A hobbit - Az öt sereg csatája

Bakancslistához adom
The Hobbit: The Battle of the Five Armies
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-új-zélandi kalandfilm, 144 perc, 2014

Értékelés:

365 szavazatból
Szerinted?

Zsákos Bilbo és barátai visszahódították otthonukat Smaugtól. A dühös sárkány bosszúból rátámad Tóvárosra. A visszaszerzett kincsektől megrészegült Tölgypajzsos Thorin elárulja a barátait. Eközben Szauron szörnyű tervet forral: orkok seregét indítja útnak a Magányos Hegy ellen. A törpék, tündék és az emberek hamarosan választás elé kerülnek: összefognak vagy elpusztulnak. Bilbo az öt sereg gigászi csatája közepén találja magát, ahol Középfölde sorsa forog kockán. A Hobbit-trilógia befejező része.
Bemutató dátuma: 2014. december 18. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • BAFTA-díj

    2015
    Legjobb vizuális effektusok jelölés
  • Oscar-díj

    2015
    Legjobb hangvágás jelölés

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
Xxy92 2023 júl. 23. - 00:59:54
Július 23. - Vasárnap
14:55 TV2

Műsorváltozás volt, ugyanis a papíralapú tévéújságban még 18:55-kor szerepel. Most betették helyette a GondoZoo-t, melyről kétlem, hogy nagyobb közönséget szólítana meg, főleg, hogy unalomig van már ismételve. Így pedig törlődött két (szintén agyonjátszott) film, a délutánra tervezett Apafej és Kőagy őrnagy.
9/10
Predator32 2022 szept. 13. - 06:41:35 9/10
AKI NEM LÁTTA A FILMET, AZ NE OLVASSA EL!

Sajnos ez a befejező rész már nem volt olyan jó, mint az első kettő (ami egybe nézve sem unalmas). Kezdjük ott, hogy tulajdonképpen öldöklésről szól az egész. A másik, hogy amiért eredetileg indult a történet, hogy a törpök visszafoglalják Erebort, az megtörtént, Smaug 10 perc után már halott, tehát ez az rész lezárult. Itt már egy egészen más történet kerekedik ki, mert az orkok 60 évvel korábban is összefogtak Sauronnal.

És nem csak a gonosz hal meg, a Pusztító, hanem maga Thorin is, ami eléggé lehangoló, de ami még jobban, hogy Fili és Kili is, így Kili és Tauriel szerelmét lényegében lenullázták. Ha olyan formában lettem volna, én is biztos elsírtam volna magam emiatt, tulajdonképpen semmissé vált az egész sztori. Legalábbis amiért lehetett izgulni, satöbbi. Meg hogy Gandalfnak mennyire nincs hatalma a varászereje felett, ez mulatságos. Persze ő végig tudott a varászgyűrűről, majd a vége legalább vicces volt, mikor 13 hónap után visszatér Bilbó, és elárverezik a cuccait.

Ez a 13-as szám úgy látszik a film specialitása, 13 törp, 13 hónap.
10/9.
3/10
sawyerx 2021 jún. 03. - 17:54:55 3/10 Előzmény Sz. Péter
Nem, de megpróbálom másképp megfogalmazni: a Gyűrűkben minden fantasy elem helyén volt (értem elsősorban a FIZIKÁRA), A hobbitban meg bárki bármit megtehetett öncélúan, ahogy a történet kívánta. Ergo nem lehetett izgulni senkiért, mert ha a sokadszorra ismételt több száz méteres zuhanást kacagva megússzák, vagy Tauriel egy sztriptízes modell koreográfiájával bármit kivéd, már szemen van köpve A Gyűrűk Ura. Lehet, hogy Legolas és Gimli ott is kicsit átlógtak már erre az oldalra, de nem zökkentett ki, itt meg minden harc idegesít, mert ez már inkább videojáték-átvezető szint. Sokat számít az is, hogy zöld háttér a stúdióban vagy valódi a helyszín. A másik bajom meg az a nyálas, böszme tünde-törp románc, aminek a könyvben nyoma sem volt :D
Sz. Péter 2021 jún. 03. - 06:29:52 Előzmény sawyerx
"a tündék képességei megint az alapok"

És az alapok nem mondanak ellent a fizikának?
Ez így kettős mérce.
3/10
sawyerx 2021 jún. 02. - 20:32:33 3/10 Előzmény Sz. Péter
Nem, és amit írsz, a tündék képességei megint az alapok, nem a kivitelezés. Kivitelezés az, hogy a harcoknál semmi tétjét nem érzem a dolgoknak, mert zöld háttér előtt elbohóckodnak, és ha több száz méter esésbe nem halnak bele, csak vígan hujjonganak, vagy a csatákban jól láthatóan előre megkoreografált mozdulatokkal irtják az ellenséget, közben meg még viccelődnek, na az szerintem gagyi. Gimli és Legolas is csinálta ezt, de itt jön a rendezés és rendezés közti különbség. Peter Jackson is elismerte, mennyire félrement az egész trilógia.
Sz. Péter 2021 jún. 02. - 17:10:56 Előzmény sawyerx
"Nézd meg A Gyűrűk Urát, utána A hobbitot"

Épp "A Gyűrű Szövetsége"-t hoztam fel példának. Abban nem zavart a fizika leszarása?

Akkor ilyen alapon ellentmondás a fizikának/biológiának az is, hogy a tündék sebezhetőek, meggyilkolhatóak de alapból nem öregszenek, halhatatlanok.
3/10
sawyerx 2021 jún. 02. - 09:49:38 3/10 Előzmény Sz. Péter
"Most mindenféle bántó szándék nélkül: aki ilyeneken fennakad egy fantasy-ben, az miért nézi egyáltalán ezt a műfajt?"

Attól, hogy fantasy, még nem kellene leszarni a fizikát. Nézd meg A Gyűrűk Urát, utána A hobbitot, elég meredek a váltás. Előbbiben ajánlom az Aragorn - Lurtz összecsapást, utóbbiban mikor a törpök 30 emeletnyit zuhannak...
A két általad említett példának nem az alapjával van gond, hanem a kivitelezésével.
És hozzáteszem, A Gyűrűk Ura az egyik kedvenc filmem, anno nagyon vártam A hobbitot is, de ahogy sok más ismerős, én is nagyot csalódtam.

Sz. Péter 2021 máj. 31. - 19:09:07 Előzmény sawyerx
"fizika törvényeinek ellentmondó harcokat mutogatnának, például mikor a disznós törpe fejelgeti 2 centirõl az orkokat, vagy Legolas úgy ugrál a hulló törmeléken, mint egy macska. "

Most mindenféle bántó szándék nélkül: aki ilyeneken fennakad egy fantasy-ben, az miért nézi egyáltalán ezt a műfajt?
Ebben a világban igen, a törpöknek ilyen vasbeton-kemény a koponyája.

Vagy miért is hívták a tündét könnyűléptű Legolasnak?
Az nem zavart pl a "A Gyűrű Szövetsége"-ben mikor mindenki derékig gázolt a hóban, közben Legolas a hó tetején lépkedett?
Brierley 2021 máj. 31. - 13:45:47
Én nem hasonlítom a könyvhöz; de valóban "too much" kategória már, főleg a vége (felé).
A látvány viszont rendben van szerintem is.
mokusho 2018 dec. 25. - 14:05:13 Előzmény zolf
ennek a filmnek semmi köze a könyvhöz, alapmű?
3/10
sawyerx 2018 márc. 11. - 18:23:22 3/10
Egyébként meg a filmben elég zavaros, hogy most melyik öt seregrõl is van szó a címben és a csatában.

Emberek, tündék, törpök, orkok, vargok, sasok, denevérek...

https://www.tolkien.hu/index.php/filmek/item/3073-de-melyik-ot-sereg
3/10
sawyerx 2018 márc. 11. - 15:56:06 3/10 Előzmény zolf
"Aki fikázza, az próbáljon meg jobbat alkotni ennél, amúgy meg lóf*** a s*ggébe!"

Hát ezzel a kijelentéseddel minõsítetted is magad, egyébként eddig 3 országos filmfesztet nyertem, bár nem, nem millió dolláros szuperprodukciókkal :D

Elfogadom, hogy neked bejött, most másodszorra a bõvítettet néztem, és ennél a résznél igenis jobb a bõvített. AZ önismétlés és hatásvadász idõhúzás itt is jelen van, de mivel nagyrészt harcból áll a film, még élvezhetõ is - bár néhol olyan balfaszságok vannak, hogy hihetetlen. Ha már ennyi idõt és pénzt ölnek bele, legalább kicsit lehetne reálisabb, és nem a levegõbe vagdosnának a karddal, vagy a fizika törvényeinek ellentmondó harcokat mutogatnának, például mikor a disznós törpe fejelgeti 2 centirõl az orkokat, vagy Legolas úgy ugrál a hulló törmeléken, mint egy macska. Nálam az ilyenek húzzák le a filmet, mert ha ilyeneket meg lehet csinálni, és folyamatosan váratlanul mindenki megment mindenkit (kivéve ha egy hatásvadász, öncélú halálesetet tûznek be), akkor minek izguljak? Hiszen deus ex machina módján hõseink bárhogy megmenekülhetnek.
A törp-tünde szerelmi szál továbbra is olyan idegesítõ, hogy Németh Borbála magyar hangjával fõleg totálisan kiveri a biztosítékot.
Ráadásul a végén azzal, hogy Legolast elküldik Aragorn után, kissé ellentmond A gyûrûk urás idõvonalnak...

Ami pozitívum, az a bõvített jelenet akciójelenetei. Na az tényleg annyira profi munka, hogy nem hiszem el, hogy a mozis változatba nem rakták bele. Gondolok itt a harci szekeres részre, vagy Talpnyaló Alfrid trollos halálára. Egyébként Alfrid volt a legeslegjobb karakter A hobbitban, azt nem tudom, hogy a könyvben szerepel-e, de itt zseniális. Az alakítás és a poénok egyaránt.

Onnan is tudom biztosan, hogy jogos az amerikai kritikusok átlagos 60%-os értékelése, hogy a végén a nagy búcsú pillanatában egyáltalán nem hatódtam meg, és nem éreztem, hogy most egy ilyen hosszú kaland, 3 év GYÛRÛK URÁS mozifilmje után hiányérzetem volna. Csak örültem, hogy vége, és továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy ha nem ebben a világban és ilyen címen futna, egy sima 3D-s mozifilmnek tudják be az emberek, és kész. Egyébként nekem az összes ismerõs, haver velem együtt a világ egyik legjobb filmjének tartja A gyûrûk urát, de A hobbitot egy méltatlan elõzménynek. Ízlések és pofonok, talán ezt érezhették annak idején a Star Wars fanok, mikor megcsinálták az elõzménytrilógiát.

3/10
10/10
surildi 2018 febr. 26. - 15:07:54 10/10
Nagyon szrtetem az ilyen fantaziafilmeket! Tetszett!! :) Rtl
9/10
Andrew8 2017 dec. 25. - 00:22:59 9/10
A bõvített változat a 2.-3. résznél itt is és a GYU nál is sokat tesz hozzá. Az 1. részeknél annyira nem.
zolf 2017 jan. 14. - 14:41:51 Előzmény sawyerx
***moderálva***

Nálam a Hobbit egy alapmû. Soha nem voltam érdekelt a Gyûrûk Ura világában, amíg ezt a könyvet nem olvastam el. Az én szememben a film igazi mestermunka, mert nagyon jól visszaadja magát a könyvet. Peter Jackson igyekezett a legjobbat alkotni. A könyv a csatáról alig ír néhány sort (Bilbó már az elején kifekszik, mire magához tér, már vége az egész csatának). Peter Jackson viszont beleadott mindent, hogy egy jó filmet alkosson, ami vállalható a mozivásznon is. Sokak fikázzák a törp és a tünde közti szerelmi szálat. Az én szemembe ez csak tartalmasabbá tette a történetet (annak ellenére hogy nem vagyok híve a love story-knak).

Ez egy igen is jó film, nagyszerû lezárása a Hobbit-nak. Aki fikázza, az próbáljon meg jobbat alkotni ennél, amúgy meg lóf*** a seggébe!
Sphinx 2016 nov. 21. - 11:13:11
'Aragorn' elírtam, bocsi
Sphinx 2016 nov. 21. - 11:11:44 Előzmény St3vEn
Aragaron A gyûrûk ura trilógiában 87 éves! A két torony részben mondja el Eowynnek, amikor beszélgetnek. :)
St3vEn 2016 nov. 20. - 21:55:55
Valaki megmagyarázna pár dolgot? Lehet az én figyelmem kerülte el a dolgokat, vagy az alkotók \"hibáztak\" De van pár dolog ami nem fér a fejembe.
SPOILER!!! Legolast elküldi az apja a Dunadánokhoz, Aragornért (kb itt Bilbó a kaladok során 40 éves lehet.) Viszont amikor elindul a gyûrûk ura kaland (itt a végén ki is derül hogy Bilbó már 110 éves) röpke 70 év telt el, mégis a Gyûrûk ura során max 40 lehetett Aragorn, akkor 70 évvel korábban hogy is lehetett már Kósza, mikor Legolas a kereséséri indult?

Pár kérdés még. A könyvben is ugyanígy meghal a két törp testvér?
Gloin hogy lesz Mória ura? Mi lesz Bárdal illetve a tünde nõvel? Rájuk való utalás nincs késõbb, érdekelne.
A Tündék ügye halhatatlanok, de meddig öregszenek? Mihez kötött?
3/10
sawyerx 2016 júl. 29. - 15:49:43 3/10
Ja és tudom, hogy a könyvben is így volt, de kicsit röhejesnek tartom, hogy a sasok cheat kódként mûködnek Középföldén. Ha õk nincsenek, akkor a törpök az elsõ rész végén kinyiffannak, az öt sereg csatáját az orkok nyerik, Gandalf a késõbbiekben ott rohad meg Orthancban, és a végsõ ütközetben is felmorzsolódik az emberek utolsó ereje.

Szóval ha átgondolom, rég az orkoknak kellene uralni a földeket. Ha netán a Tolkien família mégis eladja a jogokat Jacksonéknak, remélem, hogy nem teszik bele többet õket, a Szilmarilokat nem olvastam.
3/10
sawyerx 2016 júl. 28. - 19:02:11 3/10
A legfosabb rész a trilógiából, Tolkien leköpése, meggyalázása. CGI orgia, semmi más.

- Továbbra is jelentéktelen, unalmas karakterek, akikért nem tudok izgulni.
- A hatásvadász betoppanások és megmentések továbbra is röhejesek, az üres fenyegetõzésekkel egyetemben.
- A disznón lovagoló shrek mégis mi a krva fszom???
- A csata miért ennyire gagyi? Miért nem tudnak egy olyan csatát összehozni, mint Pelennor mezeje? Ja, mert így gagyin olcsóbb, ja.
- A statiszták nagyon szarok.
- A harcokról továbbra is lerí, hogy koreografáltak, úgyhogy realitás/élvezet 0.
- Legolas végképp felrúgta a természet és a fizika törvényeit, mikor gyalogkakukként megmászta a lehulló szikladarabokat... atyaég.
- Legolas még mindig nem illik ebbe a képbe, rinyás Tauriel (energiaitalról kapta ezt anevet?) fõként nem.
- De továbbra is nem tudom elégszer leírni, nagyon rossz az összes karakter, a régiek is.
- A máguscsata gagyi, az öt sereg csatája gagyi, a legjobb, hogy 10 törp kitör a várból és hirtelen szupererejük lesz, olyannyira, hogy Thorin és a disznós törpvezér a csata közpén leállnak bratyizni.
- Az ork vezér elsüllyed, a jeges vízben van a jégpáncél alatt levegõ nélkül, szem kinyit, a jó vastag jégpáncél valamilyen csodás ugrásból áttör... persze pityu.
- Guillermo del Toronak nem szabadott volna ebben a projektben részt venni, nagyon nem.
- A film egyetlen értékelhetõ jelenete, mikor becsatlakozik az eredeti trilógiához, és Gandalf kopogtat az öreg Bilbó ajtaján.


Összességében ezek A hobbit filmek gyalázatosak, mostanában nem fogom újranézni. Jól mondta a Tolkien-família, hogy ezért nem fog több jogot eladni Jacksonéknak. Az eredeti trilógia mestermû, a filmtörténelem legnagyobb alkotása, ez csak egy parasztvakítás, összecsapott munka Tolkien-világába csavarva. Reméltem, hogy legalább a régi arcokat jó lesz újra látni, de így nem. Gagyi, komoly és gyerekes közti határt meg nem találó CGI orgia, semmi több.

5/10
Összes hozzászólás