Kaland

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar romantikus dráma, 84 perc, 2011

Értékelés:

115 szavazatból
Szerinted?

Dr. Kádár Péter professzor minden tekintetben sikeres. Karrierje szárnyal, fiatal felesége, Anna pedig irigylésre méltóan gyönyörű. Tökéletes élete épp azon a napon hullik darabjaira, amikor kinevezik a legnevesebb klinika vezetőjévé. A professzor nem is sejti, hogy amíg őt ünneplik, addig hűségesnek hitt kollégája, fogadott fia Zoltán doktor, szökésre készül Annával. Az ígéretes kaland azonban váratlan fordulatot vesz. A professzor súlyos alkut köt Zoltánnal, amely mind a három ember életét végérvényesen megváltoztatja.
Bemutató dátuma: 2011. október 20. Forgalmazó: PCN Filmprodukciós Kft.

Stáblista:

Szereplők

Kádár professzor
Zoltán doktor
Szekeres doktor
Ápolónő
Miniszter felesége
Szállodaigazgató
Beteg nő
Haldokló lány
Lány nagyapja
Divattervező
Kocsmáros

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Krumenaker márc. 05. 05:44:03 9/10
Írta valaki korábban, hogy vontatott a történet, nos, az adja többek között az erejét, vibrálását, hogy lassan bomlik ki minden a filmben. (Az operatőri munka jeles!)

Szerencsére a Márai-eredetit még nem olvastam, ezekután mindenképp el fogom, kíváncsi vagyok, hogy a bennem feltámadó kérdések némelyikére választ ad-e. Mert mint minden jó film, ez is rengeteg kérdést vet fel.

Csak egyet említek meg,

a film elején megtudjuk, hogy a klinika rádium-ágyút kap. (Gondolom a sugárkezelés valamilyen ősváltozatáról lehet szó.) Az új rákgyógyítási metódusokban eleinte nagyon hittek mindig is, itt is azt várná az ember természetes reakcióként, hogy a professzor sugárral próbálja kezelni az operálhatatlan Annát. Miért nem ez történik? Csak azért, amit a film elsődlegesen sugall, hogy nem hisz a gyógyíthatóságában, és nem akarja Annát tortúrának, szembesülésnek (az állapotával) kitenni? Legyen még pár szép hónapja a szerelmével? Annyira szereti, hogy elengedni is képes? Vagy: ha kezelni kezdené, és Anna mellette marad, és szembesül a diagnózisával, talán meg kéne beszélni, hogy miért is kapott tüdőrákot a házasságuk alatt? Hogy férjként csak kihasználta, egy reprezentációs szerepbe kényszerítette, és nem szerette? Vagy mind a két válasz egyszerre igaz?A színészekről: igaza van minden hozzászólónak, Csányi Sándor feltűnően gyenge. Citromba-harapott fejjel bammog végig, ez nem színészi játék! Amire még ügyelni kellett volna, hogy a 30-as évek hajviselete stimmeljen, Szilágyi, mint miniszter akkoriban nem közlekedhetett volna nyilvános rendezvényeken dús elálló hajjal. A hajat kötelezően le kellett zselézni. Eperjes feltűnően jó, a legtöbb manírját elhagyja, a nők, Marozsánnal az élen, kiválóak. Hátborzongató, ahogy meg-meg rémül a férjétől, mint egy idegentől... Törőcsik Mari szinte végig néma, mint házvezetőnő, de amikor mondd egy mondatot, annak húzása van.

Berkes Gábor zenéje rengeteget hozzátesz a filmhez, telitalálat!
10/10
tóthlászló 2023 aug. 21. - 13:47:59 10/10
Nagyon finoman elkészített film, ráadásul még el is gondolkodtat.
10/10
tóthlászló 2023 jún. 29. - 19:36:35 10/10
Szekfű Gyula a "Három nemzedék és ami utána következik" című művében a magyar liberalizmus hanyatlását mutatja be, az "ami utána következik" periódust "barokk"-nak nevezi. A fidesznyikek elbarokkosítanak mindent és ez a film ennek kiemelkedő példája. A rendező elkötelezettsége a Horhy-reminisztenciákkal egyértelmű.
8/10
Vilmos8 2023 jan. 16. - 09:32:35 8/10
Tetszett. Színészek, rendezés, operatőri munka. Nem olvastam Márai művét, így nem volt viszonyítási alapom.
7/10
IamTwo 2021 aug. 19. - 23:45:13 7/10
Anna motyogása engem is zavart, Szekeres doktor figuráját sem értettem meg, talán az eredeti műből kiderül, ki is volt ő.
Feszültség, hát az nincs. Vagy az egész eredetileg is a professzorról szólt vagy ő karaktere (színésze) volt az egyetlen erő a filmben. Ennek ellenére az egész kép nekem bejött.
Kicsit lassú felvezetés után egy éles balkanyar.
7/10
Antal Kellner 2021 júl. 23. - 22:50:03 7/10
Szép, kor hű film. Kiváló zenével.
De ahogy itt is olvastam, Csányi Sándor nem csak beszéd hibás,de valóban nem is jó színész... én sem tudtam az alakítás gyengesége miatt elvonatkoztatni attól ki ő... nem tudtam bele élni magam abba,hogy ő egy orvos. Egyszerűen nulla. Eperjes... (sajnos őt nem igazán kedvelem) így számomra ő is lehúzta a filmet. A többi színész, karakter tökéletes! Ha a fent említett urak, művészek helyett más lett volna, akkor 10/10 is lehetne.
3/10
Bere85 2021 júl. 22. - 19:48:51 3/10
Magyar filmeknél előfordulhat, hogy várom,hogy csak fog benne történni valami, de csak nem akar semmi történni. Az első negyed óra még tetszett a díszlet, az idősík teremtés, a képekkel való kitöltése az időnek..Nem értettem milyen konkluziót kellene levonnom ebből az egészből. A férj érzelmi reakciói,üveges tekintete mint valami pszichopata nárcisztikus. A feleség egy személyiségtelen labilis, kodependens társfüggő nőszemély. Emiatt a kapcsolat miatt betegedett volna meg? Csányi és Eperjes alakító karaktereket is lehetne diagnosztizálni pszichológiai szempontbol. Miért érdemes megnézni, jobb kedvem nem lett tőle az biztos. Marozsán Erika még elég jól nézett ki 40 körül, de én ráadásul férfi sem vagyok, Csányi Sándor tokáját elnézegethettem max. Szoval nem dobott fel a film és a fordulat a végén megint csak olyan érthetetlen volt , hogy most ez lenne a kicsúcsosodása a sztorinak. Ez csak az én benyomásom, hogy ez a fordulat valahogy még lejjebb húzta az addigi nem történést..
zetevar 2021 júl. 19. - 19:03:10
A végéért megérte. Az utószinkron vacak volt, meg általában a hang is. + most gondoltam először bele, miért is olyan népszerű színész Csányi Sándor. Szimpatikus pali, azt nem vitatom, de amellett, hogy beszédhibás, még sohasem sikerült elfelejtetnie velem, hogy ő Csányi Sándor és ez egy színész esetében eléggé gáz...
6/10
itsme1 2021 júl. 11. - 09:42:28 6/10
Tisztelem Márai irodalmi munkásságát, de – mea culpa – ez a film meglehetősen vontatottra sikerült. A párbeszédeket mintha szándékosan lassították volna, hogy kitöltsék a műsoridőt. Az utószinkron is gyenge lett. Többször is zavaróan szétcsúszott, Anna sutyorgásait pedig alig lehetett hallani. A sztárparádé és a gyönyörűen restaurált 230-as Merci miatt értékeltem a közepesnél egy kicsit jobbra.
6/10
pihes 2021 márc. 24. - 14:40:59 6/10
Feltűnt rögtön az elején a biturbó hajszárító, az jó volt. Azért kedvelem a magyar filmeket, mert úgy üt, hogy az egy kicsit fáj is.
Tetszett, nem mondanám, hogy rossz volt!

6/10
2/10
Morrissey 2020 ápr. 18. - 00:18:55 2/10
Nagyon gyenge film.
8/10
Blasius Biagio 2020 ápr. 13. - 03:28:48 8/10
A végét láttam, legközelebb az elejétől végignézem, ha adják. Kiváló színészekkel egy kis költségvetésű hazai film, arról a korról, amikor a házasság szót még nagy betűvel szedték.
10/10
ligetiz51 2018 dec. 02. - 07:27:31 10/10
Nagyszerű Márai adaptáció, kitűnő színészi játékkal. 10/10
Edmond Dantes 2017 dec. 07. - 10:52:53
Mivel néhány régi ismerõs fórumtárs bejegyzését láttam, a film felkeltette az érdeklõdésemet. Nem bántam meg, hogy megnéztem. Igen, vannak dramaturgiai hibái. Igen, vannak "alaki"-"formai" hibái. Én is hozzátehetném: a nagypolgári lakás minden valószínûség szerint a Kodály-köröndön van, ahol kb. hetente forgatnak, ebben a lakásban is. (Az autóból kiszállós jelenet a szemközti "Kodály"-háznak tûnt.) Igen, ez a film tévére/tévébe való. Igen, lassú a tempója. Igen, én is találtam volna alkalmas magyar fõszereplõt, ha nem is a lejjebb említettek között, akik már 2011-ben is 70+ voltak a prof. szerepe inkább 60+ évjárat lehet. És így tovább. Ehelyett hátradõltem és végignéztem és tetszett. Márai mint kurzusíró? Nem hinném. Õ ugyanis valóban vérbeli p o l g á r volt, a szó igazi = n e m mai értelmében.
8/10
fourdogs 2015 dec. 13. - 09:34:22 8/10 Előzmény olahmiki1959
Miki, a jó irodalmi alap csak könnyebbség egy film végkimenetelére nézve, hiszen vannak kitûnõ szerzõi filmek is.
Böckmannt nem érzem rossz választásnak, nehéz lenne még egy ennyire visszafogott intellektust találni erre a szerepre, ráadásul, ha nem ismered, amikor szembetalálkozol vele, bátran kinézhetsz egy orvosprofesszort belõle. Mellette az említett színészek inkább tûnnének M. E. nagyapjának, mint párjának. Kulka - akit inkább el tudok képzelni az általad említettekkel szemben - annyi hasonló szerepet elvitt már, hogy inkább kerestek egy új arcot.
olahmiki1959 2015 dec. 04. - 07:14:45
Szépen megvalósított Márai-adaptáció, - megint bebizonyosodott, hogy a legjobb filmek irodalmi alapanyagból készülnek -, érdekes történet, a végén szívbemarkoló fordulattal, szépen fényképezett helyszínekkel, életszerû párbeszédekkel.

A színészi játék általában rendben volt, bár két észrevételem azért lenne.
Csányi Sándor, mint vezetõ fiatal színészünk, végre - akár szakember segítségét is igénybe véve - megtanulhatna hadarás nélkül, szépen, tisztán artikulálva beszélni, mert ezen a téren vannak még hiányosságai, a másik észrevételem pedig, hogy a fõszereplõ, idõs doktor szerepére találhattak volna magyar színészt is.
Itt van még velünk Bács Ferenc, de 2011-ben még köztünk volt Bitskey Tibor, Sztankay István, Sinkó László, de hálisten ma is él még Mécs Károly, aki a rendkívül karakteres, csodálatos hangját a fõszereplõ külföldi színésznek kölcsönözte.

Eperjes, Marozsán Erika, vagy Törõcsik Mari még a kis szerepben is tökéletes volt.

Viszont azt kell mondanom, hogy ez nem mozifilm, tv filmnek, otthon megnézni tökéletes, de elmenni moziba, jegyet venni, megnézni, utána hazamenni... Nem éri meg az erõfeszítést. Teljes tévedés volt moziban forgalmazni.
A hangulata, az intimitása miatt abszolút tv-re készült film.

Összességében tetszett.
LajtaJ 2015 dec. 03. - 06:25:30
Nem emlékszem erre a filmre, de ígéretes a nõi szereposztás.
Marozsán Erika, Nagy-Kálózy Eszter...
Aztán még a korábbi korosztályból is két olyan ekonikus név (Tordai Teri, Moór Marianna), akik a maguk korában "megértõek voltak" a férfinézõkkel kapcsolatosan, ezért látványos jeleneteik is voltak...
Mindenképpen megnézem, felveszem.
Ezüstliliom 2012 ápr. 13. - 01:34:21
Ez azért megért volna egy spoilert, mivel ez csak a történet vége felé derül ki, és nyilván nem véletlenül.
tortura 2012 ápr. 12. - 15:49:50
Nekem a végérõl egy kicsit Sarkadi Imre Gyávája jutott eszembe. Ahogy az öreg szobrász mondta: "Mindenki olyan fegyverrel harcol, amilyen van neki!" Hát kb. itt is ez történt. De nem akarom lelõni a poént, hátha valaki még nem látta.
hhgygy 2012 ápr. 12. - 15:30:46
Nem volt rossz film, csak apróság, hogy volt benne egy anakronizmus.
A film a 30-as években játszódik, ekkor a Ferencz-József hídon az autóknak fordítva kellett volna haladniuk, azaz mint ma Angliában.
Összes hozzászólás