Kétely

Bakancslistához adom
Doubt
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 104 perc, 2008

Értékelés:

321 szavazatból
Szerinted?

1964-ben járunk a bronxi St. Nicholas iskolában. A vibráló egyéniségű, karizmatikus Flynn atya (Philip Seymour Hoffman) szeretné kicsit megváltoztatni az iskola túl szigorú szokásait, melyeket már réges-régen állított fel a vaskezű igazgatónő, Aloysius Beauvier nővér (Meryl Streep), aki a félelem és a szabályok erejében bízik. A politikai változások szele eléri a közösséget, és az iskola a falai közé fogadja az első fekete diákot, Donald Millert. Amikor az ártatlan James nővér (Amy Adams) megosztja az igazgatónővel észrevételét, miszerint Flynn atya túlságosan is személyes érdeklődést mutat Miller iránt, Beauvier egyszemélyes keresztes hadjáratba kezd a pap ellen azzal a céllal, hogy eltüntesse az iskolából. Bár bizonyítékkal nem rendelkezik, Aloysius nővér a hite szerint száll szembe a férfival.
Bemutató dátuma: 2009. március 19. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Aloysius Beauvier nővér
Brendan Flynn atya
James nővér
Mrs. Muller
Jimmy Hurley
Donald Muller

Alkotók

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb női alakítás jelölés: Meryl Streep
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Amy Adams
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb forgatókönyv jelölés: John Patrick Shanley
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Meryl Streep
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Philip Seymour Hoffman
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Viola Davis
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: John Patrick Shanley
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb női alakítás jelölés: Meryl Streep
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Philip Seymour Hoffman
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Viola Davis

Hozzászólások

Szerinted?
2/10
artad ápr. 11. 22:15:19 2/10
Mi
ez
a
f*s?
ludmilla márc. 14. 20:10:22 Előzmény sisteryes
igen, nekem is ez jutott eszembe, hogy a filmcím mennyire találó. És az utolsó képkockák, amikor maga a nővér is bevallja a padon, hogy kételyei vannak.. zseniális film, Meryl Streepet ritkán látni ilyen idegesítően jó szerepben :) Kedvem támadt megnézni más filmet is ettől a rendezőtől.
7/10
Ildikó Nóra márc. 09. 19:55:23 7/10
A szereposztás, a színészi alakítások (kivéve Meryl S., idegesítő volt ezen filmben is), filmzene, szinkron tetszett. A főszereplőknek jól állt a szerep. Kár, hogy Philip S. H-t már nem láthatjuk új filmekben.
10/10
Orpheus100 2021 jan. 04. - 13:52:33 10/10
Még annyi jutott az eszembe, hogy van egy, e témához nagyon hasonló cselekményű film. A Thomas Vinterberg rendezte Vadászat. Csodálatosan és megrázóan mutatja be, hogyan lehet egy ártatlan ember életét örökre, vagy majdnem örökre tönkretenni.
10/10
Orpheus100 2021 jan. 03. - 17:47:39 10/10
Lehengerlő film. Kapaszkodni kellett miközben néztem. :-)
10/10
Orpheus100 2021 jan. 03. - 17:21:35 10/10 Előzmény sexykex
Pl. a papi nőtlenség eltörlésére.
7/10
sexykex 2020 jún. 14. - 07:26:57 7/10
Próbálom tudatosan kerülni az egyházzal, vallással kapcsolatos filmeket, mert nem a legjobbat hozzák ki belőlem, ám Meryl Streep miatt ez a film megkerülhetetlenné vált. Ennyire tökéletes alakítással talán még sohasem találkoztam. Viszont ilyen begyöpösödött agyú, múltban élő, bigott vén szipirtyóval annál többször. A fiúkat zaklató papok és a vallás ópiumától zavarodott elmék egyformán a katolikus egyház termékei. Már több száz éve szükség lett volna egy valódi reformációra.
offtopic
cellasto 2020 ápr. 25. - 22:20:04
Vicces itt olvasni attol az usertol ezt, hogy olvasson utana meg miegymas.
Anno o volt aki telefosta a forumot azzal, hogy keanu reeves meleg hazassagot kotott egy pasival :D
Hiteles a hozzaszolasa mindenkepp :-)
Hegyirabló 2020 ápr. 25. - 21:46:32 Előzmény tortura
De nem. Mert nem volt soha sem a nevelt lánya. Soon-Yi Mia Farrownak és egy André Previn nevű Oscar-díjas, nemrégiben elhunyt zeneszerzőnek volt a nevelt lánya, és nem Woody Allené. Talán nem véletlen, hogy a neve is Soon-Yi Previn, és nem Soon-Yi Allen vagy Soon-Yi Konigsberg. Te is bedőltél Mia Farrow hazugságainak, amire én nem lennék büszke, mert okos ember nem dől be sem ilyen, sem pedig más valótlanságnak. Legközelebb jobban tájékozódj, mielőtt marhaságokat írsz le!
Mocsokpalánta_a_moziban 2020 febr. 05. - 16:21:50 Előzmény InteriorLulu
OK, a film valóban nyitva hagyja a kérdést, lehet, hogy bűnös a pap, lehet, hogy nem. De miért baj ez? Ez valóságos probléma sok esetben, nem tudjuk eldönteni, hogy XY bűnös-e egy szituációban. Szerintem ez éppen jó így.
9/10
InteriorLulu 2020 febr. 05. - 15:21:20 9/10 Előzmény Mocsokpalánta_a_moziban
Írod: "Hiszen [a film] azt állítja, hogy nem biztosan bűnös az, akiről azt hirdetik, hogy visszaélt a helyzetével és szexuálisan közeledett egy fiatalkorúhoz..."

