Hideg napok

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 96 perc, 1966

Értékelés:

77 szavazatból
Szerinted?

1942-ben a magyar hadsereg főtisztjei razziát rendeltek el a Bácskában, melynek eredményeként kétezer-ötszáz szerbet és nyolcszáz zsidót öltek meg. A Duna jegén robbantott lékben, ahová az áldozatokat lőtték, háromezer-háromszáz ember tűnt el "nyomtalanul". A vérengzés négy résztvevője közös cellában várva ítéletét, az öt év előtti rettenetes "hideg napokat" idézi fel emlékezetéből. A Cseres Tibor regényéből készült film jelentős magyar sikereket mondhat magáénak. Többek között a Karlovy Vary Filmfesztivál fődíja mellett a Magyar Játékfilmszemle társadalmi zsűrijének fődíját és a forgatókönyvírói díjat is megkapta. Szirtes Ádám a legjobb férfi alakítás díját kapta.

Stáblista:

Szereplők

Büky őrnagy
Tarpataki főhajónagy
Szabó tizedes
Pozdor zászlós

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
filoszemitabéluska 2017 máj. 29. - 18:10:11
Móricka nagyon szépen felmondtad a leckét! Rákosi elvtárs megsimogatná a kis buksidat, ha még élne. No pasaran! Aki náczi megdöglik.
vino-et-veritas 2013 máj. 28. - 10:24:54
OFF

Hú, ez már kezd nagyon OFF lenni.
A különbözõ felekezetek szerepe érdekes, különösen a reformáció-ellenreformáció fényében, s ez is rengeteg viszályt és szenvedést hozott a XVI-XVIII. századi, amúgy sem éppen békés idõszakban.
A szerbeknél sem önmagában az ortodoxia maga (bár az is "nemzeti szintû") talán a legfontosabb, hanem elsõsorban az, hogy ez a legnehezebb idõben is összetarthatta õket, mivel egységes volt.
Nálunk meg sajnos neméppen (lásd erdélyi fejedelmek, Mária Terézia, stb.)...

A "hitvitát" ezennel be is fejezem, mert ez nem ennek a fóruma, mégha oly érdekes is a téma.
vino-et-veritas 2013 máj. 28. - 08:20:20
OFF

Nem különösebben minõsítve a szerbeket, ne felejtsük el, hogy "nemzeti túlélésük" egyik kulcsa a több évszázados - fõleg török - elnyomás alatt egyfajta kegyetlen "martalóc-lét" volt (lásd a 150 éves magyarországi török hódoltság és háborúk alatti szerepük, stb.). Ebbõl sajnos nem kevés maradt a XX. századra is (Délvidék 1944-45, "újkori" délszláv háborúk, stb.).

A másik támasz talán az erõs nemzeti ortodox egyház lehetett, ami nagyon is összefogta õket minden tekintetben. Fõleg, amikor mindenfajta államiság nélkül kellett élniük.
vino-et-veritas 2013 máj. 28. - 08:10:56
OFF

Basszus, itthon már "igazi fasisztából" is hiány van?

Na, majd élelmes vállalkozók importálnak dömpingáron sok gagyi "ál- és mûfasisztát" (pl. netalán kínait?), akik szépen kiszorítják a "piacról" a mi éledezõ "hungarikumjainkat"...

Aztán meg Putyin küld valami államközi szerzõdés alapján egy-két szállítmány "antifasisztát" az olaj + gáz mellé és megint jöhet a "vidám barakk operett" a Kárpát medence közepén...
10/10
LajtaJ 2013 máj. 27. - 23:20:53 10/10
A szerbek 1944 õszén 40 ezer ártatlan magyart gyilkoltak meg a legbestiáliasabb módon (karóbahúzás, kovácsmûhelyekben élve elégetés. agyonverés, a bõrük lenyúzása, majd a friss sebek besózása stb.) a Délvidéken. A bûnük csupán az volt, hogy magyarnak születtek.

Az elmúlt 70 évben mégsem akadt egyetlen szerb író, filmrendezõ, értelmiségi sem, aki megírta, megfilmesítette volna az 1944-es délvidéki magyarirtás történetét, sõt még a mai napig is csak hazudoznak róla, tagadják a nyilvánvaló tényeket.

Ez hatalmas szégyen a szerb társadalomra, nagyon jól jellemzi, hogy milyen hatalmas önazonosságtudati problémákkal küzködik ma is a szerb társadalom.

Látva a szerb íróknak ezt a hatalmas múlasztását, Cseres Tibor élete alkonyán maga kényszerült megírni a Vérbosszú Bácskában címû hatalnmas tényfeltáró mûvét, emléket állítva 40 ezer ártatlan délvidéki magyarnak.
offtopic
venasszonyok#nyara 2013 máj. 27. - 23:08:00
Aztán van egy törzstábor, akiket a nácziaktól való rettegés tart össze. Azok a fránya nácziak meg úgy látszik jól álcázzák magukat, mert sehol nem találni õket. Hiába vonulnak az antifasiszták, nem áll rendelkezésre az antifasizmusuk számára igazi fasiszta. Ezt a kellemetlen helyzetet pedig úgy oldják meg, hogy mindenkire rásütik, hogy náczi, aki valamirõl másképp gondolkodik, mint õk.
stenmore 2013 máj. 27. - 23:00:57
Ezekbõl rengeteg van,akik az álmagyarkodással és a keresztény úri Magyarország illúziójával vannak egybentartva mint szavazó törzstábor.
10/10
-greghouse- 2013 máj. 27. - 22:54:21 10/10
Teljesen egyetértek. Hideg napok, Falak, Ménesgazda.
DE ... micsoda randa fintora a sorsnak.
Ebben is játszik Bárdy György, és milyen rossz leírni.. ma halt meg.
Tegnap, május 26.-án mutatták a Hideg Napokat, ez volt a születésnapja Bárdynak.
Ma, május 27.- én ismétli a Duna World, - a halála napján.
R.I.P. Óriási mûvészt veszítettünk el.
vino-et-veritas 2013 máj. 27. - 19:15:31
Annyira "bolsevista klisé", amennyire a kor ezt megkívánta (1966!).

Világos, hogy Kovács csak az akkori "falakig" mehetett el (egyben ez a következõ filcíme is...) és elméletileg csak a "fasizmus" ellen szólhatott.

DE mégsem! Olyan, a háborús hisztériában kifordult emberi viszonyokat és általában a háborúk bornírtságát bemutató filmet rendezett, ami tulajdonképpen független a kortól. (Sajnos számos mostani párhuzam is felsejlik...)
Csak egyetlen kiragadott példa. Amikor Horváth Teri élet és halál urává válik az utasok "szelektálásával". S közben rádöbben, hogy a segíteniakarása sokakra halált hoz (jól követhetõ a hanghordozásának megváltozásában). S utána következik ennek a feloldozhatatlan tettnek (bûnnek?) a büntetése, õt is eléri - a tulajdonképpen értelmetlen - halál.
És még lehetne folytatni a sort...

Vélhetõen ez és a késõbbi A ménesgazda a két legjobb alkotása Kovácsnak, ahol a politikai környezet csak a keret. Sajnos sokan csak a keretet nézik ("bolsevista klisé"), s nem a vásznat...
gaby8174 2013 máj. 27. - 16:08:28
Nagy Film,emeberi pszihológiát feszegetõ realitás.Nincs ideólógia,csak annak torz hitét probálja megragadni a rendezõ.
Érdekes a baka felfogása aki Dorner gyilkos tizedest pártolja,aki az egészbõl csak annyit fog fel,hogy milyrn volt a lékbe belegyilkolt nõ alsója.Sajnos az ilyen torz agyúakat használják fel ma is minden beteg fanatizmusra,és annak nevében elkövetett "szükséges" gyilkolásokra.
10/10
offtopic
efes 2013 máj. 27. - 13:31:19 10/10
idióta. fogalmad sincs, mirõl beszélsz...
Gega1 2013 máj. 27. - 11:22:15 Előzmény Woody Allen-mániákus
Igen, Grassy ezredest alakította.
far vik 2013 máj. 26. - 22:41:24
Nagyon jó film, a hátamon a hideg futkos, ahogy elképzelem, milyen lehetett annak, aki ezt átélte, és aki ott halt meg. Ez a film tényeken alapul, és semmit sem változtat a tényeken az, hogy a szerbek még véresebb és még szörnyûbb módon a sokszorosát ölték meg a magyar nemzetiségûeknek megtorlásként. Sajnos a Kárpát-medencében sosem kerülnek nyugvópontra az indulatok, csak most szerencsére nyugalmasabb idõszakot élünk. Ki gondolt volna arra, hogy a '90-es években hasonlóra kerülhet sor? Csak a technika fejlõdik, a szellem és a morál torzul és alacsonyodik.
cd196 2013 máj. 26. - 21:55:26
Ezt a cikket érdemes elolvasni ehhez az iskolai kötelezõen megnézendõ mûhöz: http://tortenelemportal.hu/2011/09/meg-hidegebb-napok/
akosh79 2013 máj. 26. - 21:22:09
nagyon rossz,kommunista klisé az egész,el is kapcsoltam
leho 2013 máj. 26. - 18:20:38
De vajon miért a Magyarok a balkáni háborúban (1991-1997) dok. filmmel vetítik egy idõben? Összeegyeztethették volna.(Bár bevallom, így vasárnap estére, nagyon gondolkozom az M1-es mûsoron.)
10/10
Woody Allen-mániákus 2012 jún. 04. - 14:20:49 10/10 Előzmény serpentfly
Fantasztikus film, az egyik legjobb magyar film, amit láttam.

Egy kérdés - én úgy emlékszem, Major Tamás is játszott benne, valami szadista barom csendõrezredest vagy hasonlót.
Jól emlékszem?
serpentfly 2010 okt. 10. - 15:34:45
Öt és hatvanezer közé teszik az 1944-es magyarellenes népirtások áldozatainak számát, de pontos adat máig nem áll rendelkezésre! A szerbek mindezidáig semmilyen formában nem néztek szembe komolyan a tetteikkel. Még magával a népirtás tényével is alig vagyunk tisztában mind Magyarországon, mind Szerbiában, miközben itt egyesek kötelezõvé akarják tenni ezt a filmet (pont ezt).
A magyarok megtették a magukét a hideg napokkal kapcsolatban hivatalos úton és mûvészileg is. Miért várnak tõlünk még többet? És miért nem tesznek meg õk semmit a múlttak való szembenézés érdekében?
Segítõ Béka 2010 júl. 21. - 17:53:17 Előzmény LajtaJ
á ne vitatkozz ezzel

ez egy barbár kommunista, persze hogy a szerbeknek drukkol, egy feladata van csak: széttörni a magyar nacionalizmust. Petõfi, Arany, Kossuth elvenné az ilyennek az állampolgárságát

bizony a Horthy bíróság halálra ítélte a négy bûnös tisztet
Segítõ Béka 2010 júl. 21. - 17:47:52
jó film

Latinovits feleségének története nagyon kiélezõdik, és a végén Latinovits játéka zseniális

a végét kicsit korainak tartottam
Összes hozzászólás
Parno Graszt nagykoncert
2020. február 14., 20:00, MÜPA Parno Graszt nagykoncert

Vendég: Ferenczi György

Jegyvásárlás