A gyilkos járat

Bakancslistához adom
Bullet Train
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akciófilm, 127 perc, 2022

Értékelés:

228 szavazatból
Szerinted?

Katica (Brad Pitt), a mentális válságban szenvedő bérgyilkos elhatározza, hogy mostantól pozitív hozzáállással és erőszakmentesen végzi el a munkáját. Ezúttal egyszerű a feladata, csupán egy aktatáskát kell begyűjteni a Tokióból Kiotóba tartó vonaton. Csakhogy a táskára rajta kívül még számtalan bérgyilkos vadászik, egy fura testvérpár, Mandarin (Aaron Taylor-Johnson) és Citrom (Brian Tyree Henry), egy titokzatos szamuráj, a diáklánynak álcázott Herceg (Joey King), és persze a szálakat mozgató Fehér Halál (Michael Shannon) mindenre elszánt emberei. Katica azonban nem tágít elhatározásától, dacolva a sorssal és a vonat gyilkos utasaival.
Bemutató dátuma: 2022. augusztus 4. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
moxika júl. 14. 14:45:46 10/10
IMÁDOM!!!!!! és újra és újra IMÁDOM! zseniális film!
Pimpalini júl. 05. 02:22:16
A gyilkos járat az ismert, kemény akciófilmek paródiája, egy emlékezetes karakterekkel dolgozó, egyedi és erős látványvilágú akcióvígjáték, amit az ember szívesen néz, és nem unatkozik rajta.

A látványelemek, a különleges és emlékezetes karakterek, a film "szépsége" miatt a néző még azt is hajlamos megbocsátani a rendezőnek, hogy az a szereplő, aki egy komoly akciófilmben otthagyná a fogát a vonaton, az itt nyilvánvalóan nem teszi ezt.
Mozgó kép, filmművészet, ebből a szemszögből nézve ez egy remek alkotás, mert látványos és szép. A mögöttes tartalom, a merengésre, megfontolásra érdemes mondanivaló pedig szerencsére nulla, gondolkodni nem kell, csak bámulni a vásznat, vagy a képernyőt. Mint amikor pár évszázaddal ezelőtt valaki, aki nagyon tudott festeni, leült, és készített pár képet almákról, körtékről, vagy épp egyéb hétköznapi dolgokról. Az ember ránézett az elkészült csendéletre és csak annyit mondott, ez tényleg gyönyörű.

Ennek a filmnek is ilyen hatása van. Szép és szórakoztató, mindenféle mögöttes mondanivaló nélkül.

Figyelembe véve, hogy manapság nagyon nehéz olyat mutatni, amit még nem látott a nagyközönség, vagy abból valakik, netán 60-90 évvel ezelőtt nem vitték még filmre, ez egy nagyon ötletes és egyedi munka. S még az is jól áll neki, hogy nem vette komolyra magát, vagyis az akció-vígjátéki keret ezúttal egyértelműen előny és nem hátrány.


[spoiler A gyilkolásba belefásult ex-ügynök, aki valamiféle, női magazinokból szabadult spirituális megtisztulás útjára lépne, de a körülmények ezt legnagyobb bánatára nem engedik, eszméletlenül vicces, mint ahogy a 6 éves gyerekeknek készült Thomas, a gőzmozdony sztorikból életfilozófiát gyártó bérgyilkos is. Vagy a verekedés/gyilkolászás közben a japán etikettet, viselkedési normákat betartani igyekvő "japánidegen" hősök... :) Szóval szerintem a poénok nagyon ott vannak, már miattuk érdemes megnézni ezt a filmet. [/spoiler]

Egyébként a sok egyedi karakter akár előzményfilmet, vagy folytatást is megérdemelne (már aki a végére életben marad), mert nehéz lenne ennyi válogatott vagányt még egyszer összehozni.

John Wick, A gyilkos járat, A kaszkadőr. David Leitch filmjeire érdemes lesz figyelni.
10/10
JoeM ápr. 06. 15:15:31 10/10
Most botlottam bele ebbe a filmbe. Fenomenális. A történet látszólag nagyon egyszerű, a főhősnek fel kell szállnia egy bullet train-re, itt sinkanszenre, hogy ellopjon egy aktatáskát, majd le kell szállnia és átadni azt a megbízónak.

Csakhát vannak vonaton az egyszerű utasokon kívül "szervezett" utasok is, ami generál "némi" feszültséggel teli helyzeteket, hogy aztán a végére kiderüljön, az egész mögött egy vészjósló nevű megrendelő áll, akinek nem is a táska megszerzése volt a fő célja. Durva akciójelenetek, fanyar humor, kiváló szereplőgárda, csavaros történet jellemzi ezt az akció-vígjátékot. Az, hogy néha sérülnek benne a fizika törvényei, szerintem tolerálható, többet kapunk vissza, mint amennyit ezzel elvesztünk. Egy dolog azért volt, ami nem tetszett a filmben, Mandarin sorsa. Kár érte, kiváló ügynök volt.


10/10
szabi_hun2 márc. 25. 18:25:49 10/10
Mit lehetne leginkább mondani erről a filmről? Szerintem egyedi lett. Van benne Brad Pitt, gyorsvonat, és japán környezet, szóval minden jó egyben.
Gyorsan pörgő, igencsak akciódús történet jól eltalált karakterekkel. Nincsenek felesleges időhúzó jelenetek, gondolok itt a végletekig elhúzódó párbeszédekre, helyettük inkább groteszk humort kapunk, ami az elejétől a végéig jól működik.
Egy abszolút korrekt akciófilm, amiből nincs túl sok manapság.
8/10
Maklari Gabor jan. 07. 08:46:53 8/10
Mese habbal. Könnyed akció vígjáték időnként némi vérrel, sok közelharccal. Ha a DC s mesékhez viszonyítjuk akkor egyenesen 10 pontos.
9/10
Skall jan. 06. 19:22:34 9/10
Szórakoztató egy film. Az akció, a párbeszédek, egyszerűen minden a helyén van benne. Igen, vannak benne képtelen jelenetek, de ha csak is szigorúan a moziélményre összpontosítunk, akkor erősen kiemelkedő. Az alkotás néha már Tarantino filmjeit idézi, és helyenként még le is pipálja azokat. A zseniális szereposztásról és a rengeteg cameóról nem is beszélve.
4/10
Józan Paraszt 2023 dec. 26. - 18:23:55 4/10 Előzmény Istvan010
De.
4/10
Józan Paraszt 2023 dec. 26. - 18:21:34 4/10
Hát mivel én sem Tarantino, sem Ritchie rajongó nem vagyok, ebből nyilván mindenki kitalálja a véleményem. Apró megjegyzés : pár hónapon belül ez a második olyan film, amiben azt láttam, hogy frontális útközésnél hátrafelé repülnek a szuperhősök. A rendező iskolákban nincs fizika óra?
7/10
meehrlin 2023 nov. 24. - 19:23:15 7/10
A film vonalvezetése és a szereplők érdekesek. A jópofa párbeszédek is tetszettek. Újra nem fogom megnézni, ám egyszer mindenképpen érdemes volt. Egy 7-est adtam rá.
k11zoltan 2023 nov. 21. - 17:04:30 Előzmény Nagy1A
Ehhez tényleg analfabétának kell lenni, hogy ne tudd értelmezni ezt az egyszerű, magyar nyelven megfogalmazott mondatot.
És még azok voltak a hülyék, aki 8 általánoshoz akarták kötni a szavazati jogot.
5/10
Nagy1A 2023 nov. 21. - 12:58:40 5/10 Előzmény k11zoltan
Még itt is ugyan az a jellemző a hszedre..........a mások által sokszor használt nagy semmit mondod.........saját vélemény nincs............."egynek jó"!!!!......nagyon sokat mondó vélemény!!....
Amúgy ez még egynek sem jó!!.....rettentően fárasztó....idegesítő .......már az első jelenetkben......amíg a a világsztár Pittel és Bullock hanggal.....de bedobták még Channing Tatumot és Ryan Reynoldsot is....ráadásul még a rendező is megjelent a saját filmjében!!.........ha már vették a fáradtságot, hogy átírnak egy jól befutott könyvet, amit ráadásul színpadon is játszanak, akkor legalább kicsit gondosabban is megírhatták volna a forgatókönyvet!! max 5!!
7/10
Dörflinger 2023 nov. 14. - 17:10:58 7/10
Voltak benne jól kitalált látványos jelenetek, de maga a történet, elég gyenge. Kissé bonyolult a szereposztás, hogy ki, kivel van, de nagyjából nyomon követhető. Felemás érzéseim voltak miközben néztem a filmet, mert volt, hogy tetszett 1-2 jelenet, és volt, hogy aztán nem annyira. A zenékkel is ez volt a helyzet. Némelyik kifejezetten idegesítő volt. Összességében gyenge hetes.
7/10
9/10
nefefe 2023 szept. 23. - 16:40:48 9/10
Dettó, mint egy Tarantino-s rendezés… Az elején volt egy kis kavar, amíg helyére billentek a dolgok, de amúgy végig érdekes, akciódús, ötletekkel teli, és emellett nagyon vicces film. Persze az egész történet lényege csak a végén derül ki, de végig fenntartja a figyelmet. A legvége pedig nagyon ki volt találva. Citrom és Mandarin kiköpött Ponyvaregény-es Jules és Vincent… --- Spoiler --- Az, hogy a véres arcok és ruhák látványa nem tűnt fel senkinek a vonaton, már meg sem lepett. Az is vicces volt, amikor a 2-300-al suhanó szuperexpresszre ugró Mandarin rajta tudott maradni, sőt, még a szélvédőt is be tudta törni! Nem semmi teljesítmény… Hasonlóan a rosszfiúk a végén… állva maradni egy ilyen gyors vonaton, az nem semmi… Pitt szerintem remekelt, Sanada-t mindig jó látni szerepben, de a többi szereplő is jó volt. Hogy Ryan Reynolds-nak, Channing Tatum-nak és az agyonplasztikázott Sandra Bullocknak miért volt szüksége erre a nyúlfarknyi szerepre, azt nem tudni… hacsak nem azért, mert kellett a nevük, és jól megfizették őket… Összességében jó film, érdemes megnézni.
8/10
JNiki 2023 júl. 21. - 22:32:12 8/10
Jókat lehet rajta nevetni. Véres akcióvígjáték, Brad Pitt haláli benne.
8/10
durumdara 2023 júl. 07. - 11:15:38 8/10
Nekem nagyon tetszettek a karakterek, és az alakítások.
Valószínűleg azért, mert annyira abszurdak, mint különösen egy bizonyos Tarantino filmben. De akár a Blöff is hasonló, vagy a Gengszterek Fogadója. Csak utóbbi sokkal savanyúbb és dramatikusabb.
Mivel ez viszont eléggé kiszínezett, ezért nem tudod komolyan venni az egészet, a vérfürdő ellenére sem.
Katica, Citrom és Mandarin a legjobb alakítások, a többiek inkább csak mellékszereplőknek tűnnek.

