Harag

Bakancslistához adom
Fury
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai akciófilm, 134 perc, 2014

Értékelés:

477 szavazatból
Szerinted?

1945 áprilisában, pár héttel a II. világháború befejezése előtt a szövetségesek egyre jobban visszaszorítják az ellenséges csapatokat az európai hadszíntéren. Itt, a náci Németország kellős közepén állomásozik Don Collier őrmester (Brad Pitt), becenevén Wardaddy és csapata. A Német Birodalom a végét járja. A katonák a végkimerültség határán állnak, az utolsó leheletükkel küzdenek az életben maradásért és a németek által elfoglalt területek visszahódításáért. Ebben a kimerítő, ám reményteli időszakban csatlakozik a fiatal újonc, Norman (Logan Lerman) Wardaddy négyfős legénységéhez, akik Sherman típusú tankjukkal vonulnak a túlerőben levő ellenséges csapatok ellen.

A kétségbeesett ifjú katona számára teljesen ismeretlen terep mind a harctér, mind pedig a Harag elnevezésű hatalmas tank fedélzete. A harckocsi edzett, tapasztalt parancsnoka, Wardaddy szárnyai alá veszi a fiút, hogy megtanítsa neki mindazt, amivel túlélheti a háború borzalmait, és beilleszkedhet a jól összeszokott csapatba (Shia LaBeouf, Michael Pena, Jon Bernthal). Az ötfős legénység tisztában van vele, hogy nem sok esélye maradt a több száz fős német sereggel szemben. De bízva tankjuk védelmező erejében, harci tapasztalatukban és egymásba vetett hitükben, ádáz támadásba lendülnek.
Bemutató dátuma: 2014. október 23. Forgalmazó: Freeman Film

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
Denes32 okt. 30. 02:46:00 2/10
Bad(direkt marad ki az “r”betű) Pittünk hozta a formáját: előadja (oké forgatókönyv, de akkor is idegesítő-irritáló, mint személyiség- élőlény :) ) a nagy szuper amerikait, közben Stg44el pózol, lövöldöz. Szánalmas. :) Maga a film jó lenne, na de a vége... Kb vizipisztollyal egy ezred ellen. Ezt adta a végén a film. 2 csillagot érdemel pittünk , meg a vége miatt. De leginkább annyit sem... :)
violino szept. 23. 21:22:26 Előzmény Egykutya
" egy szál harckocsiban megütközünk a németekkel"
Ennek már volt egy adaptációja még anno 1968-ban szovjet részről egy lengyel filmben , ahol megpróbálták a filmen keresztül a lengyel-orosz barátságot vizionálni, ami természetesen lehetetlen a Szovjetunió -Sztálini ,katyin-i emberirtása miatt.
Sz. Péter febr. 15. 14:39:29 Előzmény Bence450
SPOILER

" Illetve teljesen hiteles volt szerintem az egész. Amikor a Tigris lőtt a Harag-ra a farönkök simán megfogják a lövedéket"

Igazából ez nem így működik. Akkor ennyi erővel fából is építhettek volna tankokat.
Aki tud németül, hallhatta/érthette, hogy a Tigris parancsnoka mondja, hogy páncéltörő gránátot töltsenek. Az a harckocsiágyú akár 3 ezer méterről (érted, három kilométerről) kilőtt jobb tankokat is (T-34). Tíz méterről meg pláne. :)

A leggázabb mégis az volt a jelenetben, hogy a Tigris ment egyenesen előre ahelyett, hogy ráfordul a Sherman-re, így lényegében felkínálta célpontnak a hátulját.

Egykutya febr. 14. 21:40:08 Előzmény Bence450
Kedves Hozzászólók!

Nemrég újra megnéztem a filmet, és én is hasonló gondolatokat fogalmaztam meg magamnak, mint amit Ön is említ a posztban. Utólag - az összes irrealitásával együtt - jobban tetszett az alkotás, mint a premierje idején. Az " egy szál harckocsiban megütközünk a németekkel" - bemutatás túlnyomó részben jellemzi a második világháborús témákat feldolgozó amerikai filmek alaptézisét, ez a film sem kivétel. Mindezek mellett azt kell írnom, hogy film rendezési stílusa és technikája elnyerte a tetszésemet. A rendező kellő érzékenységet mutatott az apró emberi reakciók (amerikai és német oldalról egyaránt) bemutatására. Gondolok itt például az álcaruhát viselő- egyébként névtelen- német mesterlövészre (orvlövész?), aki a hosszú jelenetben, sötétben, kúszva-mászva megközelíti a harcjárművet, több gépállásból is mutatják az arcát, amint lassan, de biztosan célba veszi az amerikai őrmestert.
Ilyen ábrázolások az igényesebb rendezőkre a jellemzőek. Ugyanakkor nem tudtam eldönteni, hogy amikor a fiatal újonc, Norman kétségbeesetten nyújtja megadásra a kezét a tank alatt, a közben rá világító német nem veszi észre, vagy nem akarja észre venni? Minhta futni hagyná?
Összegezve, a fimet a maga kategóriájában érdemesnek nevezem.
Üdvözlettel.
Blindmouse 2019 júl. 22. - 02:00:35
Még egy dolog (remélem még nem írtam le régebben). Nem tudom mennyire szándékos, de kifejezetten bírtam az olyan részleteket a filmben ami más régi háborús classic filmeket juttat eszembe. Tuskó Travis karaktere egy az egyben a Dirty Dozen hasonlóan balhés Victor Franco-ját idézi meg.
Vagy hogy Scott Eastwood pont úgy kapaszkodik a Sherman hátán a gépágyúba csimpaszkodva, mint a faterja anno a Kelly's Heroesben a végefelé..
Blindmouse 2019 júl. 08. - 00:45:00 Előzmény Bence450
Nemtudom, én annak ellenére hogy festésileg óriási baki a tunéziai tigris, imádom hogy igenis előszedték a forgatásért a jelenleg egyetlen működő valódi darabot, és kivitték a sárba egy kicsit.

Sanyipapó 2019 júl. 07. - 07:24:36
Ez lenne az a Logan Lerman,aki a Három Testőr utolsó feldolgozásában D'artagnant játszotta?
Bence450 2019 ápr. 16. - 13:28:04
Na végre egy olyan amerikai film, amiben az amerikai katonák is tudnak gyökerek lenni. Végre lehet látni olyat, hogy a főhősök közül is tud valaki retardtált lenni. Végre nem csak a németek tudnak gonoszak lenni a hadifoglyokkal és a civilekkel, hanem végre láthattuk azt is hogy az amerikaiak közül is volt olyan aki ugyanolyan gonosz, kegyetlen és aggresszív volt egy német hadifogollyal vagy egy német civillel. Gondolok itt az elején mikor foglyul ejtették a német katonát. Aztán végül lelőtték, pedig a szabályok úgy szólnak hogy hadifoglyot tilos megölni. Számomra ez a jelent kissé szívszorító volt. Utána pedig amikor a városban vannak, és az egyik főszereplő, pontosan a tank töltő-kezelője elég aggresszívan és pofátlanul viselkedik a német nőkkel. Illetve ugyanúgy Brad Pitt is. Na ez nekem nagyon tetszett, hogy végre nem csak azt látjuk hogy a megmentő amerikaiak az összes egy szent. Végre volt olyan, hogy bizony ők is követtek el kegyetlenségeket. Ez szerintem egy hatalmas nagy pont a filmnek, mivel háborús filmben ilyet még nem láttam.
Továbbá nem értem, hogy sok embernek mi a baja a Tigrises jelenettel. Szerintem ez volt a film fénypontja, a leglátványosabb és legemlékezetesebb jelenete. Baromi jól meg volt csinálva.
Sokan mondják, hogy logikátlan döntés volt a tank részéről hogy kibújt rejtekhelyéről. Arra senki nem gondol, hogy a precíz németek is tudnak hibázni? Nem minden német katona vagy tiszt volt vérprofi a hadviselésben. Szerintem simán elkönyvelhető annak, hogy a német tankparancsnok hibázott amikor ezt a parancsot adta és kész. Illetve teljesen hiteles volt szerintem az egész. Amikor a Tigris lőtt a Harag-ra a farönkök simán megfogják a lövedéket, illetve a rá következő lövés is simán lepattanik róla, mivel eléggé bedöntött helyzetben találta el a Haragot. Másrészről a késői Sherman-ek simán ki tudták lőni a Tigrist ilyen közelről. Csak távolról bizonyultak gyengének a a Tigrissel szemben. Ez volt a film legjobb része szerintem, rohadt látványos és izgalmas volt.
Na és ahol a filmet teljesen elrontották. Az a vége.
Először is. Mutatja a kamera, hogy rengeteg német katona vállán ott van a Panzerfaust vagyis a páncélököl amivel már rögtön az elején ki tudták volna lőni a tankot nyomban amint az elkezd lőni a németekre. Több száz német katona meghalt és ezidő alatt egyiknek sem jutott eszébe a rengeteg Panzerfaust közül odalőni vagy 4-et ? Nem inkább gépfegyverrel lőtték amivel semmire se mentek.
A másik fele. Amit még sokan mondtak. Elég felelőtlen, illetve logikátlan döntés volt ott maradni a tanknál egy hadosztály ellen. Észszerűbb döntés lett volna, ha elmenekülnek vagy elbújnak. Vagy a kilőtt Tigris után csupán visszamenni a hadiszállásra látván hogy ők maradtak egyedül.
Valaki írta hogy az is rossz döntés volt hogy a parancsnok miért rángatta bele a fiatal újoncot aki ugyanúgy meghalhatott volna? Mindenki el akart menekülni, a fiatal újonc is és a többiek is önkéntesen maradtak ott a parancsnok mellett, miközben az mondta nekik hogy menjenek.
A film teljes mértékben autentikus, korhű, nagyon látványos, és baromi jól ábrázolja a háborús környezetet és hangulatot. Számomra ez a film simán lehetne 10/10 ha a végét nem rontották el volna ennyire így nekem csak 10/7.
Egyébként ha a végétől eltekintünk akkor simán többször megnézős.
Sz. Péter 2019 márc. 14. - 06:36:01 Előzmény Blindmouse
Ajánlom megtekintésre:
https://www.imdb.com/title/tt8820590/
Blindmouse 2019 márc. 14. - 01:05:30 Előzmény Blindmouse
Na, megtekintettem eme They Were Not Divided c. erősen amcsi propagandahangulatú filmet..
Kb annyit van benne tigris, mint a Furyban, vagy annyit sem.. 45.perc környékén találkoznak egy darabbal, azt is gyorsan kilövik. de kétségtelenül valódi. :)
amúgy kb olyan nyelvezete van a filmnek hogy egy kukkot nemértettem belőle :D :D :D
Sz. Péter 2019 márc. 10. - 18:55:36 Előzmény pecaboy3
A Tigris vs Sherman jelenet mindenképpen gáz, ezt leszámítva a film hangulata engem megfogott.
Blindmouse 2019 márc. 10. - 18:43:22 Előzmény pecaboy3
Jaértem... :D :D :D

Vagy a bovingtoniak tigrisre vigyázni akarása. amúgy ott is van baki, SZERINTEM. Lévén a "Tigris színre lép" mozdulat a nyílt terep felé, a fedezék békés, nyugodt rejtekéből lődözve meglehetősen logikátlan döntés.
8/10
pecaboy3 2019 márc. 07. - 00:11:12 8/10 Előzmény Blindmouse
"a Furyt a rossz vágás és operatőri munka mentette meg" - Ezt a tankra értettem a Tigrises jelenetben, nem a filmre! :)
Maga a film összességében szerintem nagyon jó lett, csak hát a vége...
Blindmouse 2019 márc. 06. - 21:35:44 Előzmény pecaboy3
Annyira nem szar film azért...
Finnyás vagyok, de én bírom.

De volt rá példa: They Were Not Divided a címe és igazi tigrincs volt benne, eddig MÉG nem láttam, amúgy 1950-es alkotás.
8/10
pecaboy3 2019 márc. 06. - 20:22:18 8/10 Előzmény Blindmouse
Hát igen, a Furyt a rossz vágás és operatőri munka mentette meg :)
Az valóban örömteli, hogy végre igazi Tigrist tudtak használni egy filmben, tudtommal eddig erre még nem volt példa.
Blindmouse 2019 márc. 06. - 20:15:39 Előzmény pecaboy3
Amúgy ha a németek tisztában voltak vele hogy hová igyekszik a pici Sherman tankocska (picsándurrantani őket) akkor miért is nem fordult élből 90°-ot obbra, ha a másik három tankot már kilőtte? oké hogy szántóföld meg nem bírta a sarat, na de... azért mégörömteli hogy előszedték a filmhez az amúgy még mindig tunéziai festésű valódi 131-est:D

A parancsnok szerintem bármilyen atrocitás első jelére kb köteles magáracsapni a kukta fedelét. ha egy gyalogos van aki jól fejbelövi, vagy egy sniper, onnantól kezdve a legénység mit csinál? fogalmuk nincs kb mit kéne tenni... sarkonfordulnak, és hazamennek vételezni egy új parancsnokot a kantinból? :D
8/10
pecaboy3 2019 márc. 05. - 22:37:09 8/10

A legénység az újonc géppuskás kivételével veterán volt (Afrika óta ugyebár), tudniuk kellett a Tigris gyenge pontját. A 2. ponttal mondjuk egyetértek, azt a sávot nem könnyű eltalálni, de ennyi erővel a Sherman 76 millis hosszú lövegével (aminek azért volt már átütőereje nagyobb német tankok ellen is, pláne közelről) a Tigris oldalát is simán célba vehették volna, nem kellett volna a Tigris seggéhez nyomulniuk. Továbbra is hálivúdizmusnak tartom, hogy a Tigrist mindig csak fenékből lehet kilőni, mert köze nincs a valósághoz.

Begombolkozás: Jogos. Ha nem vártak más ellenállást, pl. gyalogságot, páncéltörő lövegeket, úgymond "spotolták", azaz felderítették az ellent, tényleg ezt kellett volna tenniük, a parancsnokoknak magukra húzni a tetőt, különben jön a géppuskazápor. Ekkoriban a Shermanon, T-34-en stb. is volt már periszkóp és viszonylag jó kilátás, nem vakult volna meg a parancsnok a gép tornyán belül sem.

"A parancs az parancs": Bocs, de az egész film nem arról szólt, hogy a veterán parancsnok életben akarja tartani a veterán legénységét plusz az új fiút, és ezért mindent megtesz, a parancsok ellenére is? Utólag még csak hadbíróság elé sem állíthatták volna ilyen körülmények között, sőt. A "vonzalom" sem lehetett ennyire erős a Fury tank és a parancsnoka/legénysége között, a filmben ilyen motívum alig szerepelt. A "börtöneffektus" (nem is akar igazán hazatérni a háborúból, nincs hová stb.) egy kicsit megmagyarázhatná ezt, de akkor minek rántja bele a fiatal újoncot is, akire szép jövő várhatna a háború után? Szóval továbbra is tartom, hogy a film vége egy halivúdi gejl lett, ahol az amerikai hősök jól megszivatják a gonosz SS-t, még ha bele is döglenek. Csak egy hangyányit javít az összképen, amikor a fiatal besorozott SS-es nem köpi be a túlélő srácot.


10/10
Hematit1 2019 jan. 14. - 19:14:38 10/10
Jó film! A kedvenceim között van! ( nem értem a fanyalgókat, okoskodókat !--nem is érdekel! )
Higgyétek el: JÓ FILM !!!
7/10
IDS 2019 jan. 10. - 22:58:25 7/10
Modernkori western ami bemutatja a háború kegyetlenségét. A leghúsbavágóbb jelenet az, amikor reggeliznek a két német nővel.
Blindmouse 2018 nov. 07. - 23:59:19 Előzmény pecaboy3
Azért filmről van szó.. de ha ideológiát akarunk gyártani hozzá, akkor 1. mégsem tudták, 2. tudták, de mozgás közben, beszarva lehet könnyebb célpont egy méretes hátfal, mint egy arasznyi rész a lánctalp felett, plusz ha hátulról ütöd át, akkor nagy valószínűséggel kapod telibe a motort, üzemanyagellátást.
Engem jobban zavar, hogy éles akcióban a parancsnokoknak nem begombolkozni, hanem kinn ülni a toronyban, nem jelent hosszú, békés, és nyugodt jövőt az álmoskönyvek szerint. Az egyiknek bibis is lett a buksija.. (mondjuk idővel a többinek is)


.. ami a végét illeti. nos igen.. hősködni? nem tudom mennyire volt bennük ez a hősihalálthalunk vágy, bár a parancs az parancs ugye, (tartani a kereszteződést..) nézőként logikusabb döntés lett volna elspurizni valahova, az esetleg döglöttnek álcázott gépet hátrahagyva.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu