Holnap lesz fácán

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar vígjáték, 77 perc, 1974

Értékelés:

53 szavazatból
Szerinted?

A térképen sem található dunai kis sziget kitűnő nyári búvóhelyül szolgál egy házaspárnak és egy tudósnak. De a kies helyet hamarosan felfedezik a kempingezők is, és egyre nagyobb tömegben szállják meg. Kozma, "a mindenről gondoskodó rendcsináló", hódolóitól körülvéve, a botcsinálta közösség fejévé nevezi ki magát.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
picipc 2020 júl. 19. - 17:10:01 10/10 Előzmény feketevipera
Ez volt számomra talán a legértékesebb hozzászólás. Hozzáteszem, hogy a kádári egyszerűség is megjelent e vezetőnél (nézd meg a sátrát), illetve a kor újító szelleme amit a fiatalok képviseltek az öregebb, rendszer- és rendhűbb vérbeli szocialista vonallal szemben. A lázadásra utal a hosszú haj és a meztelenség, ami ma, amikor ez már mindennapos, nem sokat mond. De

A film könnyen az öt évvel korábban készült Tanú sorsára juthatott volna, mert ott még nyilvánvalóbb volt a kritika. (Ott is csak a nemzetközi sikerek és ismertség hatására engedélyezték a hazai vetítést.)
A filmet saját korában és saját kulturális közegében igen értékes alkotásnak tartom. A némafilmes és a kezdeti hangosfilmes alkotásokhoz hasonlóan túlhaladt rajta a idő. Mára legfeljebb a szocialista viszonyokat értő és/vagy a filmes nyelv eszközeit csodáló szűk réteg értékeli.

A női egyenjogúság és a nő-férfi viszony megjelenítése szerintem külön érték. Amit bánok, az a film gyors lezárása - annyira, hogy elképzelhetőnek tartom a tiltást vagy politikai beavatkozást a háttérben.

Mély tiszteletem a tavaly ősszel elhunyt Sára Sándornak és társ-alkotóinak a film létrehozásáért.
offtopic
vino-et-veritas 2020 jún. 20. - 20:54:01 Előzmény veszely
Kezdjük a végéről.
Befeketítés? Nem igazán. Csupán kis utalás arra, hogy mindig vannak olyanok, akik minden "körülmények" között kiválóan tudnak érvényesülni...
Amúgy Csurka művei, mint a Deficit, a Házmestersirató, a Döglött aknák vagy a Ki lesz a bálanya? a kortárs irodalom / színjátszás fontos darabjai.
Emiatt is az, hogy egyébként "politikailag" mit tett és hogyan (akár az "átkosban", akár után) nem túl érdekes számomra. Ha ő valakinek fehér, legyen úgy, ha valakinek fekete ("befeketített"), legyen úgy...
Az ominózus dolgot valamelyik pályatársa hozta szóba sok-sok évvel ezelőtt valami rádióműsorban (lehet, hogy éppen az idézett dologra utalt). Hogy mikor - bármennyire fontos a "forrásmegjelölés" (ezek szerint itt is, mint valami tudományos munkában) -, erre már nem emlékszem.
Mondjuk ahhoz, hogy gyakorlatilag szinte folyamatosan mentek / mehettek a darabjai (árnyaltabban fogalmazva) a korabeli kultúrpolitika "engedélye" kellett, amit azért nem mindenki kaphatott meg egyszerűen. Hogy ez mennyire lehetett Aczél közvetlen döntése (akár személyes kapcsolat révén is) vélhetően már nem tudható pontosan...
(DE hozzáteszem, nem vagyok sem irodalomtörténész, sem történész, hogy minden lehetséges forrást fel tudjak kutatni a témában.)
8/10
ligetiz51 2020 jún. 20. - 16:59:33 8/10
Brutál erős rendszerkritika és a kádári mocskos dumák végig átjönnek, DE: a körítés...a "történet" elég bénára sikerült. Természetesen a Sára- Csoóri film előtt le a kalappal...főleg, hogy 1974-ben készült. Nem is értem hogyan mutathatták be. Vagy az elvtársak már akkor is olyan idióták lehettek mint mostanában is?!
3/10
itsme1 2020 jún. 20. - 08:14:27 3/10
Értem én a hetvenes évek filmművészetét, csak nem szeretem.
offtopic
veszely 2020 jún. 20. - 07:15:34 Előzmény vino-et-veritas
Esetleg illusztrálnád valamivel (az "akkoriban" szilenciumra ítélt) Csurka István állítólagos "jó viszonyát" Aczél elvtárssal?
Mert én összesen annyit találtam első keresésre, hogy egyszer közbenjárt Ara-Kovácsék (!) áttelepülésében Magyarországra.
Továbbá: kire, kikre utal a sejtelmes "stb" ??? Kiket szeretnél még befeketíteni? :-)
pitbear 2020 jún. 19. - 22:07:52 Előzmény pitbear
Néha meg-megvillan egy egy kamaszpopó, szirtes iszapos segge, no az már inkább a nőknek tetszhet.
pitbear 2020 jún. 19. - 22:03:54
Ez egy nagy szocialista katyvasz. Viszont a csajok fürdőruhás feneke izgató. És jók benne a csajok. Tetszik a lenge öltözetük. Néha még egy egy cici is kivillan.
Yuliusz 2020 jún. 19. - 13:27:09 Előzmény vino-et-veritas
Aczél et. rendszerén nagyon sok minden átment, ugyanis több volt benne a humorérzék és az önirónia, mint a legtöbb mai vezetőben.
Kecskeméti Károly 2018 máj. 18. - 22:59:50
Az 1974-ben készült film nagyszerű parabola a mindenkori, ostoba önkényuralomról.
Büszkék lehetünk rá!
vino-et-veritas 2013 márc. 07. - 19:31:37
Sajátos rendszerkritika, persze amennyire ez a 70-es évek közepén lehetett, de elég direkt az biztos. Valaki biztos meg tudja mondani, hogy ez hogyan ment át Aczél et. rendszerén.

Bár akkoriban azért voltak jópáran, akik igencsak jó viszonyt ápoltak vele (pl. Csurka, stb.)... Sáráék nem tudom, milyen kapcsolatban voltak vele.

De kritikája - politikai szándéktól függetlenül - annak is, hogy mennyire nem tudunk jól mûködõ, minden tagja számára hasznos, valódi közösséget építeni. S ezzel nagyon élõ üzenete van ennyi év távolából is a mának...
10/10
gyracz 2013 márc. 07. - 13:08:25 10/10 Előzmény Cleo.
Én akkoriban láttam moziban, mikor készült. És senki nem mondta rá, hogy kommunista hulladék, sokkal inkább a fennálló rendszer kritikája volt! Szerintem ma is az, mármint az undorító kádár-rendszer paródiája! Persze nagyon rég láttam, lehet, hogy ma már nem tetszene annyira. Azt is hozzá kell venni, hogy akkoriban bizony nem lehetett teljes nyíltsággal bírálni Jani bácsi rendszerét, nem lehetett úgy megcsinálni, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, hogy van egy ember, aki semmit sem ér el, senki sem választotta meg, semmi értelmes tevékenység nem zajlik a vezénylete alatt, semmilyen eredménye sincs annak, amit csinálnak, mindössze az az ígéret van, ami a film címe is: és persze szinte biztos, hogy az (mármint a holnapi fácán) sem igaz! És mégis õ a vezetõ, és senki sem kérdõjelez(het)i meg ezt a tényt. Lehet, hogy ma már (vagy legalább tegnap) voltunk/vagyunk annyira szabadok, hogy ezek a rejtett/kódolt szándékoltságok nem tetszenek a mai nézõnek, és nem is érti meg, hogy úgy kellett elkészíteni a filmet, hogy az akkori nem is egészen hülye párttitkárnak, aki átvette és engedélyezte, ne tûnjön rendszerbírálónak az alkotás.
_goldie_ 2012 dec. 09. - 14:06:49 Előzmény feketevipera
..és..valszeg nemcsak azok lettek löttyedtek xD
george54 2012 dec. 09. - 08:33:30
Te is játszol benne?
Cleo. 2012 dec. 09. - 00:07:52 Előzmény Lyanos
Ez egy kommunista hulladék
Lyanos 2012 jan. 11. - 14:42:16
A lakatlan sziget alaphelyzet azért jó, mert mindenfélét bele lehet magyarázni. Pld:
Alapban a sztori úgy indul, hogy a fö(?)szereplõ páros a lakatlan sziget közelében úszkál a folyóban. Késõbb kiderül, hogy a sziget nem is lakatlan, hanem inkább zsúfolt. Tanulság: nincsenek lakatlan szigetek, mindig van valaki, akihez alkalmazkodni muszáj.
Vagy: A sziget egyfajta társadalom, ahol a vezetõk (akiket különben senki nem választott meg) mindenféle szabályokat kitalálnak a közjó érdekében, aminek eredménye a közrossz.
Vagy: a vezetõk sem különbek a deákné vásznánál, mert a végén csak elkpaják az egyik cicis csajt egy fordulóra.
Vagy: a sziget a létezõ, de nem mûködõ szocializmus modellje, ezért a végén mindenki csónakba ül, hogy otthagyja.
stb stb.
8/10
Béciman 2 2012 jan. 11. - 01:57:55 8/10 Előzmény far vik
Talán túl fiatal voltál akkoriban.
8/10
Béciman 2 2012 jan. 11. - 01:56:23 8/10 Előzmény feketevipera
Azért a Hernádi Judité még ma sem rossz, bár pucéran manapság nem nagyon mutogatja.
8/10
Béciman 2 2012 jan. 11. - 01:55:28 8/10 Előzmény feketevipera
Szépen összefoglaltad a filmet.
Úgy látszik, csak mi ketten értettük és értékeljük.
far vik 2012 jan. 09. - 15:28:58
Valahogy el kellett adni a filmet, nem volt még Pléhboly...
far vik 2012 jan. 08. - 21:57:21
Hát én nem bírtam mégse 20 percnél tovább, így a társadalomkritikai vonulatot nem tudtam leszûrni, de készséggel elfogadom a film eme értékeit. Talán egy legközelebbi alkalommal bírni fogom. Való igaz, az elviselhetetlen okostojás szerepében tündöklõ Szirtes Ádám szerepe verte ki a biztosítékot, a színész kiváló, de a szerep hátviszkettetõ volta fokozta elvágyásomat a csatornától. Juci cicijei pedig már ott is lógtak, de korábban egy napozó szõke szekond plánban kiváló élmény vala.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu