásul szinte lassított! - jelenetek érzelgős kliséhalmazától.
Ha ígényes sci-fik készülnének orrba-szájba,akkor ez menne a levesbe 2 ponttal,de mivel mostanság finoman szólva is ótvaros rettenetek ömlenek csak,ez közelíti meg leginkább azt a legutóbbi idők moziai közül,amit szívesen néznék,mert mindblowing.
Amúgy van pár nagyon jó nézői review is itt alant,érdemes elolvasgatni párat,jókat lehet derülni. A materialisták meg csak keressenek száraz logikát mindenben,ha ez van kedvükre,úgysem fogják soha megérteni a lényeget!
7/10
medve05 2019 okt. 04. - 22:02:30
Absztrakt képi világával és művészieskedő jeleneteivel felfogható egyfajta stílusgyakorlatnak. Volt egy sajátos hangulata ezáltal (és némi lovecraftos őrület a vége felé... - btw: The Color Out of Space...), de az ötletei egyáltalán nem újszerűek, kivitelezésükben sem. No és a logikai bukfencek! Párat már írtatok, nekem még kettő szúrt szemet:
SPOILER.
Egy jól védhető toronyban éjszakáznak, ahonnan az egész terepet belátni, és gépfegyvereik is vannak. De nem ám a toronyban őrködnek! Hanem lent, jó 50 m-re egy bódébal áll egy őr egyedül. Aztán amikor zajt hallanak, fejvesztve lerohan a többi is, semmit sem néznek.... és bumm. Az efféle horrorfilmekben (lásd űrhajós küldetések, stb.) mindig butaságok miatt halnak ki a szereplők, de itt ez az első halál annyira érthetetlenül ostobán volt megírva, csak hogy egyel kevesebben legyenek.
A másik. Elvileg mindent az ázsiainak mesél el, tehát azt is, hogy látta a felvételen a férjét meghalni, és hogy az idegen átveszi a helyét. Innentől kezdve pedig a film vége totál értelmetlen. Mert ott az ázsiai egyből azt mondaná, hogy ohóó, akkor ez itt ki a lóf…?! És ha a csaj ezután még őt keresi, akkor lehet, hogy...
Hát szóval, láthatjátok, elgondolkodtam rajta. De egy-két ügyesen nyomasztó képsoron kívül túl sok mély tartalmat nem találtam benne. De nem is az volt a célja.
drkotasz 2019 júl. 21. - 02:56:06 Előzmény szimbol
Minden egyes BETŰddel egyet értek! Tökéletesen foglaltad össze értelmetlenségét a filmnek. A mozi a legnagyobb hobbim, az sf pedig a kedvencem. De ennél jog szinopszist én még nem olvastam !
köszönöm
Fecni007 2019 júl. 03. - 12:40:52
"Az izgalmas történet egy biológusnőről szól" :D Alig bírtam belőle megnézni negyed órát, annyira untam. Mintha direkt arra mentek volna rá, hogy vontatott és semmitmondó legyen. Nem kínzom én magam!
Vega Vincent 2019 jún. 03. - 15:58:15 Előzmény pigor11
Pontosan így van. Vannak nagyon jó agyalós, elgondolkodtató filmek. ....hát ez nem az volt. Csak azért néztem végig, mert a film felénél, még azt gondoltam, lehet belőle valami a végére. Nem igy lett. Hihetetlen, hogy ebbe a műremekbe van, aki mély monanivalót lát. Azt javasolnám neki, hogy sürgősen vegye be a gyógyszerét. 0/10.....
Andriska07 2019 ápr. 23. - 16:23:24
Ez a film túlságosan sok minden akart lenni egyszerre (sci-fi, horror, elgondolkodtató, filozofikus, társadalomkritikus...stb.), végül aztán igazából egyik sem tudott lenni. Kíváncsi voltam a filmre, mert agyontömjénezték a sajtóban (nyilvánvalóan a kötelezően szeretendő és körbeéneklendő Natalie Portman miatt), viszont fél óra után már egyre többet ásítoztam. Pedig becsszó szeretem azokat a filmeket amik nem akarják a néző szájába rágni a mondanivalót, de azon filmeknél arra legalább odafigyelnek, hogy a néző megszeresse a bemutatott világot/környezetet/karaktereket...stb.-t, így én sem éreztem rá késztetést, hogy végiggondoljam mi mindent is szeretett volna bemutatni ez a film. Érdekes, hogy bármelyik hozzászóló rögtön tud mondani legalább 2 megoldást az információ kijuttatására, de sem a hónapok/évek óta ott üldögélő bizottságnak, sem a rendezőnek egy sem jutott eszébe. (A magam részéről a fényjelzést ajánlottam volna, mivel a fényt szemmel láthatóan áteresztette az a pride-os burkolat, de pl a madzagos beeresztést is feltalálták már pár ezer évvel ezelőtt. Egyszerűen gyenge volt a film. A mutálódott, de azért szemel láthatólag vígan és fájdalommentesen éldegélő élőlények kontra női katonai/tudós szakasz már önmagában groteszk és nevetséges párosítás, s véletlenül sem szeretném ezzel a nőket bántani.
szimbol 2019 márc. 30. - 13:45:49
Megszólítva érezted magad kedves Vanda?
Sajnálom, hogy ha megsértettem az afelett érzett büszkeséged, hogy értettél egy filmből "valamit".
Természetesen nem baj ha tetszett. Szép színek voltak benne.
Úgy érzed, hogy attól jelentőségteljesebb lesz a mondanivalód, ha 26 kérdőjelet teszel a mondat végére? Nem lesz.
Ugyanakkor tisztelem az önkritikád, miszerint a következő hozzászólásodban leírtad: "az ember nem mindent tud leírni, megmagyarázni, sőt agyilag felfogni sem képes".
10/10
WynNyback 2019 jan. 09. - 07:08:33 10/10
Filozofálgatós film. Élveztem. Sok nyitott kérdést hagy amit az embernek magának kell kibogoznia, rengeteg dolgot elrejtettek. Többször nézős. Nem javaslom olyan embereknek akik nem szeretik az elmélkedést a létezésről, halálról, születésről stb.. Nem fogják érteni mert itt nem kap egyértelmű válaszokat. A mondanivalója pedig nem egy konkrét dolog. Gondolom ezért is nem kapott nagyobb publicitást az emberek nagy többsége nem értené. Rétegfilm.
3/10
pigor11 2019 jan. 03. - 17:17:36 3/10
Nagyon tetszenek az olyan hozzászólások, hogy "el kell gondolkodni a mondanivalón, hogy megértsük a filmet". Kedves filmbarátok! Ez a film - gondolkodás ide, gondolkodás oda - sz.r! Ami "mondanivalót" közölni akar, az a legtriviálisabbak közé tartozik (változások rejtélye genetikai maszlagba csomagolva, illetve hogy mennyire ismerjük magunkat), ráadásul csak feldobja a levegőbe a kérdéseket, de meg se próbál válaszolni rájuk. Véleményem szerint csak olyan műveken érdemes gondolkozni, amelyek valamilyen módon elsőre megfognak, az ilyen álfilozofikus alkotásokon nem (bár tudom, sokan bedőlnek az ilyen látszólag "mély" alkotásoknak, vagy szégyellik, hogy nekik nem tetszik, mert nem elég biztosak a saját értékítéletükben).
pharkas 2019 jan. 03. - 12:50:24
Ez inkabb horror, mint scifi. aki szereti a gondolkodos scifiket,annak nem ajanlott, mert eleg gyenge a story,rengeteg logikai bukfenccel.
Azert erdemes megnezni, de senki ne varja, hogy kap egy olyan sulyos Sci-fit mint a Primer, vagy az Existenz
SzVanda 2018 dec. 31. - 21:39:26
Szerintem a film "mondanivalója" az, amit az utolsó par percben "tudunk" meg. Vagyis nem tudunk meg. Azt hogy az ember nem mindent tud leírni, megmagyarázni, sőt agyilag felfogni sem képes. ( lehet, hogy ötszáz év múlva, amire ma azt mondjuk "felfoghatatlan", vagy természetfeletti az már egy teljesen elfogadott tudományos tény lesz, amit meg lehet magyarázni. Tudjatok, mint pl az hogy föld gömbölyű )
SzVanda 2018 dec. 31. - 21:24:08
Ez jó. Akinek ezt tetszett, vagy értett is belőle valamit az rögtön antiszociális ? Talán ideje lenne agyat növeszteni...(ha már zsigerből sértegetjük azokat, akiknek más a véleménye)????????????????????????????????????
szimbol 2018 dec. 07. - 15:40:44
Ha bármi mondanivalója volt is a filmnek, számomra maximum annyi, hogy: semmi bizonyíték arra, hogy én én vagyok.

Egyébként egy marhaság az egész. Viszont ezek alapján a könyvet érdemes lenne elolvasni. Gondolom kb. annyi köze lesz a filmhez, hogy vannak benne tudósok, meg katonák.

A Jurassic Park filmek (első kettő) is nagyon bugyuták a Michael Crichton könyvekhez képest.

!!! TOTÁLIS SPOILER:

Lehet, hogy nem jól figyeltem, de:

Van egy biológusnő, akinek a férje egy katonabácsi, akit gyakran bevetnek speciális küldetéseken. Ezúttal a fickó a vesztét érzi, ezért szomorú pillantásokat vet a növekvő aggodalommal a másik oldalára forduló feleségére. Illetve minden eshetőségre felkészülve elárulja neki, hogy szereti. Ez eddig példátlan.

Nem tér vissza a katonabácsi. A hölgy szomorú. Aztán egy év múlva egy idegen lény a férje alakját magára öltve megjelenik az ajtó előtt, ezért a nő nem tudja befejezni a hálószoba kifestését.

Hiába faggatja a férjének hitt lényt, amaz szűkszavúan bánik az információval. Sőt inkább elszavalja Maszaoka Cunenori "Vért hány a kakukk" című méltán híres haiku versét.

A férjnek álcázott idegen lény köhög és a Motaba vírus fertőzés minden tünetét mutatja, ezért meggyőzik a közegészségügy dolgozóit, hogy inkább egy katonai létesítménybe szállítsák.

A biológus hölgynek nem engedik a láthatást, ezért ő inkább csatlakozik a színes szappanbuborékkal lefedett erdőbe igyekvő cserkészlányokhoz....hogy nem is tudom miért... ez segíti a sebgyógyulást?

Fiúk most nem mehetnek. Mert...ez nem derült ki. De hát ha már úgyis meg kell halni, akkor menjenek inkább a lányok.

Izgalmas mellékszál, hogy a nőci csalta a férjét egy szinesbőrű kollégájával. De, hogy ez az eltűnés után volt-e (azt mondja egy fél éve tűnt el a fickó) vagy előtte, ezt nem tudjuk. Mert ugyanakkor a kolléga azt kérdezi, hogy: "szerinted tudja?" hát hogy tudná, amikor eltűnt?

Na nem baj. Bemennek az óriás szappanbuborékba és ott minden csuda dolog történik.

Elveszítik az időérzéküket, összekeverednek az emberi-, állati-, meg a növényi DNS-ek. Jaj istenem de izgalmas ez...nem is olyan izgalmas.

Mutatnak nekünk két csúnya állatfajt, meg két szépet (rémálom és csodaszép álom ugyebár).

Nagyon ötletes a krokodil és a medve. Nem tudom, hogyan találták ki ezeket, de nagyon klassz ötlet, hogy egy nagy ijesztő krokodil és egy nagy medve. Zseniális. Milyen fantáziája van ezeknek a sci-fi íróknak...

Aztán, hogy legyen egy kis szépike is, ezért rajzoltak nekünk még egy Avatar-os szarvaspárt, meg néhány világító nyakú halacskát is.

De a filmkészítők a film forgatása közben belátták, hogy ez így nagyon karcsú lesz, ezért egy huszárvágással beletettek egy horror jelenetet (konzervnyitóval felnyitják a bácsi hasát). Enélkül az egész film értelmezhetetlen lett volna. Így viszont már én is komolyan vettem.

Elkezdenek hullani az expedíció résztvevői. Mert...nem tudom. Sajnos meg kell halniuk. Sokkal drámaibb ha there can be only one.

A geodéta hölgyet megeszi a maci. Vagy hú…megöli a főszereplő (Lane vagy Lena vagy ki) és ő maga sem tudja. Olyan izgi….

Itt van egy másik horror betét (A falu, Alien 3, Predators). Nagyon izgultam, hogy nehogy valaki a szemébe nézzen a koponya fejű mackónak. Szerencsére a megkettyent agyú Mrs. Mágenheim közbelép és leesik az álla. Na de most komolyan ez meg mi volt már?

Van egy idegen életforma, ami felveszi az alakját a nemzeti park állatainak. De ha még nincs kész a reprodukció – hiszen még kilátszik a koponyája -, akkor minek indul el vadászni? Vagy ez az új divat?

Miért nem szabad a szemébe nézni? Zavarba jön tőle?

Az okostojás fizikus lány másnap virággá változik. Nagyon drámai, ahogy elvegyül a növényzetben.

A pszichológusnő amolyan törtető fajta. Nem szegi a kedvét senkinek a halála. Először azt hittem, hogy megvan az egyetlen érdekes karakter a produkcióban, de egy óra múlva már uncsi volt az apatikus lézengése.

Nem érdemel sok szót a film végkifejlete sem. Natalie Portman táncikál egy kicsit a sötétben az épp az ő alakját lemásoló lénnyel. Aztán mikor ki akar menni a helyiségből, akkor az ajtóhoz szorítja a klónja. De miért? Jól láthatóan azt szereti az alien amikor egymás mellett fekszenek a porban. Ezért utazott ennyit a Földre? Aztán meg felgyújtja a lényt…jaj de tényleg szót sem érdemel. Ezért tényleg kár volt ennyi munkaerőt megmozgatni.

Ja igen, és kiderül hogy a férje is már meghalt és aki a gyengélkedőben fekszik az is egy idegen lény.

Meg gyakorlatilag a nem túl szeretnivaló főszereplőnőnk is félig átalakult az idegen fajjá, vagy meghalt és csak az idegen lény tért vissza. Ki tudja… nem mindegy?

Nagyon elgondolkodtató. Mennyi metafora és mennyi gondolatébresztő tartalom… Hát, ha ez neked tényleg kielégülést okoz, akkor nyugodtan képzelj mögé valamit.

Nagyon kell vigyázni, mert ha úgy érzed, hogy neked nagyon mély mögöttes vagy mélyen húzódó mondanivalója volt a filmnek, akkor annak nem az az oka, hogy te egy átlag feletti intelligenciájú művészlélek vagy. Sokkal inkább abból fakadhat ez az érzés, hogy nem kapsz elég figyelmet.

"Ideje találni magadnak végre egy barátnőt vagy pasit."

kriszta.g 2018 okt. 15. - 17:31:21
Ezt a filmet csak bedrogozva lehetett elkészíteni és megnézni is csak úgy érdemes. Egyébként egy értelmetlen katyvasz.
PhilC 2018 okt. 15. - 15:26:57
SPOILER.
1) Nincsenek benne karakterek: az, hogy Portmannek van egy férje, Isaacnek van egy felesége, Thompsonnak hegek vannak a karján, és Rodriguez leszbikus - ez nem karakterépítés. Egyetlen élő, összetett, hús-vér embert sem kaptunk, akivel azonosulni lehetett volna. (És egyébként lett volna "hely" arra, hogy jobban bemutassák nekünk a karaktereket. Pl. míg Jason Leigh unottan kaparássza a körömágyát, és egyre kínosabban érzi magát már a néző is, mintha csak a színésznő duzzogása közben bekapcsolva felejtették volna a kamerát - na szóval ez idő alatt betehettek volna valami pergősebb, informatívabb párbeszédet is. Elvégre tudósokról szól a film. Több életet vártam volna a párbeszédeiktől.)
2) Tele van logikai hibákkal, következetlenségekkel:
- az "idegen" egy lángoló meteoriton érkezett, a film végén mégis lángokkal lehetett elpusztítani,
- a zónából kiérkezetteket védőruhában hallgatják ki, de a zónába belépő kutatók még egy védőruhát sem vettek fel,
- Isaac felvágja az egyik katonatársát, később megtalálják a katonatárs "maradványait", rájönnek, hogy a katonatárs nem úgy halt meg, hogy a társai megölték, hanem "átalakult" - mégis később is úgy hivatkoznak rá, mintha megölték volna...
- még mindig nem tiszta a számomra, hogy a Kane-t lemásoló idegen a film elején miért vérzett, és került életveszélyes állapotba... erre semmi magyarázatot nem kaptunk, és nem is tűnik túl indokoltnak, hacsak a hatásvadászatot nem tekintjük indoknak (persze, lehetséges magyarázat, hogy míg az idegen a zónát is próbálta fenntartani, addig a zónán kívül tartózkodva megfogyatkozott az ereje - de akkor pl. hogy nem "esett szét" a másolat, miért úgy kezdett el haldokolni, mint egy ember, ahelyett, hogy visszaalakult volna idegenné? meg ha a zóna fenntartása merítette ki, miért nem szüntette meg a zónát sokkal előbb, már a saját döntésére? miért kellett megvárni, míg Portman égeti fel az egészet?),
- a Kane-t lemásoló idegen a film elején "haza" ment, és már egyszer felismerte Lenát. a film végén mégis újra lejátszódik egy felismerős jelenet: "te vagy Lena?"
3) Látványvilág: 2018-ban tényleg csak ilyen gagyira lehetett megcsinálni a CGI szörnyeket? Olyan érzésem volt végig, mintha egy Disney-filmet néznék. A szörnyek hiteltelenek voltak, és nevetségesek.
4) Nevetségessé tette a filmet, hogy az előzőleg beküldött csapatot ért minden lényeges eseményről külön videófelvételt találtak. Az első videófelvétel még nagyjából rendben volt: a katonák dokumentálni akarták az eseményeket. De mégis ki az, aki megbomlott elmeállapotban a saját másolatával veteti fel a saját öngyilkosságát? Elegánsabb módot is kitalálhattak volna arra, hogy Portman szembesüljön azzal, hogy a férje halott.
5) És hát, igen. Stalker.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu