A hetedik kör

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 107 perc, 2008

Értékelés:

132 szavazatból
Szerinted?

Nagyon megszoktuk és szeretjük is azt hinni, hogy a gyermekek ártatlanok, holott a gonosz bennük is ott lakozik. Valójában azonban kiszolgáltatottságuk, manipulálhatóságuk miatt akár áldozatokká is válhatnak (lásd egyes szekták, sátánizmus). Olyan tény ez, amivel ma bárhol a világon számolni kell.

A film az elmúlt években Magyarországon megtörtént, megmagyarázhatatlannak tűnő tragikus események motívumaiból építkezik. Elsősorban azt az atmoszférát kívánja bemutatni, amiben ezek a dolgok megtörténtek, megtörténhettek, egyfajta látleletet adva korunk összezavarodott lelkületéről. A történet a kamaszkorról, az élet és a halál különös megtapasztalásáról szól, amikor a gyermekekben szinte egyszerre ébred fel a szexuális- és a halálvágy.
Bemutató dátuma: 2010. január 28. Forgalmazó: Hunnia Filmstúdió Kft.

Stáblista:

Szereplők

Gábor atya
Jakab apja
Sanyi és Maya apja
Sanyi és Maya anyja
Melinda nagymamája
Melinda anyja
Kocsmáros
Nyomozó

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
okinom 2017 márc. 30. - 14:55:42 10/10 Előzmény Rush2112
Jakab anyja belehalt a szülésbe, az kiderült, amikor húga született... Jakab magát hibáztatja...stb.
Torolt Felhasználo 2016 márc. 19. - 09:46:20
Ezt a rasszista szemét filmet/ajánlót!

Ahol a gyerekek bûntények áldozatává válnak MINDEN NAP az pont nema átánizmus, hanem a KERESZTÉNYSÉG.
k11zoltan 2012 okt. 29. - 11:55:24
Nem volt rossz, de két dolog zavart.

1. A gyerekek úgy mondták a szöveget, mintha bemagolták volna. Nem volt túl életszerû.
2. A végén a srác sokat agyal a dolgon. Egy külföldi filmben talán nem húzták volna ennyire.
8/10
sanderb 2012 márc. 13. - 12:46:31 8/10
Tuti koncepció! Kifejezetten tetszett a történet, noha elégedettségemet rontja némelyik gyermek túl amatõr játéka.
Talán átélhetõbb, természetesebb párbeszédekkel ez árnyalhatóbb, kiküszöbölhetõbb lett volna. A 'nagyok' viszont néhány mondatos epizodistaként tündököltek, külön öröm volt a játékuk.
Tényleg jó a film, de azt azért sajnálom, hogy ez is neuralgikus témát boncolgat, véletlenül sem könnyed, nem ereszt egy percre sem. A többségi, kortárs magyar filmek sorába ezen a szálon a legkönnyebb csatlakozni, vajon miért?...
Én személy szerint azt szeretném, ha már legalább a filmesek képesek lennének hangulatot, gondolkodásmódot váltani, lassan mi leszünk a legdepresszívebb európai nemzet; a filmnek meg megvan az a sajátossága, hogy képes véleményformáló eszközként mûködni. Hajrá jókedv! 10/8
9/10
Cheer 2011 nov. 01. - 16:07:21 9/10
http://oron.com/miyhhox78ft5 A-hetedik-kor-2008-HUN-TVRip-XviD.01.avi
http://oron.com/eez4j6z40qnb A-hetedik-kor-2008-HUN-TVRip-XviD.02.avi
10/10
offtopic
Noncika 2011 febr. 08. - 14:52:22 10/10
én is kerestem azt a Mészáros Márta filmet, de sehol sem írnak róla:S
aggodalmas 2011 febr. 06. - 03:25:08 Előzmény Jozefa
"Sebestyén"-rõl inkább az utóbbi természetfeletti verziót tartom valószínûnek...

***SPOILER***

...fõleg azután, amit a papnak mond "hát rám talált végre" az elsõ "halála" után, amikor önszántából merül alá - és miután a pap kissé megszállottan-befolyásoltan elõadja a "táncos magánszámát" az üres templomban...

***SPOILER***

...de lehet, hogy csak nem a Millennium összes után kellett volna megnéznem?! ;-)

De, a másik, földhözragadtabb feltevés sem elvetendõ, hiszen abból még a pap és a fiú esetleges közös múltjára is következtethetünk - persze, akkor a többi hittanra járónak is ismernie kellett volna, nem?!

De ettõl függetlenül az amatõr gyerekszínészi játék, és a tragikus végkifejlet sem teszi "annyira felejthetetlenné" a filmet...
cbs 2011 febr. 05. - 22:28:16
a szándékosan nem használt nagy betûk hiányán kívül mégis miért olyan kriminális a helyesírásom? és ha nem írod le miért nincs igazam, mégis mi értelme válaszolnod a hozzászólásomra?
10/10
kbanna 2011 febr. 05. - 21:12:27 10/10
Nekem a színészi játék is 10-es.
9/10
szorokin 2011 febr. 05. - 20:47:30 9/10
@tündemamusz: -nál a pont
azaz, csak bekopizom:
"Amikor a végén nem tudsz sírni, hanem egyszerûen elakad a szavad.
Nagyon kemény film.
Csak a színészi játék miatt nem adok rá 10 pontot."
pirki 2011 febr. 05. - 16:58:48
Mészáros Márta :Gyermekgyilkosok filmje nálam visz mindent.Szörnyû valóság, szívbemarkoló, torokkaparó gyermeklét bontakozik ki benne.Nem tudom elfelejteni soha.
pirki 2011 febr. 05. - 16:53:03 Előzmény cbs
Borzasztó helyesírás, kusza gondolatok, fecsegés.Elõ a nagybetûkkel is!Részvétem.
jean sol partre 2010 szept. 08. - 14:27:22
Sok mindent, amit mondani akar ez a film nagyon igaznak érzek, de sokan sokkal jobban megfogalmazták már ezt

a közöny által árvává tett gyerekek..., a teljes elidegenedés

de a film béna
béna ahogy próbálja átadni az üzenetet, de béna maga az üzenet is sok szempontból
nem mutat rá eléggé a folyamat mélyebb rétegeire (nem érti?), amit mond az sokszor felszínes, sematikus (így látja a rendezõ?)
hiányzik a szeretet
pedig mindezen tragédiák mellett az is ott van, sok jó filmet lehetne sorolni ami ezt jól meg is mutatja
ez így viszont hamis (egyoldalú, sõt még hatásvadász is)

és talán ez jön le az egész megvalósításából is:
hiteltelenek a jelenetek, mesterséges a színészek játéka, de nem azért mert rossz színészek: ennyit tudott a rendezõ
10/10
_Dávid_ 2010 aug. 29. - 18:19:52 10/10
cbs 2010 máj. 20. - 20:03:16 Előzmény Vinogradov
"Hát ez aztán igen, te aztán marhára vágod ki a selejt, ki a nyomi és ki az, aki esetleg véletlenül felvételt nyerhet az Übermensch-képzõ akadémiádra (és az "Übermensch" kifejezést értsd itt nem a nietzschei, hanem a hitleri jelentéstartalom kontextusában - ahogy nyilvánvalóan te is emlegetéd)?"
ha az én übermensch-képzõ akadémiámról van szó, akkor nyilván vágnom kell ki nyerhet felvételt.
nemere istvánt nem ismerem, de így hirtelen végigfutva munkásságát, úgy gondolom, valamiféle underground történelmet megéneklõ bohóc. magyarul semmi közöm hozzá.
"Mert ha fikarcnyit is értelmes embernek tartod magad, nem "selejtezed" le embertársaidat, különösen nem tizennégy (!) éves, önálló erkölcsi lényként aligha "funkcionáló" kamaszokat."
sok 14 évest érnek hasonló hatások, mégsem borzolják emígyen a jóízlés "idegeit". tudod, az a baj, hogy az egyik 14 éves, a másik, bár már 30, de kiskorában megerõszakolta valami szintén nem selejtes terry black-szerû lény, aki persze szintén nem volt selejt, csak anno ellopták a cicáját.
és bár alighanem te is megrökönyödsz, mikor hallod a híradóban, hogy társadalmunk egyik "antihumanista" hõse éppen "alkotott", illetve elõszeretettel oktatod ki a fórumok "tõmondatok helyesen történõ leírására" is alkalmatlan képzõdményeit, de az új hullámos tudósbölcsészesztéta kör tagjaként olyan szavakat, mint a "selejt" nem divatos használni.
bár nem tudom pontosan, de úgy vélem a magadfajták azt hiszik magukról, hogy õk valamilyen módon az emberiség "legnagyobbjainak" örökét viszik tovább. arról beszélnek és azt védik, amit kell, és minden más véleményen lévõt képesek lennének aszabeia-perbe fogni. azt hiszik "giordano brunok", pedig épp õk az inkvizítorok.
cbs 2010 máj. 20. - 19:52:49 Előzmény kgyuri0
én mindössze annyit állítottam, hogy léteznek selejtes emberek, míg te ennek ellenkezõjét. teljesen feleslegesen kerültek a vitába buddhisták, nácik, és még feleslegesebb bármiféle kritériumrendszerrel összefüggésbe hozni õket.
"Ha a minõség ennyire nem lényeges, még a mi(te meg az én) vonatkozásunkban sem, akkor nem létezhet olyan fontos kritériumrendszer, amely szerint bárki „selejt”."
persze, hogy lényeges a minõség! ez egész egyszerûen egy bántóan puritán következtetés.
a vita tárgyát illetõen igenis mindegy, hogy milyen címkét aggatunk magunkra, míg általános értelemben természetesen nem.
1.Mibõl gondolod, hogy számomra az individuum lényegtelen?
eleve feltételezed, hogy nem lehet egy ember selejtes, míg én elõzetes feltevés nélkül, 1-1 tapasztalat után ítélek. én az individuum, míg te egy meggyõzõdés után.
2.Miféle örökérvényû igazságot kellene megmagyaráznom?
az elõbb említett meggyõzõdés magját
10/10
Vérone1992 2010 febr. 20. - 21:47:05 10/10
Érdekes, hogy anno, 2009.decemberében, amikor ment az M1-en, 18-as volt, s mikorra a mozikba került, lefokozták 16-osra..

Szerintem megérdemli a 18-at. Legalábbis egy napon sem lehet említeni a legtöbb 16-os filmmel.
Amúgy meg persze nyílt titok, hogy senki nem tartja be ezeket a korlátozásokat. Csak azt fejezik ki, hogy mennyire úm. "durva" az adott film.

Hát ez igen "durva". Decemberben már leírtam a véleményem.. de megnéztem mégegyszer moziban is.
Grafitti 2010 febr. 18. - 14:01:57
Ahhoz képest, hogy magyar film, nekem nagy kõ esett le a szívemrõl. Nagyot csalódtam eddig a magyar filmiparban, de ez végre valami eredeti, nem lerágott csont.
Rush2112 2010 febr. 18. - 12:47:46
Nagyon jó film, néhány nyilvánvaló hiányosság ellenére is. Óriási pozitívum, hogy a rendezõ nem bonyolódott bele a szokásos morális közhelyekbe, egyáltalán, hogy hozzá mert nyúlni ehhez a tabu-közeli témához, sõt, a fõmotívum farvizén néhány további ingoványos területre is bemerészkedett, pl. a szex és a kamaszok.

***SPOILER***
Amit hiányoltam, az az ütõsebb dramaturgia: a végére összeérhettek volna a történet elvarratlan szálai, Ignác faterja, akirõl nem tudjuk meg, hogy elnyelte-e a láp, vagy tényleg Pesten van-e, Jakab anyjával és testvérével mi is történt, és persze Sebestyén rejtélye.

Gyerekszereplõk: sajnos a kulcsfigurák nem jók. Maya (Sanyi nõvére) kifejezetten gyenge és irritáló, Sebestyén nagyon messze van a karakter kívánalmaitól, Melinda viszont remek kis bringa:)

Aki jó, az Jakab (sokoldalú, sokarcú) és hát persze Sanyi, aki nagyon jó és hiteles.

A film végén az akasztásos jelenet, kb. 6-8 perc egyetlen vágás nélkül bravúros színészi és operatõri munka, és mint ilyen, brutális támadás a nézõ idegrendszere ellen.

Szívesen megnézném még egyszer, és Sopsits többi filmjeire is kíváncsi lettem.
10/10
nussanat 2010 febr. 11. - 19:47:20 10/10
nagyon jó meglátás. csak gratulálni tutok hozzá! ritkaság az ilyen érett 15 éves.
Összes hozzászólás