Hideg napok

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 96 perc, 1966

Értékelés:

95 szavazatból
Szerinted?

1942-ben a magyar hadsereg főtisztjei razziát rendeltek el a Bácskában, melynek eredményeként kétezer-ötszáz szerbet és nyolcszáz zsidót öltek meg. A Duna jegén robbantott lékben, ahová az áldozatokat lőtték, háromezer-háromszáz ember tűnt el "nyomtalanul". A vérengzés négy résztvevője közös cellában várva ítéletét, az öt év előtti rettenetes "hideg napokat" idézi fel emlékezetéből. A Cseres Tibor regényéből készült film jelentős magyar sikereket mondhat magáénak. Többek között a Karlovy Vary Filmfesztivál fődíja mellett a Magyar Játékfilmszemle társadalmi zsűrijének fődíját és a forgatókönyvírói díjat is megkapta. Szirtes Ádám a legjobb férfi alakítás díját kapta.

Stáblista:

Szereplők

Büky őrnagy
Tarpataki főhajónagy
Szabó tizedes
Pozdor zászlós

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
olahmiki1959 aug. 27. 23:40:28 10/10
Félelmetes, hogy még ma is milyen súlyos, komoly, megrendítően drámai alkotás ez a film, a magyar film történetének egyik legnagyobb remekműve!
antibond aug. 27. 09:31:29
Ha valaki nagyon iparkodik, bármelyik filmben találhat kivetnivalót. Ez az alkotás kifogna minden igyekezeten, ugyanis, hibátlan remekmű.
10/10
Sophie_Western 2021 febr. 09. - 21:21:20 10/10
Nagyon fájdalmas film, a XX. század tragédiáit ábrázolók közül számomra a legjobb. Sok jó színésszel. Latinovits különösen jó benne.
9/10
NoldoliLord 2020 nov. 14. - 13:05:12 9/10
Szerintem nem kell itt nácizni, meg kommunistázni, meg hogy milyenek a magyarok, mert ez nem tartozik ide. Azért egyértelműen látszik a filmből, hogy egy őrült parancsnokról és néhany tisztről van szó, akik felsőbb utasítás nélkül cselekedtek és messze túllépték hatáskörüket, egyébként szinte azonnal Magyar Királyi Hadbíróság elé kerültek és ügyüket többször tárgyalták. Végül a főbb bűnösöket elitélték, többeket halálra ítéltek, bár sokan a Náci Németországba menekültek. A német megszállás idején azonban, az új vezetés az elítélteket rehabilitálta, majd a szovjet megszállás idején újra elővették az ügyet. Az egyébként ebben a dologban teljesen ártatlan Szombathelyi Ferenc vezérkari főnököt, aki amint tudomást szerzett a eseményekről, azzonal parancsba adta azok leállítását és a nagy nyomás ellenére végigvitte az elkövetők felelősségre vonását, a háború után kiadták Jugoszláviának. 1946-ban megkínozták és kivégezték, egyes források szerint karóba húzták.

Egyébként arról, hogy milyenek is a magyarok, csak annyit, hogy a második világháború idején, a Magyar Királyságon kívül sehol máshol nem vontak felelősségre magas rangú katona és csendőr tiszteket, polgári személyek ellen elkövetett vérengzések miatt.
filoszemitabéluska 2020 jún. 26. - 06:30:54 Előzmény dave555
Én is mélységesen egyetértek! És ez a viselkedés nem most kezdődött a II. VH-val. A testvéri török nép kitárt karokkal jött hozzánk és mi beleharaptunk a kezébe. Aztán ezt megismételtük 56-ban szovjet testvéreinkkel is. Bizony nagyon alacsony nálunk az 1m2-re jutó antifasiszták száma. Annál több a fasiszta. Az óvodákban a gyerekek kisautó helyett Fascio-val játszanak. Gyűlöljük az idegeneket, Úton-útfélen ki van írva, hogy "Idegeneknek tilos a bemenet!"
pro.tone 2020 jún. 25. - 22:24:44 Előzmény dave555
Mélységesen egyetértek Önnel! Ez a film a magyar filmkultúra egyik alapműve.
dave555 2020 máj. 03. - 22:45:21
Ez hihetetlen, amit itt egyesek előadnak. Mutogattok a szerbekre, átértelmezitek a filmet, hogy biztos a kommunistákról készült, csak nem merték kimondani, mellesleg ezt már nagyon sok filmnél olvastam, többek között az ötödik pecsétnél is, de az szóba se jön, hogy elismerjük, hogy a magyaroknak is vannak bűneik. Minden nemzetnek a saját bűneivel kell elszámolnia, szembenéznie. A szerbeknek a szerbek bűneivel, a magyaroknak meg a magyarokéval. Vegyünk példát a németekről, ők valóban szembenéztek a történelmükkel, és hihetetlen módon ma Németország a legantifasisztább ország a világon. Ők érdekes módon nem mutogatnak másra, nem hárítják el a felelősséget, hanem elismerik az igazságot és úgy élnek, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő. Mi meg ott tartunk, hogy sok embernek itt eszébe sem jut szembenézni semmivel, és alig várja, hogy megismétlődjön újra ez a borzalom. Ilyen országból is csak egy van, ahol egyszerre gyűlölik is a zsidókat és tagadják is az antiszemitizmust. Tudjátok, van az a vicc, hogy "Van itt maguknál antiszemitizmus? Nem nincs, de igény volna rá!" Na ezek vagyunk mi. Büszkék lehetünk magunkra. Nem! A film arról szól, amiről. És egyébként Az ötödik pecsét is arról szól, amiről. Mert ha a kommunistákról szólna, nem írják bele a zsidó gyerekek megmentését. Az ugyanis nem volt a Rákosi korszakban. Ha ez nem lenne a filmben, esetleg lehetne arra gondolni, hogy úgy értették. De nem úgy értették, ahogy ezt a filmet sem. Nagyon is a magyarok bűneit tárja elénk ez a film, nem is akárhogyan. Mi lenne ha egyszer az életben nem másokra mutogatnánk, hanem tanulnánk a történelemből? Ja, hát ezt nem lehet, még a végén egy traumáktól mentes, egészséges és sikeres ország lennénk.
dave555 2020 ápr. 22. - 12:01:30
Kommunistázás helyett esetleg a filmről kellene mondani valamit! Ha valakinek hiányérzete van, hogy valamiről nem készült film, tessék, forgassa le! Nem ezek az alkotók tehetnek arról, hogy a magyarok irtásáról nem készült elég film.
filoszemitabéluska 2017 máj. 29. - 18:10:11
Móricka nagyon szépen felmondtad a leckét! Rákosi elvtárs megsimogatná a kis buksidat, ha még élne. No pasaran! Aki náczi megdöglik.
vino-et-veritas 2013 máj. 28. - 10:24:54
OFF

Hú, ez már kezd nagyon OFF lenni.
A különbözõ felekezetek szerepe érdekes, különösen a reformáció-ellenreformáció fényében, s ez is rengeteg viszályt és szenvedést hozott a XVI-XVIII. századi, amúgy sem éppen békés idõszakban.
A szerbeknél sem önmagában az ortodoxia maga (bár az is "nemzeti szintû") talán a legfontosabb, hanem elsõsorban az, hogy ez a legnehezebb idõben is összetarthatta õket, mivel egységes volt.
Nálunk meg sajnos neméppen (lásd erdélyi fejedelmek, Mária Terézia, stb.)...

A "hitvitát" ezennel be is fejezem, mert ez nem ennek a fóruma, mégha oly érdekes is a téma.
vino-et-veritas 2013 máj. 28. - 08:20:20
OFF

Nem különösebben minõsítve a szerbeket, ne felejtsük el, hogy "nemzeti túlélésük" egyik kulcsa a több évszázados - fõleg török - elnyomás alatt egyfajta kegyetlen "martalóc-lét" volt (lásd a 150 éves magyarországi török hódoltság és háborúk alatti szerepük, stb.). Ebbõl sajnos nem kevés maradt a XX. századra is (Délvidék 1944-45, "újkori" délszláv háborúk, stb.).

A másik támasz talán az erõs nemzeti ortodox egyház lehetett, ami nagyon is összefogta õket minden tekintetben. Fõleg, amikor mindenfajta államiság nélkül kellett élniük.
vino-et-veritas 2013 máj. 28. - 08:10:56
OFF

Basszus, itthon már "igazi fasisztából" is hiány van?

Na, majd élelmes vállalkozók importálnak dömpingáron sok gagyi "ál- és mûfasisztát" (pl. netalán kínait?), akik szépen kiszorítják a "piacról" a mi éledezõ "hungarikumjainkat"...

Aztán meg Putyin küld valami államközi szerzõdés alapján egy-két szállítmány "antifasisztát" az olaj + gáz mellé és megint jöhet a "vidám barakk operett" a Kárpát medence közepén...
10/10
LajtaJ 2013 máj. 27. - 23:20:53 10/10
A szerbek 1944 õszén 40 ezer ártatlan magyart gyilkoltak meg a legbestiáliasabb módon (karóbahúzás, kovácsmûhelyekben élve elégetés. agyonverés, a bõrük lenyúzása, majd a friss sebek besózása stb.) a Délvidéken. A bûnük csupán az volt, hogy magyarnak születtek.

Az elmúlt 70 évben mégsem akadt egyetlen szerb író, filmrendezõ, értelmiségi sem, aki megírta, megfilmesítette volna az 1944-es délvidéki magyarirtás történetét, sõt még a mai napig is csak hazudoznak róla, tagadják a nyilvánvaló tényeket.

Ez hatalmas szégyen a szerb társadalomra, nagyon jól jellemzi, hogy milyen hatalmas önazonosságtudati problémákkal küzködik ma is a szerb társadalom.

Látva a szerb íróknak ezt a hatalmas múlasztását, Cseres Tibor élete alkonyán maga kényszerült megírni a Vérbosszú Bácskában címû hatalnmas tényfeltáró mûvét, emléket állítva 40 ezer ártatlan délvidéki magyarnak.
offtopic
venasszonyok#nyara 2013 máj. 27. - 23:08:00
Aztán van egy törzstábor, akiket a nácziaktól való rettegés tart össze. Azok a fránya nácziak meg úgy látszik jól álcázzák magukat, mert sehol nem találni õket. Hiába vonulnak az antifasiszták, nem áll rendelkezésre az antifasizmusuk számára igazi fasiszta. Ezt a kellemetlen helyzetet pedig úgy oldják meg, hogy mindenkire rásütik, hogy náczi, aki valamirõl másképp gondolkodik, mint õk.
stenmore 2013 máj. 27. - 23:00:57
Ezekbõl rengeteg van,akik az álmagyarkodással és a keresztény úri Magyarország illúziójával vannak egybentartva mint szavazó törzstábor.
10/10
-greghouse- 2013 máj. 27. - 22:54:21 10/10
Teljesen egyetértek. Hideg napok, Falak, Ménesgazda.
DE ... micsoda randa fintora a sorsnak.
Ebben is játszik Bárdy György, és milyen rossz leírni.. ma halt meg.
Tegnap, május 26.-án mutatták a Hideg Napokat, ez volt a születésnapja Bárdynak.
Ma, május 27.- én ismétli a Duna World, - a halála napján.
R.I.P. Óriási mûvészt veszítettünk el.
vino-et-veritas 2013 máj. 27. - 19:15:31
Annyira "bolsevista klisé", amennyire a kor ezt megkívánta (1966!).

Világos, hogy Kovács csak az akkori "falakig" mehetett el (egyben ez a következõ filcíme is...) és elméletileg csak a "fasizmus" ellen szólhatott.

DE mégsem! Olyan, a háborús hisztériában kifordult emberi viszonyokat és általában a háborúk bornírtságát bemutató filmet rendezett, ami tulajdonképpen független a kortól. (Sajnos számos mostani párhuzam is felsejlik...)
Csak egyetlen kiragadott példa. Amikor Horváth Teri élet és halál urává válik az utasok "szelektálásával". S közben rádöbben, hogy a segíteniakarása sokakra halált hoz (jól követhetõ a hanghordozásának megváltozásában). S utána következik ennek a feloldozhatatlan tettnek (bûnnek?) a büntetése, õt is eléri - a tulajdonképpen értelmetlen - halál.
És még lehetne folytatni a sort...

Vélhetõen ez és a késõbbi A ménesgazda a két legjobb alkotása Kovácsnak, ahol a politikai környezet csak a keret. Sajnos sokan csak a keretet nézik ("bolsevista klisé"), s nem a vásznat...
gaby8174 2013 máj. 27. - 16:08:28
Nagy Film,emeberi pszihológiát feszegetõ realitás.Nincs ideólógia,csak annak torz hitét probálja megragadni a rendezõ.
Érdekes a baka felfogása aki Dorner gyilkos tizedest pártolja,aki az egészbõl csak annyit fog fel,hogy milyrn volt a lékbe belegyilkolt nõ alsója.Sajnos az ilyen torz agyúakat használják fel ma is minden beteg fanatizmusra,és annak nevében elkövetett "szükséges" gyilkolásokra.
10/10
offtopic
efes 2013 máj. 27. - 13:31:19 10/10
idióta. fogalmad sincs, mirõl beszélsz...
Gega1 2013 máj. 27. - 11:22:15 Előzmény Woody Allen-mániákus
Igen, Grassy ezredest alakította.
Összes hozzászólás