A Vaslady

Bakancslistához adom
The Iron Lady
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-francia életrajzi dráma, 105 perc, 2011

Értékelés:

287 szavazatból
Szerinted?

Margaret Thatcher hosszú idő után úgy dönt, megszabadul néhai férje ruháitól. Fontos nap ez számára, és miközben a ruhákat válogatja, megrohanják az emlékek. A konzervatívok jelöltjeként 1959-ben jutott be az alsóházba. 1970-ben oktatásért és tudományért felelős miniszter lett Edward Heath kormányában. Öt évvel később már ő vezeti a Konzervatív Pártot. A kommunizmus elleni határozott kiállása miatt ekkortájt kezdik Vasladyként emlegetni. Azután 1979-ben győzelemre vezeti a konzervatívokat a választásokon és ő lesz Nagy-Britannia első női miniszterelnöke.
Bemutató dátuma: 2012. február 2. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Margaret Thatcher
Denis Thatcher
Carol Thatcher
Geoffrey Howe
Alfred Roberts
Fiatal Margaret Thatcher
Airey Neave
Michael Heseltine
Gordon Reece

Alkotók

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2012
  Legjobb smink és maszk
 • Oscar-díj

  2012
  Legjobb smink és maszk
 • BAFTA-díj

  2012
  Legjobb női alakítás: Meryl Streep
 • Golden Globe-díj

  2012
  Legjobb színésznő - drámai kategória: Meryl Streep
 • Oscar-díj

  2012
  Legjobb női alakítás: Meryl Streep
 • BAFTA-díj

  2012
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Abi Morgan
 • BAFTA-díj

  2012
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Jim Broadbent
 • Torontói Nemzetközi Filmfesztivál

  2011
  Legjobb női alakítás jelölés: Meryl Streep

Hozzászólások

Szerinted?
wolfat 2021 nov. 09. - 12:46:12
Szerintem 10 percet bőven elég megnézni ebből a filmből, ennyiben már benne van, amiről az egész szól. Ha Thatcherről valóban csak azt lett volna érdemes filmre vinni, hogy időskorára demens lett... A fiatalkorát és a miniszterelnökségét megidéző részek is jórészt arra szolgálnak, hogy megerősítsék, milyen undok vénasszony lett. Valahol már szánalmas, hogy a film készítőitől csak ennyire telt.
9/10
Záporeső9 2021 nov. 05. - 21:09:36 9/10
Meryl Streep adta meg a filmnek a zamatát. Nélküle csak egy szimpla film lett volna, a sok közöl.
ControlAlt 2020 szept. 10. - 12:49:59
Épp hogy csak belenéztem. Nem fogott meg.
8/10
InteriorLulu 2020 febr. 01. - 22:49:12 8/10
Három kritikából egy-egy részlet azoknak, akik nem értik és/vagy kifogásolják, miért foglalkozik ilyen sokat a film az idős Thatcherrel (lelőve a poént azért, mert kimondottan ez a koncepció).

"...a szétesésnek induló epizódfüzért látva értjük meg, miért volt szükség az időskori, összetartó szálhoz való folytonos visszatérésre – és azt is, miért alaptalanok azok a bírálatok, amelyek a reflektálatlan témakezelést és a kritikus hozzáállás hiányát róják fel. A fentebb már említett morális és ízlésbeli dilemmát – egy ma is élő öregasszony kiszolgáltatott helyzetben való megmutatását – ugyanis nem lehet feloldani másként, mint a központi karakter iránti maximális empátiával, megértési kísérlettel – ellenkező esetben a film nemcsak szerkezetileg, hanem etikai értelemben is összeomlana."

"Ami pedig a töredékes és zsúfolt emlékek ellenére az egész filmet megmenti, az az érzelmes jelenbeli szál. [...] Az időskori szál éppen annyira hozza közel Thatchert, hogy érdekeljen minket ennek a nehezen elviselhető, akaratos és céltudatos nőnek a története, és hogy megnehezítse a pályája, döntései feletti ítélkezést. [...] (A politikusi múltnál) valami sokkal fontosabb és érzékenyebb folyamat zajlik a jelenben. Persze a régen birtokolt hatalmat, tekintélyt és az egész életét átható ambíciót és szenvedélyt sem könnyű elengedni. De ami megoldhatatlanul nehéz feladatnak tűnik, az elgyászolni azt a férfit, aki ezt az egészet végigcsinálta az oldalán."

"A Thatchert mint embert középpontba állító jelenetek az alkotás legértékesebb részei, melyekben sokkal finomabbra hangolt, árnyaltabb és mélyebb képet kapunk, mint a politikust bemutató, ízig-vérig elkötelezett, már-már propagandisztikusan egyszólamú részek során. "
2/10
beldonbp 2019 jan. 13. - 08:43:41 2/10
Az első 15 perc annyira unalmas és semmitmondó, Meryl Streep játéka annyira modoros, hogy ennél tovább nem jutottam. Szerintem Margaret Thatcher nem volt olyan nyomatékos személyiség, azon kívül, hogy népszerűtlen törvényeket hozott, hogy filmet kelljen csinálni róla. Maximum a briteket érdekelheti. 2 alá pont.
3/10
vajh 2018 márc. 22. - 23:55:42 3/10
Egy ember életének természetes része lehet, de nem a lényege az időskori elesettsége, elbutulása. Épp ezért, azon túl hogy személyiségi jogát is sértő, a valóság érdemi hitelével is teljesen szembemegy, hogy a méltósága-vesztett, szánandó állapotából visszavetítve mutatjuk be ... bárkinek az életét; főként egy ilyen meghatározó személyiségű politikusét. Ennek figyelmen kívül hagyása eszközelvű tiszteletlenség a bemutatott emberrel szemben. Ennek negatív példázata ez a film. Az meg szinte képkockánként megfejtésre várt, hogy a főszereplő éppen felidéz, elborulva képzeleg, visszaemlékezik, hallucinál avagy a filmkészítői jelenítik meg egykori történéseit, "jelen" valóságát. Mindez megfejthető, de zavaróan érdektelen és folyamatosan kizökkentő. Egy ilyen nagyformátumú politikus életét a folyamatos idővonalú feldolgozás mutathatja be méltóan, a nem tipikus végstádiumra utaló emberségű elengedéssel. A lineáris valóságkövetés hosszabb-rövidebb részei tudtak csak valamelyest magával ragadni ebben a filmben; hogy aztán újra és újra a dramaturgia degradáló ötletelésével kelljen szembesülnöm! Emiatt aztán, bár sokmindent megvolt ebben a filmben esélyként, hogy a legjobbak között legyen, de számomra épp a lényeg veszett el; ... és ez semmiképpen nem Meryl Streep-en múlott.
csicso82 2018 márc. 11. - 21:15:17
Meryl Streep jelenleg A LEGJOBB SZÍNÉSZNÕ. A film nem rossz, de túl sokat idõzik a 80+os agyvérzés utáni demens hallucináló Thacherrel kicsit szerintem kicsit megbántva személyét. Nem erre kiváncsi az ember.
kornyezet 2017 aug. 28. - 11:56:27
Túl késõn volt a film és nemsoká belealudtam. Még az elején volt amikor a boltban vásárolt. Nem ismerte meg senki?
8/10
muskátli1 2017 aug. 27. - 22:03:54 8/10
Mindkét Oszkár jó helyre ment, Meryl Streep fantasztikus volt eben a szerepében ( is).
10/10
wanderlust55 2017 júl. 02. - 18:25:32 10/10
Szerintem Meryl a lehetõ legjobb választás volt erre a szerepre, más nem is tudta volna ilyen hitelesen vissza adni Margaret Thatcher karakterét. Nekem nagyon tetszett, csak ajánlani tudom, egyszer mindenképp érdemes megnézni.
6/10
Viktor6665 2016 márc. 04. - 19:13:27 6/10
Túl sok volt a filmben a demenciával küzdõ öregasszony "jelenetekbõl". És próbálták eladni, hogy milyen jó miniszterelnök volt, hát nagyon nem volt az.
7/10
Xxy92 2015 dec. 21. - 21:44:18 7/10
Nem igazán értem, miért ugrált annyit az idõben a film. Szerintem sokkal jobb lett volna, ha az elején és a végén járunk a közelmúltban, s látjuk õt idõsként, míg a film többi része fokozatosan bemutatja életét a kezdetektõl a bukásig. A szenilitással küzdõ, tönkrement nõ erõltetett hétköznapjai inkább untattak, s minden, a közelmúltban játszódott perc elfecsérelt idõ volt.
Nem rossz film, de lehetett volna sokkal, sokkal jobb! És ez nem Meryl Streepen múlt.

10/7
offtopic
cellasto 2015 aug. 22. - 21:49:38
a király beszéde nem volt rossz szerintem
colin firth meglehetõsen jól alakított benne
1/10
benvenuto1 2015 aug. 22. - 21:46:30 1/10
Nekem ez nézhetetlen unalom.
8/10
Edmond Dantes 2015 jún. 23. - 19:16:32 8/10 Előzmény southwind
Meryl Streepet biztosan nem kell sajnálni, mivel nem vitás h a filmet és a szerepet rá és neki találták ki. Be is jött=Oscar.
csabaga 2015 jún. 23. - 16:36:38 Előzmény Jim Hacker
A film nem a lányáról készült.
Ronald Reagan is Alzheimer kóros volt,szerencsére róla nem készült film...
10/10
Jim Hacker 2015 jún. 18. - 17:18:43 10/10 Előzmény csabaga
A kegyeletsértés itt nem állja meg a helyét. Lánya Carol 2008 táján közölte, hogy anyja idõskori elbutulásban (demencia) szenved. Ezt egyébként sokan tudhatták, hiszen a 2004-es Ronald Reagan temetésre ugyan elutazott, de állapota miatt csak egy jóval korábban rögzített videóüzenetben tudta elõadni az elhunyt elnökrõl szóló méltánylását.
10/10
Jim Hacker 2015 jún. 18. - 16:40:55 10/10
Példaértékû. Híres, sõt nyugodtan állíthatjuk hogy hírhedt politikus életérõl szól. Csak ezért talán nem is lenne érdemes megnézni. Sokkal többrõl szól. Egy asszonyról, akinek ugyanúgy volt magánélete, családja, mint bárki másnak. Becsvágy, karrier, nemzetközi hírnév, lojalitás körül forog nagyrészt, de ha van férj is, plusz gyermek, akkor mindennek van egy másik oldala is. Nos, pont emiatt egészen kiemelkedõ úgy az egész film, mint Meryl Streep és Jim Broadbent (Denis Thatcher) alakítása. Nagyon hiteles és megrázó emberi dráma, sokoldalúan bemutatva. Idõrendi sorrendben ezt nem lehet, fõként nem érdemes bemutatni. A mûvészi megközelítés csakis egyéni módon lehetséges. Itt a hallucinációknak van nagy jelentõsége, ami ez esetben nem légbõl kapott, egy kiváló elme leépülésével állunk szemben. Fölösleges a szánakozás, ez is életünk része, sztárokat és hétköznapi embereket egyformán érint.

Thatcher a nagy formátumú politikusnõ is izgalmasan van tálalva. Ehhez persze rengeteg háttér információra van szükség, különben az utalások java nem érthetõ. Akit a politika és annak mûvelõi hidegen hagynak, az talán rendben is van. Arra azért felfigyelhettek, hogy elég sok jelenetben látható a brit miniszterelnöknõ kizárólag férfiak társaságában, akik az elvárt udvariassággal hallgatják vezetõjüket, amíg csak lehet. Egyszer azonban minden kötél elszakad, ezzel elvileg mindenki tisztában van. Mégis ez okozza a legnagyobb drámát, minthogy a következmények szinte beláthatatlanok. Geoffrey Howe felszólalása a parlamentben, majd Michael Heseltine fellépése hozta el Margaret Thatcher uralkodásának végét.

Nem sokra értékelem az olyan alkotást, ami egy híresség esendõségére még csak nem is utal. Meryl Streep játéka, mimikája és hangja olyan magas színvonalú és hiteles amilyet nagyon ritkán látni. Méltó partnere ebben Jim Broadbent, bár a férj nem volt közszereplõ, ez nyilván nagyobb szabadságot adott a színésznek.
10/10
Jim Hacker 2015 jún. 07. - 23:56:48 10/10
Akinek ez nem jött be, vagy esetleg éppen többre-jobbra kíváncsi, annak ajánlom a 2008-as Margaret Thatcher ifjú éveit (Margaret Thatcher: The Long Walk to Finchley).

Ezt még nem láttam, valahogy teljesen kielégített a másik Thatcher-film, Andrea Riseborough elragadó tolmácsolásában.
southwind 2015 jún. 07. - 23:45:11
nem tudom kit sajnáljak, a vaslédit, hogy ilyen baromi uncsi élete volt, vagy Meryl-t hogy ilyen uncsi szerepet kapott
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu