Az utolsó tangó Párizsban

Bakancslistához adom
Ultimo tango a Parigi
olasz-francia filmdráma, 136 perc, 1972

Értékelés:

140 szavazatból
Szerinted?

Öngyilkos lett Paul felesége. A középkorú, kiüresedett lelkű amerikai céltalanul bolyong Párizsban, közös emlékek után kutatva. A francia Jeanne húszéves, egyetemista lány, akiről a filmrendező barátja portréfilmet akar készíteni. A véletlennek köszönhetően a két ember útja egy régi ház kiadó lakásában keresztezi egymást, melyben Paul a felesége elvesztése miatt érzett kétségbeesését váratlan és vadul szenvedélyes szeretkezésben vezeti le. Miközben mindketten élik külön életüket, a lakás állandó találkahelyük lesz. Paul és Jeanne sajátosan alakuló kapcsolata szükségszerűen tragédiába torkollik. A hetvenes évek egyik botrányfilmje.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  1974
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • BAFTA-díj

  1974
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Marlon Brando
 • Golden Globe-díj

  1974
  Legjobb rendező jelölés: Bernardo Bertolucci
 • Oscar-díj

  1974
  Legjobb rendező jelölés: Bernardo Bertolucci
 • Oscar-díj

  1974
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Marlon Brando

Hozzászólások

Szerinted?
elemes febr. 02. 23:35:21 Előzmény Sofiona
"a világon minden a szexről szól, kivéve a szexet. a szex a hatalomról szól."

bár ez (mint minden általánosítás) hamis.
The Cortez febr. 01. 21:48:28 Előzmény Sofiona
„Ez elsõsorban Bertolucci, és másodsorban Brando, akik mindketten saját lelkialkatukat jelenítették meg ennek a férfinak az alakjában. Megalázás, megerõszakolás, majdhogynem hipnotikus elnyomás, egy félig gyerek lánynak az eszközként használása egy sokkal erõsebb akaratú beteglelkû férfi által...”

„bár a jelenetben Marlon csak imitálta az aktust”

Akkor hol történt nemi erőszak?
Rábi Rab 2017 ápr. 29. - 21:15:16
Jó, és mi a tragédia?
Traxler 2016 aug. 16. - 23:55:23
Kell hozzá egy hangulat, mert nem egy egyszerû film...
10/10
Nira1900 2015 márc. 08. - 22:46:37 10/10 Előzmény Sofiona
Pont azért jó a film, mert ezt minden ízében megmutatja.
Sofiona 2015 márc. 06. - 17:26:50 Előzmény Nira1900
A szex bizonyos közegben nem a vonzalom, hanem az agresszió és a hatalom eszköze. Ez is az élvezet egy fajtája.
10/10
Nira1900 2015 jan. 17. - 00:22:31 10/10
Érdekes, én nem szexfilmnek láttam. Amúgy az erõszaknak igen sok arca van.
Sofiona 2015 jan. 08. - 00:21:12
A link végén ott maradt egy pont, így jó: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=66531&n=skorpiolilike
Sofiona 2015 jan. 08. - 00:18:00
Amit a filmrõl írtam, azt maga a film alapján gondolom, a Maria Schneiderrõl szóló információ csak adalék, ami megerõsíti a véleményem.
Ez itt egy cikk Maria Schneiderrõl: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=66531&n=skorpiolilike. Most utánaolvastam, mert megoszlanak arról a vélemények, hogy valójában mi történt fizikailag, de hogy lelkileg mi történt, abban elég következetesek a róla és a forgatásról szóló cikkek. Pl. egy interjúban õ maga is azt állította, hogy nem voltak valóságosak a szexjelenetek (egy másik forrás szerint Bertolucci eredeti elképzelése ez volt, de késõbb elvetették). Ennek ellenére úgy emlékezett vissza, hogy úgy érezte, Brando megerõszakolta. Bertolucciról azt írta, hogy rendkívül manipulatív ember volt, olyannyira, hogy maga Brando is kellemetlen élményként gondolt vissza a forgatásra. "Túl fiatal voltam még, hogy felismerjem. Marlon is késõbb azt mondta, hogy úgy érezte, manipulálták - pedig õ Marlon Brando volt, akkor el lehet képzelni, hogy éreztem magamat én." "Mindenesetre soha többé nem vetkõztem le egy filmben sem, pedig nagyon sok ilyen felkérést kaptam." Mindezt azután, hogy az Utolsó tangó forgatása idején még egészen másképp állt a meztelenséghez: "Marlon szégyellõs volt a testével kapcsolatban, de a számomra nem jelentett problémát a meztelenség akkoriban, mert szépnek találtam." - Ez pontosan ugyanolyan változás, mint ami egy valódi megerõszakolás áldozatával történik egy ilyen trauma után.
A híres vajazós jelenetet pedig õ maga konkrétan úgy élte meg, hogy megerõszakolták. "Ez a jelenet nem szerepelt az eredeti forgatókönyvben. Az igazság az, hogy Marlon ötlete volt. Nekem csak közvetlenül a jelenet forgatása elõtt mondták el, és nagyon dühös voltam. El kellett volna hívnom a forgatásra az ügynökömet vagy az ügyvédemet, mert senkit nem lehet kényszeríteni olyan jelenetre, ami nincs benne a forgatókönyvben, de én akkor ezt nem tudtam. Marlon azt mondta, ne aggódjak, ez csak egy film, de - bár a jelenetben Marlon csak imitálta az aktust -, az én könnyeim valódiak voltak. Megalázottnak éreztem magam, és valójában kicsit úgy éreztem, hogy megerõszakoltak mindketten: Marlon és Bertolucci." Beszél a további életérõl is, aminek a viharaiban nyilván sok más is szerepet játszott, de ennek a filmnek a hatása mégis meghatározó volt, és rányomta a bélyegét az egész további sorsára. Bár ezt csak viccesen mondja, de azt hiszem mégis súlya van: "Szeretek fõzni, de vajat azóta nem használok a fõzéshez soha. Csak olívaolajat."
www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-469646/I-felt-raped-Brando.html

(Egyébként Maria Schneider néhány évtizeddel a forgatás után újranézve giccsnek értékelte a filmet, Bertolucciról pedig azt nyilatkozta, hogy szerinte túlértékelik.)
csabaga 2014 dec. 20. - 17:02:15
Az utolsó két hozzászóláshoz...

Ott nem emlékszem merész szexjelenetekre.

Az Utolsó tangóban Schneider sem mondta,hogy valóságos volt,csak azt,hogy úgy élte át.

Sajnos a 70-es években sokan lettek kábítószerfüggõk.Sokan nem voltak tisztában a veszélyeivel.Pl.Robin Williams,Tony Curtis.

Általában a ruhátlanul szerzett hírnév nem sokra vezet.Lásd:Sylvia Kristel.
filoszemitabélus 2014 dec. 20. - 14:07:19
Maria Schneider játszott még utána a "Foglalkozása riporter"-ben is. Abban is voltak merész szexjelenetek. Egyébként nem hiszem, hogy a Bertolucci filmben nem imitálták a szexet.
Az azért elég általános, hogy a legtöbb filmsztár alkohol és drogproblémákkal küzd. Ennek ezer oka lehet:
szerepek okozta feszültség, mellõzés, szépség mulandó volta, valódi magánélet hiánya stb.
Én pl. biztos szexmániás lettem volna, mint M. Douglas, ha filmsztár lennék.
Sofiona 2014 dec. 20. - 12:38:10
Szerintem ez egy mûvészies köntösbe öltöztetett szexfilm, ami arra született, hogy a készítõjének beteg, erõszakos pszichéjét idealizálja. Ez elsõsorban Bertolucci, és másodsorban Brando, akik mindketten saját lelkialkatukat jelenítették meg ennek a férfinak az alakjában. Megalázás, megerõszakolás, majdhogynem hipnotikus elnyomás, egy félig gyerek lánynak az eszközként használása egy sokkal erõsebb akaratú beteglelkû férfi által, és ez van beburkolva egy idalizált széplélek belsõ szenvedésébe, mintha az, hogy valaki szenved, akár mélyebben is másoknál, felmentést adna arra, hogy másokat rongynak használjon. De nem ad! Rettenetes rossz érzés volt nézni, ha valakit valaha ért erõszak, akkor pontosan érzi, hogy miért. És ezen nem változtat az sem, hogy a film jól van megcsinálva. Érdekes módon a filmet éppen a hasonló lelkületû férfiak idealizálják, akik a szexet hatalmi eszközként használják, de szeretik magukat érzékeny léleknek látni, aki magasabban áll a többi halandónál.

Mindezt igazolja az is, hogy a forgatás alatt éppen így bántak a lányt alakító (19 éves!) színésznõvel, ugyanígy beleszuggerálták, hogy a saját érdekeiknek megfelelõen mondjon le önmagáról, és engedje magát eszközként használni, vesse alá magát a két férfi akaratának. Bertolucci rávette, hogy a szexjeleneteket valóságosan játsszák el a hitelesség érdekében (meg biztosan nagyon izgató is volt néznie!), és gyakorlatilag megerõszakolták. Maria Schneider lelkileg beleroppant, a film megjelenése után drogfüggõ lett, rengeteget ivott, az életének is megpróbált véget vetni, és soha többé nem volt hajlandó levetkõzni egy produkció kedvéért (a Caligulából ezért rakták ki). Leszbikussá vált, gondolom a férfiaktól való undora következtében, és bár annak idején korának legnagyobb tehetségeként emlegették, egész életét megpecsételte a film által ráhúzott szerep, és soha nem futhatta be azt a karriert, ami várt volna rá. 2011-ben végül meghalt, bár rákban, de szerintem nyilván szerepe volt ebben az önpuszításnak. A sors néha különös eszközökkel segíti az ember törekvéseit...
9/10
felicia68 2014 aug. 17. - 12:36:58 9/10
Igen.. Már láttam, de valóban megint megnézem, felnõtt fejjel, aggyal...Bár akkor sem a szexualitás fogott meg,de még nem tudtam hova tenni. Most hála a hozzászólóknak..jobban érzem.
zampano 2014 júl. 18. - 22:22:05
Semmitmondó, unalmas film. Egy fércmû. Ez Brando leggyengébb alakítása.
eIemes 2014 jan. 28. - 04:31:38 Előzmény convar
polgárt valóban nem.
az ugyanis nem nézi.
de aki nyitott szemmel nézi, azt azért ma is megérinti.
6/10
Sadenal 2013 aug. 10. - 17:11:00 6/10
Annyira nem jött át, mint ahogyan sokan el vannak ájulva tõle, de Brando tényleg zseniálisan játszik benne.


6/10
10/10
Nira1900 2013 máj. 07. - 00:39:58 10/10
Hihetetlenül jó film, akinek unalmas, az nézzen akciófilmet. Nem véletlenül viselte meg Brandót is a forgatás, és nem a vaj miatt ugyebár, hanem mert a saját életébõl rögtönzött eseményeket, leásva a lelke legmélyéig. Tökéletes film, úgy, ahogy van.
9/10
convar 2011 szept. 17. - 18:53:36 9/10
Értem és megértem miért volt korszakalkotó film. Zseniális.

Az egy más kérdés, ahogy mások is írták, hogy mára nemhogy polgárt pukkasztani nem lehetne vele, de még szappanbuborékot se :)
7/10
Vérone1992 2011 aug. 10. - 14:31:41 7/10
Meg volt a tipikus olaszos mûvészfilmes volta, de annyira mégsem kötött le. Szerintem már túl hosszú volt, egy fél órát le lehetett volna faragni.. alig vártam, hogy vége legyen, de mégis lekötött, mert kíváncsi voltam a végére. elég kontrasztos :) 10/7
10/10
abradan 2011 aug. 10. - 10:06:20 10/10
Alapfilm. Bertolucci egyik korai remeke, Marlon Brando szuggesztív alakításával. Maria Schneider dekadenciába hajló hamvassága is sokat lendít a film történeti vonalán. Tökéletesen lecsupaszított és kidolgozott dialóg, finom kameramunka, Párizs...nem is kell más, nem is kell több. Korszakos movie. 10/10.
Összes hozzászólás
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Évszázados roma balladák és ritmusos pergetők a Müpában.

Jegyvásárlás