Nem "hirdetik" ezeket a papról. Ezeket kizárólag Aloysius nővér gondolja, meg is van erről győződve, ám még ő sem hirdeti, hiszen csakis a fiatal nővérrel osztja meg. Valóban nem tudhatjuk teljes bizonyossággal, hogy a pap követett-e el bármit a fekete kissrác sérelmére; mutatnak erre jelek, de az ellenkezőjére is. Ami - Aloysius blöffje által - biztosra vehető, hogy az előző munkahelyeit illetően mondhatni, van vaj a füle mögött, azaz korábban elkövetett cinkes dolgokat.

Egyébként pedig a film nem azt állítja, hogy nem biztosan bűnös az, akiről a nővér azt állítja, hogy visszaélt a helyzetével, hanem azt, hogy a helyzetével akár vissza is élhetett, azaz lehet akár bűnös is a pap. Magyarán ebben a kérdésben (!) nem állít semmit. És pont ez az, ami miatt sokaknak nem tetszik a film.
tortura 2019 okt. 20. - 16:25:00 Előzmény Mocsokpalánta_a_moziban
Hát, mondjuk sokat elmond róla az is, hogy a nevelt lányát vette feleségül.
9/10
joshfeed 2019 szept. 24. - 23:18:44 9/10 Előzmény Mocsokpalánta_a_moziban
Pont ugyanez jutott eszembe ! Noha nagy színésznőnek tartom Meryl Streepet, de ő a feminizmus egy szószólója Hollywoodban. Olyan jól játszotta szerepet, hogy ki is tudnám nézni belőle a fent említett rágalmazást és előadásmódját.
Philip Seymour Hoffman hatalmas volt abban a filmben is. Nyugodjék békében...
Mocsokpalánta_a_moziban 2019 júl. 22. - 00:25:59
Nagyon jó film!
2008-ban készült, nem tudom, hogy ma, a #metoo-korszakban elkészülhetne-e?
Hiszen azt állítja, hogy nem biztosan bűnös az, akiről azt hirdetik, hogy visszaélt a helyzetével és szexuálisan közeledett egy fiatalkorúhoz...
A filmbeli papról nem tudjuk, hogy bűnös-e, de inkább rokonszenves ember.
Viszont Woody Allent tiltólistára lehet tenni Amerikában régi, nem bizonyított szexuális visszaélések vádjával...
tortura 2019 máj. 27. - 17:04:48 Előzmény Corpse Bride
"Mery Streep jól alakít, de a folytonos szemrehányásai, (a megbocsátásra való képesség alapvetõen hiányzik nála) taszítók. Mi ebben az erkölcsös? "
Hát, komám, a kérdésed nem rossz. Ám erről M. Streep tehet a legkevésbé. Talán a keresztény egyházat kellene erről megkérdezni, ők tudják rá a választ.
sasbaa 2019 máj. 18. - 20:14:08
A főbb szerepekben kiválló szinészek játszanak . Kár érted Hoffman! Meryl is hozza a tőle elvárt maximumot. Egyházi körökben tapasztaltak alapján hitelesnek látom a történet levezénylését. Aloysius Beauvier nővér karaktere a meggyőződéses gonosz, a megkeseredett nő elsátánosodása. Ahogy mondta: még ha pokolra kerül is, de megállítja az Atyát.... oda kerül nincs kétség. Hány, de hány hozzá hasonló nő keseríti meg sokak életét? Remélem magukra ismernek néhányan.
robi_69 2019 ápr. 08. - 23:34:14
Meryl Streep azon kevés színésznők egyiket, akiket szívből rühellek, de azt el kell ismerni, hogy ebben a filmben brillírozik. Ő egy személyben a legfőbb inkvizítor és a Csillagok Háborúja Uralkodója (Palpatine császár) női (de inkább banya) kivitelben, ráadásul nagyon hitelesen.
A film minden részletében kiválóan megrendezett és filmezett, nem szájbarágós, elgondolkodtató, bár pusztán egy perc katartikus élményt ad a nézőnek. A vége után is megmarad bennünk a Kétely, de ahhoz ne férjen kétség, hogy meg kell nézni.
9/10
sisteryes 2018 júl. 09. - 09:00:18 9/10
Azt,hogy mekkorát alakítottak a színészek ,rengetegen leírták előttem. Nagyon erős filmnek tartom,amit kapunk nem más,mint 104 percnyi KÉTELY. Nem tudom ki hogy van vele, de érdemes elgondolkozni hányszor esünk bele a saját életünkben is ,hogy ítélkezünk,véleményt alkotunk egy pletykára alapozva. Mennyire vagyunk befolyásolhatóak.. A másik oldalról pedig ,milyen sokszor vannak megmagyarázhatatlan érzéseink ,amiket vagy elhesegetünk,vagy az idő beigazolja... és hányszor van az életünkben kételkedés, tegyem ,ne tegyem, kell tennem,nem kell tennem.... ezt szerintem mind körbejárja a film. Egy hullámvasút a film,ahogy a mi érzésink is fel alá járnak közben végig.
7/10
doricki23 2017 dec. 21. - 15:27:44 7/10
Jó kis film, jó a történet is, viszont a karakterek tényleg olyan félig-meddig megírtak és bemutatottak. Jó film, én ajánlom.
5/10
Corpse Bride 2016 szept. 19. - 15:37:11 5/10
Roppant felhígított, elnagyolt dráma. Nagyon kevés karaktert vonultat föl, a konfliktusokat éppen hogy érinti, ahelyett hogy alaposan körüljárná. A szereplõkrõl alig lehet megtudni valamit. Egyértelmûen a kétértelmûségre van kihegyezve, túl sok benne a ködösítés.

Leggyengébb jelenet: Beauvier nõvér és Flynn atya négyszemközt. Heves érzelmi reakciók, egymás fejéhez vagdosnak érveket, szent(?) meggyõzõdéseket, egyre fokozódó hangerõvel, végül már kiabálnak mint egy rossz házasságban. Hiteltelen, erõsen taszító.
Legjobb jelenet: Beauvier nõvér beszélgetése Donald Miller édesanyjával. Valódi konfliktus egy nõi szerzetes és egy fiát féltõ anya (világi nõ!) között. Ez jött át a legszebben, fõként Viola Davis-nek köszönhetõen.

Mery Streep jól alakít, de a folytonos szemrehányásai, (a megbocsátásra való képesség alapvetõen hiányzik nála) taszítók. Mi ebben az erkölcsös? Aztán legvégül neki is vannak kételyei. Na persze, kinek nincsenek. Nem fogott meg.
Összes hozzászólás