A temetésem szervezem

Bakancslistához adom
Get Low
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-német-lengyel filmdráma, 100 perc, 2009

Értékelés:

74 szavazatból
Szerinted?

A városiak hosszú évek óta rettegnek Felix Bush-tól pedig a férfi magányosan él erdei házában. Mégis, az emberek úgy tartják, elmondhatatlan bűnök terhelik a férfit, hidegvérrel gyilkol, sőt, még az ördöggel is szövetkezett. Felixet úgy kerüli mindenki, mintha pestises lenne, ő egy nap mégis lemegy a városba, hogy a temetkezési vállalkozóval rendezze saját temetésének ügyét. Persze nem szokásos szertartásban gondolkodik: részt kíván venni az eseményen, méghozzá élesben - vagyis minden gyászoló köteles elmesélni egy róla szóló, legendás történetet. A vállalkozó segédje közel kerül a különc öregúrhoz. A részletek szép lassan összeállnak, feltárva egy sötét titok és egy hatalmas szerelem részleteit.
Bemutató dátuma: 2012. október 18. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
fosszilia 2022 jún. 12. - 01:52:17 10/10 Előzmény JohnFalcon
Tökéletesen egyetértek. Teljesen érthető. Pár éve már láttam a filmet, akkor is tetszett. Most néztem másodszor, de pár év múlva szívesen megnézem újra.
7/10
pihes 2021 márc. 01. - 14:40:25 7/10
A komor hangulatot az öreg fickó "kis" terve teszi érdekessé. Szinte érezni lehetett a filmet kis odafigyeléssel.
Kedveltem az egészet ahogy volt!

7/10
1/10
M Ingrid 2021 jan. 10. - 19:57:44 1/10
Nem tudom, miről szólt. Valószínű semmiről. Cselekménye nem volt.
lunula 2020 aug. 31. - 22:35:21
Nem mondom, hogy nem lehetett volna még ebbe a filmbe pár eseményt, jelenetet beletenni, de nekem tetszett, kb. ilyenre számítottam, egyszerű dráma (inkább művészi), néhány enyhe poénnal.
6/10
IamTwo 2020 júl. 24. - 10:56:02 6/10 Előzmény olahmiki1959
Khmmm... érdekes film, de amúgy mindenben egyetértek olahmiki1959-cel.
Mint film jó volt, de a történetnek nagyon sután lett vége.
8/10
dandelion83 2019 szept. 15. - 06:19:41 8/10
Nekem tetszett! Mind a színészek játéka, mind a szereposztás, a történet, a karakterek, mind jól el lett találva. Lassú film, nehezen bontakozik ki a cselekmény, kevés a párbeszéd, ami pont arra hivatott, hogy jobban megértsük a filmet. Engem megragadott, Duvall-nak nagyon jól áll a szerep!
10/10
Poothy Bickmann 2018 jan. 29. - 18:14:13 10/10
Imádnivaló!
8/10
Xxy92 2016 dec. 22. - 23:18:43 8/10
A szótár szerint az eredeti cím meglehetõsen sok jelentéssel bír: Sietve távozni/ Kelletlen találkozásokat kikerülni, illetve szó szerint: Lentre kerülni. Bár mindhárommal összeegyeztethetõ ez a film, nekem a magyar címválasztás nagyon tetszik. Mint ahogyan a film is. Egy a magányt tudatosan VÁLASZTÓ, és ez által kirekesztésre kerülõ idõs férfi maga köré verbuvál egy megannyi személyes titokkal bíró személyekbõl álló kompániát; kiknek feladata nem más, mint elsiratni õt a vég közelgõ óráján. Azt pedig egyikük sem sejti, hogy az alkalom elérkeztekor már nem csak kötelességtudatuk hajtja a könnyeket.
Ehhez a filmhez nyilván kell egy fajta elvontság, de nekem tetszett. Örülök, hogy a szánalmas koncertek és agyonismételt sorozatok között néha ilyen értékes filmeknek is jut még hely az M2-n.
8
10/10
JohnFalcon 2016 aug. 19. - 09:54:02 10/10
Többeknek! Ti vagy aludtatok a film végén, vagy már nem fogott az agyatok. Ha figyelmesen nézed, és hallgatod a vallomást, akkor minden kérdésedre választ kaphatsz.
tortura 2014 nov. 12. - 10:33:11 Előzmény olahmiki1959
Amikor csak a címet olvastam, arra gondoltam, biztos vígjáték, azoknak szoktak ilyen morbid címet adni. De nem az.
olahmiki1959 2014 nov. 09. - 16:10:53
Az már csak egy utólagos megjegyzés, hogy ennél sutább, érdektelenebb, szárazabb filmcímet - A temetésem szervezem -nem is tudom, mikor hallottam utoljára.:D
tortura 2014 nov. 08. - 11:39:29
Nagyjából egyetértünk. Én is azt vártam, hogy ha elõbb nem is, de a film végére kiderülnek a titkok, a miértekre választ kapunk. Vagy lesz valami csavar, csattanó, akármi. De ahogy véget ért.... hát tényleg nem erre számítottam. Na mindegy, egynek azért elment. Még egyszer én sem nézném meg. Azt viszont igen, amelyiket itt valaki ajánlotta szintén R. Duvalltól.
olahmiki1959 2014 nov. 08. - 07:46:24
Nagyon gyenge film.
Nagy várakozással ültem le megnézni, és nagyon nagy csalódással álltam fel.
Az operatõri munka egészen kiváló, a táj fényképezése csodálatos, a korabeli ruhák, szobabelsõk, a környezet ábrázolása hibátlan, a színészi játék egészen elsõrangú, - ezek tehát azok a mozzanatok, amelyek egyértelmûen tetszettek a filmben.
De a történet, emberek, a történet!
Minden azon áll, vagy bukik, hiába a részletek hitelessége, a míves munka, az érezhetõ gondosság, ha a lényeg, a történet logikai hibáktól hemzseg, mélység helyett nevetségességbe fullad, érdektelen lesz, és a vége egészen egyszerûen összecsapottnak tûnik.

SPOILER KÖVETKEZIK, ÖMLESZTVE!

Az egész sztori arról szól, hogy él az erdõben egy magányos, mogorva öregember, akirõl borzalmas dolgokat, legendákat, szörnyû történeteket mesélnek a környékbeliek,
ÉS AZ EGÉSZ FILM SORÁN EGYETLEN EGY ILYEN TÖRTÉNETET NEM HALLUNK!!!
Én végig azt vártam, hogy valahol, valamilyen ürüggyel valaki elmond egy ilyen legendát, szóbeszédet, hogy legalább a nézõ tudja, hogy nagyjából milyen történetek keringenek errõl az öregemberrõl.
Semmi.
Aztán azt hittem, - ami talán még érdekes és poénos is lett volna, - hogy a fõszereplõ, Bush papa a saját temetésén, vagy a halotti toron elbújik valahol, hogy a saját fülével kihallgassa a népek beszélgetését, hogy meg tudja végre, milyen valótlan és alaptalan szörnyûségeket terjesztenek róla.
Aztán a film végén - ami a "nagy vallomás"-tól eltekintve, tökéletesen össze lett csapva, - azt hittem, hogy ott, végre, sorban elõállnak az emberek, és mesélni kezdik ezeket a történeteket.
Ebbõl sem lett semmi.
Halotti tor???
Legalább azt láttam volna, hogy az a rengeteg, temetésre összegyûlt ember leül hosszú, ételekkel roskadásig megrakott asztalokhoz, és eszik, iszik, sztorizik, néhányan esetleg - miután meghallgatták az öreg vallomását - odalépnek a mikrofonhoz, és bocsánatot kérnek tõle, amiért évtizedeken keresztül kiközösítették õt a kisváros lakói.
Ez sem jött be.
SPOILER VÉGE

Akkor tisztelettel kérdezem, miért is jó ez a film?
Miért kellene hasraesni tõle?

Robert Duvall és a többi színész alakítása kiváló, az operatõr munkája csodálatos, az egész film hangulata megkapó, a zene - bár néha kicsit hangos volt, - tökéletesen illeszkedik a filmhez, a szinkron hibátlan, minden adott volt tehát ahhoz, hogy az utóbbi évek egyik legjobb, legfajsúlyosabb, legelgondolkodtatóbb filmjét láthassuk.
Az élmény ezúttal - a forgatókönyv sutasága és logikai hibái miatt - elmaradt, de a filmet a hangulata és a színészi játék miatt egyszer érdemes volt megnézni.:D
Egon Bondy 2014 jan. 03. - 21:38:11 Előzmény Egon Bondy
Még az jutott eszembe, hogy mennyivel szellemesebb és eredetibb ugyanebben a kategóriában Leharcolt oroszlánok c. film, amiben Duvall szinte ugyanezt a szerepet játsza. Ég és föld a két film, pedig a tökéletestõl még az is nagyon messze van.
Egon Bondy 2014 jan. 02. - 22:40:16
A DVD-borítóra vésett laudációk alapján egy humoros, tökös, eredeti filmet vártam. Én vagyok a naiv, hogy bedõltem, nyilván. Vontatott volt, tartalmatlan párbeszédekkel, indokolatlan jellemfejlõdéssel (spoiler: valaki árulja el, miért virul ki a remete a film közepén teljesen váratlanul, és hívja vacsorázni az ex-nõjét, mikor az elõzõ találkozáskor még keresztülnézett rajta: megmondom: csak azért, hogy lebukhasson a fotóval, és "lökést" adjon a "sztorinak"). Humorosnak annyira nevezném, mint egy bubópestis-járványt. Csak mély szeretett volna lenni, de nem az lett, sajnos, csak egy nagy-nagy erõlködés. A nagy csattanó már annyira nem tudott érdekelni, hogy a közepénél fel is álltam, csak fél füllel hallgattam meg. Valaki írja, hogy nem voltak egysíkúak a karakterek, nekem meg pont az volt a bajom, hogy papírmaséfigurák voltak, a titokzatos, morózus vénember, aki súlyos titkot õriz, a cinikus vállalkozó, a balfék ifjonc, akinek megalszik a szájában a tej, mikõzben nagy etikai dilemmákon õrlõdik stb., egytõl-egyig unásig ismert karakterek, ha fejlõdnek is, ez a fejlõdés is unásig ismert, kiszámítható, egyben indokolatlan is. Ehhez az egész filmnek volt egy kb. százötven szavas szókincse, a párbeszédek egyszerûen nem voltak megírva. Aki kikapcsolódni vágyik semmiképp ne nézze meg, aki mély, felkavaró emberi drámát szerene látni, ezer és egy jobb filmet találhat. Peace. Ez is csak egy vélemény.
2/10
whitehill 2013 ápr. 06. - 14:05:24 2/10 Előzmény sziapubi
"Ha pörgõs filmre vágysz, ne nézd meg."

Tudta a fene, hogy ez ilyen lesz. :S
6/10
Rahar 2013 márc. 21. - 12:40:30 6/10
Elolvastam az elõttem lévõ mind a 7 hozzáírást. Valóban gyönyörû helyeken játszódik a történet, nagyon szépek és igényesek a felvételek, jók a kameraállások. A színészek hitelesen hozzák a végre nem egysíkú karaktereket. Viszont ahogy egy rövid kritikát írt fórumozó megjegyezte, alapvetõen a film végén elmondja a fõszereplõ amit akar. Tehát történetileg és cselekményvezetésileg nem egy korszakalkotó film, igyekeztem nagyon finoman fogalmazni. Egyszer jó volt megtekinteni, de én többet nem fogom.
8/10
sanderb 2013 márc. 19. - 18:59:24 8/10
Aranyos történet, emlékezetes alakítások, ezek jutnak eszembe errõl a jó kis filmrõl. A címébõl sejthetõ morbiditásnak nyoma sincs a vásznon, megkockáztatom: igen életszagú (is lehetne) a történet.
A filmnek mély mondanivalója van, de nincs túlcicomázva, bonyolítva; abszolút fogyasztható. kellemes csalódást okozott. 10/8
9/10
krampampuli 2013 márc. 05. - 23:20:03 9/10
Nekem nagyon tetszett. Szeretem az efféle hangulatú filmeket mely lassan folyik de tartalmasan szépen fényképezve finom leheletnyi humorral fûszerezve. Robert Duvall zseniális benne. 8/10
10/10
sziapubi 2013 febr. 19. - 09:13:33 10/10
Ha pörgõs filmre vágysz, ne nézd meg. De ha kivételesen nem sietsz, ha el akarsz gondolkodni kicsit, és ha tágra nyílt szívvel akarod élvezni színészóriások -különösen Robert Duvall - elragadó alakítását, akkor ki ne hagyd ! Élveztem minden percét, és nem untam egy pillanatig sem.
Összes hozzászólás