Film

Downton Abbey

magyarul beszélő, angol drámasorozat, 60 perc, 2010

Értékelés:

391 szavazatból
Szerinted?

  A sorozat egy kitalált helyszínen, Yorkshire-ben játszótik egy nagybirtokon, melynek neve Downton Abbey. A történet főszereplői az arisztokrata Crawley család és annak szolgálói. A család V. György brit király uralkodása alatt birtokolja a downtoni birtokot.

  A sztori a 20. század elején kezdődik, a Titanic elsüllyedésének évében, 1912-ben; s az I. Világháború előtti boldog békeidők minden csodálatos, reményekkel teli motívuma felfedezhető a történetvezetésben.

  A brit történelem nagy pillanatainak a család életére hatást gyakorló mozzanatait sorakoztatják fel a sorozat egyes évadati. Egy ilyen nagy pillanattal kezdődik az első rész, amelynek nyitó jelenetei a Titanic elsüllyedése utáni napon játszódnak. Izgalmas időszakban indul a sorozat, amikor a régi és az új találkozik, s amikor a háború a küszöbön áll, de igazán senki nem hiszi, hogy sor kerülhet rá. A jelenetek tökéletesen megkomponáltak, a díszletek, a berendezések, az enteriőrök, a kulisszák zseniálisak. Minden egyes képkocka cukorka a szemnek.

  Miközben kanyarog a történet, izgalmas dolgokat tudhatunk meg a kor Angliájáról, a történelemről, a kastélyok mindennapjairól. Arról, hogy lesz valaki komornyik, mik a terítés szabályai, miért kell kivasalni a The Times-t mielőtt az urak kezébe kerül. Ez, és megannyi titok vár azokra, akik belevágnak a Downton Abbey-be.

  A készítők eredetileg három évadot terveztek, de a 12 milliós nézettségre való tekintettel az ITV újabb évadot rendelt be a sorozatból. A produkció a harmadik évad végére a világ egyik legnézettebb sorozatává vált. A Downton Abbey több tévés díjat nyert, mint például Golden Globe és Emmy díjat is. A produkció 2011-ben a legtöbb Emmy jelölést elért sorozattá vált. Összesen 27 jelölést ért el. 1981 óta ez a legsikeresebb kosztümös angol sorozat.

  Évadok:

  Kövessen minket a Facebookon!

  Stáblista:

  Szereplők

  Robert Crawley
  Lady Mary Crawley
  Violet Crawley
  Matthew Crawley
  John Bates
  Isobel Crawley
  Mr. Carson
  Mrs. Hughes
  Sarah O'Brien
  Tom Branson
  Thomas Barrow
  Sir Richard Carlisle

  Díjak és jelölések:

  • Golden Globe-díj (2015) - Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
  • Golden Globe-díj (2014) - Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés
  • Golden Globe-díj (2013) - Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés

  Vélemény:


  február 12. 10:49
  Ezt a sorozatot összevissza adják? Ennyire futja a rengeteg reklámból?

  2017. november 8. 20:19
  Az IMDb linket másnak se nyitja meg?
  Pedig ott van. http://www.imdb.com/title/tt1606375/?ref_=nv_sr_1

  2017. szeptember 10. 17:54
  Most akkor hol is tartunk? A IV. évadot ez évben már legalább harmadszor, de inkább negyedszer ismétlik. Ennek a sorozatnak nincs V. évadja?! Nézem a műsortervet, a IV. évad után a VI.évad 7. részével folytatódik. Tetszett ez a sorozat, de már nem nézem az össze-visszasága miatt.

  Összes hozzászólás