A bevetés szabályai

Bakancslistához adom
Rules of Engagement
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai háborús filmdráma, 122 perc, 2000

Értékelés:

90 szavazatból
Szerinted?

Terry Childers ezredes (Samuel L. Jackson) harminc éve szolgálja hazáját. Megjárta Vietnamot, Bejrútot és a Sivatagi Vihar hadműveletet. Saját kormánya viszont hadbíróság elé állítja egy rosszul sikerült mentőakció kivitelezése miatt, amelyben civilek is életüket vesztették. Védőügyvédnek egy régi bajtársát kéri fel, akinek megmentette az életét Vietnamban. Hodges védőügyvéd (Tommy Lee Jones) biztosan nem a legjobb a szakmában, de tudja milyen az igazi harci helyzet, mit lehet számon kérni a katonától. Az ügyvéd vonakodva vállalja el az esetet, amely során megkérdőjelezi az életét megmentő ember becsületét, és a hazája iránti feltétlen odaadás eszméjét is.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Terry L. Childers ezredes
Hayes Hodges ezredes
Mourain nagykövet
Lee kapitány
Mrs. Mourain
Mark Biggs őrnagy
Tom Chandler százados
H. Lawrence Hodges tábornok
William Sokal
Hayes Hodges III

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Ferenc Nith 2019 márc. 01. - 00:07:40 8/10
Megéri megvárni a végét. A film folyása tökéletes illusztráció arra, hogy az emberi ítélethozatal/igazságszolgáltatás mennyire flexibilis, mennyire múlik az ítéletakotót érő benyomásokon, aktuális manipulációkon.
5/10
stupek2 2018 márc. 11. - 05:22:06 5/10
A nagy nevek ellenére középszerû film. Illetve mondhatnám kettõ film. Az egyik egy akciófilm tökéletesen kivitelezve, csihi puhi gyilkolászás, a másik egy tárgyalótermi bírósági tárgyalás. Amennyire fenn tartott a film eleje, annyira elaludtam a végén.
Nagy1A 2016 okt. 27. - 09:30:32 Előzmény arab2
Kicsit OFF. A nicked valószinûsíti a hovatartozásodat, ami egyértelmûvé teszi a vélemény nyilvánításodat is. De attól lehetnél elfogulatlan! Vagy mi is kissé tisztázhatnánk az álláspontunkat és mi is lehetnénk elfogulatlanok? Akik a tömegben lövöldöztek, azok a hazafiak, vagy a terroristk...... nem is tudom minek nevezzem õket?! Ott hazafiak, ez az oldal meg terroristáknak nevezi õke! Ha jól meggondoljuk, mi a fenének megy oda a világ legnagyobb hatalma és szövetségesei, a demokrácia nevében "rendet teremteni"?? Mi azt mondjuk, hogy rendet teremteni, õk meg azt mondják, hogy menjetek a fenébe haza, majd mi elintézzük a saját országunkban a saját dolgunkat! Mi meg a demokrácia és az emberi jogok megsértése miatt, mert amerikának mindíg és mindelhol igaza van és joga van ezt akkor is megtenni, ha az ország és lakói nem akarják, ezért Õ erõszakkal " rendet tesz "!! Azt senki ne mondja nekem, hogy az olaj ebben valami féle szerepet játszik!! A film mára megérett, éppen most lett aktuális. Ma már egyértelmû, hogy a "terroristák" kórházakat, iskolákat, bázisnak, az egyszerû lakosokat pedig vatának használják, majd teletömi a sajtó az egész világot a vérzõ gyerekek képeivel, akik a gonosz amerika, orosz repülõk áldozatai.
Nem hiszem, hogy mindenki kiszúrta, de a rendezõ nagyon precizen beállított, közvetlenül a tetõn lévõ géppuskás mellé egy anyát, a karjában a gyerekével!! Ez is elég mocskos dolg, nem kevésbé, mint, a ha akarod, ha nem, majd Én endet teremtek az országodban!!
Volt régen egy jópofa kis hasonlat Ivánnal a mintaúttörõvel, aki akkor is átsegítette az öreg nénit az úton, ha az nem nem akarta!! Lehet hogy Iván is tudta, hogy hol az olaj?
A film, pedig nagyon jó. Nincs mit ragozni rajta, talán a tárgyalás vége, az ítélethozatal környékén, nem volt eléggé kidolgozott, de arról a részrõl, külön filmet is lehetne írni, a'la 12 dühös ember.
Jackson és Jones hozták a formájukat, a Sir viszont szokatlan volt ebben a szerepkörben.
Sz Peter 2014 aug. 13. - 17:25:47
Miért is?
arab2 2014 aug. 13. - 16:04:41
Ez a film szégyen és gyalázat a készítõire nézve!
Véleményem 2013 júl. 28. - 09:07:06
Ez egy nagyon jó film, nagyon jó színészekkel!
Megjegyezném egy elõttem szóló után, hogy az SS egy kicsit más világ volt és nem lehet egy lapon említeni ezeket a dolgokat! A másik, hogy ez nem falu vagy népirtás volt, amirõl a filmben szó van!

Civil áldozatok: "aki fegyvert fog az már nem számít civilnek" - civil, aki nem katona, de az teljesen mindegy hogy fegyverrel vagy kaszával, bottal, vagy puszta kézzel öl. Ha puszta kézzel öl akkor a keze a fegyver. Lényeg, hogy a filmben egyértelmûen látszott, hogy az "ártatlan civilek" már törték be a követség kapuját és ha nem menekítik ki az épületbõl az embereket akkor simán meglincselik õket. Az, hogy ott voltak a gyerekeik... körül belül ugyan az a kategória mint az az "anya" aki a -15C hidegben a csecsemõvel a karján koldul az aluljáróban ami mellesleg büntetendõ is. Az anya szót nem véletlenül tettem idézõjelbe! Az ilyet nem tudom anyának minõsíteni! Egy normális ember a gyerekét nem vonszolja el semmilyen csetepatéba!
10/10
Mr.Stájsz 2012 dec. 05. - 20:44:57 10/10
A legjobb filmjeim közé soroltam! Szerintem ennyi elég is róla!
1/10
Pierre75 2010 okt. 13. - 17:20:44 1/10 Előzmény georgia57
Bárcsak Faludzsa "terrorista" esküvõjének lemészárolt áldozatai is láthatták volna...
A legvisszataszítóbb film, amit eddig láttam. A logika alapján, amit kifejtenek, azok a Waffen-SS katonák, akik lemészárolták Oradour faluját ugyancsak ártatlanok, hiszen a békés falu lakói között ugyancsak voltak ellenállók. A többi járulékos veszteség.
Az külön misét érne, hogy az amerikai hadsereg nem adja ki semmilyen nemzetközi bíróságnak a háborús bûntettekkel vádolt fiait, de Nürnbergben verték a mellüket. Szar film szar propagandával.
10/10
georgia57 2009 nov. 27. - 18:58:37 10/10 Előzmény hunmalmos
nekem kimondottan tetszett a film.
9/10
hunmalmos 2009 márc. 09. - 19:18:01 9/10
Amerikai, amerikai, de azért nem rossz film. Tommy Lee Jones és Samuel L. Jackson két rendkívül jó színész.
kevinspéci 2007 jan. 30. - 11:15:12
Én is rögvest lementem hidasgyíkba, mikor meghallottam a hangokat.
A Csankó Zoltán-Mihályi Gyõzõ páros helyett a Vass Gábor-Reviczky Gábor/Rajhona Ádám duó a nyerõ nálam. Ez így tragikus volt. Lehetne igényesebb a stúdió, ha ilyen nagy színészeket szinkronizáltat.
Engem meg tudnak ölni egy filmmel, ha tré a szinkron...

Az is kemény volt, mikor Szláj Sztellón a Kobrában Gesztesi Karcsi hangján beszélt. Jujj. :)

- dzsekk boregár -
Newcastle United 2007 jan. 30. - 10:09:28
Szerepel a Blood Rayneben is.:) Ez a film se volt egy nagy eresztés, még anno moziban láttam, tegnap este messzirõl elkerültem.
kevinspéci 2007 jan. 29. - 18:50:13
Sõt, lesz a Gandhi is nemsokára. Láttam róla reklámot.
Amúgy a jó öreg Szemi Dzsexn nevéért én is mindent megnézek. Frímen után õt tartom a legjobb fekete színésznek. De ezt már írtam valahol. :)

Még a Sebezhetetlen is teccett tõle, pedig azt a sárba döngölte a szakma.

- Dzson Seft - :)
amatõr 2007 jan. 29. - 18:07:33
Bizony én is már láttam ennél jobbat... több eksön meg pifpuf kéne bele, és kevesebb moralizálás, vagy pedig egy fokkal mélyebbszántó gondolatok.
kevinspéci 2007 jan. 29. - 17:04:33
Bár legalább szerepel benne Itzak Stern. :)
Meg jó pár nagyágyú.
kevinspéci 2007 jan. 29. - 17:02:37
Gáz?