Alelnök

Bakancslistához adom
Vice
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai életrajzi dráma, vígjáték, 132 perc, 2018

Értékelés:

64 szavazatból
Szerinted?

Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a '30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carell és Sam Rockwell.

Cheney fél évszázadot felölelő útja során wyomingi elektronikai munkásból az Egyesült Államok de facto elnöke lesz ebben a sötét humorú és gyakran nyugtalanító bepillantásban a szervezeti hatalommal való (vissza)élésbe. McKay értő kezei közt a Cheney-t övező kettősség, mint elhivatott családapa és politikai bábjátékos, bensőségességgel, szellemességgel és merész narratívával találkozik. Eltökélt és végsőkig hű felesége, Lynne által vezérelve és a nyers és nagyhangú Donald Rumsfeld útmutatásával Cheney Nixon adminisztrációja alatt férkőzött be Washington D.C. szerkezetébe, Gerald Ford elnök Fehér Ház-i kabinetfőnökeként kezdve, majd öt kongresszusi ciklus után George H.W. Bush védelmi minisztereként folytatva. 2000-ben lemondott a Halliburton olajipari cég vezérigazgatói posztjáról, hogy George W. Bush alelnökeként szálljon síkra a választásokon, azzal a nyilvánvaló elképzeléssel, hogy csaknem teljes körű kontrollt élvezne – pusztán formaságként tekintve alelnöki megnevezésére.

Cheney ravasz és titkos politikai manőverei oly módon változtatták az amerikai politikai térképet, hogy még évtizedek elteltével is érezhetők lesznek hatásai. Ám világos, hogy ez csak az egyik oldala Dick Cheney-nek. Annak a férfiének, akinek a nyilvánosság által ismert képét meghazudtolja visszafogott magánélete és érezhető szeretete családja iránt.

Az ALELNÖK-öt 6 Golden Globe-díjra jelölték, köztük a legjobb film (musical/vígjáték), a legjobb színész (musical/vígjáték) és legjobb rendező kategóriákban.
Bemutató dátuma: 2019. február 21. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
Noire ápr. 23. 10:35:33 Előzmény Hozzászóló János
Csak türelem ! Már készül a Gyurcsány film. Imádni fogod :-PPPPP
1/10
Hozzászóló János márc. 06. 17:07:34 1/10
Kb. fél óráig bírtam nézni. Addigra már annyira besokaltam a liberális propagandától, hogy feladtam.
Nagy1A márc. 05. 22:47:55
OFF!! Mindíg öröm olvasni a hszeket, de ez a gyöngyszemek közé tartozik, amikor egy "drkotasz" nicknevűt keményen ledorongolnak, hogy.........."fogalmad nincs mi az hogy szatíra. szatíra pl a tanú"........
drkotásznak............. példaként a Tanút hozzák fel, mint jó szatírát...............hmmmm
biffco 2020 dec. 27. - 16:49:54
kedvencem a fürdördöszobajelenet valamiért:) az a kimért lassu fogalmazás miközben a száját lögyböli (jó , két lögybölés között):D:D sztem az a jelenet hatalmas, bár tény hogy kissé vontatott film
3/10
pihes 2020 dec. 07. - 15:13:55 3/10
Saját saram, mikor megadom mindig az újabb esélyt az ilyen filmeknek. Másrészről, el lehet benne mélyülni.
Egyszerűen nem bírtam jól!

3/10
8/10
issti 2020 dec. 03. - 23:40:46 8/10
Véresen komoly témáról régen láttam ilyen pazar humorral fűszerezett életrajzi jellegű filmet.
Aki egy kicsit tájékozott az elmúlt 50 év történelmében, annak nagyon érdekes lehet a politikát művelők aljasságát így egyben látni. Nekem nagyon tetszett.
7/10
sexykex 2020 nov. 22. - 16:18:17 7/10
Egy furcsa ugribugri film ez. Időnként elszakad a kópia és ugrunk egyet az időben. Adam McKay jumper-ol egyet velünk, vagy inkább Cheneyvel. Ha csak részben igaz ez a történet, akkor Dick Cheney hatalmas politikus volt, no persze a legundorítóbb fajtából.
Amúgy nem fér a fejembe ez az ország. Mióta az eszemet tudom, úgy kábé Kennedy óta talán Obama volt az egyetlen többé-kevésbé normális elnökük. Elképzelhető persze, hogy vicc az egész film, de azért elég sok igazságot összegereblyézett a mindenes rendező. Érdekes, hogy ott ettől senki sem esik hanyatt és nem billen fel a libikókájuk, amire most éppen Joe Biden ült fel, Trumppal szemben.
5/10
itsme1 2020 nov. 20. - 12:58:28 5/10
Ha elemeire bontom a filmet, mint alkotás, minden eleme profi munka. Még a témája is érdekelt, mégis három részletben tudtam csak megnézni, folyton elaludtam rajta.
drkotasz 2020 aug. 25. - 01:57:51 Előzmény tesz-vesz
Sajnálom, hogy nincs barátnőd. Keress egy lányt, aki elvisel ideig óráig, addig se foglalkozol velem.
3/10
tesz-vesz 2020 aug. 24. - 21:43:38 3/10 Előzmény drkotasz
próbálok egy kis értelmet kicsiholni belőled de nem megy.
offtopic
drkotasz 2020 aug. 20. - 23:48:58 Előzmény tesz-vesz
Fordulj orvoshoz.
offtopic
drkotasz 2020 aug. 13. - 13:46:18 Előzmény tesz-vesz
Vessző, tudod. Nagybetű? Pont a rövidítésnél? Ragok használata. Az tanítónénid egyest adna erre? :) Te világos :) Amúgy, nem értem mitől vagy ennyire frusztrált, hogy válaszolsz?!
3/10
offtopic
tesz-vesz 2020 aug. 12. - 22:23:31 3/10 Előzmény drkotasz
a szellemi szintedről beszéltem, nem a biológiáról. nem ismered a vészhelyzet c sorozatot? milyen helyesírtási hiba te sötét ?
offtopic
drkotasz 2020 aug. 11. - 23:28:52 Előzmény tesz-vesz
Ha a humorod is olyan jó, mint a helyesírásod akkor én külön örülök. Mint 56 éves kölyök :)
3/10
tesz-vesz 2020 aug. 11. - 22:41:53 3/10 Előzmény drkotasz
nagyon jó humorom van, pont ezért tartom ezt a filmet kritikán alulinak. te még nálam is rossz ember lehetsz ha végigröhögöd a kommentem, nyugodj meg gyermekem. fogalmad nincs mi az hogy szatíra. szatíra pl a tanú, vagy sztálin halála című. azok zseniálisak kölyök.
drkotasz 2020 jún. 18. - 00:35:25 Előzmény tesz-vesz
Röhejes olvasni a hozzászólásodat. Te egy nagyon rossz ember lehetsz. Legalábbis Karinthy szerint. A humortalan ember bármíly gaztettre képes. Mivel ez egy szatíra, ezért végig röhögtem okfejtésed :)
3/10
tesz-vesz 2020 ápr. 25. - 11:00:53 3/10 Előzmény zetevar
és akkor mi mindent kezel még felületesen? mondom én hogy a készítők személyiségét is mutatja a film elejei f*ckozás.
3/10
tesz-vesz 2020 ápr. 25. - 10:52:27 3/10
borzalmas film, kezdjük ott, hogy milyen stílus az, ha már a filmkészítők a film elején fuck-oznak a szövegben, milyen nyegle pimaszkodás ez? hogy kib*szottul mindent megpróbáltak az információszerzésben, nincs tartásuk, azt hiszik csak ők dolgoznak keményen?
van benn egy-két jó poén, de kínszenvedés végignézni,
Bale hozza a sötét nagyurat, ugyanazt a karaktert, mint Russel Crowe a sorozatában a Fox vezérét, de Dick nem ilyen volt.
valahogy itt is ez van, mint a Fair Game-ban (Államtrükkök), az elszámoltatás csak filmekben történik, nem a bíróságokon, Valeria Plame neve itt is elhangzik kutyafuttában és amatőr módon, a CIA-ügynök akit nyilvánosságra hoznak a férje miatt, ez azért sokkal jobb film: https://port.hu/adatlap/film/tv/allamtrukkok-fair-game/movie-115468

a másik ahogy már íták is, hogy Izrael a legnagyobb mértékben volt Irak ellen:

"Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az izraeli titkosszolgálat emberei voltak azok, akik átnyújtották Washingtonnak az Irak tömegpusztító fegyvereiről szóló jelentéseket (amiket aztán a megszállás után nem találtak meg). Később egy nyugalmazott izraeli tábornok a következőképpen kommentálta mindezt: „az izraeli titkosszolgálat teljes mellszélességgel kiállt az amerikai és a brit titkosszolgálat mellett, amikor hamis képet mutattak Irak katonai erejéről.”
„Kötelességünk hadjáratot folytatni Szaddám Huszein uralma ellen” – mondta Simon Peresz a riportereknek 2002 szeptemberében.

Gideon Levy újságíró akkoriban megjegyezte, hogy „Izrael az egyetlen olyan ország a Nyugaton, ahol a vezetők őszintén támogatják a háborút, és ahol semmilyen más vélemény nem hangzik el.” Izrael végül már annyira buzgóvá vált, hogy amerikai szövetségesének fel kellett szólítania arra, hogy csillapodjon le, máskülönben úgy tűnhet majd, hogy a háború Izrael érdekében folyik. Az Egyesült Államokban a háború mozgatórugóját egy kis létszámú, neokonzervatív csoport adta, amelynek tagjai közül sokan álltak kapcsolatban a Likuddal. A hadjárat érdekében természetesen a lobbi fő szervezetei is felemelték hangjukat. „Amikor Bush elnök megkísérelte bejelenteni… az iraki háborút – írta a Forward című lap – Amerika legfontosabb zsidó szervezetei egyként sorakoztak fel védelmére. A szervezetek vezetői minden állításukban Szaddám Huszein rezsimjének és tömegpusztító fegyverei felszámolásának fontosságát hangsúlyozták.” reméljük jó forrás: https://demokrata.hu/velemeny/az-izraeli-lobbi-6-58095/

ef 2020 febr. 28. - 16:11:14
A film alapvetően jó, de azért megint megpróbálták Izraelt mosdatni, hogy nem támogatta Irak megtámadását, mivel destabilizálná a régiót, miközben elsők között uszít most a térség másik állama, Irán ellen is.
7/10
Aleksandr 2019 dec. 14. - 08:38:57 7/10
Christian Bale-t az egyik legjobb színésznek tartom, de miután megnéztem néhány videót Cheneyről, hát annyira nem kapta el isten igazából most szerintem, kb. 30 kg hízás ide vagy oda.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu