A United 93-as

Bakancslistához adom
United 93
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai filmdráma, 90 perc, 2006

Értékelés:

148 szavazatból
Szerinted?

Ez a lebilincselő, provokatív dráma az utasokról, a személyzetről és a légiirányítókról szól, akik egyre fokozódó rettegéssel figyelték, amint a United Airlines 93-as járata a negyedik eltérített repülővé vált a legszörnyűbb terrortámadás napján, 2001 szeptember 11-én.

Abban az alig 90 percben, amit a gép a levegőben töltött, a világ az erőszak új korszakába lépett. A filmesek az elátkozott gép fedélzetén és a földön történteket az utasok és a személyzet családtagjaival, repülésirányítókkal, a 9/11 bizottság tagjaival és más személyekkel készített interjúk alapján rekonstruálták tehetséges, ám javarészt ismeretlen színészek segítségével.
A végeredmény egy valós időben játszódó, döbbenetes erejű krónika lett a modern és a régi világ pusztító erejű ütközéséről és a bátorságról, amely ebből a tragédiából született.
Bemutató dátuma: 2006. augusztus 17. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Captain Jason Dahl
Deborah Welsh
Mark Bingham
CeeCee Lyles
Wanda Anita Green

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2007
  Legjobb vágás: Clare Douglas
 • BAFTA-díj

  2007
  Legjobb rendező: Paul Greengrass
 • BAFTA-díj

  2007
  Legjobb hang jelölés
 • BAFTA-díj

  2007
  Legjobb brit film jelölés
 • BAFTA-díj

  2007
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Paul Greengrass
 • BAFTA-díj

  2007
  Legjobb operatőr jelölés: Barry Ackroyd
 • Oscar-díj

  2007
  Legjobb rendező jelölés: Paul Greengrass
 • Oscar-díj

  2007
  Legjobb vágás jelölés: Clare Douglas

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
Zagpin jún. 02. 18:45:31 Előzmény Liam Brady
Az UFOk pedig már a spájzban vannak….
6/10
Péterrrrrr 2022 aug. 06. - 21:31:59 6/10 Előzmény Veronique24
"Csak belőlem hozott ki határtalan haragot és megtorlási vágyat a film egy bizonyos hitvallás felé? Ők nem érdemlik a szabad életet szerintem." Nem minden muzulmán terrorista. És a magyar börtönök tele vannak magyar gyilkosokkal. Téged is annak bélyegezhetnének a te logikád mentén.
6/10
Péterrrrrr 2022 aug. 06. - 21:30:49 6/10 Előzmény Veronique24
Ritka rossz film. Rosszak a szinkronok, a kamera rángatva van. Nekem ez egy rossz film. Pocsék kivitelezés. És akkor is lehetne megrendítő, ha minőségi film, de ez nem az.
6/10
Péterrrrrr 2022 aug. 06. - 16:09:30 6/10
Régi és új világ? Mind a kettő mostani. A mai világ része mindkettő.
10/10
Veronique24 2021 okt. 22. - 00:53:11 10/10
Csak én nem értem hogy vagytok képesek egyesek ilyen megrendítő emlékfilm alá mosolygós jelekkel kommentelni?? Csak belőlem hozott ki határtalan haragot és megtorlási vágyat a film egy bizonyos hitvallás felé? Ők nem érdemlik a szabad életet szerintem.
10/10
Wolfi81 2021 szept. 14. - 14:47:42 10/10
Nem tudom, ki, hogy nézte (szinkronos, feliratos) a filmet. Én eredeti szöveggel, felirattal, néztem és nekem annyira átjött az egész történet, hogy a sírás kerülgetett. Komolyan mondom, nagyon jó a film. Az, hogy visítozás és kiabálás van? Kiváncsi lennék, akik ez miatt negálják a filmet, mit csináltak volna, akkor és ott. Sajnos az ilyen agyament emberek miatt, akik lehúzzák a filmet, miattuk nem néztem meg eddig a filmet. Nem bántam meg, sőt ez számomra többször nézős film. Az operatőri munka is nagyszerű, élethűbbé teszi az egész filmet. 10/10
10/10
Koala Maci 2021 szept. 13. - 19:17:46 10/10
Most - a történtek után húsz évvel - bírtam magam rávenni, hogy megnézzem ezt a filmet. Mert máig sokkolóan hat rám, ha csak eszembe jut az a nap. Azok a filmek pedig igazán tetszenek, ahol tudni, mi a vége, mégis érdekfeszítő, izgalmas így is. Teljesen át tudtam élni a repülőn történteket, szinte végig feszülten néztem. Sőt, izgultam az utasokért, hogy sikerüljön nekik... Hiába tudtam, hogy fog végződni... Máig felfoghatatlan és borzalmas események voltak ezek! És a film vége... Nincsenek rá szavak! Szívszorító!
Liam Brady 2018 jan. 05. - 23:46:53
A történtek ismeretében egy nyálas, giccses propagandafilmet élvezhettem, de csak kínos nevetgélés sikerült. Amerikának minden háborúba való belépés elõtt sikerült saját békés népét átvernie. Egy könyvben össze lehetne szedni a az összes megrendezett Casus Bellit: Perl Harbourt, Tonkint, a Luzitániát, 9/11-et. 1913 óta a Washington mögötti láthatatlan pénzhatalom kezdeményezett minden háborút és gyanús zavargásokat. (Ld. John Perkins könyvét)
abisztriczky 2017 szept. 11. - 11:41:22 Előzmény Kit Fisto
Azért az nagyon érdekes, hogy a munkaidõ kezdetekor, amikor történt ez a szörnyûség, a fõnökök zöme nem volt benn a munkahelyén. Vajon miért? Ha nem is tudták pontosan hogy mi lesz, de az biztosan tudták, hogy valami készül, történni fog, talán azt nem hogy ilyen nagy súlyú esemény, de hogy készül valami, az biztos.
SzabóIstván22 2017 szept. 11. - 08:15:23
"Szerte a világban nagyon sok mérnök és szakember elemezte már ki az egészet, ebben biztosak lehettek."
Íme, meg is tudom mutatni. Bár te nem erre az eredményre számítottál. Tudj meg többet és nem fogsz többé mesékben hinni!
Mérnökök és Építészek az Igazságért nevû szervezet hiába mutatja be a hivatalos fema jelentés lehetetlenségét, valami rejtélyes (nem létezõ) erõ erõsebb a bizonyítékoknál, az igazságnál.
http://www.ae911truth.org/
SzabóIstván22 2017 szept. 10. - 22:13:04
Engedelmeddel válaszolgatok a pontjaidra:
1. Neked az érv, hogy mik szerepeltek a képeslapokon meg filmeken? LOL Meg "világraszóló botrány lesz belõle"? Lett. És? Történt valami? Nem lehet errõl nyíltan beszélni a tv-kben, újságokban. Ennyi. Szóval amiket te próbálsz most megdönthetetlen érveknek felhozni, az csak ötletelgetés. A bizonyítékokkal szemben ez kevés.
2."sok mérnök és szakember elemezte" Bizony. Nem is találsz olyan "szakembert", aki azt elhiszi, hogy acélszerkezetes toronyház egy kis oxigénhiányos füstölgéstõl -szabadesés sebességével- magába roskad egy kupacba. Ráadásul aznap 3 ilyen toronyház nem ismerte a fizikát.
3. "Hogy a saját kormányuk tette, vagy az arab terroristák?" Amit biztosan lehet tudni: 1-1 gép belerepült a WTC 1és 2 tornyokba; leomlott 3 torony; az épületek irányított robbantástól omlottak le, nem a repülõktõl. Ezek a tények, amiket már biztosan lehet tudni. Kik vezették a gépeket? Nem tudjuk biztosan. Lehet arab terroristák, de lehet az is h nem. Én nem ötletelgetnék, mint Te.
"Annál is inkább, mivel bin laden vállalta is, ha jól tudom." Nem, nem jól tudod. Soha nem vállalta. Pedig milyen büszkének kellett volna rá lennie.. A hazug politikusok ugyan egy felvételrõl azt állították h a gonosz bin laden tesz rajta vallomást, de még csak nem is hasonlított rá. Aztán ezt a videót nem is erõltették tovább.
Látom h nem foglalkoztál sokat a dologgal, csupán elhitted a politikusok hazugságait. Kicsit legyél igényesebb, léci. Az ötletelgetés helyett a tényeknek higgy inkább.
Kit Fisto 2017 szept. 09. - 23:52:56
Vicces, hogy mennyien bedõlnek ennek \"a 9/11 belsõ munka volt\" mendemondának!
1. Bármiért is tette volna az USA kormány, 100% hogy elérhette volna azt a célt máshogy is, mint ledönteni az USA egyik jelképének számító ikertornyokat, ami ott volt minden képeslapon, minden filmben, és mellesleg megölni amerikai és külföldi emberek százait. Kockáztatva, hogy kiderül, és világraszóló botrány lesz belõle, talán polgárháború.
2. Szerte a világban nagyon sok mérnök és szakember elemezte már ki az egészet, ebben biztosak lehettek. Ha lenne bármi alapja a gyanúnak, hogy belsõ munka volt, már rég ügy lett volna belõle. Valószínû, hogy az oroszok is ráálltak kideríteni mi történt, mert ha bûnös az USA kormány, nagyon jó fogást találna ezzel oroszország a legnagyobb ellenfelén, nemde?
3. Gondoljunk bele józan paraszti ésszel, melyik valószínûbb: Hogy a saját kormányuk tette, vagy az arab terroristák? Annál is inkább, mivel bin laden vállalta is, ha jól tudom. És hát hatalmas hülyeség lenne egy kormánytól ilyet tenni. Ennyire hülyék lennének?
SzélesVászon 2017 jún. 09. - 16:59:13 Előzmény idõjós1010
Nézd kisebb tévén, az utca végérõl és hátulról. Valamint jóelõre vegyél be valami fejfájásos - kombináltos dilibogyót.
elemes 2017 jan. 13. - 13:08:22 Előzmény olahmiki1959
...annyira nem egyszerû a helyzet, hogy még 15 évvel késõbb is lehetett rajta merengeni

http://comment.blog.hu/2016/10/19/bunos_vagy_ha_lelosz_egy_elteritett_utasszallitot

" 2006-ban a német alkotmánybíróság döntése alapján egy ilyen tett (lelõni a gépet) alkotmánysértõ lenne, egészen pontosan azért, mert emberi méltóságától fosztaná meg az utasokat és a legénységet. A tévéfilm utáni stúdióbeszélgetésben Franz Josef Jung, egykori német védelmi miniszter azt mondta, hogy mivel a gépen tartózkodók életét semmiképpen nem lehetett volna megmenteni, a döntés helyes volt - úgy meg különösen, hogy a stadionban ülõ nézõket is megilleti az alkotmányos alapjog.

Gerhart Baum, aki annak idején belügyminiszter volt a német kormányban, ezzel szemben ragaszkodott ahhoz, hogy a pilótát elítéljék, hiszen amikor lelõtte a gépet, nem tudhatta biztosan, hogy az utasok és a személyzet meghal-e majd késõbb vagy sem."
elemes 2017 jan. 13. - 13:06:13 Előzmény olahmiki1959
az utólag bõségesen elérhetõ információk birtokában nagyon könnyen mondunk ítéletet azok fölött, akik ott voltak.
idõjós1010 2017 jan. 12. - 20:22:32
Én értem, hogy azért lett az egész ilyen kézi kamerás felvétel szerû, hogy minél inkább valóságszerû legyen, létezik is film, melynek ez jót tett, de határozottan úgy érzem, hogy ez nem az. Kaptunk belõle pár új infót szeptember 11-rõl (legalábbis én) , de veszettül zavaró volt a kivitelezés. Egyfolytában kapkodó, rázkódó kamara, körülötte pedig hatalmas káosz. Rohanás, és párhuzamos párbeszédek mindenfelé. Egyszerûen idegesítõ. A fejem majd szét robbant tõle, mire a végére értem. Nagyon zavaró volt ezt szûk két méterrõl végignézni egy ba..sz..ott nagy tv-n . Jó tudom, senki nem kényszerített rá, és egyebek, de trollok kíméljenek
6/10
gimbiikeeh 2016 szept. 26. - 15:24:08 6/10
Régóta terveztem, hogy megnézem. Végre összejött. Õszintén szólva nem pont erre számítottam, de nem volt rossz film.

SPOILER!

A repülõs jelenetek jók voltak, izgalmasak, de a légiirányító központos részekbõl nem sok mindent értettem, össze-vissza rohangált mindenki. Az utolsó jelenet nagyon megrázó volt.

SPOILER vége!

6/10
Edmond Dantes 2016 márc. 16. - 12:12:26
Fatális véletlen h 1 nap eltéréssel láttam a Spotlightot és ezt. Mindkét film olyan eseményeket dolgoz fel, amelyek egyaránt 2001-ben játszódnak az USA-ban (Spotlightban van is egy rövid bejátszás 9/11-rõl) és amely események óta a világ többé nem ugyanaz. Mindkét alkotás, nagyon eltérõen ugyan, de egyfajta rekviem az áldozatokért + felemelt mutatóujj: NE!

Az itteni kommenteket sajnos n e m szükséges "spoilerezni": a végkifejlet mindenki számára közismert és ma már a történelemkönyvek lapjaira került a teljes 9/11-gyel együtt. A filmre koncentrálva uazt tudom írni mint Spotlight esetében, szó szt ide is másolom:

Szikáran, tárgyilagosan, nem ítélkezve, felesleges kitérõk nélkül, dokumentarista hitelességgel követi nyomon a történéseket.
és
A forgatókönyv feszes, hallatlan feszültséget áraszt és szédítõ sebességgel halad a maga útján.
SzabóIstván22 2015 márc. 16. - 17:07:04
Elnézést elírtam. 2000-ben volt a 67-bõl 67, azaz 9/11-et megelõzõ évben.
SzabóIstván22 2015 márc. 16. - 16:11:26 Előzmény tortura
"Én speciel sosem hittem az összeesküvés-elméleteknek."
Nem is kell hinni, hanem utánajárni. Fõleg olyan gyanús eseménynél, amikor -a hivatalos történet szerint- 2 repülõgéptõl leomlik HÁROM (3!!!) acélszerkezetes toronyház egy-egy kupacba.

A hivatalos story lehetetlenségérõl rengeteg bizonyíték van, szóval itt nem beszélhetünk 'elmélet'-rõl. Legfeljebb nem foglalkoztál a témával...
Összes hozzászólás