Egy kissé valóban hosszú volt a sztori, ez a "már majdnem beérünk a végállomásra, de még van 40 perc" erősen próbára tett közben...
Van, ami azért bugyuta, és természetesen az egészben vagy egyfajta természetellenes, ahogy már minden IS történik a vonaton, mégsem állnak meg, mégsem jelez senki, stb. Kicsit a kínai filmek valótlan jelenetei is visszaköszönnek más formában.


Hozzátéve, hogy egyes szereplők feltámadása már abnormális, megmagyarázhatatlan.
No és persze a 300km/órás ellenszélben sem táncolna senki sem vonat tetején...Nekem Citrom a la Thomas nagyon mulatságosnak hatott, és az is, ahogy egyik pillanatban még küzdelem van, a másikban meg angol úriemberesen beszélgetnek és így tovább. Ettől igazán abszurd az egész.

A második fele egy szakaszon ellaposodik és már irreálisba fordul, amin lehet morogni, de a film vége ismét visszahozza a szintet.

Szóval összességében jó, de azért mégis a Ponyvaregény alá sorolnám pár szinttel, mert az tömve van humorral-drámával és abszurditással, itt viszont többszöri megnézésnél a rejtélyesség már elúszik.


Van, amit nem értek. Ha Katica rögtön leszállt volna a pénzzel, Darázs és a többiek is hoppon maradnak. Ha nem Katica, hanem Penge száll le, akkor meg a Fehér Halál is.
Tehát kicsit megszervezetlen volt ez a bosszú.
Illetve ha visszaadja Katica a táskát és eltűnik, akkor a közvetítő és leginkább Fehér Halál mit csinál?

A vonattal kisiklás és repülés a végén már túlzás kategória - de ezért hasonlítom a kínai-ázsiai filmekhez, amikben mitologikus alakok repülnek és küzdenek, ld. a Hős.

7/10
Démétér456 2023 jún. 14. - 13:15:39 7/10
Pokolian szórakoztató volt, viszont - dacára a nagy neveknek - olyan kisképernyős, tévénézős estére szánt mozinak érződött az egész. Ahogy előttem mindenki írta, nagy rendezők jellegzetes stílusában pörög a film, viszonylag jól, de egyszerre kicsit sok és kicsit kevés. Nem ragad eléggé magával, nem húz be, viszont folyamatosan rohan (értem, vonat, értem). De egy otthoni filmnézésnek bőven megéri!
8/10
InteriorLulu 2023 jún. 06. - 15:53:59 8/10
Igen, az egész alapvetően egy nagy Ritchey-utánérzés, viszont legalább veszettül szórakoztató. Közvetlenül Tarantinótól is merít, sőt átemel dolgokat, a leglátványosabban szerintem Citrom és Mandarin párosát, akik a Ponyvaregény-beli Jules és Vincent teljes megfelelői, ami többek közt abban is megnyilvánul, hogy mindkét páros egyik tagjának egy-egy konkrét legendárium/mese (Thomas a gőzmozdony, Biblia) ad kvázi biztos kapaszkodót a világlátásához és az életvezetéséhez.
Valamint a film egy igen fontos szála nagyot merít a Közönséges bűnözőkből: a Fehér Halál eredet- és fejlődéstörténete (pontosabban annak legendája), illetve a jelenbéli (spoilermentesen úgy mondanám) integratív, sötét és kíméletlen "munkamódszere" egy az egyben Kayser Sözéé, ahogy a karaktert illető részletek is minden bizonnyal tudatosan erre építenek, lásd a (részben) magyarul beszélő bandatagokat...

Az alakítások nyilván pazarok, de ezt igazából csak afféle átkötési céllal írom, hogy megjegyezzem, a jó Bradet talán még sosem láttam (ennyire) túljátszani, ripacskodni, viszont ez itt olyannyira nem baj, hogy gyakorlatilag telitalálat: ebben a filmben a karakterének is, őneki magának is (!) pontosan ez az amúgy "normál" esetben nyilván visszatetsző és kerülendő színészi játékmódszer kell.
Lilla009 2023 máj. 26. - 09:10:11
sziasztok broskik! egyik legjobb 2022ben fr. Aaron kingem eating
5/10
doktormacko1953 2023 ápr. 24. - 16:46:39 5/10
5 / 10 Nekem nem jött be , unalmas és erőltetett volt számomra.
6/10
cinemad 2023 ápr. 16. - 18:30:21 6/10
Erős Ritchie és Tarantino utánérzés, azonban nem ér az előbb említett rendezők emlékezetesebb filmjeinek nyomába. Vannak benne szórakoztató jelenetek, összességében egynek oké, akár még újra is lehet nézni, de abszolút felejthető, senki számára nem lesz hivatkozási alap, és egy év múlva sem sokan emlékeznek majd rá. Ha valaki képes ellazulni, akkor szórakoztatónak fogja találni, de jóval többet is ki lehetett volna ebből hozni kevesebb erőltetett, már-már kínosan gagyi jelenettel és jobb karakterekkel. Például a Thomas-ozás ami elsőre sem volt vicces, amikor tizenharmadszor kerül elő már roppant unalmas...
Összes hozzászólás